- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Telekom mobilszolgáltatások
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Sony Xperia 1 VI - egyből hat
- Netfone
Hirdetés
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Smiley
addikt
Hali,
Csinaltatok mar os upgrade-et? HS van a mediastorage-on, es kellene nekem a brew miatt ujabb OS. Ujratelepiteni baromira nincs hangulatom, lenyegeben semmi extra nincs rajta csak 10 disk... tehat nem erdekel ha nem megy gf210 a hang alapbol ki van kapcsolva rajta, sot monitor sincs rakotve. Meg lehet ezt csinalni futo OS alol vagy mindenkepp ujra kellene huznom? -
Smiley
addikt
válasz
csattila01 #34186 üzenetére
Hasznalod az SSDT-EC patch-et?
-
Smiley
addikt
Valaki feldobta mar az uj update-et? Ha igen volt vele valami szivas?
-
Smiley
addikt
Annyi, hogy a jovoben erdemes lenne kerulnod a multibeast es a hasonlo dolgokat. Akkor lesz igazan fasza a rendszered, ha csinalsz tenylegesen a gepedhez egy jo clover config-ot, es akkor egy csomo felesleges kext nem fog kellene, plusz tudni fogod hogy tenylegesen milyen patch-ekre van szukseged. Ha van egy jo config a gephez, akkor minden os update es os upgrade olyan mint ha eredeti lenne a geped.
-
Smiley
addikt
válasz
aszti75 #34058 üzenetére
Akkor roviden osszefoglalva: Csinalj nyugodtan egy catalina telepitot mivel Mojave alatt szinten nem fog menni a geforce. Elso korben kell a fakesmc lilu whatevergreen meg a SSDT-EC.aml acpi patch. Az everymac-et turd at hogy melyik imac/macmini az ami a legkozelebb all ehhez a gephez es olyan smbios-t generalj magadnak. Aztan ha stabilan fut, akkor lehet probalkozni a dport->vga atalakitoval viszont mindenkepp aktivat keress belole.
-
Smiley
addikt
válasz
aszti75 #33987 üzenetére
Rosszul latod, ez tenyleg fut mindenen ami intel(sot lassan mindenen ami AMD), a kerdes inkabb az, hogy mekkora szopas mukodesre birni az adott vason. Most nalam a jelenlegi gep egy Z270-A | 7700K | RX580. Elotte meg egy P8P67WS | 3770 | RX580 volt. En altalaban olyan lapot szoktam keresni amiben intel a halokartya. Az irodai asrock lapom pont nem ilyen, de oda meg vettem bele intel kartyat. Procibol erdemes olyat venni, ami van gyari Mac-ben is megtalalhato, igy nem kell fakeid-val meg az energiakezelessel szenvedni, mert az adott SMBIOS-al oob menni fog.
-
Smiley
addikt
válasz
aszti75 #33980 üzenetére
Szerintem meg inkabb rakd ossze comsumer cuccokbol... ha mindenkepp osx-et akarsz, akkor ez egy ilyen jatek. Sok eves tapasztalat utan szerintem az asus lapok a legjobbak, lehetoleg intel-es halokartyaval. Integralt hang meg vga fronton nem vagyok otthon, mert soha nem hasznaltam oket osx alatt.
-
Smiley
addikt
válasz
aszti75 #33975 üzenetére
Érdemes AMI BIOS-al rendelkező gépet összerakni, ugyanis a konzumer piac nagy része azt használja, tehát a patch-ek nagy része is ehhez készül. Intel hd terén nem vagyokok otthon, de az irodai gépem majdnem ugyanez amit leírtál csak ASRock alapon és dedikált VGA-van. Igaz ott meg Sierra fut, de én nem látom akadályát, a Catalina-nak.
-
Smiley
addikt
válasz
kushwavez #33903 üzenetére
Nekem akkorat durrant az irodai hackliban a Sirtec beles chieftec, hogy majdnem osszeszartam magam
Azota csak a Seasonic.
Amugy fasza lett, asszem kedvet kaptam hozza en is. Igazabol itt van az asztalom mellett egy utolso szerias 2.0Ghz-s dualcore G5 8GB rammal meg egy Quadro FX 4500, raadasul majdnem karcmentes allapotban... egyszeruen nincs szivem szetbarmolni Jobs egyik legjobb muvet.
-
Smiley
addikt
En majdnem vettem egyet a mult heten, de sajnos meg volt nyomva az egyik fule. Nekem ha egyszer lesz, akkor a kivezetesek is meg lesznek csinalva normalisan
-
Smiley
addikt
válasz
tradeelek11 #33872 üzenetére
Meg generald ujra a kernel cache-t, ha torolsz vagy hozzaadsz valamit.
-
Smiley
addikt
válasz
Máté94 #33840 üzenetére
De ezek szerintem mind bios (UEFI) problemak, marmint ez a szar programozas eredmenye. En is beszoptam az asrock lapnal a cpu wake timing-al, de az konnyen orvosolhato volt, pedig ugyanaz a chipset mint a Main gepemen, ahol ilyen hiba nem jelentkezett.
(#33841) viktor001: Az integralt hang szerintem mindig is katasztrofa volt. Szarul is szol, meg csak a baj van vele... arrol nem is beszelve, hogy olyan zajos az osszes mint a huzat. Eleg jo usb-s hangkartyakat lehet kapni mar, ezeknek a 99% megy OOB, es platform valtaskor se kell ezzel szamolni. Ugyanez van az ethernet-el. Latom mit szopnak a realtek fele szarokkal, pedig 3e lehet venni Intel CT kartyat, az szinten megy OOB es ott nincs kompromisszum. Nekem most makom van mert Intel CT van a P8P67WS-en integralva, de anno vettem vagy 6 darab ilyen kartyat, a tobbi hackliba meg tartaleknak, de az evek alatt meg egyszer sem kellett cserelnem.
-
Smiley
addikt
válasz
Máté94 #33838 üzenetére
Hat pedig az lenyegeben semmit nem csinal mar, kiszolgalja a pcie-t lognak rajta az usb-k, az mivel univerzalis az menni fog, aztan ott vannak meg a sata portok, mivel az ahci protokol adott ezert az is menni fog, aztan dmi-n keresztul ra van madzagozva valami ethernet, valami hang plusz az extrak. Most azt, hogy az adott gyarto milyen hangcodec-et es ethernet esetleg wifi vezerlot valaszt, annak semmi koze a chipset-hez.
-
Smiley
addikt
válasz
kazsmerlaca #33726 üzenetére
Ebay-en, lehetoleg bontott mac-bol.
-
-
Smiley
addikt
De tenyleg... Nalam majdnem a defualt config megy. Ami extra van benne az 512vs4K NVMe patch ami HS-tol felfele nem kell, ezen kivul a macpro6,1 miatt az ECC patch, meg az intel halokartyanak ami atirja a device id-t(mert az apple-nek ezeket a kartyakat kulon deviceid-val adtak ), bar ezt lehet atirom linux alatt a firmware-ben. Kell meg a FakeSMC,Lilu,Whatevergreen kext, aztan megy is. Szerintem a catalina-s osszefoglalo nem lesz hozzu.
-
Smiley
addikt
-
Smiley
addikt
Hasznal valaki mar catalina-t meg 5500 XT Radeon-t?
Lassan vissza kell adnom a kolcson RX580-at, es megmondom oszinten lovesem sincs mi legyen. Ez ugye megy Sierra alatt, de ennek ugyis lejar a support-ja szeptermberben, akkor meg mar mennek a legujabbra. Teljesitmenyben igazabol ahogy olvastam ugyanott van ahol ez, de mivel havonta 4 orat jatszok, nekem ez boven eleg is. Most meg tudok venni uj 580-at csak aranyaiban tenyleg nem lenne dragabb az 5500 XT... -
Smiley
addikt
válasz
kazsmerlaca #33682 üzenetére
Ez par eve ilyen viccesen van megoldva. 2 vagy tobb display eseten ha mondjuk alul van a dock-od, akkor azon a display-en ahol szeretned, hogy legyen a dock a kovetkezot kell csinalni: elkezded huzni az egeretet lefele es huzod tovabbra is attol fuggetlenul, hogy a cursor mar elerte a display aljat, es egyszercsak atrakja oda.
-
Smiley
addikt
válasz
Máté94 #33680 üzenetére
Most mar ez is jo...
bar ez a lap ott szopatott ahol tudott. Amikor hozzam kerult meg ez a nagyon regi AMI Bios volt rajta, ami nem ismerte az Ivy Bridge-t. Semmi gond tobb szaz BIOS frissites utan ennel megint beszivtam, hibas volt az EEPROM ami raadasul forrasztott. Semmi gond, kiforrasztottuk es kerestunk masik IC-t, a legfrissebb BIOS rair, beforraszt... es semmi. Megint ki csak most az eredetit irtuk ra ami volt rajta, vagyis azt hittuk. Oke ezzel elindul. Csinaljuk meg az upgrade-et OS alol. Hat persze meg ahogy elkepzeltuk... az eredeti BIOS-ban nem mukodott az upgrage es utolag kiderult, hogy csak win7 alol hajlando normalisan mukodikni az a fos util ami az MSI oldalan van, win10 alatt latszolag minden rendben de reboot utan nem kezdte el. Ez is egy fel delutan volt.
-
Smiley
addikt
Par ora forumozas utan eljutottam oda, hogy a TSC (Time Stamp Counter) szinkronizacio hibaja okozhat ilyet. Aztan reboot utan rakerestem a log-ban de csak ennyi fogadott:
kernel: TSC Deadline Timer supported and enabled
Ezt el is vetettem ezt az otletet egy idore, de nem talaltam a netem mas magyarazatot. Aztan az egyik wake kiserlet utan nem inditottam ujra reset-tel, hanem hagytam futni egy kicsit. Aztan a reboot utan nekialltam megint turni a logokat, es az elozo uzenet utan 1-2 perccel mar megvolt amit kerestem. Innen pedig mar pofon egyszeru volt
Unsynchronized TSC for cpu 1: 0x0000000175712968, delta 0x154bd64ff
Unsynchronized TSC for cpu 2: 0x00000001759e69e0, delta 0x154bd64ff
Unsynchronized TSC for cpu 3: 0x0000000175cb5ac4, delta 0x154bd64fb
(#33678) Máté94 Soha nem volt MSI lapom, de azt hiszem en maradok az ASUS-nal.
-
Smiley
addikt
Meg egy hasznos info, amivel eddig a 10+ eves palyafutasom alatt nem talalkoztam. Van egy ilyen mindenfele kukabol osszeszedett mediastorage-em (Plex+Transmission), ami anno asztali gepkent funkcionalt igy jol megszivattam magam... ugyanis 10TB HDD van mar benne HFS-re formazva. Evekig csak foltozva volt az 10.8-rol 10.11-re upgrade-el rendszer, ami alatt szerintem 7-8 kulonbozo alaplap volt mar az evek soran ujratelepites nelkul. Most hetvegen ravettem magam, hogy akkor megkapja a MSI P67+i5-3470-et amit honapok ota kerulgetek es vegre atall teljesen EFI-re. Mivel a main gep is ASUS P67+i7-3770 ezert adott volt hogy megkapja annak a MacPro6,1 config-jat es mehet fel a High Sierra. Generaltam uj sorozatszamokat, masoltam az EFI particiot es tokeletesen mukodott 1 dolog kivetelevel. Sleep-bol olyan laggy lett a rendszer, hogy a jelszavamat nem tudtam beirni. Semmi hibat nem talaltam a logok-ba, aztan nagy nehezen kiderult, hogy a TSC-vel van a gond. Igazabol nem is ertem a dolgot, ugyanis tok ugyanaz az a chipset, a cpu family, meg a bios is AMi, es az ASUS-nal a sleep ment OOB. Szoval van egy VoodooTSCSync nevezetu cucc, es ez tokeletesen megoldotta a problemat, csak nagyon nehez volt ratalalni.
-
Smiley
addikt
Ezt leirom, hatha hasznos lesz masnak is aki nem integralt audio-t hasznal. Nalam mindig tiltva volt az integralt audio en egyszeruen nem szeretem oket. Szoval van nekem egy nem mai darab PCIe Maya44e kartyam, amit le kellett cserelnem, mert iszonyat zajos lett a jelenlegi alaplappal (P8P67WS). Vettem egy USB-s Scralett 2i2-t. Ez plug and play nem kell vele szenvedni es van fizikai volume is.
Kiszedtem a Maya-t, az megy majd at a PowerMac G5-be... es itt jott a pofara eses. Nem indult az OSX a Maya nelkul mert ACPIPlatform kernel panic-ra futott elejen. Ha beraktam a kartyat ment minden tovabb. Csinaltam ujra cache-t, termeszetesen elotte toroltem a Maya gyari driver-et. Kartya ki, megint kernel panic. Kartya ki, gondoltam bekapcsoltam az integralt audio-t ugyanis ilyenkor megvaltozhat a PCIe cimzes, bar ennek kicsi az eselye, hogy bejon... termeszetesen utana siman boot-olt. Ennek igy semmi ertelme, nem kell hang ahhoz, hogy a kernel elinduljon, foleg single user mode-ban. Mostanaban frissitettem a clover-t meg a configurator-t is, es mikozben nyalaztam a config-ot meglattam, hogy be van kapcsolva a fix audio. Amikor uj hw kerul a rendszerem ala, ez mar a 4 asszem amiota a jelenlegi telepitett Sierra van, mindig 0-rol indulok, es csak azt kapcsolom be ami feltetlenul szukseges. Szoval valamelyik frissites faszan default-bol bekapcsolta nekem ezt a szart.
A tanulsag ebbol, erdemes minden configurator frissites elott backup-ot csinalni a jelenlegi mukodo config-rol, aztan utan osszevediffelni az update utan. Azert kezdtem el hasznalni a configurator-t, mert baromi kenyelmes vele a driver-eket es magat a clover-t frissiteni, de ez szemet huzas volt.
-
Smiley
addikt
válasz
Cingi1979 #33566 üzenetére
Tehat... akkor megegyszer. Kernel parameterben kell a kovetkezo flag:
nvda_drv=1
Le kell toltened az nvidia oldalarol a WebDriver es utana telepiteni.
Ez alapjan pedig fel kell venned a Clover config.plist-be ezt a Clover NVidiaWeb beallitast.
Regebbi gepek eseten (BIOS vagy mar UEFI-s gep ami legacy modban van) clover config-tol es DSDT-tol fuggoen elofordulhat, hogy kelleni fog aPCIRootUID=1
vagyPCIRootUID=0
kernel parameter is.Szerk.: Ha valami egzotikus SMBIOS-t hasznalsz, mint pl macpro6,1 akkor kell a Lilu es a WhateverGreen is.
-
Smiley
addikt
válasz
Cingi1979 #33521 üzenetére
X58-on siman megy a Sierra, nekem egy UD5-on fut gond nelkul. MacPro4,1-MacPro5,1 SMBIOS kell hozza a ECC patch es kb next-next finish-el megy. De a catalina is futna rajta mindenfele gond nelkul, ha van hozza AMD 470/480 vagy 570/580 kartyad. Annyi, hogy nem az ilyen ossze-vissza kokanyolt telepitokkel kell probalkozni, hanem minnel inkabb arra kell torekedni, hogy vanilla legyen. De ha mar mindenkepp a ganyolt telepitokkel akarsz szorakozni, akkor inkabb a tonymac-es verziot probald, azt legalabb sokan fejlesztik meg hasznaljak.
-
Smiley
addikt
Van valami kulonosebb oka, hogy ezt a regi rendszert erolteted? Raadasul pont ezt a niresh fele ganyolast? Amugy egyszeru, fogj egy fat32-es pendrive-ot, arra ra tudod masolni a driver-t windows alol is, es a mac is latja.
-
-
Smiley
addikt
-
Smiley
addikt
válasz
bendzso79 #33496 üzenetére
Nem torli, csak patch-eli a gyari driver-t, hogy kezelje az 512byte-os block size-t is. Elvileg 10.13.x ota mint ha ez nativan is mukodne, de mivel nem erdekelnek az uj rendszerek, nem igazan astam bele magam jobban. Ezzel 10.12.x alatt biztosan mukodik az 512 block size.
Osszeraktam neked.
-
Smiley
addikt
válasz
kushwavez #33443 üzenetére
Nalam is nagyon fasza, bar kicsit kellett takolni rajta. P8P67 WS Revolution | i7-3370@4Ghz | 16GB | Toshiba XG5 NVMe | GTX 560Ti. Ez csak egy a 4 hacklim kozul. Sierra fut mindenhol, ez iszonyat stabil lett az evek alatt es nem igazan akarom lecserelni. Ez a gep nagyon jol meg lett csinalva, tenyleg olyan mint az eredeti mac... next-next finish. Bios betolti a clovert a sata ssd-rol aztan az betolti az nvme driver-t es onnantol mehet az OSX. A 10.12.6 viszont meg nem tamogatja az 512 block-os 3rd party NVMe-t. Szoval azt on the fly patcheli, meg azt az 1 deviceid-t, hogy az intel halokartyak is nativan menjenek. MacPro6,1 SMBIOS miatt kell a lilu meg whatevergreen kext, igy viszont full nativ az energiakezeles is. Megy a sleep meg a powernap is. Az oreg VGA-t kellene lecserelni, de nincs szivem kidobni addig amig megy.
-
Smiley
addikt
válasz
kushwavez #33438 üzenetére
Szuper, nalam majdnem ugyenez a config. Azt hiszenm nekem is be kellene szerezni vegre egy 580-at
Bar mivel a hackliban mar kb semmi kihivas sincs, ugy dontottem megprobalom belehackolni a P67-be a native NVMe DXE driver-t, azzal eleg vad lenne a gep es nem kellene a sata ssd se amin csak a clover van. -
Smiley
addikt
válasz
kushwavez #33414 üzenetére
Nem ástam bele magam... Viszont megnéztem és nálam ~/Library alatt van ez a file amit törölni kell. Én meg nem zártam be a Chrome-ot, ez volt a mázlim szerintem. A Chrome látta hogy van frissítés. Töröltem a file-t, aztán lelőttem a process-t. Amikor iújranditottam a Chrome-ot, már nem talált frissítést és újra létrehozta a file-t. Gondolom vissza lett már vonva.
-
Smiley
addikt
válasz
scream #33372 üzenetére
Azert az AHCI nagyon nem a flash storage-ra van tervezve. Mamint jo workaround volt a AHCI SSD, de ha zeneszerkeszto vagy videovago vagy barmi olyan alkalmazast hasznalsz, ami parhuzamosan olvas be adatot akkor nagyon jol jon az NVMe. Facebook meg Excel melle felesleges, de akkor is ideje volna levaltani az AHCI-t.
-
Smiley
addikt
-
Smiley
addikt
válasz
ddsteel #33313 üzenetére
Nézd, biztosan meg lehet csinálni faszára, a kérdés az hogy ez mennyi időt emészt fel. Mert ha fél évig tákolod mire jó lesz, annak az időnek az árából már biztosan tudtál volna venni egy eredeti gépet is. Az asztali az mtas téma, ott a tököm se venne eredetit, amikor ezerszer jobb vasakat lehet építeni... Sőt ha türelmes vagy és egy évvel lemaradsz, akkor szinte gyerekjáték az egész.
-
Smiley
addikt
válasz
kazsmerlaca #33303 üzenetére
Oké, akkor átfogalmazom. Azok az újabb Nvidia kártyák amik csak Webdriver-rel mennek (GTX7xx-től felfelé, kivéve a GTX750) nem működnek Mojave alatt.
-
Smiley
addikt
Amugy mostanaban en is szivok. Let egy x85a-ud5 lap a media storage alatt, es egyszeruen nem kapcsol ki. Leallit mindent de megy tovabb. Viszont ha nyomok egy resetet bekapcsolas utan, vagy csak ujrainditom osx-bol a gepet, utana tokeletesen kikapcsol. A szokasos gigabyte shutdown_0004 hulyeseg be van rakva, de egyszeruen nem jovok ra, hol baszodik el.
-
Smiley
addikt
válasz
Plasticbomb #33241 üzenetére
Clover deinit be van kapcsolva?
-
Smiley
addikt
válasz
kushwavez #33091 üzenetére
Ahogy irtam fenntebb is, a sata hot plug support-ot dobtak. Nekem van egy Asrock P35-os lapom, ahol ezt a feature-t ki tudom kapcsolni es patch nelkul is megy a HS.
-
Smiley
addikt
válasz
Kalacskepu #33087 üzenetére
En nem mondtam, hogy amator vagy. csak azt hogy a screenshot-okon nem latszik, hogy betoltesre kerult kext... addig pedig biztosan nem fog elindulni.
-
Smiley
addikt
válasz
Kalacskepu #33082 üzenetére
Persze, hogy nem megy tovabb, ha nincs a helyen a fakesmc.
-
Smiley
addikt
válasz
Kalacskepu #33078 üzenetére
Mert a 750 alapból támogatott. Meg lehet hackolni, de hw gyorsítás nem lesz, csak normális felbontás.
-
Smiley
addikt
válasz
Kalacskepu #33073 üzenetére
Az I/O Error HS-tol felfele azert van, mert dobtak a SATA Hot Plug support-ot, ha BIOS-ban van lehetoseged kikapcsolni akkor az megoldja a problemat, ha nincs akkor patchelni kell. Ezen kivul a 660Ti nem fog mukodni Mojave alatt, ugyanis nincs ra webdriver.
-
Smiley
addikt
Évről évre gyorsabban van meg.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Diablo IV
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Rövid videón az új Virtua Fighter játék
- Jön az Ashes of the Singularity 2
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Nincs kill switch az NVIDIA chipekben
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600X / RX 7600 / 32GB DDR4 / 1TB M.2 SSD
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3130, 94% Akkumulátor
- Beszámítás! Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2020 64GB 4G tablet garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi 12T Pro 8/256 GB kék / 12 hó jótállás
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest