Hirdetés
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- Magisk
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Az eddigieknél részletesebb videón a Samsung harmonikamobilja
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Légből kapott hírünk van képekkel
- iPhone topik
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. október
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
válasz
salytmasztor
üzenetére
Ping: Quality of Serive (röviden QoS)
Gyári firmware-el nem mindig, vagy csak a gyakorlati használhatóságát is kétségbe vonó korlátozásokkal érhető el, ez az adott eszköztől függ, hogy mit nyújt e tekintetben egy gyártó az egyes modelljeihez.
OpenWRT-vel viszont biztos szépen testre szabható: priorizálhatod a forgalmat IP és/vagy port alapon, ki és be is WAN<->LAN közt (ez a sávszél elosztásban is segíthet), de már enélkül is van egy "traffic shaping" funkciója (ami kordában tartja a ping-et), ha minden forgalmat default prioritáson hagysz. Illetve a friss OpenWRT verziókban van egy új QoS megoldás SQM néven, ahol nem azt tudod finomhangolni, hogy melyik IP és/vagy port élvezzen prioritást, hanem hogy milyen algoritmus próbálja optimalizálni a pinget. Én a régi QoS-t használom, de kipróbáltam és pingre tényleg nagyon jó az SQM (alapbeállításokkal is).Nem tudom, hogy gyári szoftver esetén beleszól-e a QoS funkcionalitásába és tényleges használhatóságába a hardware-es NAT (gondolom, hogy olyankor ennek a hardware egységnek is támogatnia kell a QoS-t, konfigurálható módon...), ami OpenWRT-nél eleve nem működik, viszont 120/10-es netre szerintem elég a szoftveres is, ha viszonylag erősebb CPU van a router-ben (a szoftver NAT és a szoftveres QoS külön-külön is CPU terhelést jelentenek, nekem 60/5-ös nethez eddig elég volt a WDR-4300 CPU-ja, amiről ma már vannak jelentősen gyorsabbak, akár két külön-külön is gyorsabb CPU maggal, mint amiből ezen van egy darab).
-
adika4444
addikt
válasz
salytmasztor
üzenetére
pinget kordában tartani úgy lehet ha a torrent sávszélt korllátozod.
A 120-hoz minimum egy TL-WR1043NDv2.1-v3, a kisebbikhez egy TP-LINK841N(d=detachable antennas=levehető antennák) a javasolt.
zárójel azért van, mert ha a d nélküli verziót veszed a 841-ből akkor nem levehetőek lesznek az antennái.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- -ÚJ,2 ÉV GAR- DDR5 GAMER PC: RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RX 6600/6700XT +16-64GB DDR5! SZÁMLA!
- Dell Latitude 7430 x360 Ütésálló Érintős Hajtogatós Profi Ultrabook 14" -60% i7-1265U 16/512 IRIS Xe
- HP E24m G4 Monitor FHD IPS webkamerával, Windows Hello-támogatással
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 Ultra-I7/16GB/512SSD/FHD/garancia!
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon 9th i7-1165G7/16GB/512/FHD/Magyar
- Elden Ring PS5 játék
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga X390 - i5-8365U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Samsung Galaxy S24 Ultra 12GB / 512GB USA modell Szép állapotban!
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Gubek-Einste
Dr.NX