Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Forza_JUVE

aktív tag

válasz Essejó #1893 üzenetére

Switchen van föld csati, akkor az pipa ... na és a patch panel? Amit vettem, ehhez nem adtak, de láttam hasonlót amihez mellékelnek földelő kábelt.

• Forza_JUVE

aktív tag

Sziasztok!

Ha adott egy rack szekrény, ami le van földelve, rá van (azaz csak lesz) kötve a ház EPH sínjére, akkor szükséges-e a benne lévő patch panelt ill. switchet külön-külön is összekötni egy másik zöld-sárgával magához a rack oldalához, vagy a rögzítő fémcsavarok elvégzik az átvezetést? :F

Az útvonal: árnyékolt fali aljzat -> Cat7 S/FTP fali kábel -> árnyékolt keystone modul -> patch panel -> árnyékolt patch kábel -> switch

Köszönöm előre is! :R :)

Szerk: ja, még 1 fontos infó, a ház összes konnektora földelt, így a rackben lévő 9-es elosztó is földelt konnektorból kapná az áramot, ebbe lenne dugva a switch, router stb.

• Forza_JUVE

aktív tag

válasz kisskd #1772 üzenetére

Hu, nagyon köszi ezt a truecable-s linket, komoly a cikk nagyon! :) Végignéztem a videóját a palinak, és olvastam a leírást, logikus és világos.
    Sztem maradok az árnyékolt hálózatnál és a földelésnél, most már kitartok emellett.
    Köszi még egyszer! :R

• Forza_JUVE

aktív tag

válasz Essejó #1769 üzenetére

Értem, köszi. Magyarul akkor vagy B verzió, vagy hagyom a földelést a francba.

Még 1 gyors kérdés, mert itt kezdek elbizonytalanodni ...
    Cat6a STP keystone tudja fogadni a Cat7 S/FTP fali kábelt?
    Egyfelől 7-es keystone-t nem találok, másfelől néztem egy 24 db-osat, elég jó áron, de a leírásnál itt az van, hogy Kompatibilis kábelek: CAT6a - 22-26 AWG

• Forza_JUVE

aktív tag

válasz kisskd #1766 üzenetére

Köszi az újabb segítséget, most is sok hasznos infót mondtál. :)
    Pl. a mély doboz. Egy db. HDMI aljzatot terveztem, oda ezt a 66 mm mélyet raktam, de az UTP-khez nem! :W Oda csak a sima 45 mm mély Kaiser dobozokat, és épp nézem, hogy egy keystone modul min. 30mm mély, szóval nem sok hely marad a kábelnek, de remélem azért befér ...

Földeléssel kapcs. 1 kérdés, bár lehet h hülyeség: :DDD
    Pl. adott 1 okosTV, ami egy földelt konnektorba van dugva. Kap egy árnyékolt S/FTP hálókábelt, ami a patch panelben végződik. A patch panel földelő vezetékét rákötöm egy másik, szintén földelt konnektor zöld/sárgájára ("paraszt" megoldásként), ami aztán elmegy a kismegszakítókig, onnan ki a villanyórához, majd le a földbe egy földelőszondán keresztül.
    Nem erre gondolt Essejó a hsz-ében, hogy így lesz az ún. földhurok? :B
    Vagy ez tökmás szitu?

B. verzió: a patch panel zöld/sárgáját rákötöm a rack szekrény oldalára, majd innen egy másik zöld/sárga vezetéket kihúzok a házból és a fal tövében leverek egy másik földszondát és ezt az egy szálat kötöm rá. Így a 230V és a LAN hálózat külön lenne földelve egymástól elég távol. Vagy ez is hülyeség? :)

• Forza_JUVE

aktív tag

válasz kisskd #1763 üzenetére

Nagyon köszi a részletes választ, és hogy alaposnak tartasz. :B
    Ami azt illeti, természetesen lesz egy saját router is a Telekomos "biszbasz" :D és a switch között, csak rövidíteni akartam a hsz-t.
    Sőt, eredetileg patch panelt is terveztem bele, de az utóbbi időben spórolósabbra akartam venni a tervezést, így kezdtem magam meggyőzni, hogy az nem kell. De ezek szerint mégis, és örülök, hogy tőlem függetlenül írtad, mert ez csak megerősít. :K
    Amit már hónapok óta kinéztem, szerencsére éppen árnyékolt is. /még nem 100% h ez lesz, de vmi ilyesmi/
    Hasonlóan ha árnyékolt patch panel van az egyik végén, azt is tudod "könnyen" földelni.
    Ezt még 1 picit ki tudnád fejteni, hogy hogyan? Ehhez láma vagyok. Azt látom, hogy ennek hátul fut egy zöld/sárga, de azt hova kötöm? És ha itt oldom meg a földelést, akkor mondhatjuk, hogy a teljes hálózatom földelt? :F

Leginkább a linkelt kábelt köszi, mert nem csak hogy vékonyabb és könnyebb lesz húzni, de Cat7 S/FTP, és még olcsóbb is mint amit én linkeltem! /egyelőre beérem azzal, hogy a falban a kábelek tudják a 10G-t, az eszközöket, csatikat majd évek múlva tudom cserélni/
    A kábelezést és a villanyszerelést is mi csináljuk majd, villanyban Fater a szaki, én "csak" egy elcseszett IT-s (pontosabban desktop támogató) vagyok. :DDD
    A szobákban ahol 2 UTP lesz, ott 20-as gégecső, ahol többnek kell futni ott 25-ös, elvileg el kell férnie benne, előtte kipróbáltam, igaz, sima UTP 5e-t vagdostam több darabra, és 5 simán elment egy 20-as gégecsőben.

Említed a keystone aljzatot a kiállásokhoz (nyilván ez is árnyékolt legyen akkor, igaz?). Még ugyan nem eldöntött teljesen, de vmi Legrand/Schneider fali aljzatokat szeretnék, ezekbe szerelhető keystone-ról tudsz esetleg?
    Köszi!!

• Forza_JUVE

aktív tag

Sziasztok!

Segítségre/tanácsra lenne szükségem kábelezéssel kapcsolatban. A házamat építem és a köv. lépés a kábelezés lesz nemsokára (villany + utp), valamennyi álmennyezetben fog futni, falakban vakolat alatt külön gégecsőben, viszont az álmenyóban MBCu és UTP-k csak magukban, de lehetőleg távol egymástól. Viszont keresztezni tutira fogják egymást itt-ott ugyebár a villany és az UTP.

A hálózatot így tervezem:
    Telekom 2 Gigás optikai net bejön (de már most a 10G lehetőségét tervezem a falakba) -> utána mondjuk egy ilyen TP-link switch -> innen meg az álmennyezetben és falakban elmegy a fali aljzatokig.
    Az UTP-ket minden helyiségben külön gégecsőben fogom vinni, amennyire lehet távol a 230V-tól. Két esetben viszont csak kb. 20-30 cm-re mennek egymástól a falban, de itt pont nem lesznek nagy fogyasztók a konnektorokon. Meg is mutatom ...
    egyik másik

Első körben leginkább az érdekelne, hogy az én esetemben kell-e az árnyékolt kábel (eredetileg ilyenre gondoltam.), vagy elég a sima UTP cat.6A is? Esetleg okosabb lenne a cat7? Csak ennél olvastam valamit, hogy már nem RJ45-ös csati kell rá ...
    Ha árnyékolt lenne mégis, akkor kell-e földelnem, mert olvastam itt olyat is, hogy csak akkor van értelme, ill. földelés nélkül talán még rosszabb az árnyékolt.
    Ha kell földelni, akkor azt hol és hogyan tudnám? (mert hogy engem ez aggaszt leginkább)
    Mivel fali kábel lenne, és ezáltal merev vezeték, mi a helyzet a kötéssel a switchnél, nem lesz-e gond itt a merevség?

Hirtelen ennyi, és előre is köszi a segítséget!! :R :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés