Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • euchi

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #6092 üzenetére

    A teremtés történetben ez van leírva. Olvasd el. Gyönyörű képekben írja le a szerző. Számomra szinte hihetetlen, hogy minden természettudományos ismeret nélkül ennyire jól megírták az emberré válás legkardinálisabb kérdéseit.

    Ez nem katyvasz. Ez tökéletes. Összhangban a megfigyelésekkel, tapasztalatokkal, tudományos tényekkel, Jézussal, Istennel. Ezért ez az egyetlen igazság. A Biblia tanítása. Fura, hogy megkérdőjelezed.

    Na, ez már izgalmas. :C
    Engem például érdekelne, te hogyan értelmezed a teremtéstörténetet. Hogyan helyezed bele az evolúciót, az ember, állatból emberré, fejlődését? Ösztönös lényből hogyan vált tudatos lénnyé, illetve istenfélő emberré a szentírás szerint? Mózes első könyvének sorai tényleg összeegyeztethetők a mai ismereteinkkel? Megosztanád velünk? :))

  • JJános

    addikt

    válasz bronin7 #6100 üzenetére

    Mindig a lehető legtisztességesebb vagyok. Ez azt jelenti, hogy ha ütközik valami, ami hitemmel, felfogásommal nem összeegyeztethető, akkor nem fogok őszinte lenni. Vagy lehet, hogy elhallgatok dolgot.

    Például: Nem fogom soha azt írni, hogy hülye vagyok.

    Igyekszem, hogy azt írjam, amit gondolok. Erre nem volt más válasz.
    Jól fontold meg! :)

    [ Szerkesztve ]

    2007-05-06 óta itt!

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz JJános #6097 üzenetére

    Nem ezt írtam. Attól még lehetne gonosz, hogy Isten teremtménye. Belelátsz az írásaimba olyat, amit nem is írtam, nem is gondoltam. Így elég nehéz. Nem azért nem gonosz, mert az Isten teremtménye, hanem mert nem gonosz. Az emberben található a gonosz, nem pedig eszmékben, vallásokban, szerencsejátékokban, tárgyakban. Az ember tud bűnt elkövetni, nem pedig egy tárgy.

    Zöldeket sehol nem írtam, zöldekhez nincs sehol bibliai idézet, ne is haragudj. Tehát mivel az állításod alapvetően hamis -hogy zöldeket írok- ezért erre érdemi választ nem tudok adni.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • JJános

    addikt

    válasz Dalai Láma #6103 üzenetére

    "Az emberben található a gonosz, nem pedig eszmékben, vallásokban, szerencsejátékokban, tárgyakban. Az ember tud bűnt elkövetni, nem pedig egy tárgy."

    Ezt honnan veszed? Ne haragudj, de ez nem állja meg a helyét. Ez zöld!
    Az ember önmagában nem gonosz, de a gonosz tudja befolyásolni. Hitetéssel...stb.
    Ha valaki kaput nyit a gonosznak, vagy bűnöket követ el, akkor démonizálódik. És onnantól már igenis követ el gonoszságot. A tárgyak igenis hordozhatnak gonosz dolgokat. például, egy amulett.

    2007-05-06 óta itt!

  • fordfairlane

    veterán

    válasz Dalai Láma #6103 üzenetére

    Remélem hamarosan ponix után küldik ezt a félkegyelmű zöldségest. Mit parázik ez a Dalai Lámától? :F

    x gon' give it to ya

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz euchi #6101 üzenetére

    A teremtés során a sorrend nagyjából stimmel, a végén az ember van. De ez nem is olyan fontos. Szép képekben meséli el, hogy kialakult világegyetem, a nagy objektumok, bolygók, csillagok, amik lehetővé tették, hogy élet legyen. Aztán lett is élet, állatok, és az ember.

    Az ember meztelenül járt, az édenkertben. Állati létben. Nem tudott bűnt elkövetni, azaz nem ébredt tudatára. A tudatunkra ébredés a jó és rossz tudás fájánál kezdődött. Ettünk a fáról, azaz átléptünk egy határt, amitől fogva tudatos lények vagyunk, kiemelkedve az állatvilágból. Képesek vagyunk jót és rosszat tenni tudatosan, képesek vagyunk megbántani, megölni másokat. Ezt be is mutatja Káin és Ábel történetében.

    Az ember felfogja innentől, hogy mi történik vele, ruhát készít, civilizálódik. Vége a paradicsomi létformának, vége a természettel összhangban való állati létnek. Tudatunkra ébredtünk, döntéseink vannak, képesek vagyunk jót tenni, és képesek vagyunk bűnt elkövetni.

    Meg is jelenik a legnagyobb bűn, a gyilkosság. Emberi gyarlóságok jelennek meg, És az ember kezébe került a föld sorsa. Ma ez még érthetőbb és tapasztalhatóbb. El is pusztíthatjuk a Földet, sok állatfaj sorsa is tőlünk függ. Attól, hogy miként döntünk.

    Nem érdemes pár soros idézeteket kiemelni. Egyrészt a szövegkörnyezetből kiragadva bármit bárhogy lehet értelmezni, másrészt egyben alkot értelmes egészet.

    A teremtéstörténet üzenete tehát:
    -a világmindenséget Isten teremtette (6 nap)
    -az ember is Isten teremtménye (6. nap)
    -az ember kiemelkedett az állatvilágból => plusz kötelességek, és felelősség
    -az ember innentől képes a jóra és a bűn elkövetésére (a fa gyümölcse, kígyó, Ádám, Éva)
    -az ember teszi a jót (Ábel)
    -de bűnt is elkövet (Káin) ráadásul a legsúlyosabbakat is
    -a folyamt visszafordíthatatlan, sosem térhetünk vissza az állati létbe (kiűzetés)

    Ez elég sommás összefoglalás, és már hónapok óta nem olvastam a Teremtéstörténetet, biztosan eszembe jutna még pár dolog.

    És így nincs ellentmondásban a tudományos tényekkel, elméletekkel, bizonyítékokkal, eseményekkel. Ez fontos, például a napistenben sem érdemes hinni, mert tudjuk, hogy a nap nem isten, és azt is, hogy az Olymposon nincs senki.

    A tudomány is Istentől van. A hit is. Akkor hogy lehetne az, hogy az egyik a másiknak ellentmond? Isten ellentmondana önmagának?

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • euchi

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #6106 üzenetére

    A teremtés során a sorrend nagyjából stimmel, a végén az ember van. De ez nem is olyan fontos.

    Már hogyne volna fontos? És ha elolvasod a paradicsomi részt, láthatod, hogy abban az embert teremtette először, majd számára az állatokat. Amikor a hatnapos teremtésről ír, ott valóban az embert teremtette utoljára, de akkor az ellentmondásban áll a paradicsomi résszel. Erre korábban már rávilágítottam.

    -a világmindenséget Isten teremtette (6 nap)
    -az ember is Isten teremtménye (6. nap)

    A hatnapos teremtést, és az ember hatodik napon történő teremtését te se fogadhatod el szó szerint (De akkor mit jelent?), hiszen erre számos tudományos cáfolat létezik. (pl. a Föld kora)

    És az ember vallásossá/hívővé válását ki is hagytad a dologból. Azt hol olvasod ki Mózes első könyvéből, hogy „az ember megleli Istent”.

    Akármennyire is tetszik a te értelmezésed, nekem ez akkor is ferdítésnek tűnik. :(

  • JJános

    addikt

    válasz Dalai Láma #6106 üzenetére

    Állati létbe? Hol tanítanak ilyen ostobaságot.
    Bocsi, ne haragudj, de ez érthetetlen.

    2007-05-06 óta itt!

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz euchi #6107 üzenetére

    Azért nem fontos, mert annak ellenére, hogy sok dolog egész pontosan megtalálható benne a szerző csekély természettudományos ismeretei ellenére, mégsem erről szól. Nem az a cél, hogy a mikéntet, azaz a hogyant rendkívüli pontossággal és részletességgel leírja, és elbeszélje számunkra.

    Két teremtéstörténet van, amikben esetleg más a sorrend. Ez abban az esetben jelenthet problémát, ha valaki a tényleges szó szerint vétel mellett áll ki. Gyakorlatilag mindkét történetnek megvan a maga mondanivalója, és azok teljesen rendben is vannak.

    Nem gondolom, hogy 6 nap alatt teremtette Isten a Földet, vagy bármit is. Csak a megfeleltetés céljából írtam zárójelbe. A teremtés a mai napig is zajlik. A Föld kora -5mrd év- rendben van, és a 13,5 mrd éves univerzum is.

    Az ember tudatára ébredésétől kezdve keresi Istent. Hol van benne? végig ember-Isten párbeszédeket lehet felfedezni benne.

    Egyszerűen nem arról van szó, hogy van egy tudományos és egy vallásos magyarázat az ember és a világ keletkezésére. Hanem van a valóság, és annak létezik tudományos és vallásos megközelítése is. A hangsúlyok mindkettőben teljesen máshol vannak.

    A tudományosban a hogyan kérdésre kell a legpontosabb választ adni. A vallásos megközelítésben igazából mindegy, hogy mi a folyamat. A lényeg, hogy Isten teremtett bennünket, szeret minket, és képesek vagyunk kapcsolatba lépni vele, valamint képesek vagyunk bűnt elkövetni, és jót cselekedni.

    Ha nem vagy hívő, mindig is értetlenül fogsz állni az előtt ,ahogy a hívők viszonyulnak a Bibliához. Erre való a hit. Azt viszont elmagyarázni nem tudom neked, csak azt, hogy én mit hogyan gondolok.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz JJános #6108 üzenetére

    Jó lenne, ha felhagynál a minősítgetéssel, mert értelmetlen. Én is írhatnám minden egyes megszólalásodra, hogy ostobaság. A buddhista fórumtársak leostobázhatnának minket keresztényeket, akiket pedig az ateisták ostobázhatnának le. És közben mehetne a vádaskodás, hogy ki hazudik, mert a másik szemszögből mindenki hazudik. Ebbe nem akarok belemenni, és jó lenne, ha te is abbahagynád.

    Értem, hogy a te nézeteid szerint nincs igazam.

    Állati lét például, amikor még homo erectusok voltunk. Vagy kis rágcsálók. Az emberré válás pedig folyamat. De mivel számodra a hit csak a tudomány tagadásával együtt tud működni, nem fogadod el ezt a tényt. Ezt tudom. Én meg azt nem, hogy szó szerint értelmezzük a Bibliát, kivéve egyes helyeken, amikor az ökuméniára kell például ráhúzni, hogy az a sátán műve. "Szerencsére" az Ószövetségben elég sok olyan szöveg található, amibe sok dolgot lehet belelátni.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • kymco

    veterán

    válasz euchi #6107 üzenetére

    A hat napot mi határozta meg? A Nap járása? vagy mi más? Nem mintha nem lenne Ismert az idő az Istennek, de a Biblia sem ír 6x24 óráról... hanem a teremtés 6 jól elkülőníthető fázisáról
    A többi dolgaidat a kettős teremtéstörténet látszólagos ellentmondásairól már elég részletesen körüljártam. Nem hinném, hogy a mostani felvetésed ebben a kérdéskörben szóismétlésekre sarkallna...
    Ha anno nem volt világos, akkor most sem lesz.

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz fordfairlane #6105 üzenetére

    Nem gondolom, hogy egyként kellene kezelni a kettőt...
    Ezzel az erővel azokat is ki kellene zárni, aki mások szerint rosszat mond a kereszténységről, de ezek után már azt is, aki megbánhatja kritikájábal az Intel fanokat, vagy a gigabyte őrülteket....

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz bronin7 #6091 üzenetére

    Hát ez vicces! Itt mindenki komolyan érdeklődik a vallás iránt, ha nem vetted volna észre!

    Azért a helyzet nem ilyen egyszerű. Van, aki az egóját élezi a topicon, harmincszor jön ugyanazzal a kérdéssel, mert csak ezt tudja feltenni, vagy egy kérdéssel jön, de a válasz már nem érdekli, hanem beleköt a válasz minden szavába újabb szálakal gerjesztve a vita tűzét.
    Van, aki valamiért bántott, és személyeskedni óhajt, van aki pedig ténylegesen hordoz negatív élményeket a vallás kapcsán és itt törleszt...
    és mindezek után vannak, akiket érdekel is a dolog... De már egy nyitott fórum ilyen...

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz Dalai Láma #6079 üzenetére

    Alapban mindig meglep, mikor mások minket, keresztényeket primitív bunkónak tartanak, és kiragadnak valós vagy valósnak vélt momentumokat a hitünkből, és azon szórakoznak... Ennél bölcsebbnek képzelem a fórumozókat, de nem mindig igazolódik a hitem.

    Jjános komolyan veszi a hitét. Őt csak annyira ismerem, amit priviben és itt a fórumon megismertem belőle, és a szavai alapján olyan embernek ismerem, aki komolyan veszi Jézust és szenvedélyesen szereti. Ez érték, még ha a szenvedély időnként érzelmileg a vitában elragadja...
    Nem osztom maradéktalanul a kardoskodását a teremtéstörténet dolgai mellett, mert nem tartom ezeket lényegi kérdéseknek, sok esetben azért a vitapartnerek magyaráznak bele szavaiba ökörségeket, de én ezen nem vitáznék.

    Ellenben Jézussal vallom, hogy aki nem Jézussal gyűjt az tékozol.
    Lk. 11,23
    Aki nincs velem, ellenem van, és aki nem gyűjt velem, tékozol.”

    Én sem értem, de nem feszegetem nick név választásod. Korábban zavarban is voltam miatta, de mára elfogadtam, de ez nem jelenti azt, hogy nem gondolnám, hogy nomen est omen.

    Bizonyára meg van az okod, hogy kiállsz mellette, de látnod kell, hogy mi keresztények nem egy konkurens vallási vezetőt látunk benne, aki elég nagy szimpátiát ért el ebben a világban, hanem egy olyan személy képviselőjét, aki nem Jézussal gyűjt...
    Mindamellett, hogy sok megnyilvánulása már-már keresztényi, publikus indulatában akár Jézussal is összehasonlítható, de nem hogy nem keresztény, hanem olyan ember, aki nem szerintem csupán, hanem Jézus szerint is hamis utat mutat, egy Jézus mentes utat mutat...
    A Biblia ezt elég konkrétan néven nevezi.... hamis próféta.
    Emberileg lehet őt tisztelni, bár ezt alapból minden ember megérdemli. Sőt lehet mondani, hogy Isten is szereti őt, sőt értékesnek tartja, mert a teremtménye, de amit tanít, az nem Istenhez visz közelebb, hanem tévút.
    Elnézést kérek más világvallású fórumtársaimtól. Nem minősítelek benneteket, értékes emberek vagytok szerintem is és sokszor a hitetek melletti kiállás példa lehet számunkra. De nem osztom, hogy egy irányba tartanánk.
    A ti személyes vitátokba nem avatkozom bele, amikor védtem JJánost, azt a megtérése miatti támadás okán tettem alapvetően és nem veled szemben. Szerintem meg tudja magát védeni.

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz kymco #6113 üzenetére

    Sajnos ma reggel nem vettem észre, hogy nem működik minden PH szolgáltatás (nyomógombos idézőjel kiadás) a gépemen, az első sor idézet lenne attól, akinek válaszoltam....

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz bronin7 #6077 üzenetére

    Sajnos elértem azt az időhatárt, amit ma szántam a fórumra... igyekszem evidenciában tartani kérdéseid, felvetéseid, és mielőbb válaszolni.... :B

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • JJános

    addikt

    válasz Dalai Láma #6110 üzenetére

    Nem téged minősítettelek, hanem amit írtál.

    Mélységesen ellent mond Isten ígéjének. Én nem voltam homo erectus, sem rágcsáló. Ez egy vad elképzelés Istenről, aki a képére, és hasonlatosságára teremtette az embert.

    Ezzel szemben a rágcsálók nem hasonlítanak az emberre. Ismétlem ez egy vad agy szüleménye.
    A bibliát azért értelmezem mindig szó szerint, mert ezért íródott. Ha szó szerint nem tudom, akkor várok, hogy Isten megmutasson olyan igéket, ami az elsőt magyarázza. mert egy bizonyság nem áll meg. Az igében mindig legalább két helyen olvashatod ugyanazt. Egymást erősítik.
    De te természetesen olvasd, ahogy akarod. És játszál a hamis prófétai neveddel, ha ugyan megéri.
    Leírtam, hogy minden dolog mögött áll valaki. Vagy Isten, vagy ördög. Próbáld ezeket ki. Helyezd a dolgok mögé valamely személyt, és gondolkodj. Ha Isten áll a dolog mögött, akkor vedd be. Ha az ördög, akkor menekülj!

    Te beszélsz arról, hogy engem a gyülekezetem tanításai befolyásolnak. Nem tudom hova jász, de a fejedben káosz van. Összemosol dolgokat, míg én mindent Istentől tanultam, és alá tudom támasztani Isten beszédével.

    Maradj a langyosba, hidd azt, hogy Isten olyan, amilyennek gondolod, és majd el fogsz veszni, amit nem szeretnék, de te semmin nem vagy hajlandó elgondolkodni.

    A tudományt nem tagadom, csupán azt kérdőjelezem meg, ami mélységesen ellentmond Isten Ígéjének.
    Mégegyszer leíom. Az evolúció csupán egy gondolat, egy elmélet, amivel a tudósok próbálják magyarázni, a földi dolgokat. Nincs bizonyítva, bár jól körül járták, de ez a tudománynak, a hívők ellen létrehozott válasza.

    2007-05-06 óta itt!

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz JJános #6117 üzenetére

    Számodra mond ellent. Isten megteremtette az embert, látod, a kis rágcsálóból csak ember lett. Szóval sikerült Istennek.

    Számodra katotikus az, ahogyan gondolkodom. Számomra tiszta, átlátható, logikus, szép és isteni a rendszer. Istentől tanultam, a Bibliából tanultam.

    Tagadod a tudományt. Lásd 65 millió éves dínó csontok. Az evolúcióra tengernyi bizonyíték van.

    Érdemes elgondolkoznod rajta: A DNS elég könnyen mutálódik. Olyan a felépítése, hogy keletkezhetnek az átíródáskor hibák. Vajon miért teremtene Isten tökéletlent? Más oldalról közelítve ez a DNS a maga mutációival képes az evolúcióra, benne van a tökéletesedés lehetősége, a fejlődés, aminek gyümölcse az ember. Tehát Isten vagy egy értelmetlen hibával teremtett minket, aminek sok veszélye van, vagy pedig a teremtő munkájának része, és szükséges eleme az, hogy a DNS ilyen jól képes mutálódni.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz kymco #6114 üzenetére

    Nagyon korrekt válasz volt, köszönöm.

    Én is úgy érzem, hogy nem ezek a lényegi kérdések, nem a teremtés mikéntje a kulcsa a kereszténységnek. Persze ezekről el lehet vitázni.

    Jézus azt is mondja: Aki nincs ellenem, velem van.
    És a buddhizmus, vagy lámaizmus szerintem sem a követendő út, félreértés ne essék. Viszont a hitem és Istenkapcsolatom minősége van olyan, hogy tudom, nem probléma egy ilyen nick név. És tegyük hozzá, 8 évvel ezelőtt nem vallási meggyőződésből választottam e nevet. Tisztelem a bölcsességét, tudását, emberileg nagyon is. És szerintem sokkal problémásabb lenne például egy pápa, vagy Isten nick névvel lenni. Isten nevű fórumtársat ki is bannolták pont a nickje miatt.

    JJános megtérésével semmi bajom sincs, sőt, mint írtam is, a személyes kapcsolatáról Istennel sem alkotok véleményt, mert az lehet nagyon tiszta, mély és őszinte. Még akkor is, ha szerintem félreismeri Istent.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • JJános

    addikt

    válasz Dalai Láma #6118 üzenetére

    Nem számomra mond ellent, hanem Isten számára, a biblia számára mond ellent!
    Nem a kis rágcsálóból lett az ember! Ez undorító.

    Ez ellent mond a bibliának, mert Isten az Ő képére teremtette az embert. Nem tűnik fel neked, hogy ez ellentmondás? Elég baj ez.
    De erről már többször ne írj légyszi, mert kibírhatatlan. Sokkol. Ez undorító.

    Nem tagadom a tudományt. Ezt is sokadszor írod! Csupán nem fogadom el azt, ami nem bizonyított, csak feltevés, de nem tagadom, csupán nem fogadok el mindent. De már ezt is leírtam többször. Az evolúció elmélet. Mint elmélet, vagy gondolat, ezért nem bizonyíték.

    De a tudományt nem tagadom, hanem használom.

    2007-05-06 óta itt!

  • JJános

    addikt

    válasz Dalai Láma #6119 üzenetére

    "És a buddhizmus, vagy lámaizmus szerintem sem a követendő út, félreértés ne essék. Viszont a hitem és Istenkapcsolatom minősége van olyan, hogy tudom, nem probléma egy ilyen nick név."

    De igen pobléma! És ezt nem az Istennel való kapcsolatod határozza meg, hanem a dalai lámának, az ördöggel való kapcsolata!

    "A ki velem nincs, ellenem van; és a ki velem nem takar, tékozol"
    Azt nem mondta Jézus, hogy aki nincs ellenem velem van. Ez szemen szedett H-A-Z-U-G-S-Á-G ! Akár tetszik, akár nem!

    2007-05-06 óta itt!

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz JJános #6120 üzenetére

    Nem mond ellent. Vedd észre! Leírtam!

    Nézz rá egy emberre! Látod, Istennek sikerült! Mintha szándékosan nem akarnád érteni, amit írok. Ez neked mond csak ellent. És Isten mögé bújsz közben. Én is ugyanazt a Bibliát olvasom, engem is Isten segít, és azt tanítja, amit leírok. Az ember egysejtűekből lett. Ez nem undorító, hanem csodálatos. Az egyedfejlődésünk pedig végig kíséri a törzsfejlődésünket, és semmi undorító nincs benne. Csak neked. És leírom, ha kell tízszer, százszor, ezerszer, hogy halld az igazságot! És halld meg Isten valódi üzenetét a Bibliában! Ezt kívánom neked.

    Használod, de amikor a kormeghatározási módszerek jönnek szóba, máris megtorpansz. Amikor milliárd évek jönnek ki, megállsz, és azt mondod, eddig, és ne tovább. Miért is? Pedig tudományos tények ezek, nem feltevés, hogy mikor pusztultak ki a dínók, és az sem, hogy mennyi a Föld kora.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz JJános #6121 üzenetére

    Igazad van: Aki nincs ellenetek, veletek van. Így helyes.

    Leszállnál a nick nevemről? Kezd elegem lenni ebből. Szörnyülködjél, háborogj, de magadban. Ez két szó, egy név, és mindenkinek annyit jelent, amit beleképzel. Istennek nincs semmi baja a nickemmel, értsd meg!

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • kymco

    veterán

    válasz Dalai Láma #6123 üzenetére

    Lk. 9,49-50
    Ekkor megszólalt János: „Mester, láttunk valakit, aki a te nevedben űz ki ördögöket, de megtiltottuk neki, mert nem követ téged velünk együtt.”
    Jézus azonban ezt mondta neki: „Ne tiltsátok meg, mert aki nincs ellenetek, az veletek van.”

    Egészen pontosan így szól az ige... és ide nem is jó idézet, mert Dalai Láma nem Jézus nevében űz ki ördögöket...
    Fontos a kontextus, fontos....

    www.refujvaros.hu

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz kymco #6124 üzenetére

    Lehet, hogy igazad van. Viszont lehet, hogy Jézus általánosabban gondolta, amit mondott. Azt mondja, hogy aki nem ellenük cselekszik -vajon a dalai láma Jézus követői ellen cselekszik?- az velük van. Nem azt mondta, hogy aki az ő nevében cselekszik az velük van, hanem aki nincs ellenük.

    "Sokan mondják majd nekem azon a napon: Uram! , Uram! Nem a te nevedben prófétáltunk, nem a te nevedben űztünk démonokat, és nem a te nevedben tettünk sok csodát? Akkor majd kijelentem nekik: Távozzatok tőlem ti, akik törvénytelenséget cselekedtetek! " Máté 7,21-23

    Ez azt támasztja alá, hogy nem biztos, hogy az a kulcs, hogy az Úr nevében cselekszik valaki. Ennek fényében érdemes újragondolni a dolgot.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • JJános

    addikt

    válasz Dalai Láma #6123 üzenetére

    Leszállok a nick-nevedről. Te pedig ne gondold azt, hogy a dolog rendben van. Nem beleképzelés, komoly dolgok állnak mögötte. Leírtam sokszor, ez a te dolgod.

    Értsd meg, hogy a nick-neved mögött gonosz démonikus erők állnak! Ha tagadod, akkor is! És gondolom a katoliciz

    Szállj le rólam az evolúcióddal. Te lehet, hogy a majomtól származol, de engem Isten teremtett, az én anyám méhében. És onnan hívott el, hogy legyek az Ő drága kegyelmének a magasztalására.

    Nekem mostantól ne írj. Én sem írok neked.

    Azt, hogy aki nincs ellenem velem van, nagyon félre lehet érteni. Akire Jézus ezt mondta Isten indításával, és Jézus nevével szolgálta Istent.

    2007-05-06 óta itt!

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz JJános #6126 üzenetére

    Köszönöm.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Sir Pocok

    őstag

    válasz JJános #6126 üzenetére

    Kedves János, őszintén érdekelne a véleményed a következő kérdésekben:

    Az mivel magyarázható, hogy bibliát és magát a kereszténységet nagyon sokáig a világ népességének alig egy negyede ismerte, amikor elméletileg mindenkit a bibliai Isten teremtett?

    Miért van az, hogy az emberek nagy része, amikor saját életéről és a világról gondolkodott nem jutott arra a következtetésre, hogy ez az Isten műve?

    A teremtéstörténet alapján, hogy lehetnek színes bőrű embertársaink? Mert hát te mondod, hogy az evolúció ki van zárva…

    Ha Isten valóban betartatja az Ő törvényeit, akkor a Biblián kívül miért nem találkozhatunk ezzel soha? Pedig a 20. században lett volna lehetősége példamutatásra…

    Ha Isten egy mindenekfelett álló lény, akkor egy ember hogyan ismerheti meg, hogyan foghatja fel Őt ésszel?

    Köszönöm válaszaidat.

    Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

  • kymco

    veterán

    válasz Dalai Láma #6125 üzenetére

    Nincs mit újragondolni szvsz. Akkor Jézus egy konkrét esetre reagált, vsz ismerve a történteket, te most ezt általánosítod... szerintem ezt kellene átgondolni....
    Amit pedig én idéztem az idegen szellemi hatalmak munkája kapcsán jön elő, ami összhangban áll a jánosi gondolatokkal:
    Jn. 14,6
    "Jézus így válaszolt: „Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam."
    Jn. 10,1-2
    „Bizony, bizony, mondom néktek: aki nem az ajtón megy be a juhok aklába, hanem másfelől hatol be, az tolvaj és rabló; de aki az ajtón megy be, az a juhok pásztora.

    Később hozzáteszi:
    Jn. 10,9
    Én vagyok az ajtó: ha valaki rajtam át megy be, megtartatik, az bejár és kijár, és legelőre talál.

    És lehet számos helyet találni, ahol egyértelmű, hogy Jézus nem kerülhető meg Jézus szerint sem. Tehát vagy hiszek Jézusnak, vagy nem, de akkor nem nevezhetem magam Jézusban hívőnek.
    Én nem kívánok ezzel továbbiakban foglalkozni. Szerintem elég egyértelmű a dolog.
    A Dalai Láma nevedet pedig elfogadom, mint ahogy eddig is elfogadtam.

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz kymco #6129 üzenetére

    Ezen gondolkodtam az utóbbi fél órában.

    "És lehet számos helyet találni, ahol egyértelmű, hogy Jézus nem kerülhető meg Jézus szerint sem. Tehát vagy hiszek Jézusnak, vagy nem, de akkor nem nevezhetem magam Jézusban hívőnek."

    Azt hiszem, ez egyértelmű. És pont ez a nehézsége szerintem a Krisztus követésnek. Ez a teljes mértékű rá hagyatkozás. Nem könnyű ezt meglépni. Mint"És lehet számos helyet találni, ahol egyértelmű, hogy Jézus nem kerülhető meg Jézus szerint sem. Tehát vagy hiszek Jézusnak, vagy nem, de akkor nem nevezhetem magam Jézusban hívőnek." ahogy sok minden mást sem. Hívő kereszténynek lenni nem is olyan egyszerű. Főleg ha az ember egyre komolyabban gondolja, és ráteszi az életét. Még akkor sem, ha tudja az ember, hogy megéri.

    De erről talán pont te írtál, hogy akkor leszel igazán szabad, ha megteszed ezt a lépést, és rá hagyatkozol.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • JJános

    addikt

    válasz Sir Pocok #6128 üzenetére

    Az emberek nagytöbbségét, maguk az emberek vezetik félre. Pedig ha megnézed a teremtett világot, látnod kell, hogy nem alakulhatott ki magától, mert annyira összetett. Erre szoktam írni, hogy gondolt egyet az egysejtű, hogy ideje lenne emberré válni.

    A tudósok optimális őslevest hoztak létre, optimális hőmérsékleten, optimális aminósavval, és a többi. Mégsem lett soha, egyetlen egysejtű sem. Ez elgondolkodtató.

    Szines bőrüek úgy lettek, hogy alkalmazkodtak az éghajlathoz, és klimához az emberek. Ezt te is megtapasztalhatod, csak költözz 10 évre afrikába, és közel olyan fekete leszel.
    A bibliában is szó van a fekete bőrszínről. Salamon, Dávid udvarában is voltak fekete bőrű emberek. Sőt négerek egy csoportja határozottan állította, hogy ők zsidók, de van olyan falú is, akik magyarok.

    Isten nem tartatja be a törvényeit. Szabad akaratot adott mindenkinek, bár a bűnök miatt bánkódik. Aki viszont Isten törvényeit semminek tekinti, azt Isten is semminek tekinti.
    Pld. "Őrizkedjetek attól, ami gonosz." Ha nem őrizkedsz, akkor kárát fogod látni, mert felelned kell érte.

    Ésszel isten megfoghatatlan. De ha akarsz vele találkozni, és nem önös érdekből, akkor menj be a te belső szobába, csukd be a szemed, és szólítsd meg. Jelentkezni fog.
    Meg fogja érinteni a lényedet, és ad egy olyan élményt, amiből egyértelmű lesz, hogy Ő járt nálad, valóságosan. Ez minden ember lehetősége.
    Jézus azt ígérte, hogy aki hozzá jön, azt semmiképpen nem veti el. Vagyis elfogadja majd közeledésed, ez 100%!

    2007-05-06 óta itt!

  • JJános

    addikt

    válasz Dalai Láma #6127 üzenetére

    Még annyit. A tudományos kórmeghatározás, egy módszer. ha ebből nem ugrik be, hogy mire jó a módszer, és mit bizonyít, akkor én hiába beszélek neked.

    I.Mózes 1,1: Kezdetben teremté Isten a földet.
    Kezdetben, vagyis elősször, és kezdtben, vagyis régen.

    A következő vers, és ez között sok-sok év, évmilliók teltek el, komoly bibliatudósok szerint is.
    Az ember teremtése viszont, akik ezt számolják, vagyis a zsidó időszámítás szerint, közeledik a hatodik évezredhez.

    Józsué 5,3: "Csinála Józsué kőkéseket magának."
    Vagyis Józsué idejében kőkések voltak még. Ez elég vers ahhoz, hogy megértsük, hogy nem biztos hogy a tudósoknak mindenben igazuk van, vagyis volt kőkorszak, de a kőkorszaki emberek is legalább olyan okos emberek voltak mint mi. És nem olyanok, mint a mi történelemkönyvünkben volt lerajzolva, leírva. Elgondolkodtató. Legalább is nekem.

    2007-05-06 óta itt!

  • cucka

    addikt

    válasz JJános #6131 üzenetére

    Pedig ha megnézed a teremtett világot, látnod kell, hogy nem alakulhatott ki magától, mert annyira összetett. Erre szoktam írni, hogy gondolt egyet az egysejtű, hogy ideje lenne emberré válni.
    Ez a megszokott kreacionista érv. Vitatkozni nem érdemes róla, ugyanis nem igazán lehet megcáfolni.

    A tudósok optimális őslevest hoztak létre, optimális hőmérsékleten, optimális aminósavval, és a többi. Mégsem lett soha, egyetlen egysejtű sem. Ez elgondolkodtató.
    Igazából nem tudjuk az ősleves pontos összetételét, hőmérsékletét. Másrészt az egysejtűek százmillió évek alatt alakultak ki, gondolom a tudósok nem vártak ennyit :) . Amúgy maga a felvetésed egyszerű hazugság, ugyanis a tudósok pontosan tudják, hogy nem tudnak optimális őslevest létrehozni.

    Szines bőrüek úgy lettek, hogy alkalmazkodtak az éghajlathoz, és klimához az emberek. Ezt te is megtapasztalhatod, csak költözz 10 évre afrikába, és közel olyan fekete leszel.
    Igen. Az alkalmazkodást az éghajlathoz, klímához más néven evolúciónak hívjuk, ez az, amit tagadsz.
    Amúgy ne keverd a szezont a fazonnal. Egy dolog, hogy lebarnulsz, de azt ugye tudod, hogy a négerek nem barnulnak le, hanem barnán születnek. Sőt, ha Kínába költözöl, akkor sem leszel sárga és vágott szemű, pont úgy, ahogy néger sem leszel attól, mert lebarnulsz.

    A bibliában is szó van a fekete bőrszínről. Salamon, Dávid udvarában is voltak fekete bőrű emberek.
    Na és a távol-keleti emberekről? Indiaiak, kínaiak, de akár hozhatnám példának az ausztrál bennszülötteket is, akik szintén külön rasszt alkotnak, na velük mi van?

    Amúgy ez az a kérdés, amire valahogy soha egyetlen keresztény sem tudott nekem érdemi választ adni: a világon több milliárd ember élt/él, aki nem hogy nem keresztény, de nem is nagyon hallott a kereszténységről (legfeljebb annyit, hogy létezik egy ilyen vallás). Mi van az ő lelki üdvösségükkel? Hogyan egyeztethető össze a szerető, megbocsájtó Isten képe azzal, hogy az írás szerint rájuk örök kárhozat jár azért, mert nem követték egy olyan vallás tanításait, amiről még csak nem is hallottak? Ha a kereszténység az igaz vallás, akkor miért csak Európában és a Földközi tenger környékén terjedt el? A Biblia szerint Isten nem csak az európai embert teremtette meg, hanem az összes embert a Földön. Mi van azokkal a népekkel, akik évezredek óta másban hisznek, más tanításokat követnek, pusztán azért, mert hozzájuk nem jutott el a kereszténység? Ők rossz helyre születtek, ezért ráfaragtak és lemaradnak az Isteni kegyelemből? Ne haragudj, de nekem innen messziről ez az általatok elképzelt Isten mindennek tűnik, csak igazságosnak nem..

    [ Szerkesztve ]

  • JJános

    addikt

    válasz cucka #6134 üzenetére

    Azt látom, hogy a mások lelki üdvéért aggódsz. De a sajátodért már nem.
    A többi dologra meg te is tudsz válaszolni, és már meg is válaszoltad.

    2007-05-06 óta itt!

  • cucka

    addikt

    válasz JJános #6135 üzenetére

    Azt látom, hogy a mások lelki üdvéért aggódsz. De a sajátodért már nem.
    Nem aggódok, hogy őszinte legyek, egyáltalán nem érdekel mások lelki üdve. A sajátom érdekel (bárhogy is értelmezd azt, hogy lelki üdv), de egyáltalán nem aggódom miatta.

    A többi dologra meg te is tudsz válaszolni, és már meg is válaszoltad.
    Nem. A hozzászólásom végén ott volt a konkrét kérdés, amit nem tudok megválaszolni. Ezért tettem fel itt a topikban, mert tényleg érdekel, hogy ezt a látszólagos ellentmondást hogyan lehet feloldani. Nevesül vegyük példának egy 16. századi japán embert, aki soha életében nem hallhatott a kereszténységről vagy Jézusról.

    - Ha ő őrök kárhozatra jut, akkor az Isten igazságosságába vetett hit dől meg.
    - Ha nem jut örök kárhozatra, akkor pedig a Bibliában leírtakkal van probléma.

    Ez az az ellentmondás, amire nem tudom a választ, sőt, nem is tudom elképzelni, hogyan lehet feloldani. Ti nálam sokkal jobban ismeritek a Biblia tanításait, ezért gondoltam feldobom a témát, mert tényleg érdekel.

  • euchi

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #6109 üzenetére

    "Ha nem vagy hívő, mindig is értetlenül fogsz állni az előtt ,ahogy a hívők viszonyulnak a Bibliához."
    Látod ebben igazad van. :K

    A Biblia számomra:

    Valakik réges-rég leírtak dolgokat, ahogy ők látták/ismerték/gondolták, aztán valakik úgy döntöttek, valamilyen okból, hogy szerintük ezek az írások megfelelnek egy vallásos üzenet továbbítására, ezért kiválogatták és összállították ezt a szöveget.

    A hívőknek kell valami kézzel fogható. A vallás nem terjedhet szájról szájra, írásba kell foglalni, hogy mit is takar a szóban forgó vallás. A kereszténységnek ezért született meg a Biblia. Hogy ki hogyan értelmezi és mennyire tekinti hitelesnek, az valójában szükség dolga. Ha valakinek kell valami kapaszkodó az életben, akkor ott lesz számára a Biblia, ott lesz neki Isten is.

  • fordfairlane

    veterán

    válasz cucka #6134 üzenetére

    Na és a távol-keleti emberekről? Indiaiak, kínaiak, de akár hozhatnám példának az ausztrál bennszülötteket is, akik szintén külön rasszt alkotnak, na velük mi van?

    Ők meg a sárga folyóhoz alkalmazkodtak, az ausztrálok meg a kengurukhoz. Pofonegyszerű ez, csak a sátánista tudósok a sámánista Dalai Láma vezetésével bonyolítják el ezt az egészet. Megtévesztik a embereket! :DDD

    [ Szerkesztve ]

    x gon' give it to ya

  • JJános

    addikt

    válasz cucka #6136 üzenetére

    Egy biztos, a törvény nem tudása, nem mentesít alóla.
    Én nem tudom feloldani ezt a dolgot. Csupán elgondolkodom rajta. Egyrészt Isten mindenkinek szabad akaratot adott, és aki felcseréli a teremtett dolgokért a teremtőt, csak magára vessen.
    Az én családomban, még az én anyám legidősebb testvéréről is tudom, hogy bár katolikusok voltak, mégis volt egy időszak, amikor el akart szakadni onnan, és vágyott egy olyan közösségbe, ahol Isten is jelen volt. Ahol érezte isten mindent elsöprő jelenlétét.
    Vagyis hiszem, hogy Isten mindenkit elér, bár erről túl sok minden nem maradt ránk.

    De az elgondolkodtató Isten munkájáról, hogy Jézus idejében volt olyan ember, akiről a tanítványok, és lehet Jézus is, csak épp tudomást szerzett, szóval az aki járta a földet, és beszélt Istenről az embereknek, és Jézus nevét használta. Az Ő nevében ördögöket űzött.

    2007-05-06 óta itt!

  • fordfairlane

    veterán

    válasz cucka #6134 üzenetére

    Ne haragudj, de nekem innen messziről ez az általatok elképzelt Isten mindennek tűnik, csak igazságosnak nem..

    Hát gondolj bele, teremt két embert, csinál nekik tökéletes világot, kreál egy csomó rendszabályt, de szabad akaratot ad nekik, meg egy tilalomfát a tudással. Aztán ez a két ember elég gyorsan elhasal a bevezetőben, ezért az egész emberiséget megbünteti. Ez mitől lenne igazságos? Ez az isten vagy nem mindenható, vagy csak ostoba, esetleg szimplán szadista hajlamai vannak.

    [ Szerkesztve ]

    x gon' give it to ya

  • euchi

    aktív tag

    válasz fordfairlane #6140 üzenetére

    Isten újra szólt: "Teremtünk embert képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá"
    VAGY
    Az ember szólt: "Teremtsünk istent képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá" :U

  • kymco

    veterán

    válasz fordfairlane #6140 üzenetére

    Szó sincs a Bibliában a tudás fájáról, és innen bukik a jópofának szánt hozzászólásod tartalmi része :)

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz euchi #6141 üzenetére

    Alapvetően a vallások terén ez a két verzió létezik...
    Én abban hiszek, ahol az Isten teremt... ez a tuti :)

    www.refujvaros.hu

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz fordfairlane #6140 üzenetére

    Ez az isten elég brutális. Még jó, hogy nincs is. Ebben az istenben nem lehet, nem érdemes hinni. Legalábbis túl sokat időzni nem célszerű. Az ateistákat ezen a ponton teljesen megértem, hogy ilyen istenben nem hisznek. Én sem.

    Nem hiszek egy olyan istenben, aki azért teremtett megtarthatatlan törvényeket, hogy áthágjuk őket, majd jól megbüntessen, és kárörvendőn nevessen a végén.

    De ezzel a kérdéssel sok okos ember foglalkozott már. Nagyon érdekes következtetésekkel. Rengeteg tipikus istenkép létezik. És mindegyiknek meg van az oka, hogy miért pont azt választotta az egyes ember. Okai vannak ennek. Viszont így tudhatjuk azt is, hogy melyik istenképek biztosan nem valódiak, melyik istenképek azok, amelyekből célszerű tovább lépni.

    A hit fejlődése során változik az istenképünk, folyamatosan fejlődik -jó esetben. A bajom annyi ezekkel, hogy pont a keresőket, vagy a nem hívőket tudják ezek a hamis istenképek elrettenteni. Mert erre azt mondják, hogy Isten nem is létezik. Ebből annyi igaz, hogy konkrétan ilyen isten valóban nincs. Ebből viszont nem következik, hogy tényleg nincs Isten. És az ateisták sem bölcsek, ha leragadnak egy megismert istenkép elutasítása mellett, amiből aztán általánosítanak. Természetesen a hívők oldaláról is hiba ez.

    A többi viszont hit kérdése. Tehát mondhatod, hogy nem fogadsz el semmi féle Istent, legyen az bármilyen is. Ezzel nem fogok tudni semmit kezdeni.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz euchi #6141 üzenetére

    Tudod mi a megdöbbentő? Az, hogy mindkét állítás lehet igaz, egymás mellett.

    Az ember képes magának kreálni egy istent, amiben hisz. És közben pedig van Isten, aki megteremtette az embert.

    Nem hívő szemszögből pedig annyit lehet mondani, hogy az ember által teremtett istenek léte nem zárja ki azt, hogy legyen egy valódi Isten is.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • fordfairlane

    veterán

    válasz kymco #6142 üzenetére

    Hát te meg ki vagy, csak nem maga a Dalai Láma? Engem nem fogsz letéríteni az igaz útról! :((

    x gon' give it to ya

  • kymco

    veterán

    válasz fordfairlane #6146 üzenetére

    Én csak csendben megjegyeztem, hogy olyat írsz a Biblia Istenéről, amit nem a Bibliából vettél és nincs is a Bibliában, ergo nem igaz...
    Innen kezdve nincs min vitatkozni....

    www.refujvaros.hu

  • Dalai Láma

    őstag

    Igazából az egész világot mi teremtjük. Ahogyan látjuk a környezetünket, az egyedi. És csalás. Az agyunk játéka. A színek, a kontúrok, az árnyalatok. A többi ember. Találkozunk egy emberrel, akiről bennünk kialakul egy kép. A valóságban meg ki tudja, hogy milyen is az a másik ember. Felépítünk magukban egy világot, és aztán ezt abszolutizáljuk.

    Nem csoda, hogy ennyi összeütközés van ember között. Mert mindenki a saját világát hiszi abszolútnak, holott ezek csak a saját elménk szüleményei.

    De ettől még létezik olyan, hogy világ, Föld, és emberek. Csak az agyunk szűr, torzít, megváltoztat, mire a tudatunkig elérnek az ingerek.

    Ez csak egy gondolat volt tőlem, ami talán valamennyire párhuzamba állítható az előző hozzászólásommal.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Alurion

    csendes tag

    válasz cucka #6134 üzenetére

    Amúgy ez az a kérdés, amire valahogy soha egyetlen keresztény sem tudott nekem érdemi választ adni: ...

    Hasonló kérdés kapcsán többször találkoztam azzal a válasszal, hogy akiknek valamilyen okból kifolyólag esélyük sincs megismerni Jézus tanításait, azok automatikusan bebocsátást nyernek, hiszen nem tudhatták mi a helyes út, nem szándékosan fordultak el Istentől.

    Olyan kérdést még sose tudtam feltenni amire ne érkezett volna úgymond "érdemi" válasz. Najó, ha mégis, akkor ott volt az aduász: "Isten útjai kifürkészhetetlenek". Ezek nem új kérdések, nagyon régóta foglalkoztatja az embert a vallás, és úgy látom meg is vannak rájuk a bevett válaszok melyek látszólag alátámasztják a Bibliában leírtakat.

    Persze nem ez az egyetlen ellentmondás a Bibliában, önmaga egy ellentmondás.. ami feloldható, és _érdemi_ választ is kapsz, amennyiben Istent elhagyod az egyenletből...

Új hozzászólás Aktív témák