Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- CES 2026: Minden kiszivárgott bemutatója előtt a Motorola új csúcstelefonjáról
- Mobilhasználat külföldön
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sil
senior tag
válasz
cousin333
üzenetére
Azért szeretne ilyet, mert Firefoxban szinte bármire lehet középső vagy jobb egérgombbal is kattintani (gombokra, könyvjelzőkre, stb, persze ahol van értelme), és ehhez könnyen hozzászokik az ember. Ez ugyanolyan, mint amikor az Operáról áttérők hiányolják pl a Wand-ot. Így szokták meg.
-
Sil
senior tag
válasz
cousin333
üzenetére
Firefoxban ezt a Search Sidebar nevű kiterjesztéssel lehet megoldani, ami a régi Mozillás kereső oldalsávra épül. Ott csak be kell jelölgetni, melyik keresőket akarod használni. De a beépített keresőmező ilyenre alkalmatlan. Az Oldalsávot nem lehet esetleg bővíteni valahogy Operában?
-
-
Sil
senior tag
Operában nincs olyan, hogy ''háttérkép megjelenítése''? Konkrétan ennél a képtárnál Firefoxban elég egy jobb egérgomb / Háttérkép megjelenítése (még az Oldal adataiba sem kell hozzá bemenni), és máris le lehet menteni. (Operában nem tudom most megnézni, van-e valahol ilyesmi a menüben, mert ezen a gépen nincs Opera.)
-
Sil
senior tag
válasz
Killberk
üzenetére
A Firefoxos oldalon belüli keresés is így működik egyébként, csak más a billentyű: aposztrófra keres linkek közt, /-jelre meg szövegben. Meg persze ha simán elkezded beírni a szöveget. De az tényleg kényelmesebb, hogy van gomb pl a következő találatra lépéshez (bár 2.0-ban kivették, de vissza lehet rakni).
-
Sil
senior tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
De az IE Tabtól nemcsak azt hiszi... Az IE Tabnál tényleg Explorered lesz, csak nem külön ablakban (mint az IE View-nál), hanem a Firefox ablakán belül. Ha megnézed, a kiterjesztések (pl AdBlock) sem fognak működni egy ilyen lapon.
-
Sil
senior tag
válasz
h_143570
üzenetére
Azt írtad, ''lehet, hogy pluginnal''. Csak pontosítottam.
Űrlapokhoz valóban IE5-ben volt először autocomplete, de pl a címsorhoz régebben is volt. Netscape 4.0-val kezdtem anno 10 éve (akkor még az IE messze alulmaradt a Netscape-pel szemben), és akkor már volt, ha jól emlékszem. Űrlapokhoz talán a Netscape 6 környékén jelent meg, ami már a Mozillára épült. A Netscape kódját nem dobták ki egy-az-egyben. Amikor az AOL megszabadult a Netscape teljes fejlesztőgárdájából, sokan közülük a Mozillánál folytatták. Bár újra lett írva, és a Firefox a Mozilla Suite-től is sokban különbözik, az alapok azért megmaradtak. Nagyon sok olyan preferencia van még mindig a Firefoxban, amik még korábbról maradtak (van olyan is, aminek már nincs hatása, de még benne van). Sok funkció is gyakorlatilag változatlan: a kulcsszavas keresés pl a Netscape 4.5-ben jelent meg először, az ún. Smart Browsing részeként. Bár magához a forráskódhoz nem értek, nincs olyan éles törés a Netscape/Mozilla és pláne a Mozilla/Firefox között, az örökség egyértelmű.
Az, hogy egy időben a Mozillában már az új motor volt, amikor a Firefoxban még a régi, természetes, hisz párhuzamosan folyik a fejlesztésük, de nincsenek szinkronban. Ez attól is függ, hogy honnan ágaztatják le. -
Sil
senior tag
válasz
h_143570
üzenetére
Nem ''pluginnal'', alapból. De miből gondolod, hogy az IE volt az első, és a FF azt másolta? Nem emlékszem ugyan annyira a Netscape-re, de éppen lehetett benne ilyesmi (vagy max az másolta az IE-ből). Ne felejtsd el, hogy a Mozilla és így a Firefox is a Netscape-en alapul.
-
Sil
senior tag
válasz
cousin333
üzenetére
Valószínű, hogy a Firefoxra gondolt, nem ''a'' Mozillára (mivel a Mozilla családnév is, ebből szokott lenni keveredés időnként). A Mozilla Suite (amit már több mint egy éve SeaMonkey-nak hívnak) egyébként az Operához hasonlóan ''fullos'' csomag, jól tudod. Nemcsak mail kliens van benne alapból, hanem pl IRC kliens és HTML-szerkesztő is. Bővíthető kiterjesztésekkel (mint a Mozilla többi programja és az új Netscape is), de nem annyira rugalmas, mint a Firefox, nincs pl külön kiterjesztéskezelője sem.
-
Sil
senior tag
válasz
h_143570
üzenetére
Igen, azért gondoltam, hogy az automatikus biztonsági frissítések hiánya a döntő szempont Operánál. (Még ha szól is, nem töltik le.) Illetve hogy nem annyira kommunikálják a frissítések biztonsági jellegét, inkább az új funkciókat helyezik előtérbe.
#3056-ra: persze, hogy kevesebb az ismert hiba benne (ilyenkor jól jön a zárt forráskód meg hogy nem annyira elterjedt), de ha a meglevő foltozások nem kerülnek fel rá időben, az ugyanúgy veszélyes lehet, mint ha be se foltoznák.
[Szerkesztve] -
Sil
senior tag
válasz
cousin333
üzenetére
1. Szólni szólt, csak nem szedtem le rögtön, mert épp töltöttem valami mást, aztán meg elfelejtettem (meg nem is használom gyakran, max havonta 1-2-szer megnézek valamit ellenőrzésként).
2. Na, helyes.
3. Arra nem lehet építeni, ez olyan, mint amikor én azt mondom, hogy a Firefox-használók úgyis használnak X kiterjesztést.
4. Nem aggódok, csak olvastam a cikket, és meglepődtem kissé az eredményen. Azt vártam volna, hogy az IE legyen az utolsó, ahogy szokott.
Hogy ne csak teljesen OFF legyen (csak félig
): Firefoxhoz is van már Gyorshívó április óta (elég gyorsan lemásolták, mert jó ötlet), kiterjesztésként. Speed Dial a neve. [link]
(Ez nem azonos a jox.hu-n ajánlott Showcase nevű kiterjesztéssel. Az több mint egy éves, és másra való: az éppen nyitva levő tabokat jeleníti meg. De a szerzője ugyanaz.)
[Szerkesztve] -
Sil
senior tag
válasz
cousin333
üzenetére
Kérdés: Operához tényleg minden egyes frissítésnél le kell tölteni azt a 4-6,3MB-os teljes telepítőt, nem is terveznek hozzá olyan frissítési rendszert, mint ami Firefoxnál van már pár verzió óta?
Gondolkoztam azon, hogy miért is szerepelt az Opera relatíve rosszul a frissítések terén a Secunia statisztikájában [link] [link] (a Software Inspector [link] vizsgálatai során 11,96%-nál nem a legfrissebb Opera volt fent, és ez több mint 2%-kal rosszabb az IE6 eredményénél is), de akkor ez is egy lehetséges ok. Azért is gondoltam erre, mert gyorsan leellenőriztem, és nálam sem volt fent a legújabb Opera (igaz, nagyon ritkán használom), és pont néztem, hogy bizony csak teljes telepítőt kínál letöltésre. Pedig hát fontos lenne, hogy ne hagyjunk ismert és foltozott réseket nyitva egyik programban sem. Jó, a böngészők még így is jobban szerepeltek, mint pl a QuickTime, de hiába találnak kevés hibát az Operában, ha azok a felhasználóknál foltozatlanul maradnak még a javítás kiadása után is, mert a felhasználók egyszerűen lusták felrakni. Pl a 9.21-esben is javítottak egy elég súlyos hibát a torrentkezelőben: [link]. -
Sil
senior tag
válasz
cousin333
üzenetére
Firefoxban ez úgy működik, hogy a felhasználói felület úgyanúgy szerkeszthető CSS segítségével, mint amikor egy weboldalhoz adsz saját stíluslapot. A felhasználói fájlok közt van egy userContent.css nevű, ezzel lehet a weboldalakat alakítgatni (domainenként, oldalanként, stb is lehet külön szabályokat adni, de az egész egy fájlban van), és van egy userChrome.css nevű, amivel meg a böngésző felületét. Ugyanaz az alapelve, ha tudod, hogy az átalakítani kívánt elemre hogyan hivatkozz, akkor simán alakítható. Ha csak egy konkrét dolgot akarsz megváltoztatni, pl egy színváltáshoz vagy egy ikon vagy menüpont eltüntetéséhez nem kell külön skint (vagy kiterjesztést) telepíteni, csak pár sor CSS.
[Szerkesztve] -
Sil
senior tag
válasz
cousin333
üzenetére
> (FF-ben nincs ilyen)
Mármint milyen nincs? A könyvjelzők Firefoxban is tökéletesen működnek az Oldalsávból, bár én nem használom az Oldalsávot. (Meg aztán ott van hozzá az All-in-One-Sidebar, ha valaki épp bővíteni akarja az Oldalsáv tudását.)
Az előzőre meg: Operában csak skinnel lehet megváltoztatni a felhasználói felületet, felhasználói fájlok nincsenek erre? Mert egy ilyen színváltoztatás Firefoxban pl nem olyan bonyolult... Vagy mondjuk a skint nem lehet átírni valahogy? -
Sil
senior tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Fél perc általában nem elég ennek az eldöntéséhez. Tedd fel mind a kettőt, ismerkedj velük, és kérdezz a megfelelő topicokban, ha valami nem világos, vagy tetszik valami az egyikben, amit meg szeretnél valósítani a másikban is.
-
Sil
senior tag
válasz
cousin333
üzenetére
1. Jó, de a kiterjesztések a Firefox lényege, ez a működési elve. Egy átlagusernek elég az alaptelepítés (ami pont miattuk van ennyire egyszerűre és átláthatóra megcsinálva), de ha már nagyobb igényeknek kell megfelelni (erre jó példa a memory cache kezelése, amiről egy átlaguser azt sem tudja, eszik-e vagy isszák), akkor jönnek az about:config-beállítások, a kiterjesztések és a felhasználói fájlok. Az, hogy mihez van felhasználói felület, mihez rejtett beállítás, és mi az, ami kiterjesztésként érhető el, elég alaposan át lett gondolva a fejlesztés során (ez persze változik is).
2. Nem azt mondtam, hogy jobban tolerálhatók a hibái, hanem azt, hogy ahhoz képest, hogy könnyebb benne találni hibát, nem találtak még benne nagyságrendekkel többet, mint a zártakban, pedig voltak ilyen jóslatok is. A javítás gyorsasága meg fennáll.
3. Más dolog a hype és más dolog a szájreklám (Word of Mouth). A hype definíciójában benne van, hogy túlzás, és tudomásom szerint nem a Firefoxot reklámozzák úgy, hogy a leggyorsabb böngésző a világon (hanem pl az Avastot, emi még csak nem is önálló böngésző). A Firefoxot szájreklám segíti, amihez sok-sok lelkes és elégedett felhasználó kell. Kétségtelen, hogy ez a leghatékonyabb reklámforma. -
Sil
senior tag
Ja, és amiért eredetileg benéztem a topicba: gondoltam, még egyszer megkérdezem, továbbra sincs-e megoldás arra, hogy a fülek sávját közvetlenül a megnyitott lapok fölé lehessen pakolni. Ha néha Operát használok, marhára idegesítő, hogy rossz helyen van alapból. Átnéztem többször is a beállításokat, és kérdeztem is már, csak hátha azóta kicsit testreszabhatóbb lett.
-
Sil
senior tag
Nincs ez fent valahol?
Firefoxból, gondolom, egy sima alap telepítést használtak, mindenféle állítgatás (pl about:config preferenciák) meg kiterjesztések nélkül, nemde? Csak mert úgy nem feltétlenül optimális. Elég sok tényezőtől függ, hogy egy adott gépen melyik böngésző lesz a gyorsabb, szerintem nem lehet általánosítani. Én sem mondom, hogy a Firefox a világon a leggyorsabb böngésző, csak mert az én gépemen, az én beállításaimmal veri a szintén általam beállított Operát. A kezelhetőségben is hasonló a helyzet, Firefoxban sok haladó beállítás about:config-ból érhető el, vagy pl kiterjesztéssel finomítható tovább a működése (ilyen pl a cache kezelése is: a disk cache-től eltérően a memory cache mérete about:config-ból módosítható).
A Secuniás sebezhetőségek számát hogy számolták ki? Az arányok többé-kevésbé hasonlítanak, de konkrétan ilyen számokat nem láttam (pláne konkrétan ezeknél a tesztelt verzióknál). Amúgy ez nem rossz teljesítmény ahhoz képest, hogy a Firefox az egyetlen nyílt forráskódú szoftver közülük. A súlyosságot mennyire vették figyelembe? Mert az IE ott is elég csúnyán jönne ki egy összehasonlításból...
A tesztről leírtak alapján én nem látok releváns különbséget a Firefox és az Opera eredménye közt, egy-egy hajszálnyival bizonyult csak jobbnak az Opera néhány területen (ami egyébként könnyedén orvosolható), míg másban a Firefox lett a jobb szintén egy hajszálnyival. Ráadásul ezek nagyon kiragadott területek, nem teljes, nem átfogó a teszt. De még ha részletesebb is lenne, akkor is nagyon fej-fej mellett lenne ez a kettő (az IE továbbra sem játszik persze), hol az egyik, hol a másik egy kicsit előrébb, mindegyiknek megvannak a maga előnyei. Szóval továbbra is csak személyes preferencia kérdése, kinek melyik a jobb. -
Sil
senior tag
Ha valaki esetleg még 9.10-esnél régebbi verziót használna, annak érdemes frissítenie, mert bár ezt csak a napokban hozták nyilvánosságra (és a changelogban sem szerepel), de ez a verzió két elég súlyos sebezhetőséget is javított: [link]
-
Sil
senior tag
válasz
Dictator^
üzenetére
Szerintem bőven elég neki egy olyan 4-8MB, de Operához nem értek annyira. De a Firefox pl ezt használja a gyors előre és vissza funkcióhoz is (hogyha úgy lépegetsz az oldalak közt, hogy ne renderelje újra), szóval ha ilyesmit szoktál használni, akkor annyira nem érdemes levenni.
-
Sil
senior tag
válasz
cousin333
üzenetére
Egy IE felhasználónak lehet, hogy újdonság, de ezeknek közt bőven van, ami Firefoxban alapból elérhető, és nem kell kiterjesztés hozzá. Ilyenek többek közt az azonosítók és a velük való keresés is, az egyik kedvenc funkcióm. De pl a füleket is át lehet húzogatni már rég, és a bezárt füleket újranyitni, már nem az 1.0-nál tartunk.
Az adverticum meg szerintem működne úgy is, hogy *.adverticum.*, valószínűleg nem kell ennyi külön szűrő. Firefoxban még a *-okat sem használom, mivel szótöredékekre is reagál, úgyhogy elég egy sima adverticum. De Operában kísérletezgetni kéne. Tényleg, fehérlista van?
(Végre van új gépem, úgyhogy nem küzdök többé helyhiánnyal. Most már elfér a többi mellett az Opera is, bár ritkán használom, csak oldaltesztelésre, de akkor sem akarom nélkülözni a megszokott funkciókat túlzottan.) -
Sil
senior tag
válasz
battisti
üzenetére
Na látod. Nekem Firefoxhoz anno (több mint két éve) az AdBlock volt a legelső kiterjesztésem, és ha néha valamiért kikapcsolom, vagy idegen gépen nincs Fox, akkor igencsak el szoktam csodálkozni, hogy hogy képesek mások ezt a sok szemetet elviselni netezés közben. És ez a cucc már egész jól megközelíti az AdBlock-ot, szóval érdemes használni az Operásoknak.
-
Sil
senior tag
válasz
gyurman
üzenetére
Mit szóltok a 2-es Firefoxhoz. Nagyon ratyi, hogy nem mennek a kiterjesztések, és a web oldalukon már nem lehet úgy keresni, hogy mi megy a 2-es firefoxxal. Ez olyan jó kis üzleti fogás.
Talán ha megkérdezted volna egy Firefoxos topicban, akkor elmondtuk volna, hogy szinte minden kiterjesztés megy 2.0-val is (meg előtte a bétákkal is), még a frissítésüket sem kell megvárni, ha a Mr Tech Local Install segítségével kompatibilissé teszed őket (akkor ugyanis nem ellenőrzi a MaxVersion-t). Nem itt kell sírni. -
Sil
senior tag
Persze, lásd Tab Preview kiterjesztés. A mérete állítható.
[link]
*moderálva A képet mérete miatt linkesítettem. Bash
Amióta van canvas támogatás (kb az 1.5 bétái óta), van egy csomó ilyen kiterjesztés (ezen kívül pl a Tab Sidebar, az IE7 megoldására hasonlító Viamatic foXpose, Viamatic Tabnail)...
Canvas segítségével (meg némi javascripttel) egyébként weboldalakhoz is lehet elég látványos effekteket csinálni, pl: [link] -
Sil
senior tag
Pedig ilyesmi van Firefoxban is, csak ott about:cache. Igaz, History-ra asszem nincs ilyen about: link, csak ún. chrome url (egészen pontosan chrome://browser/content/history/history-panel.xul). Tényleg, Operában van valami olyan ''easter egg'', mint Firefoxban az about:mozilla (ami egyébként érdekes módon IE-ben is létezik, csak máshogy néz ki)?
-
Sil
senior tag
IRC kliens, mouse gestures meg minden ilyesmi van Firefoxhoz is (többféléből lehet válogatni), pár másodperc felrakni őket. Operában ezek alapból benne vannak. Csak azon múlik, melyik módszer jön be neked jobban. Vagy esetleg van-e olyan, számodra létfontosságú dolog, amit más böngésző nem tud úgy, ahogy te akarod.
-
Sil
senior tag
-
Sil
senior tag
Igen, volt ez már korábban, csak akkor még nem teljesen hivatalosan (a főoldalról nem is volt elérhető, csak a béták közt). Meg voltak vele gondok is, úgyhogy akkor vissza is vonták azt a tesztverziót további javításra. Most jelent csak meg hivatalosan, és nálam pl Build 7642-t mond, nem 7624-et, mint a régi.
[Szerkesztve] -
Sil
senior tag
Egyébként megjelent a 8.01, a bugfixek mellett több sebezhetőséget is javít, rakjátok fel, ha még nem tettétek volna.

-
-
Sil
senior tag
Ott azt írják, ez Windows hiba (a Secunia oldalán se a böngészőknél szerepel: Bővebben: link), és nálam nem is fagyott le, meg semmi, pedig kipróbáltam Firefoxban, és csak Win98 van a gépen (bár lehet, épp azért, mert nem XP)...
[Szerkesztve] -
Sil
senior tag
Ahol a gombokkal vagy az egész menüvel vannak gondok, ott általában nem szabványos javascriptet használ az oldal, de azon persze nem segít a useragent megváltoztatása sem (olyankor csak ''hazudik'' a böngésző, attól még nem használja az IE motorját).
Muti azt a cikket, erre kíváncsi lennék, ilyennel eddig nem találkoztam... Mistral teljes árlistával pl eléggé ki lehet fektetni a Firefoxot (gyengébb gépen, ha nincs elég memória és van AdBlock, akkor még akár ki is fagy tőle), de az mondjuk nem is csoda, ilyet viszont még nem láttam, hogy képektől kifeküdt volna... -
Sil
senior tag
- banki oldalakon gondolom, nem véletlenül tiltják le a jelszó megjegyzését...
- My Yahoo-val mi a gond? Nálam tökugyanúgy néz ki... azt tudom, hogy a Yahoo Mail hajlamos IE-only javascriptet használni (ezért pl Firefoxban kiterjesztés kell, ha valaki formázgatni akarja a szöveget), de az ilyeneken nem segít egy useragent-hamisítás...
- GMaillel azért voltak gondok, mert az Opera korábban (az Opera 8 előtt) nem támogatta a XMLHttpRequest-et (és úgy tudom, még a bevezetése után is elég bugos volt a béta verziókban, nem tudom, most milyen), ami egy egyre népszerűbb, gyakran használt módszer. A Google különösen szereti használni az újabb projektjeiben (pl Gmail, Google Maps, meg persze a Google Suggest Bővebben: link). IE-ben viszont ezen kívül még asszem ActiveX-et is használ a Gmail, szóval ezen se segített volna, ha átállítod a useragentet. -
Sil
senior tag
Van rá több kiterjesztés is, valószínűleg kb ugyanaz, mint az Operás mouse gesture-ök, végülis a mozdulatok nyilván ugyanazok. Meg pl az All-In-One Gestures-ben saját mozdulatokat is lehet definiálni az alapértelmezettek mellett. Nem az a baj, hogy béna lenne, csak az én böngészési szokásaimhoz nem illik, nem használom. Mint ahogy pl billentyűkombinációkból se használok túl sokat.
Bizony, 800x600, nem túl nagy a képernyőm és elég rossz a szemem (1024x768-at is próbáltam, de pár percnél tovább egyszerűen nem bírja a szemem).
A menük mellé azért gondoltam, hogy jó lenne odarakni, mert ott még van egy csomó üres, kihasználatlan hely. Firefoxban pl odapakoltam a FoxyTunes gombjait, pont elfér.
Oldalsávot én nem igazán használok (800x600, ugye), de a leggyakrabban használt könyvjelzőimet az eszköztáron tartom, úgy egyszerűbb nekem. A többi fontosabb könyvjelzőnek meg persze van rövidítése nálam is.
Időjárás-előrejelzésre a jó öreg ForecastFox kiterjesztést használom, bár most épp azon gondolkozom, hogy downgrade-elem egy korábbi verzióra (a 0.7.1-re), ami még a weather.com adatait használta, mert az újban ugyan több magyar város van, de nem tűnik annyira pontosnak. Ez tölti ki a Könyvjelző Eszköztáram másik felét, ahol épp nem lennének könyvjelzők. -
Sil
senior tag
Mouse Gestures-t nem szeretem, kipróbáltam, de ki is szedtem a Firefoxból, nem kell nekem ilyen, nem jött be. Középső egérgomb a linkeken csinálja azt, hogy megnyitás a háttérben (+ üres helyen görgetés, ha épp úgy van beállítva), de ha magára a fülre kattintasz vele, akkor azzal becsukja az adott fület - ez a legtöbb böngészőben alapból így műxik, ahogy eddig láttam, az Opera sem kivétel.
Megpróbáltam ezt a Main Bar-os cuccot, de nem jó, mert akkor meg még nagyobb lesz a reklámok helye (ráadásul a Google reklámok helyett hülye villogós bannereket jelenít meg), és ki se férnek az áthúzogatott gombok + a Címsor (illetve a Címsor eléggé használhatatlan méretű lesz az én kis 800x600-as monitoromon). Na, most sikerült valahogy elérnem, hogy többsoros legyen, így most normálisabb a Címsor mérete, de így meg továbbra is ott a vacak villogó banner, meg továbbra is túl sok helyet foglal az egész. (Pedig Könyvjelző Eszköztárat még nem is csináltam. Firefoxban ennél kevesebb helyen még az ötnapos időjárás-előrejelzés meg a többi kutyafüle is kifér. Hmm... A fenti menü sávjába semmit nem lehet rakni? Na mindegy, végülis nagyon úgyse használom, csak tesztelésre, de azért jó lett volna egy kicsit kényelmesebb elrendezés.) -
Sil
senior tag
Szerintem teljesen fölösleges is a tabokra tenni az X-eket, amikor simán középső egérgombbal is be lehet őket zárni...
Viszont nekem is lenne egy kérdésem, amin filózok már egy ideje: a fülek sávját hogy lehet áttenni a a Címsor alá, azaz úgy, hogy közvetlenül a weboldal fölött legyen (ahol logikus lenne)? -
Sil
senior tag
Na igen, csak egy könyvjelzőt könnyebb szerkesztgetni, mint egy fájlt, ezt a kevésbé haladó felhasználók is meg tudják csinálni.
(A könyvjelzők amúgy elég sok mindenre jók tudnak lenni, pl a bookmarkletek is speciális könyvjelzők - és azokból van mindenféle böngészőhöz... Pl régebben, amikor még nem használtam külön kiterjesztést a weboldalak számomra ismert nyelvre fordításához, akkor bookmarklet-ek segítségével csináltam ezt.)
[Szerkesztve] -
Sil
senior tag
Ez keresőtől függ, de épp erre van a második módszer, hogy beállítod, végrehajtod a keresést és úgy veszed fel. Az Operás verziónál se a kisujjadból rázod ki, hogy mi a link...
A searchplugins mappa a beépített keresőmezőhöz tartozó keresőpluginokat tartalmazza, olyanokat lehet pl a mycroft.mozdev.org-ról telepíteni, meg pl a SZTAKI szótáraihoz is vannak ilyen pluginok (Bővebben: link), de csinálhatsz is sajátot (én pl az SG fóumkeresőjéhez csináltam anno). De ez csak a GET-et használó keresőknél használható.
Meg persze van több különféle, kereséssel kapcsolatos kiterjesztés is, amivel még tovább lehet alakítani rajta.
[Szerkesztve] -
Sil
senior tag
-
Sil
senior tag
Ha már megkérdezted, Firefox alatt ez valójában gyorsabb is és egyszerűbb is. A legegyszerűbb módszer erre úgy néz ki, hogy beállítgatod az adott weboldalon a keresőt (pl milyen nyelven keressen, csak képeket, stb), utána a keresőmezőben a jobb egérgombbal kattintasz, és a ''Kulcsszó hozzáadása kereséshez'' menüpontot választod. Ezzel felveszed könyvjelzőnek, a lényeg, hogy a Kulcsszó mezőbe a kereséshez használni kívánt rövidítést írd (pl Google esetén g).
A hosszabbik módszer (ha az előbbi valamiért nem működik) az, hogy a kívánt paraméterekkel végre is hajtod a keresést egy tetszőleges kifejezésre, és az eredményként kapott lapot veszed fel könyvjelzőnek. Utána átszerkeszted a könyvjelzőt: szintén adsz neki egy Kulcsszót, és az URL-jában a keresett kifejezést kicseréled %s-re. (Érdemes az ilyen kulcsszavas kereséseknek külön mappát csinálni a Könyvjelzők közt, de persze nem kötelező. Ja, és ez alapfunkció, ehhez nem kell kiterjesztés.)
[Szerkesztve] -
Sil
senior tag
Nem is azért írtam (hisz meg tudom érteni, én hasonlóképpen vagyok a Firefoxszal), csak ez egy olyan terület, ahol az Operának azért vannak még hiányosságai (bár minden további nélkül el tudom képzelni, hogy egyszer egy jövőbeli verzióban majd javítanak ezen). Hisz látod, maga a lehetőség megvan arra, hogy hozzáadj ilyen plusz dolgokat, de ez így túl bonyolult, túl macerás ahhoz, hogy egy teljesen láma átlagfelhasználó is nekiálljon megcsinálni (és ne is rontsa el közben). Nincs hozzá egy olyan keretrendszer, ami ezeknek az automatizált telepítését/eltávolítását segítené, kezelné. Ráadásul verzióváltáskor meg pl több ilyen változtatás egyszerre történő alkalmazásakor meg valószínűleg nem elég csak a kész fájlokat bemásolni, hanem akkor tényleg neked kell megcsinálnod.
[Szerkesztve] -
Sil
senior tag
Azért ez az ''ilyenek csinálnak királyt'' erős túlzás, az ''ilyenek''-et pl Firefoxban sokkal egyszerűbben meg lehet csinálni, kiterjesztésekkel. Pl van egy BBCode nevű kiterjesztés, ahhoz könnyen hozzá lehet adni saját kódokat is a beépített BBCode/HTML/XHTML kódokon kívül, illetve egyik fórumozó társunk csinált régebben egy módosított változatot ebből a kiterjesztésből külön a PH!-s kódokra. Nem kell hozzá fájlokban turkálni, csak felrakni egy pár KB-os kiterjesztést, szerintem jóval felhasználóbarátabb módszer.
-
Sil
senior tag
HTML miért nem jó? Abból szerintem tud importálni a Firefox (hisz maga is egy HTML fájlban tárolja a könyvjelzőket), próbáld meg a Könyvjelzők / Könyvjelzők kezelése / Fájl menü / Importálás menüpontot Firefoxban (Firefox és IE között meg már könnyű dolgod lenne, mert importálni közvetlenül is tud alapból, exportálni IE-be meg a Favorites Converter kiterjesztéssel). De ha nem megy, próbálkozz valami külső programmal, pl Bővebben: link...
-
-
Sil
senior tag
Szerintem arra a listára gondolt itt jobboldalt, hogy melyik topicokhoz szólt hozzá utoljára. Azaz nyilván elszálltak a cookie-jai.
Egyébként van már béta2 is az FTP-n, láttátok? Bővebben: link -
Sil
senior tag
RSS-t én is használok, némelyiket Thunderbirddel, de a legtöbbet simán élő könyvjelzőként, a Firefoxból, autofelismeréssel. (Asszem az új Operaban bevezettek valami olyan dolgot, ami a leírás alapján feltűnően hasonlít az élő könyvjelzőkre.) Chatkliens is van, ha kell, igaz, kiterjesztésként, a ChatZilla. 10 böngészőlap meg nem túl sok, miért ne bírná?
Alapból kb ugyanaz egyébként, bár az Opera inkább a Mozillával esik egy kategóriába, mivel nem csak böngésző, hanem egy egész programcsomag. A Firefox lehet jobb, én pl nem térnék át Operára, de ezen nem érdemes vitatkozni, nektek ez jön be, nekem meg amaz. Teljesen eltérő az alapelvük, ez olyan dolog, hogy kinek melyik tetszik. -
Sil
senior tag
Mert minek tudjon olyan dolgokat alapból, ami nekem nem kell. Az IE is tud egy csomó dolgot alapból (amit sose használsz: pl van olyan, aki használta IE-ben a Keresés meg Multimédia meg mittudoménmilyen gombokat?), csak pont amit kellene, azt nem. Az Opera is biztos tud egy csomó tökfölösleges dolgot is (pl kapásból minek bele emailkliens, amikor én Thunderbird-öt használok). De mondom, ez tényleg a kinek a pap, kinek a papné esete, nekem pont a moduláris felépítés jön be a Firefoxban, másnak meg nem, ezen fölösleges vitázni.
A reklámcsík meg engem kifejezetten zavarna, pl eleve 800x600-as a képernyőm, ha még ebből elvenne helyet egy reklámcsík, akkor hova rakom a gombokat meg az eszköztárakat? Meg nem azért tüntetem el a reklámokat a weboldalakról (AdBlock kiterjesztés rulez), hogy aztán a böngészőm nyomja a képembe a reklámokat... Ha meg pl rájövök, hogy neadjisten angolul kéne tanulnom (vagy bármi másra van szükségem), akkor nem reklámokból fogok tájékozódni, hanem rákeresek a Google-n... -
Sil
senior tag
Aki megszokta az Operát, az nehezen tér át (meg miért is tenné, hisz az Opera se rossz - de ez tényleg ízlés dolga). Bár a Firefox már alapból is egy jó kis böngésző, igazán verhetetlen akkor lesz, ha rászán némi időt az ember a testreszabására, meg felrak pár kiterjesztést. Amivel az Opera többet tud, az gyakorlatilag az egészoldalas zoomolás (ez mobiltelefonoknál meg gyengénlátóknak hasznos lehet, egyébként szerintem nem sok vizet zavar), de szerintem nincs más, amit a Firefox ne tudna akár jobban is. A párodnak is biztosan megvolt, hogy miért nem jött be a Firefox, mi hiányzott neki belőle, de ahelyett, hogy megkereste (vagy megkérdezte) volna a megoldást, egyszerűen feladta.
-
Sil
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Kérdés előtt olvasd el az
összefoglalót!
- czundermák: Shikoku Henro #0: Mégis mi ez?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- CES 2026: jön az AMD CES előadása és az NVIDIA GeForce ON
- Oakley topic
- További aktív témák...
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- AKCIÓ! Lenovo Legion Go S 32GB/1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÚJÉVI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Macbook Air M2 15" 8GB 256GB 100%
- Keresünk S24/S24+/24 Ultra/S24 FE
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G 512GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

): Firefoxhoz is van már Gyorshívó április óta (elég gyorsan lemásolták, mert jó ötlet), kiterjesztésként. Speed Dial a neve.