- iPhone topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Xiaomi Redmi Note 4 - B20
- Magisk
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
Aktív témák
-
Karima
őstag
Esetleg valakit érdekel egy ilyen obi?
-
Throme
veterán
válasz Freddy76 #28978 üzenetére
Azért - szvsz - a 35-tel is lehet portrézni, csak lesz felesleg a fotón amit le kell vágni.
A mai szenzorokban van annyi tartalék, hogy ez a kivágás ne okozzon nagy gondot.
Ok, hogy nem profi megoldás, de a cuccunk se az, szóval belefér.Én is így tapasztalom a fórumokat olvasgatva, hogy páran megpendítették, hogy nem is kell az a 35mm fix.
D90-esek inkább a problémák miatt, mások kihasználatlanság miatt.
Igazat megvallva (na ezt hányszor hallhatod egy nap... ) én se használom ki a 35mm fixet, de nem akarom eladni mert jó kis obi. Ha lesz vakum akkor még kevésbé veszem elő. Ki tudja egyszer rákattanok és akkor bánnám, ha nincs már meg. -
spanyoll
addikt
Ejnye a fene jó dolgotokat! A 35 fix nevében kikérem, hogy nem lenne jó.
Igenis nagyon jó, főleg ha csak az van
Néha kellemetlen, hogy kölcsön kell kérni üveget ha véletlenül lenne meló, de belefér, összejön nemsoká egy másik obira, aztán csókolom.
Én személy szerint szeretem, csak az a bajom vele, hogy szűk Kéne egy extranagylátó, meg egy 50/1.8 vagy inkább 85/1.8 és akkor csodálatosság van.
Onnantól még egy 55-200at kell kikukáznom valahol és csókulom. Persze felhasználásfüggő.
Nem tudom... Én személy szerint meghalnék, ha az obim nem lenne olyan éles mint a 35ös, már csak azért sem válnék meg tőle.
Az más kérdés, ha valakinek van rendes objektívparkja (vagy kertecskéje ) , akkor eladható."Super perfundo on the early eve of your day."
-
Freddy76
addikt
válasz Throme #29004 üzenetére
Igaz (na, már megint ez a szó ), ha az lenne a kérdés, hogy 35, vagy 50, a 35-öt ajánlanám, lényegesen jobban használható. A vágás tényleg nem gond, Alimester d5100-ának kiváló szenzora mellett különösen nem (ez persze az én gépemre is igaz, merthogy egyről beszélünk...). Csak elmélkedtem egyet; annyira eldöntöttem már, hogy az 50/1.8 megy, és lesz helyette egy 35/1.8, de most elbizonytalanodtam, és most győzködöm magam, csak azt nem tudom, hogy mire...
Amióta megvan a vaku, bent elő sem vettem az 50-est, kint pedig még nem voltam olyan helyzetben, hogy kellett volna a plusz fényerő. Így ha magamat nézem, előbb kerülnék (valószínűleg) én is olyan helyzetbe az utcán, hogy a 35-ös kellene, mint az 50-es.
A d90-esek mndig problémáznak, szerintem régen megbánták, hogy nem d5100-at vettek, és csak magyarázkodnak
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
Throme
veterán
válasz spanyoll #29005 üzenetére
Szerintem senki nem szidta, csak a D90-en voltak fókuszproblémák (ahogy itt olvasgattam valahol) és a másik a kihasználatlanság. Nyilván ha csak ez van akkor az utóbbi tutira nem játszik .
Én azért vettem, hogy majd beltérben meg kiállításon (pl OT expo)...stb fogom használni.
Beltérben vakuval a 18-105 is jó. Tényleg néha szűk. Az OT expo-n is az volt a gondom, hogy a szűk sorok közt nem mindig lehetett befogni teljesen a témát. -
Throme
veterán
válasz Freddy76 #29006 üzenetére
Hát az utcán nem biztos, hogy előveszed a 35 mm fixet, mert van fény (este meg tömindegy melyik van fent, ha kézből exponálsz) és nem fogsz cserélgetni.
Jelenleg kreatívkodásra tudom elképzelni a fixet.Réges-régen (galaxis meg messzi-messzi...stb) Kleroo-val beszélgettünk a 35 fixről.
Lőttem neki pár "teszt" fotót. Háttérmosás, meg a 18-105-el való hasonlítgatás. Sok különbséget nem láttam azonos rekeszen. Valami van, de akkor nem tűnt jelentősnek.ha gondolod: [link]
Ezt a D90 témát ne feszegesd szerintem (én is a D5100 tábort "erősítettem", de csak lelkiekben, mert nekem az előd (D5000) van - a kis D90 - )
Kleroo: Na tessék, itt írogatok és megemlítelek, hát nem "megjelensz"
[ Szerkesztve ]
-
MaUser
addikt
válasz Throme #29010 üzenetére
Bele vau-vau, de ezek a tesztképek pont rosszak hozzá, mert ahol kijönne a 18-105 viszonylagos gyengesége a 35/1.8-hoz képest azok a képszélek és főleg a nagyon kontrasztos témák. Próbáld meg összenézni egy könyvespolcot fotózva a két obit. Nálam D90-en a 35 f2.8-on hozott képét a 18-105 f5.6-on közelítette és f8-on már hangyányit lehagyta, de a 35 f4-en mutatott teljesítményét nem volt képes elérni. Az azonban tény, hogy a 18-105 egy remek obi és a különbség szinte csak akkor jön ki (a dof-on kívül) ha a kép széle is a fókuszsíkban van és ott is inkább csak 1:1-ben.
''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''
-
flash-
veterán
válasz Peethy #28987 üzenetére
Ki beszélt előhívásról?én ugyan nem!
Természetesen amelyik fotókat tudom hogy úgyse hivatnám elő,mert annyira nem fontos számomra hogy előhivassam,csak azokat méretezném le.
Én úgy vagyok vele hogy csak nagyon nagyon kevés fotót szoktam előhivatni.
egyszerűen úgy vagyok vele hogy ha nem kell óriás méretben egy kép akkor csinálok belőle kisebbet.
az a fél mega pedig fél mega,de sok kép esetén már több giga
hdd-t lehet venni,de másra kell költeni.
a fényképezőgép százezer feletti tétel ez igaz,és az hogy egyszer tudtam venni gépet,az nem azt jelenti hogy tele vagyok pénzzel. konkrétan munkanélküli vagyok jelenleg,de összehoztam a pénzt egy ilyen Nikon gépre.attól még nem vagyok eleresztve.[ Szerkesztve ]
-
eastsider
nagyúr
35/1.8
mostanában én is alig használom szegényt, de nem adnám el, azért van, amikor rettentő jól jön
pl ittpersze lehet nagylátóval is dolgozni:
de az máspersze ez csak a saját szemszögöm, de rengetegszer jól jön azért, meg kell egy alap, fényerős általános obi (szerintem)
mostanában tényleg nagyon ritkán vettem elő... de szerintem ez csak ilyen "szezonális" dolog, úgyis kelleni fog majd
-
forceberg
veterán
válasz eastsider #29015 üzenetére
2,8-on lőtted a képet, ezt tudja a Sigma 18-50/2,8 is.
A zoom kényelmével nem tud versenyre kelni...
És a D90, 2,8-as obi + ISO1600 van olyan használható, mint a D200, 1,8 + ISO800 volt.
Néha, nagyon néha jönne csak jól az 1,8. Mindemellett remek obi a 35-ös.http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
eastsider
nagyúr
válasz forceberg #29016 üzenetére
azért azt a sigmát ki kell fogni, ill. gondolom a 35-ös szebben mos 2.8-on, mint a sigma, ill. a rajza, élessége se lehet ugyan az a két obinak (közel sem) de nem csak expozíciós idők, hanem bokeh, háttérmosás is...
mondjuk nem lehet rossz egy 18-50 mondjuk az én "stílusmhoz" egyáltalán nem illene...max a 35-50 közti tartomány lenne érdekes (így 35-ös helyett is...)[ Szerkesztve ]
-
tobias40
veterán
Erről a gépről mi a véleményetek,mennyire jó vétel?
CANON EOS1100DÜdv!
-
Peethy
őstag
válasz flash- #29014 üzenetére
Pont arról beszélek, hogy az ember az elköltött pénzét hogyan tudja értelmesen kvázi "befektetni", ha nincs eleresztve. 6MP-s JPEG-ek rosszabb minőségű konverzióval olyan 0,5 MB-sek, amiből 20ezer darab 1Gb. Én olyan 30-40ezer képet lövök évente, más hobbisták és gépüket családi célra használó személyek évi 10-12ezer képet készítenek. Ez a teljes termés 6MP-sen ráfér 1db DVD-re, és akkor ezekből a képekből egyet sem válogattál ki. Ez évi mondjuk 250forint, és akkor a felmatricázott, ultradrága DVD lemezt vetted meg. Persze ha 1,5MP-re méretezed le, akkor már van évi 200forint megtakarításod, cserébe a 150ezres géped képességeit jócskán leredukáltad. Persze mindenkinek saját dolga, hogy mit csinál.
(#29018) tobias40: Nagy NIKON DSLR topik. A Canon 1100D nem Nikon, hanem Canon, ahogy a neve is mondja. Vegyél helyette Nikon D3100-at, jobban jársz
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz tobias40 #29022 üzenetére
Személyesen nem ismerem, és a topicban nem valószínű, hogy olyasvalakit találsz, aki igen, elég költséges lenne két párhuzamos rendszert fenntartani/1-ikről a másikra váltogatni. Nézz körül a canon dslr topikban.
Amúgy a kollégával értek 1-et, a nikon d3100 jobb. Szenzor/képminőség téren biztosan.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
tunyicsab
csendes tag
sziasztok
a nikon gépemen van ez az AE-L,AF-L gomb.
ez pontosan mért van rajta?
úgyértem ha az exponáló gombot félig lenyomom,az ugyanúgy rögzíti a fókuszt.
akkor mért van erre külön gomb??
mikor kell és mire kell használni ezt az AE-L,AF-L gombot,és mikor csak az exponálógomb félig lenyomását? -
Degeczi
nagyúr
válasz tunyicsab #29026 üzenetére
beállításfüggő
az AE-L jól jön pl. ha spot-ban mérsz rá vmire, de a fókuszt nem ott akarod rögzíteni
(különösen abban a beállítási módban, ahol nem kell lenyomva tartani, csak egyszer megnyomni, és az rögzíti az értéket. De ez is opcionális)sokan teszik azt is, h menüben lekapcsolják az AF-et az expógombról, és átteszik erre
ez nagyon kényelmes, ha egy témáról sokat kell lőni, mert akkor elég egyszer rögzíteni a fókuszt, utána pedig már csak a kompozícióval és a pillanat elkapásával foglalkozni
(ami elég nehézkes, lassú, ha az expógomb egyben fókuszál is)
nagyon Nikonokon van is külön AF-et indító gomb emiatt, kisebbeken az AE-L állítható erre -
Real_Necro
veterán
válasz Degeczi #29027 üzenetére
Nekem eddig mindig kényelmesebb volt vázon átkattantani MF-re, így az előbbi gombot nem nagyon használtam.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Peethy
őstag
Mit jelent a leírásban az a squeak? Oké, nyikorog, de ez milyen hiba lehet?
-
Peethy
őstag
válasz Kleroo #29030 üzenetére
Egyelőre még nem vitték el, szóval még tart a kirándulás... Volt egy jó ajánlat és megvettem. A makró nem az én világom, valahogy nincs türelmem hozzá, de teleobjektívre már nagyon régóta vágyom. Ha csak hónapok múlva viszik el, azt se bánom, mert nagyon tetszik, csak eseményfotózásra, esetleg esküvőfotózásra egy zoom jobb befektetés.
-
Balinov
titán
hasznal valaki D5000-en M42-es obikat? Kivancsisagkepp lehet beleugrok egybe, forditogyurun kivul mire kell figyelni? ajanlott, kerulendo marka?
ilyen jo lenne pl.? M42 - Nikon adapter, Lencsés, végtelen van velesajnos egyenlore tobb termekinfom nincs
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz Balinov #29036 üzenetére
Nikonon nincs értelme
a korrigáló lencsés adapter ront a minőségen (anélkül viszont nem csak "végtelen" nincs, hanem obitól függően már pár méternél sem tudnál távolabbra fókuszálni), a D5000-en meg pláne nem: a kicsi keresőben nehéz kézzel fókuszálni, és fénymérés sincsen
[ Szerkesztve ]
-
Balinov
titán
-
Balinov
titán
válasz Degeczi #29040 üzenetére
ha kezzel kell fokuszalni, az nem akkora baj, legalabb precizebbsegre nevel, remelem.
felejtos meg: elobb kimaradt egy vesszo, tehat, felejtos, még egy ...
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Degeczi
nagyúr
válasz Balinov #29041 üzenetére
hát káromkodni biztosan jól megtanít...
próbáld a mostani obidat kézzel fókuszálni: kínszenvedés, mert AF-re van tervezve, nagy az áttétele, így a legapróbb mozdulatnak is nagy a hatása (ráadásul a D5000 keresőjében alig látod)
egy régi obi, amit eleve kézi fókuszálásra terveztek, ebből a szempontból sokkal jobb
-
-
TayRol
nagyúr
válasz Real_Necro #29045 üzenetére
neki az nem jo mert nem motoros.
kérdés:
beltéri babafotózásra ki mit ajanlana (használ)?
[ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
válasz TayRol #29046 üzenetére
Kisbaba esetében a vaku nem ajánlott - én az első 2-3 hónapban az indirekt vakuzást is kerülném, a baba nyugalma fontosabb. Így marad a fényerős obi: én egy 50/1.8-at használtam. A baba sokat nem mozog, így van idő komponálni, "helyet keresni". Sokan használják a 35/1.8-át, de azzal d90-én sokan szívnak...
Én hosszabb ideje a 18-105 + sb700 párost használom, ha gondolod, az 50-est kölcsön tudom adni kipróbálásra.
De nem úgy tűnt a talin, hogy jönne a baba
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest