- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iOS alkalmazások
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Yettel topik
- Mobilhasználat külföldön
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egon
nagyúr
Természetesen a film letöltésének pillanatában. A jog ismeri az ún. ''ráutaló magatartás'' fogalmát. Egyébként elég nehéz lenne bizonyítani, hogy megnézted - de neked is nehéz lenne bizonyítanod, hogy nem nézted meg...
Ez kicsit olyan, mint a nem sikrült bankrablás. Természetesen elítélnek bankrablás _kísérlete_ miatt... -
Egon
nagyúr
Úgy gondolom, tökéletesen korrektül összefoglaltad a helyzetet.
Egyedül a ''szabad rablás'' és a Vladimir által írt ''elmehetsz lopni ahogy bírsz'' kitételekkel nem értek egyet: a jogosulatlan szftverhasználat vs. lopás sem jogilag, sem (szvsz) erkölcsileg nem egy kategória. De ez (is) már százszor ki lett tárgyalva.
''Vagy töltsd le, viszont utána ne hőzölögj ha kapsz a pofádra''
Na ezért (sem) nyomulok fájlcserélő hálózatokkal. Vannak más, szerintem biztonságosabb módszerek is. -
Egon
nagyúr
1. Mostanában nincs sok időm.
2. Valszeg öregszem: sokszor nincs sok kedvem új dolgokkal ismerkedni, inkább nosztalgiázok.
3. De ha nem töltenék le ezt-azt, akkor tutira az hiányozna, azzal akarnék nyomulni (Murphy).
4. Már megbocsáss, de mi a fasz közöd van hozzá, hogy én mit töltök le?!? Csak beszólogatsz itt mindenkinek, meg paráztatsz össze-vissza, ráadásul többször baromságokat írtál (másik topic; a szakértői díj a perköltség része, megkérdeztem egy jogászt).
A magam részéről mostantól - szép magyar szóval mondva - ignorállak. -
Egon
nagyúr
válasz
VladimirR #115 üzenetére
Hát nem is tudom. Amit letöltök, annak a kétharmadát _fel sem telepítem_, nemhogy megvenném... Gondolj a sok kiskölökre, aki sportot csinál abból, hogy hányszáz giga warez cucca van. Ha eladná a szülők házát, sem bírná mind megvenni...
Szerintem a forgalmazott (letöltött) warez-anyag baromi kis százaléka (ezreléke) aposztrofálható _ténylegesen_ elmaradt haszonként - és ezt a b*zi jogvédő szervezetek is pontosan tudják. Az álszent dumájuk akaszt ki elsősorban.
Ettől függetlenül sokmindenben igazad van. -
Egon
nagyúr
válasz
dgaboca65 #102 üzenetére
Szegről-végről igazolhatom, hogy adott HM kiemelt háttérintézményben (pölö) igen sokáig 1 db Office volt megvéve, és kb. 200 gépen használták, illetve a mai napig kalózverziót használnak pl. a különböző alkalmakra (ritkán) készülő színes papírok (jutalmazás, kitüntetés stb.) előállítására: Photoshop, Corel, Quark.
Ezen túlmenően, egyszer vitába bonyolódtam a kérdésről egy rendőrrel, és amikor rákérdeztem, hogy náluk minden jogtiszta-e, azt mondta erről nem beszélhet...
Erről ennyit. -
Egon
nagyúr
Kétségtelen. Egy cégvezető ha háborog a jogdíj miatt, azt maximálisan meg is értem: csak archiválásra használják a lemezeket, nem kalózmásolatokra. Viszont Pistike felháborodását nem igazán tartom korrektnek: szvsz nagyon kevés olyan Pistike van nálunk, akinek _minden_ lemeze jogtiszta...
Egyébként a legnagyobb vicc az, hogy először a saját háztájon kellene söpörni: az állami szektorban, sőt ezen belül a fegyveres testületeknél sem minden jogtiszta... -
Egon
nagyúr
Ezzel ''csak'' az a probléma, hogy:
a/ olyanok hőbörögnek a legjobban itt a fórumon emiatt, akiknek több tucat (rosszabb esetben többszáz) kalóz CD/DVD van otthon - csak néhány db nem jogtiszta lemez, és az egész életed során használt, legális adatokat tartalmazó lemezeiden levő jogdíj ''megtérült''...
b/ olyanok hőbörögnek a legjobban itt a fórumon emiatt, akik a külföldről hozott, mindenféle köztehertől mentes, Artjurist matricát még messziről sem látott adathordozókat vesznek - tehát itthon tulképp nem is fizetnek jogdíjat...
[Szerkesztve] -
Egon
nagyúr
válasz
VladimirR #66 üzenetére
Azt felejted el, hogy a példádból nem tudhatjuk (nem derül ki - ahogy a való életben sem), hogy Pisti vagy Sanyi zsebében van-e 100 Ft, hogy jegyet vegyenek rajta. Emiatt a példád (összevonva) inkább így reális:
a/ pistike belóg, sanyika ellopja a jegy árát - múzeum bevétele (rájuk vetítve) 0 Ft,
b/ mindketten megbuknak; pistike vesz jegyet, sanyika inkább nem megy be - bevétel 100 Ft,
c/ mint b, csak sanyika vesz jegyet, nem pistike - bevétel 100 Ft,
d/ mindketten megveszik a jegyet - bevétel 200 Ft,
e/ egyiküknek sincs rá pénze, így inkább elmennek a Margitszigetre ingyen - bevétel 0 Ft.
A te két példád egyébiránt a múzeum szempontjából azért nem ekvivalens, mert pénztárhiány lesz az eladott (hiányzó) jegyek vs. a kasszában található összeg eltérése miatt (a lógást viszont nem lehet pénztárellenőrzéssel kimutatni).
Két probléma van:
a/ a múzeumnak tulképp ''kára'' nem származik abból, ha valaki belóg. Igen, elmaradt haszna lesz, de ezt nem nevezném kárnak: egyáltalán nem biztos, hogy ha 100%-osan őriznék, pistike vagy sanyika _rászánná_ vagy rá _tudná_ szánni a pénzt a belépőre - max. nem néznék meg. Pénzügyi szempontból így azt a két variánst vizsgálnám, hogy a/ megnézik, de nem fizetnek; b/ nem nézik meg és nem fizetnek. Ha belegondolsz, majdnem _tökmindegy_ a múzeum szempontjából, hogy melyik verzió jön be a kettő közül. A költségei nem nőnek azzal, hogy ketten jogosulatlanul megnézik a kiállítást - max. egészen elhanyagolható mértékben (a szőnyegek 1 ezrelékkel jobban kopnak aznap). Szoftveres esetben még ennyit sem ''veszít'' a szerző/kiadó - ha 1000%, hogy nem venné meg feltörhetetlen másolásvédelem mellett sem az adott egyén az adott progit.
b/ amennyiben feltételezzük, hogy valamekkora haszonkiesés reális, úgy a kérdés az, hogy (hagyjuk mostmár a múzeumi példát) a letöltött programmennyiség mekkora része az, amit _reálisan_ kiesett bevételnek kellene titulálni. Mekkora lehet az az összeg, amit adott egyén erre tudna szánni - és most másra költ?
Szerintem igencsak elenyésző: tekintve hogy szélessávon boldog-boldogtalan baromi sokat leszed. Ha nem tehetné, jó eséllyel nem is számítógépre költene (minek olyan masina, amit nem tud használni?!?). Ez a hazai számtech-szektornak (hardver-forgalmzók) nem tenne túl jót, úgy hiszem - de ez már egy másik téma, ami nagyon messzire vezet...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- PlayStation 5
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Hardcore café
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Xbox Series S + 2 kontroller
- Dell laptop eladó i5 11. gen, 8GB RAM, 512GB SSD, újszerű állapotban!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9800X3D Processzor!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest