- Azonnali mobilos kérdések órája
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bogyó bá'
nagyúr
Na, az UHU-n megint ki vagyok bukva......
Tavasszal heteket töltöttem el azzal, hogy sok ember (de leginkább Polesz) segitségével életet leheljek linux alatt az eléggé egzotikus Diamond Monstersound MX-400-as hangkártyámba.....sikertelenül.
Akkor le is töröltem a gépről, most vettem újra elő, hiszen közben szinte az egész konfig kicserélődött alatta. Természetesen most az alaplapi AC97-es hangkeltőm nem akar megszólalni, pedig az UHU elvileg tökéletesen felismerte, hibaüzenet nincs.
Ha MPlayerrel egy filmet meg akarok nézni, akkor közli, hogy nem tudja megnyitni a hangrendszert, tehát NOSOUND!
Esetleg valakinek valamilyen konstruktiv ötlete nincsen a probléma megoldására?
(Lassan kezdek az egész linuxos világból kiábrándulni, mert minden kisérletem kudarcba fulladt ezidáig)
Alaplap egyébként VIA KT400-as chipkészletű ASUS A7V8X-X, az UHU felismeri a VIA gyártmányú integrált hangchipet, mégsem hajlandó vele együttmüködni. -
Bogyó bá'
nagyúr
Na hajd holnap folyt. köv., holnap korán kell kelni sajnos.....rabszolgamunka rulez!
-
Bogyó bá'
nagyúr
Ha rmmod-dal törölni akarom, akkor ''Device or resource busy'' (persze közben megy a lejátszó, csak
csöndben....)
-
Bogyó bá'
nagyúr
Na szóval feltelepült, sőt mi több, tökéletesen müködik!!!
KDE alatt az ''alkalmazás inditása'', majd ''internet'' és ott van az ikonja!
Eddig király! TÉNYLEG kezd tetszeni a linuxos világ, hiszen szinte mindenre van megoldás, amit az
ember Winfos alatt használni szokott....
Azért maradt még egy nagy problémám, a hangkártyámmal kapcsolatban: nem sikerült beüzemelni
UHU alatt.
Az UHU-vezérlőpultban ''hangkártyák'' cimszó alatt megtalálja ESS-Technology ES-1978
Maestro2-ként (chipset stimmel, amúgy egy Diamond Monstersound MX-400-ról van szó), de nem
sikerül bele életet lehelnem semmilyen módon sem.
Pedig nagyon kellemetlen pl. DivX-et nézni hang nélkül....
Erre nincs valami tipped/tippetek? -
Bogyó bá'
nagyúr
Az Uhulinux oldalán nem találtam linuxos ICQ-csomagot, viszont egy másik honlapon igen.
Fel merjem rakni az UHU alá? Van valakinek saját tapasztalata, hogy melyik linuxos kliens, illetve
ICQ-klón működik kielégitően? -
Bogyó bá'
nagyúr
Na itt vagyok, mint leglámább láma...
Még mindig van pici problémám: nem sikerül egy scriptet (4 parancssort tartalmazó futtatható file-t)
úgy elhelyeznem, hogy az minden rendszerinditáskor automatice végrehajtódjon.
Az uhulinux.hu-n a FAQ/GYIK-ban van rá megoldás, mindjárt kettő is:
''Hogyan tudok olyan scriptet csinálni at UHU-ban, ami minden bootkor elindul?''
''A /etc/init.d/daemons könyvtárban van egy SKELETON nevű file, amit átmásolsz megfelelő nevüre, és
jobbára csak a nevet és a szöveget kell beirogatnod. Ha kész a file, hozzá kell adni a runlevel.conf-hoz
(pl. az uhu-centerrel)
Másik megoldás, ami nem olyan szép, hogy beraksz egy tetszőleges nevű, inditható joggal rendelkező
file-t, a /etc/rc.boot könyvtárba (ha nem létezik, hozd létre magad).''
Szóval nekem egyik sem müködik.(vagy nem a megfelelő időben?)
Ha a kde alól konzolból elinditom uazt a filet (script?) akkor simán lefut, és inicializálja a wireless
kártyámat, azaz innentől kezdve van netem.
Ötletek a megoldásra? -
Bogyó bá'
nagyúr
-
Bogyó bá'
nagyúr
-
Bogyó bá'
nagyúr
Tényleg, ha az UHU Konqueror böngészőjéből irkálok, akkor miért csinál ilyen iszonyatos
sortödeléseket?
Hehe, közben tag lettem! -
Bogyó bá'
nagyúr
SIKERÜÜÜÜÜÜÜLT!!!!!
Megoldottam!
Szóval egy adat még hiányzott: kellett az infrastrukturát biztositó ADÓTORONY (router?)
IP-cime is.(4 db van belőlük a városban)
Ezt kellett volna még beirni a kártyát konfiguráló scriptbe.
Eddig ezen mindig átsiklottam, mivel hogy nem ismertem, és a pingelés anélkül is müködött az
egész hálózaton. (pedig le van irva a doksiban)
Már csak egy apró gondom van: ennek a scriptnek automatice le kellene futnia induláskor.
Jelenleg úgy müxik, hogy adtam valami hülye nevet neki, futtathatóvá tettem, és parancssorból el
kell inditani a szerencsétlent..
próbáltam beirni az /etc.init.d-be, de akkor sem fut le magától. (esetleg valami kötelező név kell
neki?)
Polesz, köszi minden segitséget, és köszi a végtelen türelmedet egy kezdő linuxoshoz!
Mailba majd küldök egy láda sört!Ezeket a sorokat már az UHU alól irom!
Szóval a Linux tényleg gondolkodásra szoktatja az embert. Egy hete feltelepitettem, majd
másnap le akartam törölni az egészet, de addig piszkált a dolog, hogy fél éjszakákat rágódtam
rajta. Nah, befejezem az ömlengést. -
Bogyó bá'
nagyúr
Esetleg valaki más Linux-fan?
Nem tud valaki segiteni?
(szegény Polesz eltünt, már az égnek áll a haja tőlem)
probl.: wireless Lan-on kapom a netet, a kártya drivere modulban, müxik rendesen, tudom pingelni a hálózaton lévő összes gépet, de nem tudok a netre felmenni az UHU-Linux alól. Nameserverek rendesen beállitva az /etc.resolv.conf-ban. egy hete ezzel szenvedek, eredmény az nulla..... -
Bogyó bá'
nagyúr
Érzem, hogy a gond a route map körül lehet, de nem is sejtem, hogy lehetne rendbehozni:
adataim:
az én IP-m(szolgáltatótól kaptam) :193.141.17.207
az Ő IP-je (gateway-ként kellene baállitanom) :193.141.17.3
netmask:255.255.255.0
elsődleges DNS-szerver:193.141.17.3
másodlagos DNS-szerver:212.92.0.131
ssid:Kalocsa2
opensystem
ezekkel a beállitásokkal Win alatt kifogástalanul müködik -
Bogyó bá'
nagyúr
Na szia! Remélem, még nem utálsz nagyon.....
Szóval végrehajtottam utasitásaidat, bár eddig szerintem tegnap is eljutottam a segitségeddel:
/etc/modules.conf rendben, modprobe prism2_pci rendben (nincs üzenet)
''wlanctl-ng wlan0 lnxreq_ifstate ifstate=enable''
Üzenet:''Ifstate=enable , Resulcode=success''
''wlanctl-ng wlan0 lnxreq_autojoin ssid=Kalocsa2 authtype=opensystem''
Üzenet:''message=lnxreq_autojoin, ssid='Kalocsa2' ,authtype=opensystem , resultcode=success''
''ifconfig wlan0 193.141.17.207 netmask 255.255.255.0 up''
Nincs üzenet
''route'' (bocs, nem tudom, hogy kell a hozzászólásban tabulálni, igy vizszintesen függőlegesen szedem sorba)
Üzenet2 sor van)
Destination : 193.141.17.0 127.0.0.0
Gateway : * *
Genmask :255.255.255.0 255.0.0.0
Flags : U U
Metric : 0 0
Ref : 0 0
Use : 0 0
Iface : wlan0 lo
Szóval a ''Route add'' parancsba milyen paramétereket irjak?
Tegnap éjjel a Win Xp route mapját mindenestül beleapplikáltam a Linux-ba, de minden uaz maradt: pingelni tudom a netszolgáltatómat, és minden srácot, aki ezen a wireless hálón van, de semmi net, semmi kommunikáció
A 2 db DNS rendben van, szolgáltatóm min dkép IP-je benne van
bocsi, hogy ez ilyen hosszú lett......... -
Bogyó bá'
nagyúr
route parancsot kiadva a script futtatása előtt egyetlen sort látok:
Destination GW. Genmask
127.0.0.0 * 255.0.0.0
script után egy másik sor is lesz:
193.141.17.0 * 255.255.255.0
sehol nem szerepel a 193.141.17.3, a szolgáltatóm cime, illetve a * jelet sem értem a Gateway sorokban
Valamit nagyon elcseszhettem..... -
Bogyó bá'
nagyúr
A driver Readme file-jában ilyen szintaktika volt leirva, nem magamtól találtam ki...
-
Bogyó bá'
nagyúr
igen, ha azokat a sorokat beirom, akkor ugyan kapok egy hibaüzenetet: ''Host Name Lookup Failure'', de pingelni azt tudok.
az általad emlitett két DNS-cimet beirva a resolv.conf-ba, sem változik semmi sem
a hibaüzenetből gondoltam, hogy valami hálózati beállitás gond lehet, de nem tudom, hol, s mit kellene megváltoztatni -
Bogyó bá'
nagyúr
Hali Polesz!
Csak nem boldogulok a fránya wlan-nal.Arra a következtetésre jutottam, hogy valszeg a route-mappal van gondom (vagy mégsem?)
adataim a következők (ténylegesen):
Hálókártyámat 193.141.17.207-es IP-re kellene állitanom (ezt kaptam)
Internetszolgáltatóm szerverének IP-je:193.141.17.3 (gateway)
alh. maszk: 255.255.255.0
elsődleges DNS: 193.141.17.3
másodlagos DNS: 212.92.0.13
Win XP alatt ezekkel a beállitásokkal müködik a netem (wireless helyi hálón)
UHU-Linux alatt valami egész zagyvaságot találtam a route map kilistázásakor
127.0.0.1 stb, stb
Más hálókártya nincs a gépemben. ezek alapján milyen route-mapot állitsak össze?
Melyik file tartalmazza ezt?
vagy darabonként kell route ad-dal összehozni? -
Bogyó bá'
nagyúr
wlanctl-ng wlan0 lnxreq_ifstate=enable
wlanctl-ng wlan0 lnxreq_autojoin ssid=Kalocsa2 authtype=opensystem
ifconfig wlan0 193.141.17.207 netmask 255.255.255.0 route add default gw 193.141.17.3 -
Bogyó bá'
nagyúr
Az UHU vezérlőpultjában nem látszik a kártya a hálózatoknál, viszont parancssorban azt a bizonyos tiz sort beirkálva már tudom pingelni a szolgáltatómat
-
Bogyó bá'
nagyúr
eddig azt hiszem, értem....
...de magát a modult hogyan tudom véglegesiteni, hogy a következő bootolás után legyen hálózatom?
modprobe után (kde nélkül, csak parancssorban) tudtam pingelni a szervert, de kde-t inditva sem lett net-elérésem.
tudom, hogy tök lemer, de most képtelen vagyok bármi infót fellelni hirtelen
(make modules install? de hogyan?!) -
Bogyó bá'
nagyúr
Nagyon lamer vagyok, soha még hasonlót sem csináltam, ráadásul elb*sztam a windowsomat is (gondolom a hálókártyával) most csökkentett mód hálózattal cimszó alatt netezek éppen...
)
-
Bogyó bá'
nagyúr
Hahó Polesz, segitőm!!!
Valami van! (de még nem az igazi)
modprobe prism2_pci, majd utána az összes konfigurációs beállitás után TUDOM PINGELNI a szolgáltatómat, meg a wireless hálón lévő barátaimat!
Hogyn tudom ezt a modult ezekkel a beállitásokkal véglegesiteni?!
Hogyan lesz netem?! Segits, légy szives! -
Bogyó bá'
nagyúr
Segits, Polesz!
Hogyan tudom használatba venni a frissen lefordult új kernelt?' -
Bogyó bá'
nagyúr
szóval /usr/src/ könyvtárba másoltam, kicsomagoltam.......beléptem a hálókártya driverének könyvtárába......make clean....make config......kártya tipusát beállitottam....make all.....make install......habaüzenet nélkül lement....Hogyan tovább?!
-
Bogyó bá'
nagyúr
Hi!
Na letöltöttem azt a 26 megás kernel-filet az Uhulinux-tól,kicsomagoltam az /usr/src/linux könyvtárba, de a hálókártya install ''make config''-ja után azt irja ki, hogy a kernel-headers ok, source not found........
Mit tegyek? Pontosan mi a kernel-forrásfile neve? mit keressek?
Teljes a tanácstalanság abban a láma agyamban....... -
Bogyó bá'
nagyúr
Na , holnap este beszámolok róla, mit követtem el...
Lassan menni köll aludni, Köszi az eddigi segitséget!! -
Bogyó bá'
nagyúr
Na, elkezdtem töltögetni őket, reggelre talán lejönnek.....
Tudom, ezek nagyon lamer kérdések, de eddig nem foglalkoztam Linux-szal, és nem tudom, hogy mit hová célszerű kipakolni.
Még szerencse, hogy ''feltalálták'' a Midnight Commandert, anélkül el lennék veszve teljesen.... -
Bogyó bá'
nagyúr
Nos, Uraim, nekem senki nem tud segiteni?!
#99 -
Bogyó bá'
nagyúr
Hahó, Sziasztok!
Na felraktam az UHU-t, bizonyos sikerélményeim is voltak, de rengeteg megoldhatatlannak tünő csapdába futottam hirtelen:
1., Sikerült telepitenem az nVidia 41.91 drivert, és müxik! ''Füzet'' alapján
2., Nem tudom úgy beálliani az ''egérdrivert'', hogy az USB-s Genius görgős egerem ne csak sima kétgombos egérként müködjön: a listából az <automatikus> beállitásra igy müxik, a többi egértipussal egyikkel se megy egyáltalán sehogy se ......kéne a görgő!
3., Diamond MX-400 hangkártyám chipjét helyesen detektálja, de nem müködik.
Bootoláskor is hangkártya hibát jelez......
4., Végül a legfontosabb: sehogyan se tudom feltelepiteni a Linksys WMP-11 wireless hálókártyámat, pedig erre égető szükségem lenne: ezen kapom a netet, enélkül nekem az egész linux dolog értéktelenné degradálódik....
- Találtam egy leirást '' http://www.siliconvalleyccie.com/wmp11-linux.htm'' de nem sikerült ez alapján se feltelepiteni. Már a ''make config'' -nál hibát jelez, a ''make install''-nál meg az összes létező Fatal Error-t felsorolja
Hogyha valaki tudna bármelyik probléma megoldásában segiteni. nagyon megköszönném. Válaszokért este tudok csak visszanézni, menni kell vissza a melóhelyre. Amúgy Linux-hoz teljesen kezdő vagyok.... -
Bogyó bá'
nagyúr
Köszi a segitséget, de sajnos Kalocsa környékén senki..........
Linuxos ismerősöm éppen van, de ő Debianos, azzal meg nem merek kacérkodni, kezdésnek túl sok lenne, azt hiszem.
Az UHU honlapjáról a százvalahány oldalas pdf-et elolvastam, nagyon frappáns, és nagyon tetszik is a magyar oprendszer.
Majd csak el megkapom egyszer a cd-t, de az is lehet, hogy mégis belefogok a letöltésébe, egy hét alatt valszeg lejön..... -
Bogyó bá'
nagyúr
Én is most kacérkodom a Linux-szal, speciel éppen az UHU-val, eddig életemben egyszer, kb. másfél éve raktam fel egy teljes, hivatalos SuSe 7.0-át (1 DVD!), de akkor hozzáértő segitség hiján nem sokra mentem vele. Drivereket kellett volna telepitenem, kernelt forditanom, és ez meghaladta a képességeimet: Kernel lefordult, de soha többé nem müködött a grafikus felület.
Még egyszer újratelepitettem, a végső eredmmény ua., mint előbb. Na ekkor feladtam.
Most, hogy van ilyen topic, megpróbálok újra belevágni!
Az UHU honlapján megrendeltem a telepitő CD-t, remélem előbb-utóbb megjön, na majd akkor jövök a láma kérdéseimmel.
(sajnos az én net-hozzáférésemmel letölteni képtelenség)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Házimozi belépő szinten
- Nintendo Switch 2
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Egyéni arckép 1. lépés: ARCKÉPHEZ VALÓ JOGOSULTSÁG
- A hardverek is nehezen viselik a kánikulát
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest