- Poco X6 Pro - ötös alá
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Egy héten belül bemutatkozik a Nubia Z70 Ultra
- iPhone topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- iPhone 16 vagy Oppo Reno13?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
Aktív témák
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz rauschie #1898 üzenetére
barátságos árfekvésű nagy fényerejű
Ezt pontosítani kéne
A nagy fényerejű obik ritkán barátságos árfekvésűek. Mégis milyen kéne? Alap zoom? Fix? Tele zoom? Nagylátószögű? Makró?
Mert ha az 50mm körüli nagy fényerő a lényeg, akkor az AF Nikkor 50/1.8 az elég nagy fényerejű, és abszolút barátságos árfekvésű. -
uborka222
csendes tag
van olyan nikon gép aminek a vázában van képstabilizástor és nem drágább mint a pentax k10?
www.ingyenwifi.atw.hu
-
uborka222
csendes tag
válasz Szten Márs #1906 üzenetére
akkor egy haladónak megfelel az eltolás is gondolom.
www.ingyenwifi.atw.hu
-
Bandus99
őstag
Ne azt vedd ami a mostani igenyeidnek megfelelne, mert ha rakapsz akkor fel ev mulva nagyot buksz, mikor el akarod adni es egy jobbat az akkori igenyeidnek megfelelore akarod cserelni.
Mod: Most nezem hogy 230K-s geprol beszelunk. akkor nem szoltam.
[Szerkesztve]Van me'g ve'r a koffeinkeringe'semben
-
1010
őstag
lehet venni külön aku töltő kábelt?
vagy egybe van a töltővel? általában kérdem, pentax és nikon oknál?
mer nekem nem magyar lesz.
[Szerkesztve]
-
1010
őstag
tudom
de nem magyarországon veszem.
ézért kérdeztem
tök jó meh jön a gép és nem tom feltötleni
remélem lesz benne gy kicsi áram hogy leglább a tükröt ellenőrizzem
-
rauschie
senior tag
jelenleg van egy 35-80mmes cuccom, annyira még nemvagyok hozzáértő h a képminnőségét fikázzam de a 4es induló fényerő már csöppet kellemetlenebb.
max 15ezer pízt szeretnék rászánni, 50/1,8at nézegettem énis, aztmodod abban nagyot nemlehet csalódni? ezen belül több változat is van? ha igen meiket érdemes venni/érdemi külömbségek vannak köztük? 50/1,4 mennyivel drágább illetve képminősége mennyivel rosszabb? (az 50/1,4 f 1,8on elvileg ugyanolyan képet csinál mint az 50/1,8 f1,8on? )
lehet sokvoltígy egyszerre a hülyeség de ha valaki azért válaszolna hálásvolnék -
Bandus99
őstag
Ha jol ertettem, akkor a MMben most akcios a D40 18-55 obival. 117000Ft.
Ebbol meg lejon amit a Nikon visszafizet maganszemelynek akkor mar ''csak'' 94500FtVan me'g ve'r a koffeinkeringe'semben
-
attilav
tag
Sziasztok
Arra gyanakszok valami kiesett a gépemből (F60), és azóta nincs élesség jelzés, és az AF is elég gyatra lett.
Leszedtem az obit és egy négyzet alakú tejüveg szerű valamit találtam benne, próbáltam kiszedni, de látszólag nem esett ki, az obiból nem jön ki semmi, pedig félig szét is szedtem, de nem látok benne semmit, tehát valószínűleg ahogy ütögettem ott kiesett a földre ahol voltam, az obi azóta is jó képeket csinál úgyhogy abból remélhetőleg nem hiányzik semmi. A tünetek alapján a gépre gyanakszom, előtte mindkét obival (egy manuális és egy AF) volt élesség jelzés, most semelyikkel sincs.
Az alkatrész helyéről -ahonnan szerintem kiesett- készítettem egy képet
[link]
Van ehhez még alkatrész vagy felejtős? Esetleg hasonló gépből pl F70 roncs, kukázni?
Szervízbe tudnak vele vmit kezdeni?
[Szerkesztve] -
e1
csendes tag
válasz rauschie #1915 üzenetére
A Nikkor AF 50/1.8 D a legjobb vétel, ha nagy fényerőre vágysz, de fogalmam sincs, hogy beszerezhető-e 15 ezer forintét (szlovák és cseh koronás, illetve dolláros árakkal jobban képben vagyok). Létezik non-D változat is, ami elvileg ugyan az, viszont leküldi a modernebb gépváznak ill.vakunak a befókuszált távolságot, ezért vakuval való használat esetén néhány extrémebb szituációban jobban mér. Ez elsősorban arra jó, hogy gyenge megvilágításnál a közelben befókuszált objektum ne kapjon túl erős villantást és ne legyen túlexponálva a nagy sötét háttér miatt.
Ami az AF 50/1.4 D-t illeti, jobb obi, mint az 1.8-as, viszont az ára is 3x magasabb. Nekem van egy, és haverommal csináltunk egy tesztet is, ahol összehasonlítottuk az 1.8-assal. Az 50/1.4-es élessége az F1.4-2.8 tartományban sokkal jobb jobb volt, mint az 1.8-asé, F2.8-4 között az 1.8-s kezte behozni, F4 felett pedig az 1.8-as az élesebb. Ez nem azt jelenti, higy az 50/1.8 D rosz obi lenne, de sokkal lágyabbak a fotók belőle. Ha valaki igényesebb, az fizesse meg az 1.4-est. Amit viszont fontos megjegyeznem, az 1.4-es sokkal nehezebben bírkózik meg a szembefénnyel és sokkal csúnyább foltokat produkál extrém szituációkban. Van aki rühelli ezért, van akit nem zavar ez a tulajdonsága. Ha korlátozott a költségvetésed, akkor ajánlom az AF 50/1.8 D-t, akár kéz alól is. ;-)
[Szerkesztve] -
kisbergics
tag
Sokadik telefon a Nikon Kft-nek, hogy hol a (....)-ba van a gépem?
3 hete egy hétfői napon adtam le a Fotoplusznál. Azt mondták 2-3 hét, de ha felcsörgök lehet sürgetni. 1,5 hét után szerdán csörögtem elöször. Azt mondták telefonáljak kedden XY-nak egy másik melléken, mert ő a szervízakárkicsoda és ő vele egyeztessek. Kedden (15.nap) telefonáltam, felvette, készséges volt, kérdezte mikorra kell, mondom péntek estére mindenképp, a hétvégén dolgoznom kell vele! Azt mondta semmi akadálya, szerdán megjavítják, csütörtökön elküldik, pénteken átvehetem. Pénteken (18. nap) telefon Fotoplusznak, hol a gépem. Hát ők nem tudják, de felhívják a raktárt, hátha csak nem ért át az üzletbe. Felhívták, nincs ott. Akkor én csörgök a Nikonnak. Hölgyek ismét készségesek, de sajnos csak ma (azaz péntek) reggelre lett kész a javítás. Sajnálják nagyon! De garantálják, hogy hétfőn a kezembe kapom a gépet. Hétfő van, telefon fotoplusznak hol a gép? Nem tudják. Raktárban? Ott sincs. Telefon Nikonnak. Nem tudják hol van. Kisasszony utánajár gyári szám alapján, majd visszahív. Ma adták oda a futárnak. Sajnálják. Én is.
Ezúton is ezer köszönet Bandus99-nek, hogy kölcsönadta a D70s vázát, nélküle nem tudom hogy oldom meg a hétvégi munkát. És Dare2Livenek a kölcsönadott objektívekért, gyönyörűen teljesítettek. Nikon meg menjen a búsba...
Más. Sikerült hozzájutnom egy Metz MB 45 CL-4-eshez. Gyakorlatilag bontatlan volt, én próbáltam ki, teljesen hibátlan állapotban van. Szeretném elcserélni egy SB-600-asra. Esetleg érdekel valakit?http://kisbergics.hu
-
david->off
tag
Sziasztok!
Elérkezettnek látom az idejét, hogy DSLR gépre váltsak kompaktról. Viszont ahogy az lenni szokott és ahogy annak lennie kell jönnek a dilemmák, kérdések, problémák... (remélem ebből párat most itt sikerül megoldani)
Először is a kiszemelteim: Nikon D50 vagy D70s (tudom nem mai kütyük, de nem tudok 2-300 ezret gépvásárlásra fordítani)
Tehát akkor rögtön jön is az alső dolog;
- Azt olvastam sok helyen, hogy a műanyag vázba épített masinák 2-3 évre, illetve 50.000 expo körüli értékre vannak méretezve. Utána mi lesz? Nyöszörög a váz, az elektronika tönkremegy, vagy ez csak azt jelenti, hogy zárszerkezetet kell cserélni benne? Vagy mire gondoljak ezzel?
Másik dolog ami az eddigiekből következik;
- Valószínű csak használtan tudnék hozzájutni egy ilyen géphez. Tehát a kérdés adott; mire figyeljek használt gép vásárlásakor? Csavargassan, tekergessem, rázzam meg, hogy csörög, zörög, zizeg, pattog, csattog-e? Vagy vannak valamilyen fortélyos és praktikák melyek alkalmazásával ki lehet szűrni a korrekt állapotu gépeket a ''leéltek'' közül?
Noh, és végül a harmadik kérdés;
- Melyik a jobb választás a D50, vagy a D70s? Vagy tud ajánlani valaki valami mást, ami tudásban, teljesítményben, tartósságban és nem utolsó szempont, hogy árban is!?
Válaszokat előre is köszönöm!HARIBO macht Kinder froh und Erwachsene ebenso... ;)
-
Simtu
senior tag
válasz david->off #1921 üzenetére
Szia!
Én még nem nagyon vagyok jártas a témában, de nemrég nekem is aktuális volt a kérdés.
Másfél hónapja vettem egy D70-es Nikont. Nekem is csak a használt gép jöhetett szóba. Én kb. 20e expóval vettem a drágát (azóta raktam bele kb. 3e-t). Sokat le lehet szűrni a gép állapotából külsőre is. Meg kell nézni, mennyire kopott, nincs-e rajta sérülés, sokat elárul, mennyire vigyázott rá a tulaj. Akitől én vettem látszott, hogy törődött a géppel, az lcd-n is fent volt a műanyag védő - és azon látszott is, hogy nem akkor rakta fel .
Az sem baj, ha megvannak a tartozékai, papírjai, ha már nem is garanciális. Attól, hogy még nem mai darab nem feltétlenül kell lepukkantnak lennie.
Gyakorati szempontból meg szerintem ne vedd meg azonnal. Vigyél memókártyát kattintgass
vele párat, aztán töltsd fel ahol tudod szgépre, és nézegesd meg alaposan. Érdemes úgy is teszt képet csinálni, hogy rajta van az objektívvédő, illetve az ég felé fodítva, így monitoron le tudodd majd ellenőrizni, nincs-e dead pixel.
A többit majd elmondják a tapasztaltabbak...
Soxerencsét!
S. -
kisbergics
tag
válasz kisbergics #1920 üzenetére
Most hívott a Fotoplusz. Csodával határos módon megérkezett! Megyek is mindjárt érte!
Vakukérdés nem érdekel senkit?http://kisbergics.hu
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz rauschie #1915 üzenetére
15e-ért nem tudom hogy meg lehet-e venni jelenleg, de olyan talán-talán. Az 1.4est én nem javaslom, bár jó obi. Egyetlen előnye, hogy az 1.8-asnak semmilyen képe nincs 1.4-en illetve, hogy az 1.4-es 1.8-on fényképezve már egy kicsit rekeszelve van. Nekem az a személyes tapasztalatom, hogy az 1.8-as teljesen nyitott rekesszel egy kicsit lágy, de sokkal inkább nagyon kicsi a mélységélesség. 2-n már ez nagyon sokat javul, azaz van egy kicsit nagyobb mélységélesség, jobban látható az az éles tartomány. 2.8-on már teljesen jó, de igazából a tényleges, való életbeli felhasználásra szerintem 2.8-on sem nagyon kerül sor. Olyan 4-en lehet ezzel már olyan portrét csinálni, ahol a képet nagyjából kitöltő arcnak egy értékelhető része beleesik az élességi tartományba, de még inkább 5.6-on. Éppen ezért mondom azt, hogy tök mindegy hogy 1.4-es vagy 1.8-as, a való életbeli felhasználás során ezeken az értékeken nem használja az ember. Az első 3 napban tök poén, hogy tudsz csinálni extra kicsi mélységélességű képeket (ráfoghatod hogy aaaa de kreatív vagy), de a való életben ilyen értékeken én ezt nem használom. Csak elsőre poén, hogy az arc 2/3-a nem éles, csak egy része, aztán már inkább zavaró.
A D változatot is jól túlmisztifikálják, mint ahogy a kolléga lentebb is írta, valóban a vakuzásnál figyelembe veszi a tárgytávolságot, megint személyes tapasztalat és megint a való életből véve, hogy gyakorlati jelentősége az 50/1.8 D és nemDé között=0 azaz nulla. Nem attól lesz kevésbé megvilágítva a nem a kép közepén lévő főtéma a fekete háttér ellenében, hogy a D chip beleszól, hanem azon hogy használod a gépváz által biztosított FV-Lock funkciót, mint ahogy egyébként az SB-600 kézikönyve erre külön kitér.
Szóval szerintem szerezz használtan egy 1.8 nemdé változatot, tökéletes képminősége van és vakuzni is ugyanolyan jól tudsz majd ha ez az obi van a gépen. -
lugosi
MODERÁTOR
Mint ahogy lentebb írtam, szerintem kisebb a különbség az 1.4 és az 1.8 között. Az általad leírtakat én inkább azzal finomítanám, hogy az 1.4-nek jobb a képe 1.8-on és 2-n, mint az 1.8-nak, de 2.8-on már nem lehet különbséget látni, még 200%-ra nagyítva se. Ha komolyabb különbség volt közöttük, akkor az az 1.8-as szegény valamiért nem volt 100%-os. Pl szétszedték valamikor?
-
Neja
csendes tag
Sziasztok, sos segítségre van szükségem, de nincs idegrendszerem átnézni a topikot. Pontosan hol van Pesten Nikon szakszervíz? Történt ugyanis, hogy a pár hónapos gépem a földön landolt és valami elpattant a vakunál, mert nem lehet lecsukni, nem pattan vissza a helyére. Soha semmit nem ejtettem le, nem vertem le asztalról. Ezt sikerült. Egyébként javíttatott valaki már ilyen hibát? Kb mire készüljek anyagilag?
-
Neja
csendes tag
válasz Latency #1928 üzenetére
Köszi az infót. (A gép tengerentúli beszerzés, így nincs Eu garjegye, de nyilván ha lenne is pl Mo-i, nem sokat érnék el vele, mert ez fizetős javítás lesz - én vertem le a gépet.) Egyébként van valakinek tapasztalata a szervízzel? Pár negatív történetet olvastam már ami nem túl bíztató.
-
kisbergics
tag
Nem! Ezt nem hiszem el!
Kedden - 22 nap után - kaptam vissza a gépemet a szervíztől, és péntekre ismét csődöt mondott! Ilyen nincs! Ismét error üzenet, és ismét a tükörrel van baj, bár nem pont ugyanaz, mint a múltkor, csak majdnem....Holnap telefonálok a Nikonnak, hogy most mi lesz??
[Szerkesztve]http://kisbergics.hu
-
Dualon
tag
-
kisbergics
tag
D50. Felhívtam a szervízvezetőt (101-es mellék). Azt mondta, hogy ma adjam le a Fotoplusznak, és szerdán amikor megjön azonnal foglalkoznak vele. Csütörtökön repülök Párizsba, és mielőtt felülnék a gépre bemegyek a Fóti útra és átveszem a kész gépet. Legalábbis imádkozom, hogy így legyen.
http://kisbergics.hu
-
Dualon
tag
-
csiga997
őstag
válasz kisbergics #1932 üzenetére
Ha nincs kész, kérj cseregépet.
-
s1ru2
aktív tag
Heló. Lehet h egy hülye kérdés lesz de ne kövezzetek meg érte.Eddig Nikon F sorozatos gépekkel fotózgattam (1960-70 közötti masinákkal) de elérkezettnek látom az idejét h belépjek a digitális korba. Az lenne az egyetlen kérdés egyenlőre h valamelyik újabb digitális tükörreflexes géppel használhatom-e a meglévő objektíveket ? Fel tudom-e rögzíteni, lesz e gondom a gyújtótávolsággal ilyesmi. Pár helyen mintha láttam volna neten D70,D80 as Nikonokat még régi F es objektívekkel, de lehet h csak félreértés volt. Esetleg van-e vmi más márka amivel lehet h működnének?
Eredetileg nem is akartam tükrös digitálist venni de nagyon nem tetszettek a képek amikcsaksima digitális gépekkel lettek csinálva. (színvilág, élesség stb.)
(a digitális gépekben annyira nem vagyok otthon, egyetlen digitális gép van itthon öcsém Kodak CD-40je de azt nem venném fényképező számba)
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]Z87 Extreme4 / i5-4670k / Xigmatek S1283 / GTX1080 / 16 GB DDR3 / LG32UD89 / Panasonic 50DX710m / D5100 / 18-105 / Nikkor-Q.C Auto 1:2,8 f=135 / Nikkor H Auto 1:3,5 f=28 / Nikkor S Auto 1:1,4 f=50 / Galaxy S8
-
Szten Márs
nagyúr
Fel tudod rakni. D200 alatt nem CPU objektívekkel a Nikon vázak nem mérnek fényt, minden egyéb objektívvel tökéletesek.
Gyújtótávval annyi a helyzet, hogy a filmes vázon vett gyújtótáv értékek másfélszerese lesz a digitális vázon a gyújtótáv, pl 28mm az 42mm lesz, 50mm-ből 75mm lesz, stb. -
s1ru2
aktív tag
válasz Szten Márs #1937 üzenetére
Ú ez remek. Öröm füleimnek Akkor lehet h mégsem 300-350 ezerrel kell számolnom hanem csak egy vázzal
És esetleg melyik gépet ajánlanátok ? (szerencsére van boltos ismerősösm ahol valószínűleg ki tudom próbálni majd őket a biztonság kedvéért)
[Szerkesztve]Z87 Extreme4 / i5-4670k / Xigmatek S1283 / GTX1080 / 16 GB DDR3 / LG32UD89 / Panasonic 50DX710m / D5100 / 18-105 / Nikkor-Q.C Auto 1:2,8 f=135 / Nikkor H Auto 1:3,5 f=28 / Nikkor S Auto 1:1,4 f=50 / Galaxy S8
-
s1ru2
aktív tag
Most építkezés miatt nem esnek kézre. De pontosan meg tudom mondani majd ha befejeztem az egész hacacárét. Sajnos már régen használtam őket :S 1 éve húzódik ez a szar..
Z87 Extreme4 / i5-4670k / Xigmatek S1283 / GTX1080 / 16 GB DDR3 / LG32UD89 / Panasonic 50DX710m / D5100 / 18-105 / Nikkor-Q.C Auto 1:2,8 f=135 / Nikkor H Auto 1:3,5 f=28 / Nikkor S Auto 1:1,4 f=50 / Galaxy S8
-
Lacika 1
csendes tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni,hogy a d-70.-hez van-e a 2.00.-nál újabb fimware,valahol olvastam,
hogy létezik olyan amivel tudja a 3200.isot.A csiga biztos tudja.Köszi. -
lugosi
MODERÁTOR
Ha sok és jó manuális obid van, akkor én is a D200-at javasolnám, de digitálison egyáltalán nem probléma a fénymérés hiánya, ha elmérted (elsaccoltad) akkor megcsinálod újra más értékekkel. A másik alternatívának én is a D80-at mondanám. De ha teheted akkor vegyél egy nagy levegőt (úgyis rászántad már magadban azt a 3-400e-t látom ), és vedd meg a D200-at.
-
1010
őstag
LOL
egyik rokonom akar venni egy nikon d40x et
mer azt mondja hogy azt karja fényképezni amit lát(értem is meg nem is)
meg hogy a mostani gépen mindig várni ha fókuszál(bár ezt igy ki kellet hámozi)
meg nem kapja el a pillanatot
ezzel is lesznek gondok neki mindig állitani
meg egy 22-50 es obival venné
mer hogy csak beltérre kell neki fénykepezni
170ezer pengő igy de még költ rá ugyis mer tuti vesz egy tele obit vagy egy 4x ezőt min.
egyébként nem ért a fénykezéshez szinte semmit, a filmet be tuda fűzni meg vaku oszt ennyi
kérdem én akkor mindek tükrös
de mondjon valki ellen ponot ha tud de kész röhej egy bridge is jó lenne neki
egyébként jól tudom hogy ez a nikon legolcsobb most kaphtó tükröse?
-
lugosi
MODERÁTOR
Nem, a sima D40 olcsóbb, az x drágább.
Amúgy mi ez a 22-50-es obi? Erről még nem hallottam.
Abszolút meg tudom érteni, minek venne bridge-t, ha lassúnak tartja a fókuszt, és azért akar váltani, mert nem akar együtt élni a shutter lag-gal. Nem tudom mi ezen olyan nevetséges... -
Szten Márs
nagyúr
Én inkább azt tartom nevetségesnek, hogy valaki egy írásra épülő kommunikációs csatornán akar úgy kommunikálni, hogy nem tud, vagy nem akar nemhogy helyesen, hanem csak olvashatóan írni, annak ellenére, hogy nem egy topicban szóltak már neki ezért, hogy ugyanmár azt a minimális tiszteletet adja meg az embereknek, hogy figyeljen legalább minimálisan erre.
MOD: 22-50-es obiról én sem hallottam, sőt a google sem hallott róla...
[Szerkesztve] -
1010
őstag
válasz Szten Márs #1948 üzenetére
18-55mm mint kiderült, és nem az én hibám.
majd írok ide megin ha megvette, és megfigyelem hogy kezeli és elégedett e vele.
egyébként nem lenen lassu a fokuszálás neki, mert egy kompkat gépet is be lehet állitani x métrtöl méterig.
csak ő erre lusta.
-
Szten Márs
nagyúr
Hát én ezt nem hiszem el
Te most teszteled, hogy mit bírnak az emberek itt a forumon, vagy komolyan csinálod?
1, Könyörgöm, ha írásban kommunikálsz, akkor ne random betűket szórj egymás mögé, hanem írj. Magyarul. Vagy angolul. Vagy bármilyen nyelven, de legalább legyen írásnak nevezhető. Olyan nagy kérés ez?
2, Manuálba néha lehet fókuszt állítani kompaktokon, de ahol lehet is nem éppen űberkirály. Próbáltál már manual fókuszt bridge gépen? Vagy horribile dictu zsebkompakton? Nem éppen túl használható és kellemes... Sehol nincs egy DSLR-hez
De itt nem is a manuális fókuszon van a lényeg, hanem az autófókuszon. Egí DSLR autófókusza nagyságrendekkel gyorsabb, mint egy bármilyen kompakté, és itt pont ez volt a lényeg. Csak nem sikerült megértened.
Úgyhogy ahelyett, hogy másokat lenézel és kiröhögsz a hátuk mögött nem ártana, ha inkább te néznél utána kicsit az alapoknak, mert így magadat járatod le. Ja és tanulj meg írni, az sem fog a károdra várni.
Sok sikert!
[Szerkesztve]
Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest