Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

válasz salytmasztor #45947 üzenetére

Ping: Quality of Serive (röviden QoS)

Gyári firmware-el nem mindig, vagy csak a gyakorlati használhatóságát is kétségbe vonó korlátozásokkal érhető el, ez az adott eszköztől függ, hogy mit nyújt e tekintetben egy gyártó az egyes modelljeihez.
    OpenWRT-vel viszont biztos szépen testre szabható: priorizálhatod a forgalmat IP és/vagy port alapon, ki és be is WAN<->LAN közt (ez a sávszél elosztásban is segíthet), de már enélkül is van egy "traffic shaping" funkciója (ami kordában tartja a ping-et), ha minden forgalmat default prioritáson hagysz. Illetve a friss OpenWRT verziókban van egy új QoS megoldás SQM néven, ahol nem azt tudod finomhangolni, hogy melyik IP és/vagy port élvezzen prioritást, hanem hogy milyen algoritmus próbálja optimalizálni a pinget. Én a régi QoS-t használom, de kipróbáltam és pingre tényleg nagyon jó az SQM (alapbeállításokkal is).

Nem tudom, hogy gyári szoftver esetén beleszól-e a QoS funkcionalitásába és tényleges használhatóságába a hardware-es NAT (gondolom, hogy olyankor ennek a hardware egységnek is támogatnia kell a QoS-t, konfigurálható módon...), ami OpenWRT-nél eleve nem működik, viszont 120/10-es netre szerintem elég a szoftveres is, ha viszonylag erősebb CPU van a router-ben (a szoftver NAT és a szoftveres QoS külön-külön is CPU terhelést jelentenek, nekem 60/5-ös nethez eddig elég volt a WDR-4300 CPU-ja, amiről ma már vannak jelentősen gyorsabbak, akár két külön-külön is gyorsabb CPU maggal, mint amiből ezen van egy darab).

• adika4444

addikt

válasz salytmasztor #45947 üzenetére

pinget kordában tartani úgy lehet ha a torrent sávszélt korllátozod.
    A 120-hoz minimum egy TL-WR1043NDv2.1-v3, a kisebbikhez egy TP-LINK841N(d=detachable antennas=levehető antennák) a javasolt.
    zárójel azért van, mert ha a d nélküli verziót veszed a 841-ből akkor nem levehetőek lesznek az antennái.

Új hozzászólás Aktív témák