Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • euchi

    aktív tag

    válasz JJános #5846 üzenetére

    "A világ génállománya napról-napra romlik, bár a magyar génállomány, jónak tekinthető. Közepesnél jobb."
    Ez az idézet úgy lett volna jó ,ha a forrást megjelölöd/linkeled, hogy minek kapcsán mondta ezt. Nem hiszem, hogy szó szerint értette.
    "Gondolom ez a te szavaid támasztja alá"
    Ez nem támaszt alá semmit, ez egy vélemény.

    "A kérdésem, meg az, hogy ha lenne bármennyi pénzed, odaadnád az emberi faj megmentéséért, és elmennél rabszolgának?
    Mennyi lenne az az összeg, amit még odaadnál? De őszintén."

    Az életemet adnám. De nem az emberi fajért, hanem azokért, akiket szeretek. Jó kérdés, hogy idegenekért az életemet adnám-e. Úgy gondolom, hogy erre mindegy, mit válaszolok, mert nem kerültem még olyan helyzetbe, hogy ez kiderüljön. És az ilyen kérdéseket a tettek válaszolják meg nem a szavak.

    kymco: Szevasz.

    [ Szerkesztve ]

  • JJános

    addikt

    válasz euchi #5851 üzenetére

    Értem, tehát egy-két jó emberért, családodért meg bírnál halni. Ez csodás.
    Jézus viszont nem a jókért halt meg. Hanem értünk bűnösökért.

    Idéztem, hogy Czeizel Professzortól származik, azt viszont nem tudom, hogy mikor és hol mondta a tévében láttam. Azért az ő véleményét meghallgatom. De nem fontos. Nem lényeges.

    Kymco: Mielőbb várunk vissza.

    2007-05-06 óta itt!

  • euchi

    aktív tag

    válasz JJános #5852 üzenetére

    Tudtam, hogy egy ilyen kontrasztot akarsz csinálni köztem és Jézus között. Szerintem ennek semmi értelme nem volt. És valójában nem is mondtam hogy nem hoznék áldozatot másokért, csak azt, hogy nem tudom. Egyik ismerősöm a két lábát adta egy lányért, akit majdnem elütött a villamos. A lány nem figyelt oda, mondhatta volna, hogy úgy kell neki, de mégis ellökte a villamos elől. Ezért mondom, hogy az élet válaszolja meg ezeket a kérdéseket. Ha én is hasonló helyzetbe kerülök, akkor majd tudok neked határozott választ adni.

  • pc-user

    aktív tag

    válasz euchi #5847 üzenetére

    "Azt mondta továbbá az Úr Isten: "Nem jó, hogy az ember egyedül van: alkossunk hozzá illő segítőt is!" Az Úr Isten ugyanis megalkotta a földből a föld minden állatát... de az embernek nem akadt magához illő segítője." (1Móz 2,18-20)

    Én úgy értelmezem ezt a második mondatot, mint közbevetett magyarázó megjegyzést a mondanivaló megértéséhez és nem úgy, hogy Isten az ember teremtése után teremtette meg az állatokat. Csak végig kell olvasni a megkezdett szakaszt (még a héber ÓSZ-et érdemes lenne megnézni).

    [ Szerkesztve ]

  • JJános

    addikt

    válasz euchi #5853 üzenetére

    Nem akartam kontrasztot, ilyet ne feltételezz rólam.
    Csak kiváncsi voltam. Én nem tudnám megtenni senkiért, és a pénz is max 10-100 euró, amit adnák valakiért. Még ha sokkal több lenne, akkor sem hiszem, hogy meg tudnám tenni, hogy mindenem odaadjam.

    2007-05-06 óta itt!

  • euchi

    aktív tag

    válasz pc-user #5854 üzenetére

    Jó meglátás, ezen én is gondolkodtam, de újra olvasva 1Móz 1,24-et láttam, hogy háziállatokat ír. Hát milyen állat volna hozzáillőbb mint a háziállat. És maga a háziállat szó is azt sugallja, hogy Isten jól megtervezte ezt, és már tudta, hogy embert fog alkotni, de akkor miért jön rá mégis, hogy: "Hoppá ezek az állatok nem passzolnak az emberhez, teremtsünk hát neki még többet."

    Érted a problémámat, ugye?

    [ Szerkesztve ]

  • euchi

    aktív tag

    válasz JJános #5855 üzenetére

    "Én nem tudnám megtenni senkiért, és a pénz is max 10-100 euró, amit adnák valakiért. Még ha sokkal több lenne, akkor sem hiszem, hogy meg tudnám tenni, hogy mindenem odaadjam."
    Ne mondd, ezt! Nem tudhatod. De majd tudni fogod, ha jön a villamos. :)

  • euchi

    aktív tag

    válasz JJános #5846 üzenetére

    Visszaolvasgattam a hozzászólásokat. Látni akartam, hogy mit alkottunk ma. :D És ezen a mondatodon megakadt a szemem.
    "Előbb lett az ember teremtve. Ez biztos. Biztos!"
    Most visszakérdezek. Biztos? ;) Olvasd el még egyszer ezt: 1Móz 1,1-2,4 Szép, kronologikus sorrendben halad, és itt bizony az állatok teremtése megelőzi az ember teremtését. Vagy olvasd újra a hosszú eszmefuttatásomban A második teremtéstörténetről dínós és előemberes részt. Most magam elé vizualizáltam Noé bárkáját megrakva Triceratopsokkal és T-Rexekkel, melyeket beosztott homo erectusok és homo habilisek etetnek és gondoznak. Naná, hogy az előemberek is helyet kaptak a bárkán, hiszen csak "majmok". :U Ha egy ilyen kép nem csal mosolyt az arcodra, akkor semmi sem. :DDD De lehet, hogy dinoszauruszok nem fértek be a bárkába és ezért haltak ki. :D Szegények nem tehettek róla, hogy olyan nagyok voltak. :)

    [ Szerkesztve ]

  • JJános

    addikt

    válasz euchi #5858 üzenetére

    Bisztos! És ezt nem véletlenűl írtam így. Gondoltam humoros.

    Na most az I.Mózes 2,19-ben le van írva, hogy az állatoknak Ádám adott nevet.
    És az előtte versben az is le van írva, hogy formála az Isten ........állatokat. Ádám akkor már élt, mikor ez történt.
    Olvasd el.

    Én az előemberekben nem hiszek. Ha voltak is, akkor az első vízözön előtt. Arról pedig semmit sem tudok. És ne fantáziálásnak vedd.

    Azt viszont tudom, hogy komoly tudósok vaskloriddal marattak különböző koponyákat, hogy öregebbnek látszanak.

    A dínókat is az első vízözön előttre teszem.

    [ Szerkesztve ]

    2007-05-06 óta itt!

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz JJános #5859 üzenetére

    Mi az a marhaság? A vasklorid a C14-es karbon izotópos kormeghatározást miképp befolyásolja?

    És ki gyárotta a dínó csontokat, mitől tágul az univerzum, és még miért van milliónyi olyan dolog, ami ellent mond a világképednek, az én világképembe pedig tökéletesen beleillik úgy, hogy a bibliában olvasottakkal sincs szöges ellentétben, és Jézus Krisztus is tökéletesen beleillik ebe a képbe?

    Miért kéne azt gondolnom, hogy a te kifacsart, nemigen magyarázható világképed a helyes? Isten mindenkit jól átvert? Mennyire kell becsuknod a szemed, és homokba dugnod a fejed, hogy ne láss?

    Hogy kell ilyen mértékben elzárkózni a valóságtól, hogy az embernek ilyen világképe legyen? Ráadásul teljesen feleslegesen, mert az én világképemmel is teljesen jól működik, és összeegyeztethető a kereszténység, csak épp nincsenek kifacsart magyarázhatatlan ellentmondások, a tényekkel szöges ellentétben álló dolgok, stb...

    Miért fogadjam el a te elképzeléseidet, mikor az enyém is van olyan jó, csak épp több dolog is alátámasztja? ( Biblia, Jézus, tudomány)

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz JJános #5859 üzenetére

    :U

    [ Szerkesztve ]

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • euchi

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #5861 üzenetére

    Egy javítást engedj meg kérlek:
    Tudom, hogy a C14-es kormeghatárosás a legközismertebb, és gondolom ezért jutott elsőre ez eszedbe. Viszont ez csak 50000 éves távlatokra jó.
    A hosszabb távlatokra pl. az urán 238-as izotópja egy jó módszer, ebben a BME-s anyagban a negyedik oldalon olvasható egy szép tábláztat is.

    A kérdésed egyébként jogos, én is kiváncsian várom a választ.

    [ Szerkesztve ]

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz euchi #5863 üzenetére

    Igazad van. De aki 6000 évre teszi a világ kezdetét, annak az 50.000 év is túl sok. Ezért felveszi a szemellenzőt, és kamunak nyilvánítja.

    Nekem ezzel a hittel az a bajom, hogy ilyen módon bármiben lehet hinni. Azt mondom, hogy a Piroska és a farkas c. mese igaz, szó szerint, tényleg beszélt a farkas benne, és egészben ette meg a nagymamát. És nagy ívben nem érdekelne, hogy a tudományos álláspont szerint a farkasok képtelenek a beszédre, és egy nagymamát sem tudnak egészben lenyelni. Arról nem is beszélve, hogy a Piroska nevű kislányok, akiket egyedül küldenek az erdőbe, ne tudnák megkülönböztetni a nagymamát a farkastól.

    Ha a hit és a valóság ütközésben van egymással, ott miért a hitet fogadjam el, és ne a valóságot? Főleg akkor, amikor vallásos szempontból teljesen lényegtelen, hogy Isten hogyan, és mennyi idő alatt teremtette a világot.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • euchi

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #5864 üzenetére

    "Ha a hit és a valóság ütközésben van egymással, ott miért a hitet fogadjam el, és ne a valóságot?"
    Egyre jobb kérdéseid vannak. :C (Fentebb már én is rávilágítottam erre.)
    "Főleg akkor, amikor vallásos szempontból teljesen lényegtelen, hogy Isten hogyan, és mennyi idő alatt teremtette a világot."
    Keresztény szempontból sajnos nem mindegy. Az eredendő bűn épül a teremtéstörténetre ami egy nagyon fontos hittétel. Ha teremtéstörténet hamis, akkor nem vagyunk eredendően bűnösek. Ha nem vagyunk eredendően bűnösek, akkor Jézus Krisztus nem a mi bűnünkért halt meg, és nem kell hinnünk az Ő áldozatában, hogy föloldozást és örökéletet nyerjünk.
    Szóval egy kereszténynek védenie kell a teremtéstörténetet, foggal, körömmel. El kell vetnie az evolúciót lehetőségét és minden további tudományos tényt, ami annak ellent mond. Ez van.

    [ Szerkesztve ]

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz euchi #5865 üzenetére

    Már miért kéne egy kereszténynek ragaszkodnia olyan dolgokhoz, amik nem úgy vannak?

    Az eredendő bűnnek nem csak egy értelmezése van. Ha a teremtéstörténetet nem szó szerint értelmezzük, hanem úgy, ahogyan azt megírták, és ahogyan szerintem értelmezni kell, akkor kiderül.

    Jézus az eredendő bűn miatt halt meg? Vagy a bűneinkért, amik tény, hogy vannak. Mert a bűneinkért meghalnia nem volt épp hiábavaló.

    A teremtéstörténet pedig nem hamis. Csak nem azt hivatott bemutatni, hogy pontosan hogy is történt a teremtés. Hanem az ember és Isten kapcsolatát mutatja be, az ember tudatára ébredésétől, amivel együtt jár, hogy képes bűnt is elkövetni. Ezt nevezhetjük eredendő bűnnek is. És ez eléggé összhangban van a tudományos tényekkel is. Az ember az állatvilágból kiemelkedett, tudatára ébredt, döntései vannak, képes bűnt elkövetni. ÉS mivel képes rá, és nem tökéletes, meg is teszi. Épp ezért van oly nagy szükség Jézusra.

    Szerintem bármilyen szembeállítás -mindkét oldalról- értelmetlen, és csak akkor tűnik hihetőnek, ha a másik oldalt kicsit kitekerjük, vagy tévesen értelmezzük. Nincs ellentmondás, sőt, igazi összhang van.

    Jézus tanításai sem arról szólnak, hogy olyan dolgokat csináljunk, amik rosszak lesznek nekünk, hanem amitől igazán jóvá válik az életünk. És semmi természetellenes nincs a tanításaiban.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • euchi

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #5866 üzenetére

    Hát igen a kereszténységnek pont a Biblia értelmezésében rejlik a kulcsa és egyben csapdája is, az eredendő bűn náluk igen fontos.
    "Jézus az eredendő bűn miatt halt meg? Vagy a bűneinkért, amik tény, hogy vannak. Mert a bűneinkért meghalnia nem volt épp hiábavaló."
    A keresztény hit szerint a bűn alól csak a Krisztusba vetett hit adhat föloldozást. A bűnt állapotnak tekinti nem cselekedetnek, Istentől elfordult állapotnak (persze ugyanúgy a vétkeid alól is föloldozást nyersz, ha hiszel)

    Az általad írt értelmezés más jellegű (szubjekív véleményem: fölvilágosultabb)

    A teremtéstörténethez szerintem ragaszkodni nem nem kell, hanem nem szabad. De a következményeit már fentebb leírtam, és manapság láthatod, hogy az egyház, és a keresztények mind-mind tiltakoznak az evolúció és számos tudományos eredmény ellen. Ha megtehetnék elfogadnák, de nem lehet, mert ellent mond a vallásuknak.

    [ Szerkesztve ]

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz euchi #5867 üzenetére

    A katolikus egyház az evolúció elméletben semmi kivetni valót nem lát, és azt a keresztény hittel összeegyeztethetőnek tartja.

    Valamint nem tudom, milyen tudományos eredmény ellen tiltakozna a katolikus egyház.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • euchi

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #5868 üzenetére

    Tévedsz, az evolúciót nem fogadhatja el, mert a majomtól való származás kizárja az eredendő bűnt.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz euchi #5869 üzenetére

    [link]
    Ezt is találtam többek között, de böngészve te is megbizonyosodhatsz arról, hogy nem tévedek.

    Én magam is katolikus vagyok egyébként, tehát valamennyire ismerem ezt az egyházszervezetet.

    Azt pedig senki sem mondja, hogy a majomtól származunk. A ma élő majmokkal csak közös ősünk van, szó sincs arról, hogy bármely ma élő majomfaj az ősünk lenne. Csupán ők vannak legközelebb hozzánk, de valamennyi közünk az elefánthoz és a légyhez is van.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • euchi

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #5870 üzenetére

    Köszönöm a javítást, közös ősünk van a majommal, így precíz. :R Az evolúciót egyszerűen nem képesek elfogadni, úgy ahogy van. Ádámot és Évát nem tudják belehelyezni ebbe, mert nem kompatibilis az ember állati eredetével. És amit semmiképp sem akarnak: hiteltelennek tekinteni a Bibliát. Ha elkedzik feszegetni a témát, akkor nehéz ezt elkerülni.

    Nem fogadták el az evolúciót, csak próbálnak belőle valami elfogadhatót kihozni.
    Idézetek:

    "Intelligens tervezettség: tudománynak álcázott kreacionizmus"

    "A kreacionizmus még a teremtésben hívő tudósok és egyházi emberek zöme számára is vállalhatatlan gondolatokat fogalmaz meg, ezért - áthidaló megoldásként - napjainkban egyre inkább kezdi felváltani az intelligens tervezettség (intelligent design) elmélete."

  • lao ce

    aktív tag

    válasz euchi #5871 üzenetére

    ne haragudj, de teremtesben en is hiszek (tobb szinten is). a taoizmusban is van teremtes ami egyebkent teljesen jol osszeegyeztetheto a tudomany mai allasaval.

    szoval, a valasz hogy mi tortent elsonek nem az hogy a "nagy bumm", mert az elott is kellett valami legyen, viszont nem lehet a vegtelensegig sem kerdezgetni hogy es mi volt elotte, mi volt elotte, mi volt elotte, es ha egyszer a semmibol kialakult a valami az nem mas mint a teremtes.
    az egy masik dolog hogy a teremtesert valaki vagy valami a felelos, es milyen kovetkezteteseket vonunk le belole. de a tudomany ma osszegyujtheto informacioi szerint a teremtes nem zarhato ki. es az az erdekes hogyha ezer vagy egymillio ev mulva kerdezed a tudomanyt, akkor is ez lesz a helyzet mert a teremtes sohasem lesz kizarhato a vilag termeszetenel fogva.
    ha a teremtest elfogajuk akkor viszont az evolucioval nem lehet sok gond mert "reszletkerdesse" redukalodik. persze vannak akik kotik az ebet a karohoz mert a bibliajukban a gyurodes is istentol jon, de azert ez nem jellemzo.

    ui:
    van egy meseszeru teremtestortenet is a taoizmusban amolyan adalek jelleggel hozza van biggyesztve a vegehez a 'hivatalos' tortenetnek. szerintem szorakoztato, leirom ide roviden, remelem legalabb kicsit at tudom adni a hangulatot (nem az elejetol irom):

    a kaosz-masszaban egy tojas alak formazodott meg, ami tizennyolcezer evig fejlodott belul. mikor keszen allt felrepedt, es megszuletett az eg es a fold. am meg egy valaki veletlenul a vilagra jott: az oriasi Pan Ku (Pangu). hatalmas alakja elvalasztotta a foldet es az eget. az orias ujabb tizennyolcezer evig elt, negy masik leny segitsegevel: egy teknos, egy fonix, egy sarkany es egy egyszarvu. egyutt dolgoztak azon hogy megformazzak a foldet.
    mikor pa ku meghalt, a lenye transzformalodott. a lehellete lett a szel es a felhok, a hangja a mennydorges, a bal szeme lett a nap, a jobb a hold. a negy vegtagja lett a negy egtaj, a vere es testnedvei atalakultak patakokka es folyokka. az izmai lettek a sziklak, a hajabol lettek a csillagok. a szakallabol lett a fu es a fa, a fogabol az arany es az asvanyok, az izzadtsaga az eso.
    a testerol a bolhakat szarnyara kapta a szel es abbol szulettek az emberek.

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz euchi #5871 üzenetére

    Ha figyelmesen elolvasod amit küldtem, abból épp az derül ki, hogy a katolikusok az intelligens tervezettség elméletével foglalkozókat meg se hívták erre a konferenciára.

    Számomra nem derül ki egyébként, hogy kikről beszélsz, kik nem fogadják el az evolúciót? Én elfogadom. Az RK egyház hivatalos álláspontja szerint összeegyeztethető az evolúció a kereszténységgel. Ezért nem tudom, pontosan kikre gondolsz.

    Azt érzem, hogy te is vaamiféle burokban vagy, mint JJános, csak épp a túloldalon, és mindenáron ragaszkodsz az igazadhoz. Még akkor is, ha saját szemeddel olvashatod az egyház hozzáállását az evolúcióhoz.

    Amit lao ce írt, az is megfontolandó. A világ egyszer keletkezett, ez a tudományos álláspont is. Innentől már csak az a kérdés, hogy magától teremtődött, vagy a teremtő hozta létre. Ez pedig kőkeményen hitbéli kérdés, mert a tudomány a természeténél fogva nem képes erre válaszolni (és itt nem arra gondolok, hogy a mai tudásunk szerint, hanem ez jóval általánosabb dolog - Az ősrobbanás pillanata, és ami előtte volt, a tudomány számára sosem lesz vizsgálható)

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • euchi

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #5873 üzenetére

    Persze, hogy elolvastam, sőt több másik forrást is megnéztem. Amit írtál az igaz: Nem hívják meg viszont sem a kreacionista tanok, sem a "tudományosabb köntösbe" öltöztetett, különösen Amerikában népszerű intelligens tervezettség (Intelligent Design - ID) "szakembereit". Én azért mertem mégis ezt idézni, mert több forrást is átnyálazva, az látszik, hogy nem tudnak düllőre jutni az evolúcióval. (Főleg ami az ember teremtését illeti) És ilyen áthidaló megoldások születnek. Lényegében nem derül ki, hogy szerintük hogyan kell értelmezni a teremtést 21. századi szemmel, és az sem, hogy hova helyezik az eredendő bűnt az ember törzsfejlődésében. Jó volna látni konkrét idézeteket belőle. Én sajnos ne találtam, és lehet, hogy ebbe nekünk nincs is lehetőségünk betekinteni.

    "Mintavételük alapján az amerikaiak 49 százaléka úgy érzi, a vallás veszít a társadalomra gyakorolt hatásából, 61 százaléka pedig úgy gondolja, a vallás választ ad a világ problémáira. Egy másik, 2004-es Gallup-felmérés alapján az amerikaiak 45 százaléka úgy gondolja, Isten az embereket jelen formájukban alkotta meg - nem régebben, mint kb. 10 000 éve."

    Nem tudom mennyire pontosak a felmérések, de az látszik, hogy az ember teremtésének kérdése még mindig vita tárgya a keresztények között.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz euchi #5874 üzenetére

    Persze, sokan gondolnak sokfélét. De az nem igaz, hogy egy kereszténynek muszáj lenne ragaszkodnia a bibliai teremtéstörténet szó szerinti értelmezéséhez. A keresztény hit nagyon jól megvan az evolúcióval is. És persze van, aki nem így látja, neki szíve joga, csak éppen nem fogom én is úgy gondolni, mint ahogyan ő. Ettől még lehet ő is és én is keresztény.

    Az intelligens tervezés elméletét nem a katolikus, vagy másik keresztény egyház találta ki. Tehát nincs is köze a hivatalos egyházi tanításokhoz, nem is tanítják hittanórán, stb. Legalábbis itthon ilyennel még nem találkoztam. Az Egyesült Államokban nyilván más a helyzet.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • euchi

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #5875 üzenetére

    Ha jól értem, te az eredendő bűnt, és a bűn állapotát sem fogadod el.

    „Az intelligens tervezés elméletét nem a katolikus, vagy másik keresztény egyház találta ki.”
    Ez világos, már fentebb leírtam, hogy miért ezt hoztam példának. Az egyháznak nagyon óvatosnak kell lennie, mikor ilyen kérdéseket vitat meg. Mennyire ragaszkodjanak a Bibliához? Hol húzódik a határ a saját értelmezés és a ferdítés között? Hol kerülnek ellentmondásba? Egyre jobban érdekelnek engem az ott elhangzottak.

    És ezt kikérem magamnak:
    „Azt érzem, hogy te is valamiféle burokban vagy, mint JJános, csak épp a túloldalon, és mindenáron ragaszkodsz az igazadhoz.”
    Én kíváncsi vagyok! JJános pedig... :U

  • euchi

    aktív tag

    válasz lao ce #5872 üzenetére

    „szoval, a valasz hogy mi tortent elsonek nem az hogy a "nagy bumm", mert az elott is kellett valami legyen, viszont nem lehet a vegtelensegig sem kerdezgetni hogy es mi volt elotte, mi volt elotte, mi volt elotte, es ha egyszer a semmibol kialakult a valami az nem mas mint a teremtes.”
    Ez azért valamivel összetettebb: :))

    Stephen W. Hawkink – Az idő rövid története

    „Hubble megfigyelései azt sejtetik, hogy bizonyos időpontban – az ősrobbanás, a Nagy Bumm idején – a világegyetem végtelen kis méretű és végtelen nagy sűrűségű volt. Ilyen körülmények között érvényét veszti a tudomány összes törvénye, tehát lehetetlenné válik a jövőbeli események előrejelzése. Ha voltak is események a Nagy Bumm időpontja előtt, semmiféle hatást sem gyakorolhattak a jelenlegi körülményeinkre. Létezésüket figyelmen kívül hagyhatjuk, mivel semmiféle megfigyelhető következményekkel se jártak. Úgy is mondhatnánk, hogy az idő a Nagy Bumm pillanatában kezdődött, amennyiben az ennél korábbi időpontok teljesen határozatlanok. Nyomatékosan meg kell jegyeznünk, hogy az időnek ilyen értelmű kezdete merőben más, mint ahogy azt korábban kezelték. Változatlan mindenségeben az idők kezdete olyasvalami, amiről csak valamely, a mindenségen kívül álló lény gondoskodhat; fizikai értelemben nincs kezdetre szükség. Egészen jól elképzelhetnénk, hogy Isten a világot a szó szoros értelmében bármikor teremtette.

    Másfelől viszont, ha a világegyetem tágul, akkor fizikai okok is megkövetelik a kezdetet. Még mindig vélekedhetnénk, hogy Isten a Nagy Bumm pillanatában teremtette a világot, vagy később, úgy, hogy olyannak lássék, mintha az ősrobbanásnál indult volna minden. Értelmetlen volna azonban azt feltételezni, hogy az ősrobbanás előtt teremtette. A táguló világegyetem nem zárja ki a Teremtő létét, de kétségkívül megszabja neki, hogy mikor végezhette el feladatát.”

    További részletek a könyvben.

    [ Szerkesztve ]

  • euchi

    aktív tag

    válasz euchi #5877 üzenetére

    Durva sajtóhiba: Hawkink helyet Hawking
    Ez van, ha sietek a gépeléssel. :B Ha észrevesztek mást is, javítsátok kérlek.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz euchi #5876 üzenetére

    Ez a megfogalmazás korrektebb. De szerintem elég jól tudják értelmezni a Bibliát. Jártam egy kurzusra, amit a PPKE rektora tartott, aki görög katolikus pap. Elég jól el tudta magyarázni a teremtés történetet, hogy mi mit jelent, és ami miatt különösen tetszett, hogy egybevágott az általam gondoltakkal. És semmiféle ütközés nincs az evolúcióval.

    Oké, csak nagyon ragaszkodtál dolgokhoz, amiket úgy érzem, megcáfoltam. Konkrétan azt, hogy a kereszténységhez nélkülözhetetlen a bibliai teremtéstörténet szó szerint vétele. De ha ezen túl jutottunk, akkor nincs gond ;)

    Bár valaki úgyis megcáfol majd engem is :)

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • kymco

    veterán

    A "két" teremtéstörténet látszólagos ellentmondásához még egy adalék......
    A Biblia bár nem tudományos szándékkal megírt történelemkönyv, mégis megjegyzem, hogy az ókori történetírást nem a kronológiai szemlélet határozta meg, sokkal inkább tematikus szemlélet. Ha az ókori történész valamit el akart mondani, a történelmi esemény kapcsán, nem ragaszkodott feltétlen a kronológiához.... Az volt a lényeg, hogy megértse az olvasó, hogy mi miért történt, és másodlagos volt a kronológiai sorrend.
    Ezt mi már nemigen értjük..... ez nem hazugság volt a részekről, nem a tények elferdítése, sokkal inkább szabadság a részükről, amivel szerették volna a -ma divatos szóval kifejezve- üzenet eljut az olvasókhoz...
    Tévedés ne essék, most nem a keresztény történetírásról írok, hanem az ókori egyiptomi, asszír, babiloni, perzsa, görög stb... történetírásról :)
    Ezt eddig is tudtam, csak most tudtam beszélni erről egy történésszel, aki megerősített... :)
    Tehát ebbe a környezetben született a Biblia... :)

    Jutott most egy kis net a szabi idejére, de nem igérem, hogy tudok gyorsan reagálni a válaszokra...

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • lao ce

    aktív tag

    válasz euchi #5877 üzenetére

    igen, koszonom, olvastam a konyvet termeszetesen.

    szoval a teremtes az teremtes. a vallas csak arra ad kerdest hogy miert tortent, a hogyant es a mikort termeszetesen nem tudomanyos alapossaggal irja le. de azert leirja eleg frankon. egyszer probald ugy olvasni a teremtessztorit hogy a nagy bumm jar a fejedben meg amit tanultal az iskolaban az evoluciorol. elegge ugyanaz van leirva, csak konyhanyelven.

    vagy probald leirni az evoluciot meg a vilag keletkezeset ugy hogy nem hasznalsz mas szavakat csak amit mondjuk egy parasztgyerek ismer aki egesz eleteben a foldeken dolgozik, es vond ki belole a csillagaszati szavakat is.

    ennyit az en ervelesemrol a biblia mellett :)

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • euchi

    aktív tag

    válasz lao ce #5881 üzenetére

    „eléggé ugyanaz van leírva, csak konyhanyelven”
    Naná, hogy ugyanaz van leírva, a világ keletkezése, de a konyhanyelvnek pont a hogyannal van problémája. :DDD

    „igen, köszönöm, olvastam a könyvet természetesen.”
    Ennek örülök, bár így picit furcsának tartom ezt a mondatod: „szóval, a válasz hogy mi történt elsőnek nem az hogy a Nagy Bumm, mert az előtt is kellett valami legyen”

    Nincs értelme az ősrobbanás előtti dolgokról beszélni, mert maga az idő sem létezett.
    Hogy biztos minden jelenlévő megértse, írok egy egyszerű példát:
    Az időt képesek vagyunk mérni. A mérésre alkalmas pl. egy egyszerű inga is. Az inga lengése, a fizikai változás teszi ezt lehetővé. Az ősrobbanás pillanatában ennek az ingának minden részecskéje ugyanabban a végtelenül kicsi, végtelenül nagy sűrűségű pontban volt. Remélem, így már világos mindenkinek. :))

  • lao ce

    aktív tag

    válasz euchi #5882 üzenetére

    azt hiszem dalainak igaza van veled kapcsolatban. kicsit tul eros a hited a konyvedben, pont mint a sporttarsnak :)

    nicht kompot

  • euchi

    aktív tag

    válasz lao ce #5883 üzenetére

    Ne mondd ezt! :N
    Nem mondtam, hogy ez egy megcáfolhatatlan igazság. Jelenlegi megfigyeléseink alapján itt tartunk, ennyi az egész. Mint régen amikor a földet laposnak hitték, aztán megfigyeléseknek köszönhetően fölmerült, hogy gömbölyű.

    Kiegészítésként még azt tenném hozzá, hogy a szobád négy sarka is egy ugyanazon pontban volt. Így már csak összeáll a kép.

  • JJános

    addikt

    válasz euchi #5884 üzenetére

    A biblia, és a tudomány közötti vita egyik ékes bizonyítéka: Dávid király zsoltárában, ha jól tudom, már le van írva, hogy a föld gömbölyű.
    A tudomány meg lapos földről beszélt.

    A vaskloriddal történő maratást, egy leleplező cikkben olvastam. Nagy mértékben öregítette a koponyát. Azt meg tudjuk, hogy ahol mérés történik, egy kis pénzért kijöhet más eredmény is.

    2007-05-06 óta itt!

  • JJános

    addikt

    válasz euchi #5882 üzenetére

    "Nincs értelme az ősrobbanás előtti dolgokról beszélni, mert maga az idő sem létezett."

    Tudományosan! Mi pedig tudjuk, hogy az időt mérjük. Ezért ez nekem nagyon zagyva.
    Elfogadod, mert tudományosnak tűnik, pedig a józan ész az ilyenen nevet.

    Viszont, ha a teremtést választom alapnak, akkor az ilyen dolgokat símán meg tudom választani. Minden kérdésemre választ kapok.

    Tegnap néztem, hogy szibériában találtak egy mammutot. 40 000 évesnek gondolták a bébit. De szerintem csak azért, mert a tudomány mai állása szerint, valamikor akkor éltek a mammutok. Elképesztő volt a világ tudósainak dilettazmusát látni. Szinte semmit nem tudtak még a boncoláskor sem elmondani. A vastag bél vége felé találtak valami "kaka" félét. Ezért kitalálták, hogy a kis mammut megette az anyja kakáját. Pedig a vastag bélbe rendszerint szokott lenni ilyen anyag.

    [ Szerkesztve ]

    2007-05-06 óta itt!

  • JJános

    addikt

    Elnézést kérek bizonyos szavakat nem írok le rendesen. Sajnos 2 nap óta vírusgazda vagyok.

    2007-05-06 óta itt!

  • JJános

    addikt

    válasz Dalai Láma #5870 üzenetére

    Én a római katolicizmust, egy sokmindent megengedő, sokmindent elkendőző, sokmindent félreértelmező "vallásnak" gondolom. Én a katolicimusból semmit sem tudok elfogadni.

    És a katolikusokról sincs valami jó véleményem, pedig azok a hívek, akik odajárnak rendelkeznek azzal a gondolatmenettel, hogy elforduljanak attól. De ha nekik jó ott, hát én nem bánom.
    A majomtól való származás tényleg semmissé teszi az eredendő bűnt.

    2007-05-06 óta itt!

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz JJános #5886 üzenetére

    A tudatlanság megóv. Tagadhatsz tényeket. Megmutatod, hogy Dávid király zsoltárában hol van szó a gömbölyű földről?

    Azért, mert te nem értesz bizonyos tudományos dolgokat, még nem jelenti azrt, hogy mind hülyeség. Egyre több tudományos eredménnyel kell hadakoznod, milliárdnyi eredménnyel, ami reménytelen. És fölösleges. Nagyon fura számomra ez a fanatizmus.

    Azt senki nem állítja, hogy az ember a majomtól származik. Nem is állítóották. Csak aki tévesen értelmezi, az gondol ilyesmiket.

    [ Szerkesztve ]

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • lao ce

    aktív tag

    válasz euchi #5884 üzenetére

    megmagyaraznad megegyszer ezt az egeszet? ha a szobam sarka ott volt akkor hol volt a te szobad sarka? es akkor miert az en szobam es a te szobad ha nincs ter meg ido? szoval a te szobad az en szobam sarka is volt azaz minden egyenlo? te kommunista vagy? borzalmas. a tao le fog sujtani rad.

    van egy otletem. olvasd el az idezeted elso bekezdeset es gondolkozz rajta, ne fogadj mar el mindent csak azert mert szerinted aki irta okosabb nalad.

    "Hubble megfigyelései azt sejtetik, hogy bizonyos időpontban – az ősrobbanás, a Nagy Bumm idején – a világegyetem végtelen kis méretű és végtelen nagy sűrűségű volt. "
    idaig oke.

    "Ilyen körülmények között érvényét veszti a tudomány összes törvénye, tehát lehetetlenné válik a jövőbeli események előrejelzése. "
    nem, nem igaz. csak ervenyet veszti a tudomany osszes "jelenlegi" torvenye.
    kifejezetten vaskalapossag (nem akarok irni olyat tudos gog) olyan joslatokba bocsatkozni hogy a jelenlegi tudasunk alapjan mi lehetetlen. legfeljebb 'mai tudasszintunkon elkepzelhetetlen'.

    "Ha voltak is események a Nagy Bumm időpontja előtt, semmiféle hatást sem gyakorolhattak a jelenlegi körülményeinkre. "
    velemeny, hit.
    o egy jelenlegi tudos, az elozo mondatban irta hogy semmit sem tud errol hiszen a dragalatos tudomanyanak nincsenek ra eszkozei. azaz nem tud kovetkeztetest sem levonni hogy mi mire hat. szoval ez csak duma.

    "Létezésüket figyelmen kívül hagyhatjuk, mivel semmiféle megfigyelhető következményekkel se jártak. "
    azt hagyok figyelmen kivul amit akarok. az ember arra kivancsi amire kivancsi akar lenni, olyan kerdeseket tesz fel amikre jelenleg nincs valasz. es meg ha sohasem lesz valasz ra akkor is ott lesz a kerdes. emberi termeszet.

    azzal hogy te a mondatnak megfeleloen szajkozod a velemenyed (ertsd: a tiltott -akarom mondani- a szerinted ertelmetlen kerdesek problemaja), ugy nez ki kivulrol hogy azza valsz amive nem akarsz. a tovabbiaktol megkimellek :)

    kulonben nagyon tisztelem az urget es szeretem olvasni a konyveit.

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #5890 üzenetére

    Annyit hozzátennék, hogy nem a fizika ma ismert törvényei, hanem a fizika törvényei veszítik el érvényességüket.

    És igen, gyakorlatilag minden egyenlő, sőt minden egy volt. Az anyag különböző fajtái csak később jöttek létre.

    Persze lehet, hogy valóban tévedés az egész, de jelenleg ez a legjobb elmélet, ami leírja a világunkat, és az észlelt jelenségekre magyarázatot ad. Az öröktől fogva létező világ elmélete nem ad választ, a bibliai teremtés történet sem ad választ sok jelenségre. Az ősrobbanás-elmélet viszont választ ad. És a kereszténységgel nincs ütközésben. Fanatikusokat leszámítva.

    Ha előáll valaki egy még jobb elképzeléssel, amit alá tud támasztani, és még több dolgot magyaráz -bár az ősrobbanás kb, minden ilyen irányú kérdésre választ ad- akkor lehet, hogy azt fogom elfogadni.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • euchi

    aktív tag

    válasz JJános #5886 üzenetére

    „A biblia, és a tudomány közötti vita egyik ékes bizonyítéka: Dávid király zsoltárában, ha jól tudom, már le van írva, hogy a föld gömbölyű.”
    Valószínűleg ilyen szóhasználatokra gondolhatsz: „földkerekség” „kerek e világon”
    Ez nem feltétlenül gömb, sokan gondolhatták egy tányérnak is.
    És ezt a példát én nem is a Bibliára mondtam, hanem a tudomány fejlődésére.

    „A vaskloriddal történő maratást, egy leleplező cikkben olvastam. Nagymértékben öregítette a koponyát.”
    Ebből csak a hogyan maradt ki. A Google-ön nem találtam róla semmit. Furcsa, hogy ezt te gondolkodás nélkül elfogadtad, mint tény, és érvként merted használni. :(((

    „Tudományosan! Mi pedig tudjuk, hogy az időt mérjük.”
    Az időt azért mérhetjük, mert van változás (pl. inga lengése), de próbáld csak meg változás nélkül mérni az időt. :U

    „Ezért ez nekem nagyon zagyva. Elfogadod, mert tudományosnak tűnik, pedig a józanész az ilyenen nevet.”
    A józanész az ilyenen gondolkodik és csak aztán nevet. Vagy gondolkodik és belátja, hogy ez még így is lehet. (hehe, ez rímmel) :DDD A tudomány jelenleg így képzeli el a kezdetet, és az Ősrobbanás-elmélethez hozzátartozik, hogy azt az idő kezdetének tekintjük. Ahhoz, hogy kritizáld számos nagy tudós szorgalmas munkájának eredményét, nem rendelkezel elegendő ismeretanyaggal. (és most igyekeztem szépen fogalmazni) :W

  • JJános

    addikt

    válasz euchi #5892 üzenetére

    Amikor ez történt, még nem volt google. Kb 40 évvel ezelőtt. És akkor még fel sem tünt. Csak egy versengésnek láttam, hogy a tudósok egyre öregebb emberi csontokat hoznak elő.

    Én tanultam méréstechnikát. Ott azt tanultam, hogy amit meg lehet mérni, az hogyan kell. Az idő múlása egy logikus dolog. Az idő nem létezése nem logikus.

    A tudomány legtöbbször egy elméletet állít fel. Ez vagy igaz, és legtöbbször megerősíttik, vagy hamis, és cáfolják.

    Egyébként sok tudós, nagyon okos dolgot adott a világnak, csak voltak kóklerek is, akik hiúságból hamisítottak meg dolgokat. Én csak azt nem értem, hogy időnként mintha versenyeznének, hogy ki talál régebbi fossziliát.
    Egyébként meg nem hiszem, hogy a kóklerek kisebbé tennék a komoly tudósokat.

    Arra azért kíváncsi lennék, hogy a bibliában leírt földkerekséget, héberül milyen szó takar. Egyébként nem jól írtam, mert sokkal korábban is előrefordul a bibliában ez a szó.

    Persze azért a nap is lemegy, tehát az idő mérését ellenőrizni lehet. Nem mindent lehet ellenőrizni sem. Legalább is nekem nagyon megfoghatatlan példul a kormeghatározás. Ez annyira tudományos, hogy halandó ember a közelébe sem mehet.

    2007-05-06 óta itt!

  • euchi

    aktív tag

    válasz lao ce #5890 üzenetére

    "megmagyaraznad megegyszer ezt az egeszet? ha a szobam sarka ott volt akkor hol volt a te szobad sarka?"
    Nem fog tetszeni a válasz: Ugyanott. :)

    Félreértetted a példáim és félreértetted a könyvet is. A könyvből száműzték az egyenleteket/képleteket a jobb eladhatóság érdekében.
    A könnyebb megértés lett volna a cél, de úgy látom téged pont ez zavart össze. Töröm a fejem egy jobb példán, mert félek, hogy még jobban összezavarlak. Addig is az idő fogalmán kellene neked is eltöprengened. Nem szabad úgy tekinteni rá, mint egy állandó/örök dologra. Az "előtte mi volt" kérdés így más megvilágításba kerül. Valójában már Einstein általános relativitás elmélete megjósolta, hogy a téridő az Ősrobbanással kezdődött.

    Hangsúlyozom, számomra a Nagy Bumm nem szentírás, csak egy jelenlegi elmélet a világ keletkezésére.

    [ Szerkesztve ]

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #5891 üzenetére

    "Annyit hozzátennék, hogy nem a fizika ma ismert törvényei, hanem a fizika törvényei veszítik el érvényességüket."
    szoval egeszen biztos hogy a tudomany nem fogja vizsgalni a nagy bummot, de ha megis akkor nem fog megtudni semmit, de ha megis, akkor az nem lesz szignifikans, de ha megis, akkor az uj tudast nem akarja majd csoportositani, de ha megis akkor az akkor ervenyes tudomanyos csoportositasba nem tuszkolhato majd bele, de ha megis akkor hirtelen nem koveteli majd maganak az uj ismeretek felfedezeset az osszes tudomanyag es nem fog azzal kerkedni minden konferencian es szaklapban hogy az o tudosai hoztak az attorest.
    biztos hogy az emberekrol beszelgetunk itt? (koltoi kerdes) :)

    szaz szazalek hogy nem lesz mondjuk egy dimenzio fizika nevezetu altalanos iskola masodik osztalyaban tanitott targy es minden heteves kicsit sajnalkozva nez majd erre a hozzaszolasodra... ? :) en nem tudom mi lesz majd. en is ertem amit olvasok, tudom mirol beszelgetunk. el is fogadom, "a legjobb elmeletet", de nehez elfogadni kovetkezteteseket amik abbol indulnak hogy: nem tudjuk, de.

    nicht kompot

  • lao ce

    aktív tag

    válasz euchi #5894 üzenetére

    kerlek meg magyarazd, en teljesen felreertettem a konyvet es ossze vagyok zavarva. nem tudtam hogy kihagytak belole a kepleteket. biztos a kepletek tettek a szobank sarkait ugyanoda.

    en nem tekintek az idore ugy mint allando dologra. az ido valtozekony, sosem lehet tudni hogy esik vagy a nap sut. meg az ilyen konyvekben sincs benne soha.

    nicht kompot

  • Alurion

    csendes tag

    válasz JJános #5886 üzenetére

    Lehet ezért majd megkapom a magamét, de bicskanyitogató ahogy JJános mindenki fölé helyezi magát és onnan osztja az észt. Komolyan mint a jehovások akik rendszeresen megtalálnak a városban... tájékozatlanságuknál fogva vitára képtelenek, érveik nincsenek, kvázi felmondják neked a Bibliát.

    Ne haragudj, nem értem. Minek kell utánnaolvassak?
    Egyébként nem olvasok más könyvet, csak a bibliát.

    Ez kitűnik a hozzászólásaidból, a tudatlanság és a fanatizmus mellett... Ezért nem érted miért nem esik ránk a Hold, vagy zuhanunk bele a Napba.. csodálom hogy volt valakinek türelme általános iskolai fizikaórát tartani neked.

    Ne haragudj, de nem igazán érdekel. Van nekem olvasmányom, ami hússzor izgalmasabb ennél. Nem akarom ismerni, mert van róla valamennyi ismeretem. Ha van fontos, majd te elmondod, leírod.
    Nem akarom ilyennel tömni a fejem.

    Lásd fent. Nem vagy nyitott a megismerésre, nem érdekel semmi más csak a saját igazadat hajtogatod, tényként fogadsz el mindent ami passzol a világképedbe és látszólag alátámasztja a Bibliában leírtakat, mindezt anélkül hogy GONDOLKOZNÁL. Miért nem vagy képes a saját gondolataidra támaszkodva mérlegelni?

    Amerikában több államban is tilos az evolúciót tanítani. Én itt is betíltanám, bár tudom, ez lehetetlen.

    Persze, tiltsuk be, a hittannal együtt :p
    Esetleg betilthatnánk még pár dolgot, pl a fizikát és a kémiát. Mindent ami nyilvánvalóan működik, jobbá és könnyebbé teszi az életünket és nap mint nap élvezhetjük a vívmányait...
    Volt már egy sötét középkor a hozzád hasonlóknak köszönhetően....

    A vaskloriddal történő maratást, egy leleplező cikkben olvastam. Nagy mértékben öregítette a koponyát. Azt meg tudjuk, hogy ahol mérés történik, egy kis pénzért kijöhet más eredmény is.

    Forrás?
    Mellesleg igaz, pénzért sokmindent megtesznek, pl hamis leleplező cikkeket írnak :p

    Tudományosan! Mi pedig tudjuk, hogy az időt mérjük. Ezért ez nekem nagyon zagyva.
    Elfogadod, mert tudományosnak tűnik, pedig a józan ész az ilyenen nevet.

    Hová tűnik ez a józan ész amikor a Bibliát olvasod?

  • JJános

    addikt

    válasz Alurion #5897 üzenetére

    Nem helyezem magam senki fölé. A tudományt szeretem. Viszont hívő ember lévén, ami a bibliával ellenkezik, azt kétlem. Mert a bibliában leírtakat konkétra veszem.

    Miért olvasnék az evolúcióról, ha nem hiszek benne? Miért olvasnék olyat, ami az én hitemet kérdőjelezi meg? Ostoba lennék, ha ezt tenném. Viszont nem kell engem megkérdezni dolgokról, és akkor egyáltalán nem írok semmit.

    Hatvan évesen nem vagyok nyitott a megismerésre? Majd meglátjuk, hogy 60 évesen te mennyire leszel nyitott. A megismerésre nem vagyok nyitott, csak mert nem olvasom az evolúciórol.

    Nah, itt van megkaptad a magadét! Legközelebb, ha lehet ne ítélj, hanem inkább kérdezz, és akkor elmondom magatól, és nem kell neked "kitalálni", hogy milyen vagyok én.

    2007-05-06 óta itt!

  • euchi

    aktív tag

    válasz JJános #5898 üzenetére

    A fizika óra megvolt, jöhet az önismereti óra:
    "Legközelebb, ha lehet, ne ítélj, hanem inkább kérdezz, és akkor elmondom magamtól, és nem kell neked "kitalálni", hogy milyen vagyok én."
    Én pl. kipróbáltam azt, hogy csak a tőled vett idézeteket olvastam el a hozzászólásából. Nem változott a rólad alkotott kép, szépen bemutatkozol nélküle is. ;)

    (én is megkapom a magamét)

    [ Szerkesztve ]

  • JJános

    addikt

    válasz euchi #5899 üzenetére

    Barátaim, aki ismernek, nem tartanak sem arrogánsnak, sem gonosznak, és nem is a te dolgod, hogy az én énemmel foglalkozzál. A fél város szeret. nem tudok elmenni az utcán, hogy felnőttek, és gyerekek ne kiabálnának meg.

    Nah, pá mindenkinek. Erre nem vagyok kiváncsi. Mintha nem ez lenne a neve a topicnak.

    2007-05-06 óta itt!

Új hozzászólás Aktív témák