Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz mihione #221 üzenetére

Megjönnek a ramok, és még egyszer ramegyek a témára. Pár nap, és mondom mi a helyzet. Sajnos késik a szállítás, ma kellett volna érkeznie, holnap meg nem tuti, mert ugye szombat.

törölt tag

válasz abridabri #219 üzenetére

A 2x 140mm előre nem megoldható, mivel van egy BD íróm, és egy dupla helyet foglaló ventilátor vezérlőm, meg az egyik SSD-t is ide raktam, az egyik 5,25" bővítőbe.
    Persze, az SSD-t lejjebb tehetem, és akkor 1db 140-es még elférne, de akkor meg az alsó, 230-as ventinek képez újabb akadályt. Így is van ott egy WD Black, aminek szintén nem árt a hűtés.
    BD írót meg legfelülre kell helyezni, mivel íráskor jelentős mennyiségű hő képződik. Ha fontos a felfelé szálló meleg levegő törvénye, akkor itt is fontos.

törölt tag

válasz Puma K #217 üzenetére

Na szóval, akkor összegezve.
    1-es marad a helyén, az egy 230mm-es, gyárilag oda helyezett venti.
    6-os, ahogyan párszor már elmondtam, azt nem tudom megoldani, mert talán a videón is látható, az én oldallapomon, nincs ennek a ventilátornak hely. Ezt elmondtam párszor, de valahogyan mindig elkerüli a figyelmed, azután meg erre építed az egész érvrendszeredet, hogy ott is van egy befúvás.
    DE NINCS!!! (bocs, hogy kiemeltem, nem kiabálok veled, csak szeretném nyomatékosítani, hogy legközelebb ne kerülje el a figyelmedet.)
    4-es helyén jelenleg is van egy 140-es, ami bentről kifelé dolgozik, úgyhogy marad minden a régiben. (eddig)
    Ami a változást illeti, akkor a javaslatod az, hogy az eddigi 2db tetőbefúvásból, a hátsó legyen kifúvás, az elsőt meg kapcsoljam ki.
    Rendben
    Holnap, ha időben megjönnek az új ramjaim, betesztelem, rendszerbe helyezem őket, és után mérek egy terhelt és idle állapotú hőmérsékletet, a Te buildoddal, és az enyémmel is. :R

törölt tag

válasz mihione #213 üzenetére

Na, ez nem rossz ötlet. Egy próbát mindenképpen megérdemel. Holnap jönnek a 3600-as ramjaim, majd letesztelem őket.
    Ugyan vannak kétségeim a processzor ilyen téren történő hűtésével kapcsolatban, de egy próbát mindenképp megér.

Kérdés a Te rendszereddel kapcsolatban.
    Miből állapítottad meg, vagy hogyan mérted a különbségeket, a két hűtési irány között? :R

szerk:

#214-re
    Az első venti teljesen felejtős cpu hűtés ügyében. Néztem a gőzteszttel, teljesen a VGA alá dolgozik.

törölt tag

válasz Puma K #211 üzenetére

Értem.

Hát, pedig a kardinális kérdés pont a mit/hova/merre, mivel gyakorlatilag az összes ventilátorhely fel van használva.

Ezeket a ventiket, egy 5 csatornás NZXT fan kontroller vezérli, szám szerint 3-at, valamint a CPU hűtőn, és a ház hátulján lévőt (ami a hátsó venti a CPU hűtőn, csak a ház hátulján nagyobb szolgálatot, tesz, meg amúgy sem fér fel) az alaplapi vezérlőre bíztam.
    Most megtehetem, hogy a két felső irányt megfordítom, de akkor az összes levegőt befelé az első 23-as venti fogja szolgáltatni.
    Ha ezt kifelé megpróbálom kirántani a két, tetőn elhelyezett 20-assal, plusz a szabályzott hátsó 12-essel, akkor egészen biztosan légszegény lesz a környezet, és csökken a hűtés hatásfoka, az alacsonyabb nyomás miatt.
    Az megoldás lehet, hogy az első ventit kipörgetem 800-ig, de még így sem biztos, hogy elég lenne, de zajos biztosan. Tudom, mert ezt már próbáltam.
    Esetleg még, a hátul lévő ventit is megfordíthatom, de szerintem ez megint rontana a helyzeten, mivel ellenáramot tolna a hűtőbordákon keresztül áramló levegőnek, így az nem tudna időben kijutni a bordák közül, és csökkenne a hatásfoka.

Látod, ezért kértem, hogy akkor arra vonatkozóan adj tanácsot, hogyan helyezzem el a ventiket, a lehetőségekhez képest, mert szerintem, bármennyire is furcsán hangzik, ez a létező legjobb kialakítás, jelen körülmények között.
    Ha mutatsz nekem egy jobbat, én szívesen kipróbálom, és megnézzük, hogy mennyire lesz jó, az adott konfigban.

Ja, igen!Házat sem szeretnék cseréni. Először is, full tower kellene, mert ebben van elég hely a szereléshez, plusz elegendő levegő a hűtéshez.
    Másfelől, az NZXT kontroller, és a BD író, összesen 3db 5.25-ös helyet foglalnak. Egyikről sem mondanék le szívesen.
    Ezzel szemben, a mai házak jelentős többségében, már egyáltalán nincs 5.25-ös bővítési lehetőség, nem hogy három is.
    Elvétve akad egy, illetve két helyes, na de három?
    Ami esetleg szóba jöhetne, és az ár is megfelelne, az a Corsair valamelyik Obsidian háza, de egyelőre nincs pénzem ilyesmire.
    Ez a hardvervásárlás is azért úszott be, mert hirtelen meghalt a korábbi konfigom. :O

törölt tag

válasz Puma K #208 üzenetére

"Nem kioktatni akarlak, és lehet a stílusom sem a legjobb a tálaláson felül, de én is mint a többiek segíteni akarnék ha elfogadod a javaslatokat."
    Semmi gáz nincs a stílusoddal, és én is el tudom ereszteni magam, ha arról van szó. Szóval, mindketten felnőttek vagyunk, és meg tudjuk védeni magunkat is, és az álláspontunkat is.
    Durva személyeskedésbe nyilván ne menjünk, de amúgy támogatom, hogy mindketten kerüljük a felesleges sallangokat, és a zacsimarkolászós udvariassági köröket. :R

Na, a másik, ami kezd bennem körvonalazódni.
    Szerintem, Te az elméletet erőlteted, és ebben igazad is van.
    Én meg a lehetőségekből próbáltam kihozni a maximumot, illetve ami még ár/érték arányban belefér, az mellett, hogy elfogadom az érveidet is.

Most pl akkor Te hogyan raknád össze ezt a rendszert? Ventiket vehetsz bele, nyilván ami belefér, de mondjuk nem szeretnék vizesblokkot a kártyámra, és magát a kártyát sem szeretném bloweresre cserélni, ha már megvan. Ezek jelentős módosítások, és árban sem két fillér. Ráadásul, a meglévő rendszerem hatékonysága sem indokolja a váltást.
    Oldalventillátorom sincs.

Nos, ezek tudatában, érdekelne akkor, hogy Te hogyan oldanád meg a kérdést. Mi fújna be, mi szívna, melyik ventit cserélnéd nagyobbra/kisebbre, és milyen hangos lenne ez az egész a végén?

törölt tag

Előzmény

Az a baj az általad felvázoltakkal, hogy nagyon elméleti szinten közelíti meg a problémát, és kihagysz a képletből egy csomó tényezőt.

Egyfelől, a levegő arra mozog, amerre mozgatjuk, nem pedig arra, amerre ő akar. Természetesen, ha hagyjuk, hogy tegye a dolgát, akkor igazad van, és a meleg levegő felfelé megy, de ezért vannak a ventilátorok, hogy a megfelelő irányba tereljük. Pl akár a meleg levegőt lefelé, ahogyan a mennyezeti ventilátorok télen működnek. Te magad mondtad, hogy van ilyen üzemmód rajta.
    Nem beszélve arról, hogy rengeteg házon nincs is felül elszívási lehetőség. Akkor abban bennreked a meleg levegő?

A gyári képen valóban felfelé távozik a meleg levegő, de ahogyan mondtam is, abban a rendszerben van egy oldalventilátor, ami tudja pótolni a hűvös levegő utánpótlását. Nekem ez hiányzik, helyette sima plexi oldallemez van.
    A szimpla egy darab front venti, nem tud annyi levegőt bepumpálni, hogy két ventivel a tetőn kiszippantsam, vákumot meg nem szeretnék a házba.
    Azt sem szeretném, ha a ventik, az alapjárat fölött járnának, mert zajosak lesznek, és azt kerülöm.

Ráadásul, a front venti, elsősorban a HDD-ket hűti, valamint a VGA alá dolgozik.
    A fent lévő első és hátsó venti szolgáltatja a friss levegőt a CPU felé.

A vízhűtés + bloweres kari kombó tényleg jó lenne, de drága és felesleges számomra, plusz a bloweres karikat nem is csípem. Zajosak, és nehéz eladni őket, vagy jóval ár alatt mennek el. Bár lehet, hogy vízzel kombinálva nem lenne zajos, ezt még nem próbáltam.

Csináltam egy kis videót, hogy lásd, nem annyira vészes ez a fentről befúvás, és simán kirántja a hátsó venti a használt levegőt, pedig jelenleg csak idleben pörög.
    Terhelés alatt pedig csak a CPU hűtők pörögnek fel, a befúvás változatlan marad. Természetesen, a hátsó ventit is a CPU szabályozza, mivel az a Brocken 2. vetilátora.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés