Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • SystemRoot

    őstag

    válasz Dalai Láma #3826 üzenetére

    "Így a hitfázisok kérdése bizonyított tény."

    Nem mindegy hogy mi bizonyított, hogy léteznek különbözőféle hit szintek (ami triviális mindenki számára), vagy hogy egyirányú fejlődési irány fedezhető e fel ebben. Ez utóbbi nyilvánvalóan nincs bizonyítva. Egyébként minden babonára jellemző az őskor óta hogy amennyiben elég emberben megtelepszik akkor elmélyül a benne való hit és nagyon nehezen irtható csak ki az emberekből (pogány hitek). Máig hány ember babonás, hisz szellemekbe, tulajdonít jelentőséget tárgyaknak, teliholdaknak, stb. Számomra egyébként rémisztően sok ember babonás.
    Nade miről is akartam beszélni... Ja igen, fontos.

    A logikátlanságok, összeférhetetlenségek a történelemmel és sok egyéb inkonzisztencia a valósággal amit az Istenhit felvet, természetesen utólag amikor hiszel Istenben már könnyebb elhessegetni ha nem gondolod át eléggé mélyen (miért is gondolnád át amikor úgy hiszed hogy Isten van). Csakhogy mi az amiből kiindul az Istenhit? Sokszor olyan dolog amire Isteni választ képzelsz bele, ez vezet el a hitedhez, aztán amikor már benne vagy a hitben, és észrevehetnéd a valós, racionális és szimpla választ a kérdésre, már a hit visszatart tőle hogy észrevedd.

    Ha te most nem hinnél a mindenható Istenben és átlátnád azokat amiket én értek a logikai paradoxonokról, akkor már nem tudnál többé hinni egy mindenható Istenben hiába térnél meg. Csak mivel már eleve hiszel mindenható Istenben és nem csak feltételezés szintjén ezért képtelen vagy befogadni a valóságot ami egyértelműen mutatja hogy ez úgy nem lehet.

    Egy másik tényező:

    A babonák makacsak és ragadósak szokták mondani. A kisgyerek meglát egy fekete macskát és köp egyet, nehogy balszerencséje legyen (asszem csinálnak ilyet nem?). Namost soha nem fog előtte bebizonyosodni hogy a babona alaptalan hiszen akárhányszor találkozik fekete macskával mindig köp egyet és utólag nem tudja belátni hogy ez most segített az ő szerencséjén vagy nem tett rá semmi hatást. Ugyanez van a gondoskodó Istennel is amikor valaki fohászkodik hozzá hogy jó élete legyen, nézze el bűneit, segítse ki a rosszból stb. Hisz benne ezért mindig belemegy a babona játékába és soha nem tudja meg hogy ugyanez történt volna ha nem csinálja a rituálét.

    Ez volt a második csapdája a hitnek.
    Van még persze sok. A hit erősödése egyébként mint egy láncreakció megy végbe sokszor. Elkezdesz gyengén hinni benne, aztán ahogy egyre jobban befogadod a hitet, az csak annál jobban erősödik mivel már minden hétköznapi jelenség mögé elhiszed hogy az Isten műve. Miatta futsz össze egy csinos lánnyal a liftben, miatta betegszik meg a főnököd és lazsálhatsz, stb, stb. Amint valaki eldönti és őszintén befogadja hogy hisz, már nagyon nehezen van vissza út, és könnyű belülről kimagyarázni dolgokat.
    Ez a pszichológiai működése és katalizálója a hitnek. Csak az elfogulatlan, önbíráló és kételkedő ember az aki ezektől meg tud szabadulni. És van rá példa bőven. Sokan hisznek, aztán rájönnek hogy ez a világ valójában sokkal bonyolultabb. :)

    szerk:

    egyébként nem megtéríteni akarlak, nem hiszem hogy ez ily módon lehetséges. Magadtól veszed majd észre az igazságot, ha valaha is észreveszed, én talán csak rámutatok kis jelekre amik hozzásegítenek.

    egyébként aranyosan naiv és őszinte hitet tükröz részedről hogy úgy véled egyszer hozzám is eljut a Isten.:)

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

Új hozzászólás Aktív témák