- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Pontosabb, erősebb zajszűrést hoz a Sony kényelmesebb formában
- Android szakmai topik
- 69, 100, 200, 5000, 6000
- Középkategóriában is menő lesz a mini?
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
válasz
r3dsnake #492 üzenetére
Biztos vagy Te abban?
Egyébként ez iOS7 (volt valamikor)?
(#486) haddent:
A 4.1-ig igaz volt, hogy akadós laggtenger. A Project Butter megjelenése sokat javított, de egy optimalizálatlan app, vagy launcher - a szememben az agyonhype-olt TouchWiz is ide tartozik - még a legcombosabb gépet is meg tudja fektetni. Egy normálisan összerakott cusrom ROM sokat tudott dobni a felhasználói élményen, csak azt nem értem, ha egy ROM főzőnek ez ment, a gyártónak miért nem ment?
Androidnál 4.3-ig a futtatókörnyezethez sem nyúltak érdemben, maradt a Dalvik, érdemi újítást a 4.4-ben debütált ART hozott.
Sajnos a fragmentálódás miatt - iOS-t 3-5 féle eszköz használ, míg Androidot ~végtelen - max kihalás útján "frissül" a vér. (még mindig vannak olyan eszközök, amin 2.1, vagy 2.2 fut!)Van már jópár megvásárolt app-om droidra - nem csak párszázasok - és, hogy őszinte legyek nem szívesen dobnám ki őket, csak azért, hogy platformot váltsak. Elégedett vagyok a telefonom képességeivel, a sebességgel, mióta MIUI van rajt ég és föld, holott a gyári ROM sem volt rossz.
Igaz, ha valaki megtápolna egy iPhone 5s-sel, egy iPad-del (persze a mágneses tokkal együtt) esetleg egy MacBook Air-rel nem biztos, hogy félre állnék az útból. -
-
vadkörte
addikt
válasz
r3dsnake #447 üzenetére
Na erre én is kiváncsi leszek.
(ha nagyon zenét akarok hallgatni a telefonról, akkor én egy Silvercrest "hi-fi" fülessel hallgatom, az árához képest kifejezetten jó)
A Xiaomi cuccok állítólag kifejezetten jók. A wi-fi router-ük még önálló bútornak is elmenne.
Most még csak a MIUI-t használom, de ha összejön a következő telefonom egy Xiaomi lesz. -
Polllen
nagyúr
válasz
r3dsnake #432 üzenetére
"Epp ezert irtam, hogy lol. Az iOS appok minosege magasan veri az androidos appoket."
Én a galaxy note 1-n meg az ipad2-n használt programok között annyi különbséget találtam 3-4 hónap után, hogy az android-s verzióban a beállításokban több opció van általában.
Ettől még nem éreztem egyiket sem minőségibbnek.
-
Telda
addikt
válasz
r3dsnake #430 üzenetére
Mennyiség =/= minőség.
Androidon kapásból tudok mondani 4 ingyenes alkalmazást, amit japán nyelvtanuláshoz használtam.
A store-ban nem hogy alternatívát, de még hasonlót sem sikerült találnom még a fizetősek között sem.
Nincs egy értelmes mp3 lejátszó. A Poweramp után talán kissé túlzás a sokol rádió hasonlat.Valamint az előzőből kimaradt, hogy az USB kábelről 1 év után lemálott a burkolat.
A 3 éves ZTE kábele, a mai napig kábel. -
Lacy6
senior tag
válasz
r3dsnake #338 üzenetére
A dizájnt droidon te magad alakítod! Ha 0 ember vagy 0 kreativitással, akkor lehet sikerül összehoznod a 0 dizájnt. Szóval az, hogy én választhatok több dizájelem között az hátrány. De ha nem tudsz változtatni és 2 évig ugyanazokat az elemeket bámulod az előny. Értelek.....vagy mégsem.
Szerintem neked még az asztali gépeden is az eredeti Windows-os háttérkép maradt, olyan igéyes lehetsz -
bunfi
őstag
válasz
r3dsnake #336 üzenetére
Az apró indokokra nem szoktak több mint 10 kommentváltást "elpazarolni" a vitapartnere(i)ddel.
"Orom hasznalni egy iOS eszkozt, termeszetes, magatol ertetodo minden, kenyelmes elrendezessel."
Tényleg? Nekem kényelmetlen volt mind az OSX, mind az iOS, azon egyszerű oknál fogva, hogy én mást szoktam meg, más a logikám. Ellenben ha valami nem tetszik vagy kénylemetlen helyen van, azt modosítom egy loaderrel Androidon vagy egy segédprogrammal a Windows-ban. Nagyon sokáig használtam OSX featureöket windowsra portoló alkalmazásokat. Természetesen ez munkába kerül, meg némi hozzáértést is igényelt és egy idő után az ember tagadhatatlanul unja megcsinálni, modosítgatni. De attól nem lett a Windows/Android alap kezelőfelülete egy szar, ahogyan lefestetted az utóbbi több, mint egy tucat kommentedben.#335
Ha te ezentúl így tekintesz magadra, hát legyen. Részemről öröm, hogy elősegíthettem a jellemed fejlődését. -
bunfi
őstag
válasz
r3dsnake #332 üzenetére
Egyenkészülék, egyenfelület egyenembereknek. Szeretnék provokatívabbat is írni, mivel teljesen lerombolja minden illúziómat a lényegtelen részleteken való problémázásod. Elmondtam, sőt többen elmondtuk, hogy ezen lehet segíteni Androidon is, ha ennyire zavarja valakinek a szemét. Az Apple a külsőségekre nagy hangsúlyt fektet, ennyi. Ha csak rólad lennék kénytelen véleményt alkotni az Apple felhasználókról, akkor...
Nem sértésnek szántam, de jó lenne végre ha visszaesnél a talajra. Ikon alapján megítélni egy programot az majdnem ugyanolyan, mint külső alapján megítélni a nőt. Lehet ilyet, sőt jónéhányan így is gondolkodnak, de az ilyen elvet követőkre vannak a nyelvünknek "szebbnél szebb" szavai.
-
floatr
veterán
válasz
r3dsnake #330 üzenetére
Láthattad a saját szemeddel, hogy az ikon pakk külsős alkalmazások ikonjait is cseréli. Annyira feleslegesen pörögsz ezen a téma/külső dolgon, mert az nem teszi jóvá az egészet, hogy valaki számára pofás, pláne ha a másikon lehet változtatni. Azt sem lehet mondani, hogy nem használják a holo design nyelvet, mert a javarészt csak ilyent találni, meg hát rendszerkomponenseket használnak leginkább. Szóval megint ott vagyunk, hogy egy lépéssel sem vagy beljebb, max elmondhatod, hogy neked kizárólag az tetszik, ami Jonathan Ive-nak.
-
floatr
veterán
válasz
r3dsnake #327 üzenetére
Ez az egész ott vérzik el, hogy a készülékgyártótól kezdve a felhasználóig bárki húzhat rá tetszőleges launcher-t, és ikon pakkot (szerk: és ez sem pilótaengedélyes, hanem két kattintás). A play-ben található launcherek sok esetben még segítenek egy alsó kategóriás telefonon, az ikon csomagokkal meg olyan egyedi de egységes felületet kapsz, amilyent akarsz. Van ios7-et majmoló launcher, téma és ikon pakk is, de metrós külsőt is láttam már, ha valakinek ettől lesz nyugodt éjszakája.
Attól nem lesz jó valami, hogy a gyártó elgondolásán túl nem létezik egység. Ez már a rajongói kategória, ami mellőz minden észérvet.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
r3dsnake #294 üzenetére
"Ez nem magyarázat arra, hogy nincs irányelv az ikonok egységességére."
A Nagy Testvér által megszabott egységesség jó
"3,5"-os kijelzon kozel olyan sebeseggel irok, mint desktop keyboardon. "
Az, hogy nagyon lassan tudsz csak desktop billentyűzeten írni, még nem érv semmi ellen/mellett
-
vadkörte
addikt
válasz
r3dsnake #315 üzenetére
Örülök neki, hogy 3,5"-on te erre képes vagy. Nekem nem ment és nem a keyboard app, és/vagy a válaszidő miatt.
Homescreen jelenleg.
A nagyobb válaszidő?Lényegében azonnal reagál a program (lényegében azonnal=érintést követően néhány ms)
Szörnyű billenytűzetek. Ebben van valami, az AOSP keyboard appal eddig soha semmi bajom nem volt, jelenleg ugyan SwiftKey-t használok, gyors, kényelmes, pontos. De csak azért, mert megvettem, különben AOSP lenne."Az pedig elkepeszto nagy hatrany, amit irtal, hogy egyenrangu minden process. Minek? Miert zabaljon a hatterben, ha ra sem nezek?"
Látod ez egy roppant jó kérdés...
Mondjuk ezen sem zárogatom. Leszoktam róla. Ha elfogyna a RAM - amit erősen kétlek - majd bezárja ha kell. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
r3dsnake #290 üzenetére
Kit erdekel a Store? Nem azt nezem, hanem a telefonom (lasd fenti kepek). OS sem irrelevans, tekintette a kinezetre (ugye errol beszelunk). Egyforma szinu es atlatszo noti es nav bar (KitKat). Tudom, megint jon egy banalis ellenerv, szoval elore jelzem, hogy feladom.
Aztan lehet nem birom ki, mint ahogy most sem.
-
törölt tag
válasz
r3dsnake #288 üzenetére
Nem, ez egy icon pack. De miért is kellene a gyári icon sort használnom? Azért mert iOS-en nem lehet változtatni? Nem kell együtt élnem az iOS egyik hátrányával Android-on. Ráadásul a linkelt képen az OS egy Jelly Bean. Nem visszanézünk, hanem előre (KitKat). Jó veled úgy vitatkozni, hogy tudom, hogy igazam van.
-
MichaelSD
őstag
válasz
r3dsnake #266 üzenetére
Teljesen értelmetlen beszélgetés, de jól esik...
Okosan telepíteni, hogy ne kapj vírust? Igényes rendszer.
Ha hülyeségeket telpítesz Iphoneon is kaphatsz vírus.A 4"-os iPhone 5 is nagy, szóval kell a "kis" kijelző.
Ez ízlés. Neked jó, másnak nem.Az iPhone értéktartóbb, hosszabb távon olcsóbbra jössz ki vele. (Mint írtam én se 200k-t adtam a telóért, de 1 év után +10e-vel tudtam fentebb váltani. Csináld meg ezt droiddal.)
Az hogy találtál egy balekot, nem jellemző még iPhonennal sem. Ügyes voltál. Mások addig használják a telefonjukat amíg szét nem esik.Az ikonok legyenek teljesen ugyanolyan formájúak. Tökmindegy, hogy csak szögletes, vagy csak kerek, de ne összevissza. Legyen egyféle és kész. (Mint iOS vagy WP)
Miért is? Olyan legyen az ikon amilyet a felhasználó szeretne. Kit édekel, hogy neked vagy nekem mi tetszik.Sok sikert a mentésed átviteléhez másik telefonra. Komplett készülékváltásról beszéltem iOS esetében. Az iPad-re is felmegy az iPhone backupod. Nem szabályozható a privacy egyesével, ez biztos.
Ha csak az Gs adataidat akarod menteni, akkor új telefon be, egy sync és kész. Ha a appokat akkor van kismillió backup program amivel az egész telól lemenhető és visszajátszható egy másik telefonra. -
dnelb
veterán
válasz
r3dsnake #266 üzenetére
Viszont ha rootolsz, akkor az ikonok is, a mentés is meg a szabályozás is megoldható. Csak tudom nálatok a root az máglyára való dolog, így nem számít. Persze ha csak alap rendszert nézünk akkor igaz amiket írtál, dehát ezért android hogy rootoljuk
-
vadkörte
addikt
válasz
r3dsnake #208 üzenetére
iOS
"- stabil - Android 4.2 vagy fölötte ugyancsak
Lehet."
Nem lehet. Biztos. (normális gyártókról beszéljünk, ne a "NeKeresd" nevű gyártó "DobdEl Gyosan" modelljéről)"- Fizikai home gomb (elismerem, Samsungnál is van) - Csak a helyet foglalja, értelme 0
Nekem kell. Az érintőgomb szar."
Amíg csak fizikai Home-om volt én is ezt mondtam."- egységes ikonok formára, dizájnra, valamint egységes irányelv az alkalmazások felületénél - Az ficsőr, hogy nem lehet váltorztatni?
Minek változtatni, ha by default igényes?"
ad.1. Igaz
ad.2. Lásd egyel feljebb..."- nincsenek fölösleges elemek, egyszerű kezelés - Témája válogatja ezt andoidnál, választható
Nem. Az alap akkor is ugyanaz."
Ahol a Holo fut ott igaz, ahol egyedi felület van, ott minden, csak nem igaz."- Biztonságos, nincsenek vírusok, mivel csak a saját könyvtárukba írhatnak az appok - biztos?
Biztos"
Okosan kell telepítgetni és nem kapsz vírust..."- Nem tepsi méretben van csúcshardver, hanem 4"-on. (Amit már eleve kicsit kényelmetlennek tartok az iPhone 4/4S 3,5"-os képernyőjéhez képest) - ez csak neked előny, valaki másnak nem, kinek a kicsi, kinek a nagy, meglátjuk lehet lesz még az iphone is 5"-os.
Nekem előny. Nekem épp elég."
Szinte szóról szóra ezt mondtam, (a csúcshardvert leszámítva) amíg 3,5"-on nyomultam."- Gyönyörű IPS kijelzőpanel - sok droidos telónál úgyszintén! Az én telómban is.
Oké, egy pont."
Kettő pont."- Jailbreak esetén központi elérés minden tweakhez (cydia), nem kell külön mókolni semmit. - ha olyan jó, akkor miért is kell törögetni?
Nem kell. De ha akarod ott a lehetőség. (Tehát a teljesen zárt, nem piszkálható OS kapásból nem igaz.)"
A droidot sem kell törni, ha nem akarod."- A készülék értéktartó, minimális bukóval lehet egy évvel később eladni, majd fentebb váltani. - hmmm. Most nem akarok számolgatni, de abban hitben voltam, hogy aki ilyet használ nem fillérezik! Mivel már sokszor megkaptam, hogy biztos azért nem veszek ilyet, mert nem telik rá.
Hülyeség, attól, hogy iPhone-om van, nagyon fillérbaszó vagyok. 70-ért vettem az i4-et, egy év után eladtam 75-ért, majd +10e hozzáadásával váltottam 4S-re. PONTOSAN azért van iPhone-om, mert nem tudom szórni a pénzt."
Azért vesz valaki ~200E-es telefont mert nem tudja/akarja szórni a pénzt. Hmmm. Ilyen érvet sem hallottam még.Android:
"- Különböző felületek, ikonok - Na ez előny, nem pedig hátrány, minden ember más egyéniség, miért is kellene mindenkinek ugyanaz a felület?
Kerek ikon, szögletes ikon, háromszög ikon, lady gaga mellbimbó formájú ikon, egymás mellett. Igényes..."
Ha LadyGaGa mellbimbójának ikonizált változatára vágyok miért ne?
Különben meg mégis milyen legyen egy ikon?"- A backup teljes hiánya - alkalmazásadatok, wifi jelszavak, egyéb beállítások mentése van, nem elég? Akkor mondok mást: sms,ébresztők, hívásinfó, névjegyek,üzenetek, jegyzetek mind alapból menthető a mostani telómon, gyári szoftal. Mi kell még?"
Nem feltétlenül. Egyes gyártók pakolnak a ROM-ba backup programot, ami mindent ment."NEM elég. iPhone-ról iPhone-ra úgy váltasz, hogy MINDEN megmarad. (Az ikonjaid sorrendje, az összes appod, azok minden beállítása.) Konkrétan csak a serial és az imei változását veszed észre, ha betöltöd a mentésed. (Akár iTunes-ról, akár iCloudról)"
Roppant nehéz, hisz csak modellt váltasz és nem komplett készüléket...(#186) r3dsnake:
"- Igénytelen store (nagyon rossz keresővel)"
Sajnos van benne valami, ám eddig amit kerestem érdekes módon mindig megtaláltam.
...
"- Az appok rakás dologhoz kapnak hozzáférést, nem szabályozható egyesével"
Biztos?"- Felesleges homescreen (plusz egy lépés minden unlocknál)"
Kinek ez, kinek az.
A régi telefonomnál volt appdrawler, a mostanin nincs. Hiányzik? Nem. Eret vágtam a hiánya miatt? Nem."- Nincs egységes központi frissítés, hanem gyártó, régió és szolgáltatófüggő"
OK ebben egyetértünk.Nem értem! Nem vagyunk egyformák. Kinek a pap, kinek meg a lánya, kinek meg a ministránsfiú (váljék egészségére).
A víz is kiver attól, ha azt merem mondani egy topikban, hogy nekem nem jön be az Apple filozófiája, az IOS kötöttsége és inkább a robot, erre megjelenik egy rakat önjelölt hittérítő és meg akar győzni, hogy nem megfelelő a hozzáállásom.
Gyerekek! NEM KELL A RIZSA! Mindenki vegye azt, ami tetszik neki (vagy amire telik) és használja boldogan és ne dorongoljuk már le a másikat csak azért, mert nem egyforma az ízlésünk! -
válasz
r3dsnake #228 üzenetére
inkább kapjam 3 hónappal később, de ne a csupasz verziót. nem véletlenül nem volt, és nem is lesz a későbbiekben nexus telefonom - bár lehet, hogy meg is szűnik a széria, vagy a google/samsung/intel trió áldozata lesz.
ios; nem piszkálhat bele senki, a szolgáltatók sem. tiszta sor, ezért is kapja mindenki egyszerre, ez okés, de; nincs is telenor alatt 4g/lte elérés az iphone készülékekeken, más telefonokon viszont igen! gáz...
ja, és anno az iphone 5 megjelenésekor is ez volt a helyzet a telekom esetén, várni kellett a 4g/lte frissítésre!
mindennek van előnye, de hátránya is!Cyberpunk; nagyjából úgy, mint az ios 7 az iphone 4 alatt.
-
válasz
r3dsnake #226 üzenetére
ez már régen nem igaz, elég csak visszagondolni a s2-re, ami 2.5 év után is megkapta még a jelly bean frissítést; gb -> ics -> jb
a fel eves-eves késést sem látom, a 4.3 első megjelenését követően, a s4-re 3 hónap elteltével jött a frissítés, és a 4.4 hivatalos megjelenését követően is rá 2 hónapra már a második tesztes verzió van kint, a 3. hónapban jön a végleges.
a htc one még inkább, ott valamivel korábban érkezett a 4.3, és arra 4.4 is van már. -
-
sirály12
őstag
válasz
r3dsnake #186 üzenetére
Ezt másképp is lehet nézni!
Csak néhány pontodra némi hozzáfűzés.- stabil - Android 4.2 vagy fölötte ugyancsak
- Fizikai home gomb (elismerem, Samsungnál is van) - Csak a helyet foglalja, értelme 0
- egységes ikonok formára, dizájnra, valamint egységes irányelv az alkalmazások felületénél - Az ficsőr, hogy nem lehet váltorztatni?
- nincsenek fölösleges elemek, egyszerű kezelés - Témája válogatja ezt andoidnál, választható
- Biztonságos, nincsenek vírusok, mivel csak a saját könyvtárukba írhatnak az appok - biztos?
- Nem tepsi méretben van csúcshardver, hanem 4"-on. (Amit már eleve kicsit kényelmetlennek tartok az iPhone 4/4S 3,5"-os képernyőjéhez képest) - ez csak neked előny, valaki másnak nem, kinek a kicsi, kinek a nagy, meglátjuk lehet lesz még az iphone is 5"-os.
- Gyönyörű IPS kijelzőpanel - sok droidos telónál úgyszintén! Az én telómban is.
- Jailbreak esetén központi elérés minden tweakhez (cydia), nem kell külön mókolni semmit. - ha olyan jó, akkor miért is kell törögetni?
- A készülék értéktartó, minimális bukóval lehet egy évvel később eladni, majd fentebb váltani. - hmmm. Most nem akarok számolgatni, de abban hitben voltam, hogy aki ilyet használ nem fillérezik! Mivel már sokszor megkaptam, hogy biztos azért nem veszek ilyet, mert nem telik rá.Android ellenérv:
- Igénytelen store (nagyon rossz keresővel) - Aláírom.
- Különböző felületek, ikonok - Na ez előny, nem pedig hátrány, minden ember más egyéniség, miért is kellene mindenkinek ugyanaz a felület?
- A backup teljes hiánya - alkalmazásadatok, wifi jelszavak, egyéb beállítások mentése van, nem elég? Akkor mondok mást: sms,ébresztők, hívásinfó, névjegyek,üzenetek, jegyzetek mind alapból menthető a mostani telómon, gyári szoftal. Mi kell még?
- Az appok rakás dologhoz kapnak hozzáférést, nem szabályozható egyesével - Ez igaz.
- Felesleges homescreen (plusz egy lépés minden unlocknál) - Nem zavar, mert haszna is van.
- Nincs egységes központi frissítés, hanem gyártó, régió és szolgáltatófüggő - Ez igaz -
dragon1993
őstag
válasz
r3dsnake #186 üzenetére
Veszel egy Nexus 5-öt.
Arra van 18 hónap legalább amivel MINDEN funkciót megkapsz.
(mert ,hogy átírják a verziót de a funkciók 99%-a tiltott az nem frissítés és az sem ,hogy fo**á lassul a telefon az sem frissítés)Ellentétben az Nexus 5 18 hónapon keresztül megkap mindent.
Kb annyival kevesebb az N5 ,hogy a maradék pénzt beteszed állampapírba ,majd 18 hónap után megveszel az aktuális legfrissebb Nexus-t (illetve GPE) telefontÉn annyit kérek az iphone tulajoktól ,hogy ne a samsunghoz vagy a HTC-hez hasonlítsák a telefont.
Főleg ne az olcsóbbakhoz, legyünk korrektek Nexus 5 vs iPhone 5 / 5C -
Sir Gunar
aktív tag
válasz
r3dsnake #186 üzenetére
Hát majdnem igazak amiket írsz, de pl a droidon talán lesz a legdrágábbaknál 2 év gyártói támogatás, azaz szoftver frissítés, utána kész vehetsz másikat vagy marad a főzőtt rom, ez IOS-en min 4 év, azaz a duplája ahogy írtad.is
A másik amit írtál hogy minden fogyasztó maradhat bekapcsolva nem jelent gondot a fogyasztásában, nem így az androidnál, ami nem kezeli ezeket takarékosan, merül az akku ezért kell nagyobb bele. Ja meg a magtár miatt!
Új hozzászólás Aktív témák
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BestBuy topik
- Stellar Blade - Idő előtt kiderült a PC-s változat megjelenési dátuma
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPad topik
- Vírusirtó topic
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Logitech g920 F1 kormánnyal
- Samsung Galaxy S25 Ultra 12/256GB titánszürke garanciával
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10mag/16szál) +Új RTX 5060 Ti +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 6800 16GB +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Nagyon kedvező áron!Eladó Synology DS923+ Alza Gari 2027.10.23-ig
- Samsung Galaxy A05 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Watch 5 /12 Hó Garanciával
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest