- iPhone topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Xiaomi Redmi Note 4 - B20
- Magisk
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
Aktív témák
-
-
TeeJay
félisten
akkor egyelőre csak D90+18-105VR lesz, később veszek AF-S 35mm 1,8-at
aztán meglátom mi az ami még megfizethető
a tele amúgy sem érdekel mert közelről kell a csajokat fotózni
és természetesen egy rendszervakut mindenképp fogok venni.
köszönöm a tippetMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Donald
tag
válasz TeeJay #10896 üzenetére
Próbáltam elolvasgatni, hogy milyen igényeid lennének. Talán egy-két megjegyzésem lenne hozzá. Ha nagymennyiségü képet akarsz csinálni, akkor inkább D 200-as vázat vennék a helyedben, használtan mostanság 150e Ft környékén lehet kapni, kevés expoval, markolattal. Sokkal jobb a fogása, jóval magasabb exposzámra van tervezve és szerintem tartósabb darab. A vakuzást "műtermi" vagy változó helyszínekre tervezed? (Lehet, hogy csak én siklottam át ezen? ) Mert, ha van 220 voltos tápod, akkor inkább műtermi vakut ajánlanék, pl. vaku.hu-n egész stabil és olcsó kinai darabokat lehet kapni, beállitófényes-igaz nem túl erős izzóval-, de egy deritőlappal kiegészitve, jól kezelhető és olcsó alternativa lehet. Én kb 2 éve használom ezt a szettet, ovi, tabló, családi fotózáshoz és tökéletes. Ernyővel olcsón lehet lágy, viszonylag szórt, homogén fényeket csinálni és nem olyan macerás, mint "pici" SB-s vakukkal, ami aksiról használva is macerás, költséges megoldás. Ja és a D 200-ra rá lehet passzitani egy manuális 1,4/50-es optikát, ami "olcsó" -kb 40 ezer péz-, nagyon szép rajzu portré optika, az 1,5-ös szorzó miatt. Én ezt használom, könnyebb, mint a 2,8/80-200-as EFS és rajzban nem látom a difit. (Ezen kivül még egy 2,8/60-as makroval is szoktam portrézni, a pici mélységélesség miatt jó hatásu a nem túl szép bőrnél. Egyre jobban utálom az utómunkát... )
-
Szten Márs
nagyúr
válasz philoxenia #11011 üzenetére
Igen, a Pentaxok a K10D-től tudják a .DNG-t. (Lehet a K100D-től is, most nem emlékszem így hirtelen, hogy ott tudok-e DNG-t választani és most nincs előttem a gép). Mindenesetre az újabb Pentaxokon lehet választani .PEF és .DNG között, kinek melyik szimpatikus. De a kollega nem is azt mondta, hogy nincs olyan fényképező, ami tudná a .DNG-t, hanem azt, hogy kevés tudja
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz Szten Márs #11012 üzenetére
Próbáltad már? Van előnye a PEF-fel szemben?
De menjünk át a saját topikba, majd ott válaszolj légyszi.... -
Donald
tag
válasz Degeczi #11010 üzenetére
Sajna csak papiron... Szerviz szerint-Ausztriában- a D 90 80-90 ezerig stabil, D 200 140-150 ezerig. Természetesen eltérések lehetnek, meg D 90 még nemrég van piacon, de már párnál zárat kellett cserélni. Igaz lehet, hogy nem pár hónapos "gyilkolásra" vonatkozott a tesztelés... Érdekes, hogy a régi D100-asomban 240ezer expo van és flottul müxik.
-
TeeJay
félisten
válasz Donald #11009 üzenetére
szerintem meg a D90 jobb mint a D200
CMOS érzékelő
VGA felbontású kijelző
Exspeed proci meg még pár dolognem fogok 100ezer képet csinálni, csak azért akarok gépet venni mert már elegem van a kompaktok zajos képeiből, illetve érdekel a fotózás és szeretnék beletanulni.
főleg a portré meg az egész alakos képek érdekelnek, a tele fotó nem izgat és a makró sem igazán. azért néztem ki a D90-t mert prizmás a keresője, CMOS érzékelő nagyon király lett, a kijelző is első osztályú, és a mérete nem olyan nagy dög szóval kényelmes cipelni
vakuból bőven elég egy rendszervaku, nem profi fotóra fogok hajtani, csak a csajoknak csinálok képeket és kész.
szerintem nekem bőven elég lesz a D90Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Ijk
nagyúr
válasz Donald #11009 üzenetére
Műtermi viszonylatban majdnem mindegy képminőséget tekintve, hogy D200 vagy D90. A D90-nek mondjuk jobb a képminősége magas érzékenységen és vannak szituációk, ahol jól jöhet ez az előny. A nagyobb lcd sem éppen hátrány.
Azért ajánlottam normál vakukat, mert az könnyen hordozható, ha kint akar csattogtatni. A 220-as cuccokat elég macerás hordozni.
TeeJay: Bizonyos szinten elég egyetlen SB600 is neked. A beépített vakuval lesz CLS-ed, az sb600-nak meg veszel egy állványt és egy ernyőt. Esetleg egy másik állvány egy fényterelővel még olcsón kijön és sokat segít./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Carsee
tag
Azért a beépített vakut szabadtéren elég nehézkes a többi vaku CLS vezérlésére használni, mivel nem irányítható (egyszerűen) a "fénye" a megfelelő irányba és így nem mindig képes elsütni a többit. Beltéren hiba nélkül működik azzal is, de napsütésben lehet szükséged lesz egy SB800/900-ra is az SB600 mellé vagy rádiós vakukioldóval próbálkozol.
-
-
Degeczi
nagyúr
D70-en a Nikon Camera Control programmal lehetett kameragörbét bizgerálni, gondolom D50-en is
D80-am nem volt
D90-en pedig a ViewNX File menüjéből indítható a Picture Control Utility
Picture Control a D80-on még nincsen, így valszeg inkább ott is a Camera Control játszhat - mindenesetre ki kell próbálni...[ Szerkesztve ]
-
Carsee
tag
válasz eastsider #11025 üzenetére
Nekem D80-am van és utólag visszagondolva a mátrixnál elég gyakran jelentkezett. Az is igaz mondjuk, hogy spot-ot használok főleg általában.
nem annyira a kereső mérete a meggyőző, hanem az hogy több fókuszpont áll rendelkezésedre és a beépített vaku CLS-képes. Csatlakoztathatsz markolatot is, gyorsabb a sorozat, használhatsz nem AF-S obikat is, van plusz egy kijelző.
Én annó D40-ről váltottam az obik miatt. Ma már nem tenném, inkább kihagynám és D300-ért indulnék.
-
Carsee
tag
válasz eastsider #11027 üzenetére
Imádom a gépet, mindent tud amire szükségem van Olvasgass teszteket és gondold át, hogy szükséged van-e az általa kínált plusz funkciókra. Így hogy sajnos a D300 nem opció érdemes szétnézni a piacon, mert mostanában eléggé jó áron kapni D80-ból szép darabokat.
Attól függően, hogy mennyiért tudod elpasszolni a D40x-et talán még egy D90 váz is megjátszható lenne.
-
Degeczi
nagyúr
válasz eastsider #11025 üzenetére
egyéni
én pl. nem tartom annyira fontosnak az ennyivel nagyobb keresőt (manuális fókusz számomra ekkora méretben is nyűg, komponálásra pedig a kisebb is megfelelt. Persze sosem baj, ha nagyobb, csak azt mondom, h gyakorlati hasznát ennek nem vettem a D70-D90 átálláskor), másnak viszont komoly szempont -
Degeczi
nagyúr
-
kricsi81
senior tag
válasz eastsider #11032 üzenetére
Én (D300 userként) D90-re szavazok. A D80-at (ahogy itt valaki írta) én kihagynám, nem sokkal tud többet/jobb mint a D40X. A CLS hasznos, de ahogy ismerlek nem nagyon használnád, nem?
Az viszont igaz, hogy a D200-nak (ahogy a D300-nak is) iszonyat jó markolata van, nagyon kényelmes, de azért annyira nem robosztus, az én kis pici kezemnek már majdhogynem kicsi, de tényleg nagyon kényelmes, a D300-ra meg az MB-D10 (egyszer próbáltam) valami iszonyat jó, nagyon eltalálták...szerintem inkább D90-re hajts, tényleg nagyon jó váz. eBay-en néz körül, tök olcsón lehet szerezni onnan! (viszont figyelj oda kitől veszed, csak olyantól vásárolj akinek van már csomó pozitív visszajelzése! pl a 10 visszajelzés ott nem számít soknak, sok embernek 1000 fölött van, tehát jól megkell nézni az eladót)
kovacsrichard.hu
-
eastsider
nagyúr
válasz kricsi81 #11037 üzenetére
plusz ua a szenzor, zár van benne, mint a D40X-ben...
nézem ebayt és ilyen 550$ körül vanna olyanok, amik 3-4 óra múlva járnak le..mondjuk 800 körül mennek a villámárasak...
nekem is van már egy kék csillag a nevem mellett+ 62 a nevem mellettlehet inkább gyűjtök egy nagylátóra... (sigma 10-20 HSM)
[ Szerkesztve ]
-
DJ Reinhardt
tag
válasz Frigetrus #11038 üzenetére
Kézi rekeszállító gyűrűvel rendelkező obikkal való együttműködésben van szerepe, G-s obik esetén a váz nem figyeli.
A váz a bekarikázott holmitól jobbra fönt található fekete fémkarral csak akkor tudja az obit tetszőleges rekeszre beállítani, ha az obi rekeszállító gyűrűje legszűkebb állásban van, amit a kérdéses műanyag bigyó jelez számára.
Ha kezedbe kerül egy ilyen obi, kis forgatás után biztos rájössz.
Pl. ha egy 50mm/1.8 obit kézzel f/8-as rekeszre állítanál, a bajonetjén belül lévő kis fémpöcköt mozgatva a váz mindössze az f/1.8 - f/8 tartományban tudná állítani, szűkebb rekesz nem lenne választható.
Ezt elkerülendő a vázon levő kis műanyagpöcök tudatja a géppel, hogy az obi legszűkebb rekeszre lett-e állítva, és ha nem, a gép "FEE"-t jelez és csak néz rád bután. -
Degeczi
nagyúr
válasz DJ Reinhardt #11042 üzenetére
hopp, valóban elnéztem, azt hittem a belső pöcökről van szó...
-
TeeJay
félisten
válasz kricsi81 #11037 üzenetére
konkrétan a D90 meg a D300 méretei között nem nagy az eltérés szerintem
mutatom fotón
D90 : [link]
132x103x77mmD300 : [link]
147x114x74mm1,5 centi szélességben az eltérés, magasságban 1,1centi szóval annyival azért nem nagyobb bár tény hogy masszívabb a gép meg meg kényelmesebb is viszont nehezebb is mint a D90. volt szerencsém D40-D200-D300-D90-et kipróbálni és a D90 nekem tökéletesnek tűnt, és nem szakadna le tőle a karom
D3 : [link]
160x157x88mmna itt már azért van különbség, és az már tényleg nagy gép
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
vth
tag
Sziasztok!
Van egy kérdésem: ha van egy 18-55VR objektivem, és vennék egy 35mm f/1.8G AF-S DX objektivet mi lenne a különbség a 35mm-re állitott 18-55 és a fix 35 mm-es obi között? Alapvetően az érdekelne, hogy érdemes-e megvennem, hogy miben jobb a fix?
Bocs, ha hülye a kérdés, de sohasem tudom meg, ha nem kérdezemEvery ship can be a minesweeper ... once
-
Degeczi
nagyúr
válasz TeeJay #11044 üzenetére
pusztán a méretek nem sokat mondanak, mert más a beosztás, az arányok
méretarányosra igazítva, majd egymásra téve a képeket, ez jól látható:
(hátul a D80/D90, elöl a D300)ami valóban kár a D300-on, h a markolat hasznos, függőleges része épp csak egy hangyányit magasabb - így akinek a D90-en alacsony a fogás, a kisujja már nem fér rá (nekem sem), annak D300-on is csak egy plusz portrémarkolat segít...
másfelől viszont az is jól látható, h
- D300-on vmivel szélesebb a markolat
- az obifoglalat lényegesen távolabb van! D90-en gyakran tud zavarni, h a begörbített ujjaim az obihoz nyomódnak (természetesen attól is függően, h mi van épp rajta, mert nem mind egyforma vastag). Ezen pedig temészetesen a portrémarkolat sem segít
- gumírozott a D300 elöl is, nem csúszós műanyag, mint a D90 (igaz, a gumibetét ragasztása idővel mindenkinek elengedi - de pár ezer Ft-ért orvosolható gond)igazából azért zavaró az egész, mert a D70 fogása egyszerűen tökéletes volt, magasabb hasznos fogással, mint a D300-on! (az obifoglalat ott is közelebb volt, de csak egészen picit, így azon nem is értek hozzá az ujjaim) Ott nem is hiányzott a portrémarkolat... Sajnos az utódokat "japánosították"
(hátul a D70, elöl a D300)ugyanakkor mivel a nagyobb modell többi előnye számomra nem volt szempont, végül megalkudtam a D90-el - más típusok után ennek is jó a fogása, csak a D70 után szomorú
[ Szerkesztve ]
-
Fryskitt
addikt
Használ valaki D3000-t? Tapasztalat?
Ne vegyél élő nyulat Húsvétra! Az ilyenkor vett kisnyuszik 90%-a nem éri meg az egyéves kort!
-
kricsi81
senior tag
nézd meg a képeid exifjét, mennyiszer haszáltál 35mm környéki gyútávot, és gondold végig mennyiszer használnád az obit.
egyszer menj el úgy fotózni, hogy 35mmre tekered a kitobit, és nem nyúlsz hozzá, és akkor megtudod állapítani hogy fekszik-e neked ez a látószög
sokkal rövidebb záridőket tudsz vele használni, a fényerejéből adódóan. szebben mossa a hátteret, szerintem a bokeh-ja is jobb. jobb lenne a képminőség is.
bp-i vagy? nézd meg a hozzád közeli fotós bolt honlapját, hogy van-e raktáron az obi, és menj be próbálgatni esetleg a te gépeddel, vagy vidd a memokártyád, és azzal csinálj képeket hogy majd otthon nagy képernyőn megtudd nézni mit produkált a lencseremélem egy picit tudtam segíteni
kovacsrichard.hu
Aktív témák
- Robotporszívók
- iPhone topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elektromos autók - motorok
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Óra topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest