- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Milyen okostelefont vegyek?
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- A Nothing Headphone (1) is a dizájnról szól
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Ismét a Honoré a legvékonyabb hajlítható
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#16820480 #18281 üzenetére
Nálam Ati van telepített Catalysttel.
Ami még probléma lehet, az a nagyszüleim P3-as gépe, ott jó lenne frissíteni, de egy FX5200 van telepített nVidia driverrel, hogy legyen 3D. Ott is ilyesmire számíthatok vajon?
Plusz ott további gond volt összehozni, hogy menjen 1024*768-on a monitor, mert olyan gagyi fajta, amit alapból csak 800*600-on enged használni az ubi. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Frissítettem 9.10-re. Fekete képpel megakad a betöltés a logo megjelenése pillanatában. Mit lehet tenni?
Semmi extra alkatrész nincs a gépben, miért szívom meg mindig?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cellpeti #18075 üzenetére
A béta4-el jártam így, bár az írás hibátlannak látszik, nem lehetett elindítani a lemezről semmit, valamint bár a telepített ubi felismerte, hogy friss csomagok vannak a lemezen, frissíteni nem tudtam róla, hibaüzit adott.
Sima CD-re írtam, ha minden igaz, akkor win alatt az ingyenes cdburnerXP-vel. Mondjuk azóta nem próbáltam. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
didros #18019 üzenetére
Én úgy jártam, hogyha egyszer be volt állítva a network managerben a kapcsolat, akkor onnan már mindegy volt, hogy mit állítottam, nem lett jó.
Majd viszek le egy cd-t, és live módban megpróbálom a 9.10-et, csak félek, hogy ha live módban megy is, a frissítés után megint jön a hiba, és akkor reinstall...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kíváncsi leszek, hogy az új 9.10 képes lesz-e betárcsázni Tonlinehoz...
Valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? Ha jól néztem a dolgokat, keyring kezelés probléma adódott 9.04-en, ha az ember frissítéseket telepített.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Major Major #17599 üzenetére
Sajnos xrandr szerint nincs ilyen mód a választhatóak között.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Végre van scaling opció az Ubis Catalystben a 9.9 driverrel, meg csomó, eddig hiányzó opció is bekerült. Így végre teli képet látok a képernyőn.
Egy dolog még hiányzik, nincs bent az 1360*768-as felbontás a listában, de valahogy kézzel be lehet állítani terminalból, de most nem akar összejönni, pedig csináltam már. Valaki nem tudja véletlen?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megpróbáltam smplayert. Telepítés után azzal fogadott, hogy elavult. A sima avi filmeket vitte is, de dts-es és AC3-as mkv fájloknál már ez a hiba volt:
.
..
...
Selected audio codec: [hwdts] afm: hwac3 (DTS through S/PDIF)
==========================================================================
[format] Sample format big-endian AC3 not yet supported
Error at audio filter chain pre-init!
Exiting... (Fatal errorAmúgy pl. youtubenak nincs hangja, meg ha minden igaz, a rendszernek sincs spdif-en,
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Major Major #17245 üzenetére
Pl. windows alatt mpcHC és AC3Filter kell hozzá, ac3filterben lehet rendesen belőni az SPDIF használatot, meg a passtrough módot. Az ubuntus lejátszóban meg csak a 2.0-5.1 és AC3 passtrough módot lehet beállítani, de visszavált sztereóra... Jó lenne valami mpcHC jellegű lejátszó.
zodo: Igen, ilyen a rendszer, win alatt tökéletesen megy ki a DTS is, nem jelent problémát semmi, itt meg az van, hogy sztereóban megy át minden ubin.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Major Major #17240 üzenetére
Frankó, ez bevált.
IEC958 néven van feltüntetve az SPDIF, egyenlőre annyi gondom van vele, hogy PCM-ként küldi ki a hangot, valamint a filmlejátszó sztereó módban marad, hiába teszem be AC3 passtroughra.
Szóval ac3, és DTS passtrough kellene nekem, mert külső dekóderes erősítőre csatlakozom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, fagyás problémát megoldotta a CnQ kikapcsolása.
Van viszont egy alaplapi Realtek HD audio hangkarim, annak hogy tudom működésre bírni az SPDIF kimenetét? (win alatt tökéletesen megy) A hangeszközöknél kipróbáltam mindet, nem szólt egyikkel sem. Realteknél ALS888 -nak hívja a kártyát.
TrollBalint: a 9.04-ben már van Ext4 fájlrendszer, meg ráfeküdtek a boot idő leszorítására, és ez meg is látszik, érezhetően gyorsabb a 8.04-nél szerintem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
petya80 #17175 üzenetére
Ez a kihúz-bedug dolog is ugyanígy ment, ha boot után dugtam be a lant a gépbe, akkor volt net. Egyébként már én is szenvedek ezzel a problémával jó ideje, de eddig azt hittem, hogy megint én állok szemben a világgal, hogy megint van valami problémám...
Amúgy nyugodtan tedd fel szerintem a 9.04-et, ha csak pár dolgot frissítesz, pl. Firefox, akkor nem lesz gondja. Nemsokára meg már jön a 9.10, remélem az rendezi a helyzetet, akkor meg mehet a dist. upgrade.
Az én tippem szerint a hozzáféréseket kezelő alrendszer hülyül meg, ami a kulcstartókat kezeli, szerintem egyszerűen csak nem kap hozzáférési jogot a kapcsolódáshoz szükséges egyik alprogi, de ehhez már valami szakember kellene.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Major Major #17085 üzenetére
Alaplap maradt a régi. CnQ be van kapcsolva, meg korábban is be volt, de a szorzó emelés miatt elvileg nem működik, mind1, megnézem majd nélküle.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
9.04-el a bejelentkezés után pár mp. megfagy a gép, még mindig. Volt bios frissítés már, XP, W7 simán felmegy és fut hiba nélkül. Live módban cdről futtatott Ubuntu is megfagy rögtön nálam.
Próbáltam a 9.10 alfa4-et, de a kiírt lemez használhatatlan, még a memtestet sem lehet elindítani... (2x írtam ki, 2 gépen néztem, talán még a letöltött fájl lehet a hibás)
A problémák azóta vannak, hogy Athlon2 proci van a gépben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
dany27 #16793 üzenetére
Köszönöm, ez így frankón megy. Synapticban meg már jó ideje bent volt, vajon mikor lesz rendesen bent a frissítéskezelőben?
----------------------------------------
Dzsenerál kvescsön for evribádi:
Van valami gondja 9.04-nek az új Athlon2 procikkal? Tegnap telepítettem a gépemre, korábban is volt rajta 9.04, ment szépen, akkor még sima Athlon X2 procival. Most cseréltem a procit, aztán telepítés szépen végigmegy, majd a bejelentkezés után néhány másodperccel lefagy a rendszer. (2x telepítettem, ugyanaz volt mindkétszer)
Nem a telepítés vagy a CD rossz, mert átrakva a rendszert az egyik P3-as gépemre, minden hiba nélkül megy. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
9.04 alá fel lehet tenni a Firefox 3.5-öt, de azt magyar nyelven is lehet? Eddig csak angolt tudtam így felrakni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kijavították már a betárcsázásra képtelen dsl kezelő részt?
Itt arra gondolok, hogy csak akkor van dsl-es net, ha boot után dugjuk be a lan kábelt. Problémám full leírása: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
passatgt #16383 üzenetére
64 megán böngészni? Ez most vicc?
192 mega alatt csak az alternate cd-ről megy a telepítés, és a futási minimum 128 mega, ha jól tudom.
Tapasztalataim szerint 384 mega ram mellet 190 mega körül foglal az ubuntu, és a maradék marad a progiknak.
Van olyan linux, ami megy 64Mb ramról is, grafikus (nagyon alap) felülete is van, de leginkább minimális rendszerek, amik tényleg szinte semmire nem jók, és szinte mind angol.
Amúgy miért nem dobsz be a gépbe legalább egy 128Mb-s SD ramot? Itt mifelénk a vásárosok 500Ft-t kérnek csak érte, bár spec ők drágák...
Szerk.: no meg DVD lejátszás hogyan férne be szerinted 64 mega ramba? Nézd csak meg, pl. mennyi ramot eszik a gépeden a lejátszó program dvd lejátszás közben. Oprendszer kvázi mindegy...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megint ADSL problémám van. Most otthon felraktam egy vinyóra a 9.04-et, frissítettem, felraktam pár alap dolgot, és elhoztam ide nagyszüleim gépébe, mert az itteni vinyó beteg.
Próbáltam beállítani a T-onlinos netet pppoeconfal, név, jelszó, stb. megvan. Persze restart után nincs net, megint csak úgy van, ha kihúzott lan kábellel indul a gép, és betöltés után dugom be.
A grafikus hálózatbeállító is hülye lett, ha hozzáadok egy dsl kapcsolatot, és nem jelölöm be, hogy minden felhasználó használhassa, akkor a program főablakában még látom a "dsl1" kapcsolatot, de a hálózatbeállító ikonjára kattintva már nincs a választhatók listájában.
Ha bejelölöm, hogy minden felhasználó használhassa, akkor meg már a beállító főablakában is üres marad.
Újra futtatva a pppoeconfot, az meg azt mondja, hogy már fut egy pppoe folyamat a háttérben.Vladi: majd otthon megnézem, itt most a nagyszüleim miatt marad a 3.0, mert ez magyar. Amúgy nem kellene a csomagkezelővel magától frissülnie FF-nek? Vagy erre még várnia kell kicsit?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Major Major #16256 üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Firefox 3.5-öt hogyan kellene előhozni 9.04-ben? Neten azt olvastam, hogy csak telepíteni kell a csomagkezelőben, ez megtörtént, frissült a xulruner is vele, meg a gnome supportot is felraktam hozzá. Viszont továbbra is a régi jön be, ha az ikonjára kattintok...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Végre meglett, miért nem ment a 9.04 telepítője (alternate sem) a kis P3-as gépemen. Nem működik a Voodoo3 3000 -es karimmal, bevágtam egy Rage128-at, most simán megy a telepítés.
Majd visszarakom a gépbe a Voodoo-t telepítés után.PuMbA: korábban én is kérdeztem defrag után, de olyan válaszokat kaptam, hogy ext fájlrendszernek nincs is szüksége rá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Persze, modem reset, hálókari másik aljzatba helyezés is volt próbálva.
Valami windowsos feladatkezelő kellene, hogy lássam, mi használja a modemet.
Ezt adja az ifconfig, akkor is ilyen, amikor nincs net, csak a skypenak.
rudan@rudan-desktop:~$ ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:e0:29:62:58:39
inet6 addr: fe80::2e0:29ff:fe62:5839/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:8963 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:7641 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:10027815 (10.0 MB) TX bytes:949219 (949.2 KB)
Interrupt:10 Base address:0xe800
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:526 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:526 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:17290 (17.2 KB) TX bytes:17290 (17.2 KB)
ppp0 Link encap:Point-to-Point Protocol
inet addr:84.0.198.182 P-t-P:145.236.238.218 Mask:255.255.255.255
UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1492 Metric:1
RX packets:8517 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:7189 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:3
RX bytes:9813621 (9.8 MB) TX bytes:763773 (763.7 KB) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #16176 üzenetére
Problémám érdekessége, hogy ha kihúzott lan kábellel tölt be a gép. majd pedig betöltés után bedugom, várok egy fél percet, akkor van internet elérés. A kijelző viszont továbbra sem látja.
Mondjuk mind1, haldoklik a winchester, veszek majd egy újat, és akkor amúgy is újra kell rakni a rendszert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Problémáim adódtak. Nagyszüleim P3-as gépén elment az adsl, de csak félig. Ez abban nyilvánul meg, hogy a skype be tud lépni, és látja is az aktív 14 millió felhasználót, de FF nem talál netet, valamint a új hálózatbeállító szerint nincs kapcsolat, valamint ha megadok kapcsolatot, azt nem tudom kiválasztani kapcsolódásra. H azt is megadom, hogy minden felhasználónak elérhető legyen, akkor meg sem jelenik a beállított kapcsolat.
Nem jelszó probléma, most live rendszerről írok. Próbáltam pppoeconf -al is beállítani, azt mondja, hogy valami más folyamat használja a modemet. Gondolom ezért jut nethez a skype.
Szóval most kellene valami segítésg, azóta van ilyen gond, hogy megcsináltam a mai frissítést. 11-es kernellel sem jó a net.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Major Major #15818 üzenetére
Na ezt ki is fogom próbálni. Amúgy nem tudsz valami lehetőséget a scaling használatára? Nincs benne az ubis ccc-ben, és nélküle 1cm-es kerete van a képnek tévémen...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csináltam egy ubuntu frissítést, nem volt a frissítendők között az OpenOffice, így az updatek letöltése alatt elindítottam a szövegszerkesztőt, aztán abban a pillanatban, hogy bejött volna a progi (betöltése után), kivágott a bejelentkező ablakba az ubi, majd 30 másodperc múlva magától bejelentkezett, és nem csinált semmit. Kézzel újrakezdve a frissítést, ott folytatta, ahol abbahagyta, és elvileg mindent fel is telepített.
Ez így normális?Amúgy van már valami remény a normálisan használható catalyst meghajtóra?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sweet Lou 6 #15564 üzenetére
Ez még telepítés közben jött elő, vagy később magától?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van kis telepítési problémám 9.04-el.
Szereztem most egy friss P3 alaplapot, Abit VH6T, benne 2*512 ECC-s ram, meg P3 proci. A desktop telepítő még az első párbeszédablak előtt teleírja a képernyőt mindenféle read meg fragmant error szöveggel, aztán kidob a root terminálba. Az alternat telepítő meg az alaprendszer telepítése közben a debootstrap program hibájával nem tud mit kezdeni.
Szerintetek mit kellene csinálni? A gép ubuntu kompatibilis, mert telepített másik P3-as gépemre telepített ubuntu simán fut rajta, csak ott meg nem emlékszem a belépési jelszóra, mert kéri , gondolom az új hardverek miatt...
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lezso6 #15223 üzenetére
Hmm, mondjuk az 1G-s korlátos adsl miatt (valaki mondja már meg, a leglasabb internet csomagra miért kell még forgalom korlátot is tenni???
) sok videó nem lesz megnézve, csak tapogatóztam, hogy mi lehet a gáz...
Mondjuk van még Ati rage 128 pro, meg egy Voodoo3-as karim is a célra, de korábban azt tapasztaltam, hogy nem számított melyik kari volt bent, ami meg összevág az általad írt dolgokkal. Majd lehet szerzek egy kétprocis P3 lapot, mert kettő P3-ban már azért van erő. Volt egy már, csak ott egyik proci foglalat döglött volt...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
nvidia-glx-legacy driverrel járt már valaki sikerrel 9.04 alatt? TNT2 M64-re szeretnék valami normális drivert tenni, mert gyanítom, hogy a sima nv driver miatt szaggatnak a youtube-os videók, mert 1,05Ghz-es P3 már csak elég egy nyomi videó lejátszásához. Avi videók is szaggatósak.
Telepítettem a legacy 71.valami legfrissebb, márciusi verzióját, hiba nélkül felment. Aztán átírtam xorgban az nv-t nvidiára, aztán persze nem ment, ilyen-olyan dolgok betöltését nem tudta megcsinálni.
Visszaraktam drivert nv-re, erre most már 3D támogatás sincsen, pedig eddig legalább volt 24Fps körüli glxgearsem.Most ez a helyzet:
glxinfo
name of display: :0.0
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0".
Error: couldn't find RGB GLX visual or fbconfig
3 GLXFBConfigs:
visual x bf lv rg d st colorbuffer ax dp st accumbuffer ms cav
id dep cl sp sz l ci b ro r g b a bf th cl r g b a ns b eat
----------------------------------------------------------------------
Szegmens hiba -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megoldás a felbontás problémámra:
Ez a xorg.conf már tökéletesen beállította az 1024*768-at.
Section "Monitor"
Identifier "Fujitsu TE772B"
Option "VendorName" "Fujitsu"
Option "ModelName" "TE772B"
Option "DPMS" "true"
HorizSync 31.0 - 56.0
VertRefresh 56.0 - 75.0
Gamma 1
Modeline "1024x768@75" 85.52 1024 1056 1376 1408 768 782 792 807
EndSectionSection "Screen"
Monitor "Fujitsu TE772B"
Device "Videocard0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Virtual 1024 768
Modes "1024x768"
EndSubSection
EndSectionSection "ServerLayout"
Screen 0 "Fujitsu TE772B" 0 0
EndSectionSection "Module"
Load "glx"
Load "v4l"
EndSectionSection "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "nv"
BusID "PCI:1:0:0"EndSection
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valaki tudja használni ezeket a játékokat ubis FF alatt? [link]
Bejelentkezés után csak egy üres ablakot kapok...
Másik kérdésem még, hogy netkapcsolat megszűnése után gyors újrakpacsolódást meg lehet csinálni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most feltettem friss 9.04-et a kis P3-ra, de a képernyő felbontást még mindig képtelen vagyok 1024*768-ra tenni. Ezt a xorg.conf-ot alkalmaztam: [link]
Ha beállítom, akkor egy 800*600-as "egérrel tologatható ablakon" keresztül látok rá az 1024*768-as asztalra.
Szóval segítséget kérnék hozzá, 8.10 alatt még meg lehetett oldani az 1024-e ezzel a monitorral, de az úgy itt már nem működik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csibor #15144 üzenetére
Próbáld meg ez alapján, hátha segít, egész másképp néz ki nálam a xorg, olyan modelines sort már nem is használtam: [link]
Asztali gépemben tudtam kipróbálni, ott működött egy HD4670-el, nagyszülők P3 gépében csak felemás megoldás lett, de ott a rendszert is újra kell húzni, mert lassú, meg még mindig developmentes kernel van, talán xorg is régi, stb...
Vladi: ne is említsd, kb. pénteken megint kezdődik. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Major Major #14989 üzenetére
Hmm, megcsináltam ennek mintájára nagyszüleim gépét, ott annyit értem el, hogy egy 800*600-as ablakon át tekintettem be az 1024*768-as asztalra. Mondjuk ott más problémák is voltak, a gépen még developmentes kernel volt, hiába lett frissítve. (lehet h. régi volt a xorg is emiatt)
Most a hét vége felé majd kimegyek, és csinálok egy friss 9.04 installt, mert valami bűn lassú a rendszer.
Kap majd ext4-et, meg minden jót az a csirke P3. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na most tök büszke vagyok magamra, sikerült megcsinálnom a xorg.conf-ot, az EDID-t nélkülöző egyik monitoromhoz. (van 3, mindegyik ilyen
)
Így néz ki, nincs már szükség modelinesra, meg a többire:
Section "Monitor"
Identifier "aticonfig-Monitor[0]-0"
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
Device "aticonfig-Device[0]-0"
Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Virtual 1024 768
EndSubSection
EndSection
Section "Module"
Load "glx"
EndSection
Section "ServerLayout"
Identifier "aticonfig Layout"
Screen 0 "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection
Section "Device"
Identifier "aticonfig-Device[0]-0"
Driver "fglrx"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSectionSzóval a lényeg:
Section "Screen"
Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
Device "aticonfig-Device[0]-0"
Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Virtual 1024 768
EndSubSection
EndSectionCsak a virtual értékét kellett átírni, és máris jó volt a felbontás. Remélem többi monitorommal is így fog menni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Idáig a 9.04 RC előtti verziója ment nagyszüleim P3-as gépén, most telefonban mondtam nekik, hogy hogyan kell frissíteni. (normál frissítés volt) A szövegek viszont nem lettek magyarok, van ennek valami trükkje?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na, új fejlemények.
Próbáltam telepítőt alternate CD-vel. Kétszer próbáltam, mindkét alkalommal kérte a telepítés vége felé, hogy tegyem be az Ubuntu... ... Release i386 (20090420.1) cimkéjű lemezt, majd üssek entert. A probléma ezzel az, hogy a lemezt nem lehet kivenni a gépből, még restart után sem hajlandó kiadni gombnyomásra, csak a kikapcsolás segít. Szal HOGYAN kellene kicserélnem a CD-t? És miért szívat az összes alternate ezzel? Már 8.10 is csinálta párszor...
Aztán végül a desktop CD-t használtam, low graf beállításban, úgy végre volt gonem panel a képernyőn, de abban a felbontásban képtelenség a zárt meghajtót beállítani, mert a gombok már nem férnek ki, én meg nem tudom fejből, mi hol van, próbálkozások TAB gombbal meg nem hoztak eredményt.
Aztán felküldtem a 9.4-es catalystot a szokásos módon, ez helyrehozta a dolgokat, újra tudtam felbontást állítani, és desktop effektek is működnek, de azért glxgears dúrván kevesebb pontot ad, 2k a 9k helyett, bár erre számítottam a 9.4 miatt.
Ellenben a video lejátszással gondok vannak, először szaggatva ment az avi, aztán mkv fájl lejátszásakor megfagyott a gép, most meg már avi teljesképernyőre rakáskor meghal, plusz kép sincs.
Szal eddig érdekes. Átlagos képem van, semmi extra, nem értem miért kell ennyit szenvednem ubival...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
floatr #14786 üzenetére
Na ez meglett, de problémák sokasodnak. Két választható beállítás volt: 1920*1080, és 640*480. A monitor az egy LcdTV, 1280*720, vagy 1360*768-as felbontás kellene ráküldeni, alapból 1980*1020 a default.
Betettem 640*480-ba, restart, erre a töltés csík után nem kap jelet a monitor. A rendszer működik, mert billentyűparancsokat kezeli, de semmit nem tudok csinálni.
Próbálkozzak alternate telepítővel? 8.10-ből is csak az volt jó...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mi a képernyőfelbontás beállító program neve?
Most feltettem 9.04-et, de kilóg a képernyőből a gnome alsó és felső sávja is, de firefox meg az egér nem. Ergo Alt+F2-vel tudok csak ügyködni valamit, de nem tudok rájönni, minek hívják a felbontás állító progit, már mindet kipróbáltam, ami csak lehet pl. resolution, monitor, display, képernyő...
Ugyanez volt a telepítés alatt is, de ott el tudtam navigálni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
róland #14703 üzenetére
Egyszerre szedtem Ubuntu.hu-s torrentről a desktop és alternate isokat, 1Mbit/s körül jöttek, szal nem lassú az. Most meg küldöm vissza, ahogy a 10Mbit bírja...
-------------------------------
Talán 9.04 már normális betűmérettel fog fogadni a telepítőben, nem úgy, mint a 8.10 desktop iso, a kb. 20 centi magas betűivel...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én is így voltam, hasonló kezdő szinten, szintén ezzel a két kártyával és leírással, de már 8.10 alatt is, tökéletesen ment a 3D. Most itt az a probléma kábé az lehet, hogy nincs még tökéletes catalyst az aktuális xorghoz, ahogy azt atiék meg is jelőlték a driver nevében. Most ezt sem értem, Windows7 béták is léteznek már jó ideje, de teljes Win7 driver modellnek megfelelő driver csak március óta, szal türelem... (Ha mindent jól értettem.)
Major Major: köszi!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mindjárt itt a 9.04, mi a helyzet ARM támogatás terén? Ahogy néztem, ebben a kiadásban már natívan bent lesz. Ez mit fog takarni, az I386 néven lévő isok egyből telepíthetőek lesznek, vagy lesz külön ARM-es iso?
Meg mi a helyzet az alkalmazásokkal? A sima ubis alkalmazások, mint pl. openoffice, meg flash player, ezeket érdekli, hogy mi a proci, vagy simán fognak menni?
Lassan jönnek az ARM-es netbookok, de kevés infót lehet találni a témában... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Olyan megoldható Ubuntu alatt, hogy valami módon csatlakozzon windows hálózatba, és tudjak egyszerű fájlműveleteket végezni?
Mert most szereztem egy szerver P3 lapot, ami ahogy nézem, csak 137G-s vinyókat kezel, nekem meg ennél nagyobb van. Ubuntu + wine segítségével szépen megy a DC kliensem, de ezt a gépet el szeretném tenni a szekrénybe, úgyhogy távoli elérést is meg kell még oldanom, amit win alól is tudok majd kezelni, gondolom van ilyen.
Mondjuk még fogok próbálkozni XP felvarázsolásával, de sok esélyt nem adok a sikernek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Major Major #14481 üzenetére
Erre volt csak időm:
Modeline "1024x768@75" 85.52 1024 1056 1376 1408 768 782 792 807
Depth 24
Modes "1024x768@75" "800x600" "640x480" "320x240"
EndSubSection- ezeket beépítettem, de semmi nem történt. A többi modelines sort meg töröltem. A probléma még mindig az, hogy a monitor unknown. Szerintem kicsit megvariálták a xorg.conf szintaxisait, majd valahol utánanézek.
Ill. mikor még próbálkoztam, akkor az ubuntu töltőképernyő 1024*768-as volt, csak ami utána jött, az ment át a lehető legkisebb felbontásba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Major Major #14478 üzenetére
A grep kimenete:
(--) PCI:*(0@1:0:0) nVidia Corporation NV5M64 [RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro] rev 21, Mem @ 0xd2000000/16777216, 0xd0000000/33554432, BIOS @ 0x????????/65536
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
Unknown TNT2, Vanta, RIVA TNT2 Ultra, RIVA TNT2 Model 64,
(--) NV: Found NVIDIA RIVA TNT2 Model 64 at 01@00:00:0
(--) NV(0): Chipset: "RIVA TNT2 Model 64"
(II) NV(0): Not using mode "1024x768" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "640x350" (vrefresh out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "320x175" (vrefresh out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "640x400" (vrefresh out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "320x200" (vrefresh out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "720x400" (vrefresh out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "360x200" (vrefresh out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "640x480" (vrefresh out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "320x240" (vrefresh out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "640x480" (vrefresh out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "320x240" (vrefresh out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "640x480" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "320x240" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "400x300" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "512x384" (vrefresh out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "512x384" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1152x864" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "576x432" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1280x960" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1280x960" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1280x1024" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "640x512" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1600x1200" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1792x1344" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "896x672" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1792x1344" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "896x672" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1856x1392" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "928x696" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1856x1392" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "928x696" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1920x1440" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "960x720" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "832x624" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "416x312" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1360x768" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "680x384" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1360x768" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "680x384" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1400x1050" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "700x525" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1440x900" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "720x450" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1600x1024" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "800x512" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1680x1050" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "840x525" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1920x1080" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "960x540" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1920x1200" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "960x600" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "2048x1536" (width requires unsupported line pitch)
(II) NV(0): Not using default mode "2048x1536" (width requires unsupported line pitch)
(II) NV(0): Not using mode "1024x768" (no mode of this name)
(**) NV(0): *Default mode "800x600": 40.0 MHz, 37.9 kHz, 60.3 Hz
(II) NV(0): Modeline "800x600"x60.3 40.00 800 840 968 1056 600 601 605 628 +hsync +vsync (37.9 kHz)
(**) NV(0): *Default mode "640x480": 25.2 MHz, 31.5 kHz, 59.9 Hz
(II) NV(0): Modeline "640x480"x59.9 25.18 640 656 752 800 480 490 492 525 -hsync -vsync (31.5 kHz)
(**) NV(0): *Default mode "320x240": 12.6 MHz, 31.5 kHz, 60.1 Hz (D)
(II) NV(0): Modeline "320x240"x60.1 12.59 320 328 376 400 240 245 246 262 doublescan -hsync -vsync (31.5 kHz)
(**) NV(0): Default mode "800x600": 36.0 MHz, 35.2 kHz, 56.2 Hz
(II) NV(0): Modeline "800x600"x56.2 36.00 800 824 896 1024 600 601 603 625 +hsync +vsync (35.2 kHz)
(**) NV(0): Default mode "400x300": 20.0 MHz, 37.9 kHz, 60.3 Hz (D)
(II) NV(0): Modeline "400x300"x60.3 20.00 400 420 484 528 300 300 302 314 doublescan +hsync +vsync (37.9 kHz)
(**) NV(0): Default mode "400x300": 18.0 MHz, 35.2 kHz, 56.3 Hz (D)
(II) NV(0): Modeline "400x300"x56.3 18.00 400 412 448 512 300 300 301 312 doublescan +hsync +vsync (35.2 kHz)
(**) Option "xkb_model" "pc105"
(**) AT Translated Set 2 keyboard: xkb_model: "pc105"A másik dolgot a custsom xorg.conf-al nem tudom, azt még nem csináltam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valamit mávltoztattak az új 9.04-ben a XORG terén, mert a korábbi nehezen megszült beállítások nem jók.
Ugye P3, meg egy monitor, amiben nincs EDID.
Ez van most a xorg.conf-ban:
Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "nv"
EndSection
Section "Monitor"
Vendorname "Fujitsu"
Modelname "Fujitsu TE772B"
Modeline "1024x768" 124.84 1024 1088 1240 1528 768 768 771 817
Modeline "1024x768" 115.13 1024 1088 1232 1488 768 768 771 814
Modeline "1024x768" 105.80 1024 1080 1208 1448 768 768 771 811
Modeline "1024x768" 97.41 1024 1072 1192 1416 768 768 771 809
Modeline "1024x768" 89.32 1024 1072 1184 1384 768 768 770 806
Modeline "1024x768" 81.55 1024 1064 1168 1352 768 768 770 804
Modeline "1024x768" 74.10 1024 1064 1152 1320 768 768 770 801
Modeline "1024x768" 67.32 1024 1064 1144 1296 768 768 770 799
Modeline "1024x768" 60.80 1024 1056 1128 1272 768 768 770 796
EndSectionSection "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Fujitsu TE772B"
Device "Videocard0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 1
Modes "1024x768" "800x600" "640x480" "320x240"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSectionÍgy csak 800*600 van, a monitorra meg azt írja, hogy unknown monitor.
Korábban a Modelname "Fujitsu TE772B" sor alá be volt szúrva ez a két sor:
HorizSync 30-70
VertRefresh 50-150Ha ezek bent vannak, akkor 320*240-ben indul a gép. Nélkülük meg nem tudok 1024*768-at beállítani, így meg elég gáz mindent csinálni, főleg neten.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, így adtam meg neki: /dev/sda1 -ezt a grub install folyamatot kétszer is megcsináltam biztonság kedvéért, köztük a win bootloadert helyreállítottam, de ugyanaz lett.
Lehet anno kellett volna hagynom egy kis partíciót a grub meg többi dologra. Korábban is SDA1-en volt a grub.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
XP partíciónak valami baja volt, kapott egy újratelepítést, (plusz ntldr és boot.ini-t). Most minden változtatás nélkül indítja a Win7 bootloadere XP-t. Win7 van a gép első partícióján, az a bootflages is. következő az Ubuntu, majd Ubuntut követi az XP partíciója.
Mivel W7 behozza XP-t is, gondoltam visszaállítom a grubot, alternate dvd berak, sda5-re bejelentkezek, majd sda1-re telepítem a grubot, mint korábban már több alkalommal. Újraindítás után grub fogad, Ubuntu indul is belőle. Minden beállítás megmaradt korábbról, gondolnám indítani W7-et, de a grub a stage2-ben azonnal újraindítja a gépet. Ugyanazok a sorok, amik eddig behozták w7 bootmanagerét.
Szal most jelenleg vagy grub+ubu, vagy win7+xp...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Major Major #14393 üzenetére
Grub online, ez pontosan mi?
Amúgy a grubban mindegyik partícióra csináltam egy olyan lenti sort, mindegyiknél invalid drive requested hiba van.
Amúgy xp boot jó kérdés, eddig úgy gondoltam igen, de most akkor ez kérdéses.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Disk /dev/sda: 320.0 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xedde82b5
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 2581 20731851 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 2582 38913 291836790 f W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5 2582 5258 21502971 83 Linux
/dev/sda6 5259 7935 21502971 7 HPFS/NTFS
/dev/sda7 7936 38758 247585716 7 HPFS/NTFS
/dev/sda8 38759 38913 1245006 82 Linux swap / SolarisEz alapján kellene betennnem a grubba XP bootolást. Vagy az sda1, vagy az sda6 a megfelelő partíció, elvileg az sda6. Most Win7 lett rakva a gépre, ami nem látja XP-t, de ez nem is érdekel. Aztán alternate CD-vel bebootolva helyrehoztam a grubot, tölt az ubuntu, és a Win7 is.
Már csak az Xp hiányzik a sorból.
Ilyesmivel próbálkozok:
title Windows XP
root (hd0,6)
savedefault
makeactive
chainloader +1Persze semmi eredmény, Invalid device requested hibát kapok. A hd0,0 -át megérti a grub, az indítja a win7-et, ebből indultam ki.
Szerintetek?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Neil Watts #14171 üzenetére
Esetleg felírtad a kék halál hibakódját? Mert google segítene, a kód nélkül viszont senki meg nem mondja, mi volt a gond.
sheratan: Asztali gépen én is frissítettem, bár kellet szenvedni vele, mire látta, hogy 9.04 elérhető. Lehetne erre pipás opció a frissítőben, hogy jelezzen magától...
Amúgy pikk-pakk lement a frissítés, 615mega az egész, telepítése is gyors volt. Indulás után meglepett azzal, hogy betöltéskor megszólalt a center hangszóróm is, ez eddig nem volt így. (Audigy1). Kapásból csak annyi problémát vettem észre, hogy a megnyíló ablakoknak fél képernyőnél van az alja, nem tudom őket teljes képernyőre tenni. Ellenben HD4670-em a 9.1-es catalystel tökéletesen működik, van compviz, stb. Majd persze frissítem a drivert hozzá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Korábban 1x felvetettem, hogy mi lesz majd a nemsokára megjelenő, ARM procis, Ubuntus netbookokon WinE témában, mert jó enne pár wines dolgot használni ubuntun, de a WinE nem emulál processzort, talán ha átportolják arm-re, úgy már megfelelhet wines alkalmazások indítására.
Ilyenre van esély a közeljövőben szerintetek? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
adalbert1 #13728 üzenetére
Nem, utólag kell letölteni és telepíteni. (sima install esetében)
Pl. LXDE-t lehet a csomagkezelőből is telepíteni, vagy beírod a terminálba hogy:
sudo apt-get install LXDEEzek után már lxde fog betölteni a köv. bootkor. Ha nem tetszik, a leállítás résznél ki tudsz jelentkezni, és visszatérni a gyári gnome ablakkezelőre.
Itt írtam pár részletet lxde-ről egy másik kollégának: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
adalbert1 #13721 üzenetére
Cel 650MHz + 384 ram társaságában használtam sima ubuntut egy ideig, gyors nem volt, de még tűrhető kategória. Pl. LXDE ablakkezelő felrakása nagyban javította a helyzetet, ram fogyasztás is jelentősen csökkent.
Most nagyszülők gépén P3 1000 + 384 ram mellet sima ubuntu van gyári ablakkezelővel, elég szépen megy ffox, openoffice meg nyomtatás. Persze nem egyszerre. Jah meg skype megy azon a gépen még...
Sajna kevesebb rammal nem próbáltam egyik gépet sem, arról nem tudok nyilatkozni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem egészen ubuntu, de grub-ot fel lehet használni valahogy, hogy egy aktív, primary partícióval ellátott pendriveon elindítson egy bin. fájlt? A grub is a pendriveon lenne, és az indulna penről bootoláskor.
Lehet sok marhaságot írtam, ne vessétek rám magatokat. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez csak elméleti szinten érdekelt mert pl. Wine gyönyörűen vitte ApexDC++ progit, tudom van linuxos dc is, de nekem fontos a lua script lehetőség, meg pl. Total Annihilation: Spring Project linuxos verziója nem igen települ, mert valamit elrontottak, de a wines verzió hiba nélkül fut, stb... Szal pár berögződött dologra mindenképpen jó lenne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
ARM procin vígan fut a linux, de arm nem x86 kompatibilis, ezért win és programjai nem futnak rajta. De linuxon fut a Wine, abban meg a windowsos progik. Ez működhet ARM alapokon? Gondolok itt valami utasítás átfordításra arm nyelvre a wine által. (bár tippem az, hogy nem)
Ez onnan jött elő, hogy hamarosan lesznek ARM alapú netbookok, elég meggyőző tulajdonságokkal, ahhoz, hogy legyen egy linuxos netbookom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Előbb írtam, Xorg Szerver 1.6, meg még több más dolog, itt részletesen le van írva: http://ubuntu.hu/hirek/2009feb/megjelent-az-ubuntu-904-alpha-5
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Major Major #13537 üzenetére
Most a 9.1-es catalyst van fent, azt is érinti?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kephamos #13518 üzenetére
8.10-et felfrissítettem disztribúciófrissítéssel a kis P3-as gépemen. Letöltött kb. 630 megát, majd olyan 1,5 óra alatt frissített. (1.1G celeron)
A frissítés közben a menu.lst megtartását választottam, így jelenleg még a 2.6.2x.11-es kernel aktív, ezzel kellene valamit csinálni.
Az Ati driver nem működik, de ezt írták is, hogy új X kiszolgáló miatt egyenlőre nem is fog, még nem frissülnek a beépített driverek, most low graf mód.LXDE fut a kis gépen, sok hasznos újdonság jelent meg, pl. a tálcán közvetlen gomb van a képernyő zárolására, meg sok új, hasznos dolog került be a menübe, mint pl. a rendszertakarító, stb...
Az internetelérés viszont nem működik, se pci=noacpi opcióval (eddig csak így működött), se nélküle. Ez azért lenne fontos, mert a 8.10 ezen (csak ezen) a gépen lefagyott, ahogy egy flash-t használó oldalra mentem neten...
Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Motoros topic
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- PlayStation 5
- Milyen alaplapot vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- Honor Magic 7 Lite 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Gigabyte BRIX GB-BXi3H-4010 mini PC eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest