- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- One mobilszolgáltatások
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
lanszelot #45959 üzenetére
Szerintem a Windows 10 miatt futottál bele a csak olvasható problémába. Ugyanis a rendszer kikapcsoláskor valójában egy félhibernálásos állapotba kerül. Ezért nem szokta engedni a Linux, hogy írhass rá ilyenkor.
Szerencsére kolléga már adott elegendő segítséget. Remélem sikerül megoldani, vagy legalább a fontos adatokat megmenteni. Komoly fertőzésnél sokszor már csak az újratelepítés jelent biztos megoldást. -
lev258
veterán
Az a kommentem GrotESC-nek szólt. Neki R9 270X van.
Hivatalosan a GCN1.2-nek van amdgpu drivere. Van már GCN1.1 támogatás is benne, de még kísérleti, külön kell engedélyezni. Állítólag valamikor lesz GCN1.0 is, de az még odébb van. Utóbbiak addig is a radeon-t használják.
Pano: Csak így tovább AMD! -
lev258
veterán
A régi zártnak vége, a támogatása megszűnik. A 16.04-ben nem lesz elérhető. A nyílt lesz, valamint elvileg a nyár végén érkezik az új zárt (a nyílt alapjain), a még sokaknak szükséges funkciókkal.
Pano: Majd még utánaolvasgatok. Egyébként arról azért tudj, hogy nem OpenGL-re készült eredetileg, hanem csak utólag portolták. Így valószínűleg nem fogja elérni a Windows-os szintet. Azt esetleg tudod, ez milyen GCN verziójú kártya. A sokféle számozás között már elvesztem.
Már látom, ez lényegében egy HD 7770-es, vagyis GCN 1.0. Erre még kicsit várni kell, a GCN 1.2 és 1.1 kapja most a figyelmet.
Lehet jobb, ha maradsz 14.04-en (LTS) a zárttal még egy darabig. -
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #45739 üzenetére
Ha a fájl szerkesztésén túl vagy és elmentetted, kell még egy sudo update-grub parancs.
GrotESC: Másik programmal próbáltad rátenni? Nagyon gyanús, hogy hibás a telepítő. -
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #45725 üzenetére
Ne a grub.cfg-t szerkeszd, hanem a másikat. Grafikus programhoz (pl. gedit) pedig ne használj sudo-t, csak gksu-t, különben tönkrevághatod a rendszert.
-
lev258
veterán
válasz
koviamy #45712 üzenetére
Az áruház megújul, amennyire tudom pont az új Ubuntu verzióban. A benne elérhető, vagy már feltelepített programok viszont nem fognak új verzióra frissülni, de hibajavításokat kaphatnak (természetesen annál azért újabbak lesznek, mint amik a jelenlegi verziókban vannak). Te manuálisan tudsz olyan módosítást eszközölni, amivel egy-egy programod valóban frissülni fog.
Próbáltam a végét egyszerűbben magyarázni. -
lev258
veterán
válasz
koviamy #45710 üzenetére
A Linux disztribúciók nem így működnek, kivéve akkor, ha rolling-ot használsz.
A kiadás előtt befagyasztják egy adott verzióra az összes elérhető szoftvert, amikhez biztonsági frissítéseken kívül más nem érkezik. Persze külön csomagtárolók használatával lehet frissebbet is elérni. Ez az egyik módja annak, hogy biztosítsák a rendszer stabilitását. -
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #45703 üzenetére
Valaki már írta, hogy amikor megjelenik a Grub választóképernyő, nyomni kell egy "e" betűt, és akkor lehet szerkeszteni dolgokat.
-
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #45701 üzenetére
A kernelopciók szerkesztésénél lesz egy olyan, hogy quiet. Ezt a szót kell törölni.
Egyébként melyik videókártyát használod melyik driverrel? -
lev258
veterán
válasz
PumpkinSeed #45699 üzenetére
pepperflash kell neki. A sima Firefox-os flash csak 11.2-es.
-
lev258
veterán
válasz
lanszelot #45668 üzenetére
Igen, felfrissíti magát a véglegesre.
Az EFI, valamint az UEFI a BIOS újabban használt megfelelője. Előbbi Mac-en használatos. Ezt semmi nem fogja neked felülírni. Az más kérdés, hogy létrehozol EFI partíciót, meg esetleg új partíciós táblát. A kettő teljesen mást jelent. -
lev258
veterán
válasz
lanszelot #45664 üzenetére
Tudom, hogy ez egy létező probléma. Viszont az, hogy almát használsz, szintén egy tényező. Bár szokványos hardverekből épülnek fel, de van, hogy egyedi a belső szoftverük. Így ezt sem lehet kizárni.
Akkor majd próbáld meg egy új Ubuntuval (én lassan egy hete a még béta Ubuntu Mate-t nyúzom).
-
lev258
veterán
válasz
lanszelot #45661 üzenetére
Videókártyához zárt vagy nyílt drivert használsz? A Mac gépek egy másik kategória, simán el tudom képzelni, hogy bizonyos funkciók nem mennek úgy, ahogy kellene. (Általában kell a rendszernek egy alapszintű kommunikáció a BIOS, illetve gyári beégetett szoftverek kapcsán. Ez Mac-eknél nehezebb.)
Mondanám, hogy nézd meg egy Ubuntu 15.10-zel vagy 16.04-gyel, de gondolom az újratelepítés nem opció jelenleg.
akom: Ma már ahol lehet, érdemes a 64 biteset használni. Az egyes programok így bár kicsit több memóriát esznek, de a rendszer számára elérhetővé válnak egyéb hasznos funkciók. -
-
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #45631 üzenetére
Nyílt vagy zárt drivert használsz a a VGA-hoz? Korábban mi volt, miről váltottál?
-
lev258
veterán
válasz
lanszelot #45627 üzenetére
Elég sok olyan rendszer van, ami stabil és használható. Én most épp Ubuntu Mate 16.04 beta alól írok, de írhatok Mint Cinnamon alól is. A kollégák meg sok más rendszerről. Válassz egy LTS-t, a gépedhez megfelelőt, majd pedig használd. Ha hiba van, akkor annak utána kell nézni, kizárni az esetleges hardveres okokat.
A rosszul kiírt telepítő is tud okozni érdekes problémákat. -
lev258
veterán
válasz
vadorzó #45599 üzenetére
Biztos, hogy Linuxon nem lehet szóra bírni?
Wine-nal nem fog menni a dolog.
NagyZL: A hivatalos Linuxos flash támogatás leállt pár éve, csak hibajavítások jönnek. A Chrome-ba viszont be van építve frissebb flash, amit a Firefox-szal is meg lehet etetni. Elvileg idén a Chrome és sorban a többi is kukázni fogja a flash-t. -
lev258
veterán
válasz
lanszelot #45589 üzenetére
Én is úgy látom. A Gloobus-os ppa-t nem inaktiváltad, az az y ppa manager meg úgy tűnik, minden fájl tartalmát duplázta, ami kissé zavarja a csomagkezelőt.
Csak jelzem, Ubuntu alapú rendszereknél szokott lenni Szoftverforrások menü, ahonnan egyszerűen lehet kezelni a ppa-kat.
Jó hír, az Operára most nem panaszkodik.
Egyébként úgy látom, a Zorin alaptelepítésnél rendelkezik Opera tárolókkal (ppa-val), meg egyebekkel. -
lev258
veterán
válasz
Bahamut.Ryu #45563 üzenetére
Angol nyelvi leírásokat találni a témában, talán érdemes azok között mazsolázgatni. Konkrétan /system csatolást még nem láttam azokban, amiket néztem.
-
lev258
veterán
válasz
Bahamut.Ryu #45560 üzenetére
Én megvallom, adb-t még sosem használtam és úgy érzem, a tipikus Linuxos topikokban is ritkán látni olyat, aki használja és tud segíteni. Androidos topikban próbáltad már?
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #45417 üzenetére
Persze. Én csak azt jeleztem, hogy két környezet esetén a nem x-es formátumok a legjobb választás (.doc, .xls, ...).
Nálunk a kolléga LibreOffice-t használ és Microsoft-os környezetbe küldözgeti a fájlokat. Még a képletek is egészen jól megjelennek, vagy könnyen javíthatóak (másik karakterkészlet). -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
vadorzó #45397 üzenetére
A nem x-es formátumokkal egészen jól boldogul, szerintem érdemes friss LibreOffice-t használni ppa-ból (erről majd később). A kérdés leginkább az, pontosan milyen jellegű funkciókat használsz Word alatt. pl. makrók nem mennek
Ami azért meglepett, több Microsoft Office-t használó ismerősömtől is hallottam már, hogy az egyes verziók sem azonos módon jelenítik meg a dokumentumokat, időnként még az olvashatóság sem garantált. Végülis ezt a LibreOffice is tudja. -
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #45338 üzenetére
[link]
Példákkal szemléltetve. -
lev258
veterán
válasz
vadorzó #45331 üzenetére
Majd akkor kell, ha állandóra akarod felcsatolni azokat a partíciókat és Terminálon keresztül szeretnéd megoldani. Ha nem állandóra, akkor pedig pár kattintás a rendszerben.
SSD-ről talán már ajánlottak mások írásokat, ott a trim-et érdemes beállítani, ha a rendszer nem tenné meg automatikusan.
Ha csak Linux lesz a gépen, idővel talán megérné az ntfs partíciókat is lecserélni. Egyrészt egy kicsit lassabbak a műveletek a natív Linuxos fájlrendszerekhez képest, másrészt az ntfs partíciót időnként illene töredezettség mentesíteni Windows alól. -
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #45292 üzenetére
Ha rosszabb nem lett, maradhat így. Maga a driver elvileg jobb, talán többet tud kicsiholni a videókártyából.
-
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #45290 üzenetére
A Továbbinál nincs semmi változás, te írtad. Akkor ne nyúlj hozzá.
Ha kijelölöd az elsőt a listában, meg fogja mondani, kell-e még más hozzá (valószínűleg be is jelöli). Normál esetben neked nincs szükséged CUDA-ra és OpenCL-re. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #45258 üzenetére
Ha a ppa felvételénél így döntött, akkor jó ez így. Bár nem értem, miért veszi fel, ha aztán nem igényli.
-
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #45256 üzenetére
Ha megnézed a ppa oldalát, ott látszik, hogy nem csak a 364-es verzió van. Szerintem az a legújabb, még egyfajta kísérleti driver, így talán próbálhatnál kissé régebbit is. Természetesen csak rajtad múlik.
Akkor ezek szerint a További illesztőprogramoknál nem cserélődik. -
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #45254 üzenetére
Ha minden stimmel, elvileg a További illesztőprogramoknál is az új fog megjelenni.
Egyébként kérdezni akartam, hogy a két megjelent ppa közül miért csak az egyik van bejelölve (sima és Forráskód). Te csináltad vagy ezt produkálta? -
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #45249 üzenetére
Nem. Van egy rész a linken, ahol leírják, hogyan kell ppa-t hozzáadni. Illetve ott lesz az ehhez a ppa-hoz tartozó egyedi azonosító sor.
-
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #45247 üzenetére
Ha így akarod felrakni az újat, el kell olvasni a Readme-t.
Erre a ppa-ra gondoltam: [link] -
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #45244 üzenetére
Az updates elvileg ugyanabból a főverzióból frissebbet tesz fel. Ahogy a kolléga írta, a kártyádhoz egyébként van már jóval frissebb driver is. Intel-t akkor használ, ha átváltasz rá. Simán a nyíltat választva az Nvidia-t használja nyílt driverrel.
Ha frissebb zártat akarsz, van hozzá rendes ppa. -
lev258
veterán
válasz
alfamate89 #45226 üzenetére
Itt tárgyalják az általam is bemutatott példát a véglegesítéssel: [link]
-
lev258
veterán
válasz
alfamate89 #45224 üzenetére
Ez még csak az ideiglenes megoldás, minden újraindításnál meg kell ismételni. De lehet véglegesíteni, hogy ezt ne kelljen. Egyébként ezek után a Kijelzők menüben is megjelenik, lehet ott is váltani.
-
lev258
veterán
válasz
alfamate89 #45220 üzenetére
Próbáljunk meg valamit.
Írd be, hogy:
cvt 1280 800
Kapsz rá majd egy Modeline-nal kezdődő hosszú sort.
Ezután add ki
xrandr --newmode amiaModelineutánvanazidézőjellelkezdve (pl. xrandr --newmode "1600x900_60.00" 118.25 1600 1696 1856 2112 900 903 908 934 -hsync +vsync)
majd
xrandr --addmode DVI-1 "1600x900_60.00" (értelemszerűen azt, ami neked lesz idézőjelben) -
lev258
veterán
válasz
alfamate89 #45218 üzenetére
xrandr parancs mit mond?
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #45214 üzenetére
Nem kell kerülni. Csak vannak, akik jobban szeretik a "klasszikus" menürendszert, felületet.
-
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #45194 üzenetére
Van kéznél egy telepítő? Live alól hozzá tudsz férni legalább a fájlokhoz? Úgy tudom, titkosítás esetén is megoldható, csak kell még valamit csinálni.
Pontosan mit ír? Nincs tele a partíció? -
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #45192 üzenetére
Hűha, titkosítás is van. Remélem az nem nehezíti a dolgot.
Arra a fájlra gondolok, amivel a touchpad-ot akartad beállítani.
50-synaptics.conf -
-
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #45184 üzenetére
Hűha. Elég sok dolog történt. Az első kiemelendő, hogy a Mint nem a lightdm-et használja, mint a többiek, hanem a saját gyártású mdm-jét. Van egy olyan sejtésem is, hogy a .conf fájlba került légypiszok.
-
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #45166 üzenetére
Van valamiféle lemezkezelő alkalmazás, nem tudom, ott pontosan mi a neve.
-
lev258
veterán
válasz
alfamate89 #45163 üzenetére
Ha valami furát tapasztalsz (a videókártya miatt), szólj és megoldjuk.
-
lev258
veterán
válasz
alfamate89 #45161 üzenetére
A gép paramétereitől is függ. Kezdőknek az Ubuntu (vagy variánsai), illetve a Linux Mint ajánlott. Telepítés előtt van lehetőséged kipróbálni is a rendszert.
-
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #45158 üzenetére
Live módban mi a helyzet, SMART adatoknál mit ír?
Nincs kizárva a HDD gyengesége. A lemezt formáztad, új partíciós táblát csináltál?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Ford topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Vigneau interaktív lokálblogja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Xbox Series X|S
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Microsoft Excel topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- DELL PowerEdge R630 rack szerver barebone - 2xSocket 2011v4 , 24x DDR4 DIMM, H330 RAID, 39369Ft+ÁFA
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged