Huawei Watch Fit 3 - zöldalma

Megnéztük, hogy tényleg okosóra lett-e a Huawei fitnesz karperecéből.

Külső, csomagolás, kezelés

Lezajlott a Watch Fit 3 előbemutatója, és az első Huawei-nek szegezett sajtókérdés úgy hangzott: „most akkor a Huawei is megcsinálta az Apple Watchot?” Nem nehéz a piacvezető okosóra vonásait felfedezni, persze jött rá a kötelező válasz, mindjárt kétféle. A Watch Fit eddig is szögletes kijelzőt kínált, ám az okosóráknál keskenyebbet, így a vásárlóréteg könnyen keverte össze egy fitnesz karpereccel, logikus volt tehát kiszélesíteni. Okosórás dizájnelveket követve pedig, bár kerülhetett volna a korona és az alsó gomb máshova, csak ott van a legjobb helyen, ahova egyébként – tenném hozzá én –, az almások előtt is rakták már az óratörténelemben.


Az első Watch Fit valóban egy fitnesz karperec vonásait viselte [+]

Kerek óravonalon amúgy miért nem rugózik mindenki az egybecsengő dizájnjegyeken? Egybéként szerintem nem azért lett a Watch Fit 3 fluoroelasztomer pánttal 60 ezer, nylon- és bőrszíjjal 70 ezer forintért ilyen, hogy az iPhone tulaj kétszer-háromszor drágább almás óra helyett Huawei-t vegyen. A Xiaomi a fenyegetés ugyanezzel a dizájnnal: a Redmi Watch 4 36 ezer forintért szemtelenül olcsó lett nagy és éles AMOLED panellel, megbízható GPS-szel, a mobilhívás fogadásával és használható pulzusmérővel. Nyilván zárt a rendszer, egyszerű az értesítéskezelés, hiányzik a zenetároló, az eSIM, a WiFi és a mobilfizetés, ám magasságmérő nélkül is használható hobbiszintű sportra, és EKG vagy vérnyomásmérő nélkül sem adja meg magát az egészségkövetés.

A Watch Fit 3 már egy teljesértékű okosórára hasonlít
A Watch Fit 3 már egy (bizonyos) teljesértékű okosórára hasonlít [+]

A Watch Fit 3 logikus válasz a „majdnem okosóra” kategóriában – a HarmonyOS 4.2 rendszer senkit ne tévesszen meg, kisszámú és egyszerű alkalmazások telepítésével, önálló adatkapcsolat nélkül nem egy Samsung csúcsóra kihívója, és EKG, hőmérő, alti-barométer vagy prémium anyaghasználat nélkül nem is egy Huawei-é. A lényeg az árra vetített tudáson, illetve a pulzus és véroxigén-mérés, a stressz- és alváskövetés, illetve az egycsatornás műholdas követés pontosságán van, plusz az extrákon.


[+]

Visszautasítja a kellék a felnagyított fitnesz karperec jelzőt mindjárt azzal, hogy ismeretlen méretű zenetárhelyet is kínál – a szabad tárterületről valamiért a termékoldal és az óra is hallgat. Bluetoothon mindenesetre gond nélkül vándorolt át egy tucat zeneszám jó pár perc türelmet kérve, a hangszóró pedig meglepően erélyesen, persze zene esetében elég vékonyan és élesen szólalt meg. Sokkal alkalmasabb a dolog mikrofonnal együtt a mobilhívás fogadására, bár ahhoz érdemes csendes helyet keresni. Hasznos végül a hangos edzésadat beolvasás is, bár a magyar rendszernyelvvel szemben ez angolul történik.


[+]

Zenehallgatásra jobb TWS fülest csatlakoztatni, de amúgy edzéshez pulzuspántot is társíthatunk, vagy pont fordítva, képes a Watch Fit saját pulzusmérését konditermi gépekkel megosztani. Kár, hogy az óra egyik népszerű hangasszisztenssel sem dolgozik össze, ahogy az érintésmentes fizetés is kimaradt. Ezeket pedig a Garmin majdnem okosórái gyakran felkínálják, szóval a Huawei-nek illett volna 2024-re megoldást találnia. Erős alumíniumötvözet kerettel, jól illesztett plasztik hátlappal, 5 ATM védelemmel, lapos kijelzővel, a szélein csiszolt védőüveggel és 1,82”-es, 1500 nites AMOLED panellel a külső mindenesetre áron felül teljesít.


[+]

Bár az Apple Watch rendszere gördülékenyebb, kifejezetten fürgén operál a fapados HarmonyOS a 60 Hz-es panelen, nem jellemző dadogás és csak a korona vadabb tekergetésénél fordul elő rövid fáziskésés. 408 x 480 kirobbanó színű pixelen minden óralap, felirat és számadat tűélesen jelenik meg, tetszetősek a nagy rendszerelemek és frappáns, hogy edzés közben pulzusszint szerint változik a képernyő háttere. Elegánsabb és frissebb a szoftverdizájn a Redmiénél, és bár nyilvánvaló az alkalmazástár almás inspirációja, ügyes extra, hogy a koronával az ikonokra nagyítva felbukkannak az alkalmazásnevek is.


[+]

Ami a viselést illeti, 43,2 x 36,3 x 9,9 milliméteren és szíj nélkül 26 grammon a Watch Fit 3 férfi-női csuklón egyaránt észrevétlen és kényelmes marad, nem szúr vagy vág sehol, a szíjak kellő sűrűséggel kaptak lyukat és könnyen cserélhetők, a csat pedig elég stabilan zár, hogy úszás közben se akarjon a cucc kereket oldani. A valóság persze „kicsit” más: szíjjal együtt 49,36 grammon a kellék majdnem kétszer olyan nehéz, mint az egyetlen iránymutató grammadat a termékoldalon, és évek óta folyik a tánc a Huawei és közöttünk, miszerint ők elhallgatják a dobozából pánttal együtt kiemelt óra tömegét, mi meg jól megszóljuk őket érte.


[+]

A szenzorlistán fénymérő, gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű és TruSeen 5.5-ös pulzoximéter van. Akad frissebb és több LED-del operáló optikai pulzusmérő a Huawei-től, ahogy Qi alapú töltő is. Helyette kapszulaszerű, mágneses, dupla érintkezős megoldást kapunk merev kábellel és ósdi USB-A túlvéggel, és nem egyszer gyűlt meg a bajom a mágneses bigyó felhelyezésével – nehezen akar az óra hátulján megmaradni. Egyórás töltés után a 400 mAh-s telep viszont egyhetes működést ígér normál és tíznaposat visszafogott használattal. Jómagam állandó alvás-, pulzus-, véroxigén és stresszkövetéssel, illetve kétnaponta végzett GPS edzésekkel ötnaponta bajlódtam a töltéssel, ami sokkal jobb egy igazi okosóra mindennapos etetésénél, persze elmarad egy-egy Garmin csúcsóra többhetes üzemidejénél.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Előzmények

Hirdetés