-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
Focke-Wulf #50487 üzenetére
Igen, ki kell találni. Ugyanis a régi DOS-os karakterkiosztást használja, vagyis másik billentyű lesz a /. Első körben megpróbálhatnád azt, hogy a .exe fájlodhoz társítod a DOSBox-ot. Úgy elvileg rögtön indítja.
Vagy a kolléga javaslata. Úgy nem a DOSBox-on belül variálsz, hanem készen kapja az útvonalat.
Én egyébként egy indítófájlt szoktam csinálni a DOSBox-os cuccokhoz, pl. a HoMM 1-hez. -
lev258
veterán
válasz
Focke-Wulf #50473 üzenetére
Igen. Ezek alapján a programod DOS-os, nem a Windows API-t használja.
-
lev258
veterán
válasz
Focke-Wulf #50463 üzenetére
Terminálba: wine szóköz, majd behúzod az exe-t a fájlkezelőből. Erre Enter.
pl. wine '/home/levente/Letöltések/Caesar3/Caesar3.exe'
ampulla: Szerintem a letöltési oldalon akarja kiválasztani, melyik kell az ő rendszeréhez (mármint melyik virtualbox). -
lev258
veterán
válasz
Flowtation #50415 üzenetére
Ez nem jó.
Volt régebben törekvés egyfajta egyesített szinkronizációs csomagkezelésre, mint pl. a Google szolgáltatásai vagy a böngésző eltérő gépeken. Ez egy opcionális dolog volt, normál felhasználók általában nem is találkoztak vele. Aztán végül nem nyert teret.
Te vagy a második ember, akinél ilyet látok megjelenni a Szoftverközpontban. És annál az esetnél se jöttünk rá, mitől jött elő neki és hogyan oldjuk meg.
Egyébként a Voyager-t én nem ismerem, nem használtam még.
A Szoftverközpont helyett vagy Terminálból, vagy Synaptic-ból telepítek. Csak az már nem az abszolút kezdők játékszere. -
lev258
veterán
válasz
Flowtation #50413 üzenetére
Tudom.
Pl. az lshw parancs részletes információkat közöl, beleértve a használatban levő drivereket is. De vannak grafikus programok is (I-Nex). -
lev258
veterán
válasz
Flowtation #50411 üzenetére
Van driver és a rendszer használja is.
Amit telepítettél, az egyfajta frissebb proci firmware, ami APU-nál természetesen segíthet a videókártyán is.
Ha még nem tetted, mehetnek fel a frissítések, az még a fontos lépés (és segíthet még a videókártyával). -
lev258
veterán
válasz
Flowtation #50379 üzenetére
A telepítés akkor lezajlik? Csak az indulás nem sikerül? Mert akkor elő kell hozni a Grub-ot (Shift vagy Esc), nyomni egy e-betűt, majd beírni a quiet splash után a nomodeset szót is. Ez egyébként csak az aktuális indításra vonatkozik, de kiderül, segít-e.
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #50376 üzenetére
nomodeset
-
lev258
veterán
válasz
#21078528 #50367 üzenetére
Nincsenek, ha rendesen felmentek a frissítések is. Illetve tévedek, néhány nagyon új videókártyához frissebb kernel kell.
Nálam is volt gond vele, még amikor megjelent. Aztán szépen lassan megérkeztek a javítások.
Vannak még problémák, ez tény. De a 16.04 mérföldkő az AMD támogatásban. És a kérdezőnek nem is volt baja vele (a témázáson kívül).
Slownz: Ezért írtam, hogy nemcsak Ubuntu (Unity-vel) létezik. Ott a többi disztribúció, eltérő grafikus felületekkel. -
lev258
veterán
válasz
Focke-Wulf #50244 üzenetére
Mi lenne az a szoftver? Nem minden fut Wine-nal.
Valahol a menüben találsz egy Terminál nevű szoftvert/programot. Ha azt elindítod, kapsz egy fekete ablakot, amibe lehet írni (egy konzolt). Oda írd be az uname -a parancsot, majd Enter. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #50194 üzenetére
Nem egymás mellettiek variálása egyáltalán nem triviális. Főleg, ha aztán hozzá is akarod csapni valamelyikhez. Mivel alapvetően fizikailag is hasonló viszonyban állnak egymással a lemezen.
-
lev258
veterán
válasz
jerry311 #50118 üzenetére
A videód alapján valamiféle Gaia nevű rendszer ez, RHEL alapokon. Ha te kezdő létedre ilyet kezelsz, ne haragudj, de rossz helyre kerültél, nem neked való a pozíció.
Vannak kernelparaméterek, amiknek eltüntetése részletezi a betöltés során a dolgokat (pl. quiet splash törlése). Vannak log-ok, amik rögzítik a működő rendszer során zajló eseményeket. Hogy számodra mit jelent a debug, azt én nem tudom. A kdb-ről vannak jó leírások a neten. Viszont biztosan nem nevezném kezdő szintűnek. -
lev258
veterán
Fentebb már nyilatkoztam. Igazából rád van bízva. A saját igényeid, elképzeléseid a mérvadóak.
Megjegyzés: Ha felment a rendszer, előfordulhat, hogy az extra adat partíciók nem lesznek rögtön használhatóak (nem lesz jogod hozzájuk). Ettől nem kell megijedni, majd holnap megoldjuk. -
lev258
veterán
Jó az, csak kellenek a frissítések. Sok javítás volt a kernelben (eredetileg nekem is gond volt vele, de a frissítések megoldották). Én emellett használok frissebb, de stabil Mesa-t is. Az AMD nagyon jó úton halad, a támogatásuk lassan nemcsak egy szinten lesz az Intellel, hanem még jobb is.
-
-
lev258
veterán
válasz
Ereshkigal #49953 üzenetére
Ahol UEFI van és nincs még javítva a hiba, ott ezzel nemcsak a disztrót nyírod ki, hanem téglát csinálsz a gépből.
-
lev258
veterán
válasz
Fejlesztő13 #49945 üzenetére
Azt ki mondta? Van olyan Ubuntus gépem, aminek a jelszava "szia". Hupsz.
-
lev258
veterán
válasz
Fejlesztő13 #49942 üzenetére
Ismerkedésre: Live-on (vagy perzisztens Live-on) nincs jelszó (legfeljebb egy Enter-t nyomsz). Volt már korábban pár próbálkozás a jelszó megszüntetésére, de a saját rendszerüket vágták haza vele. Gondolom létezik működő megoldás is, de bennünket eddig nem érdekelt, így nem tudjuk megmondani.
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #49927 üzenetére
Amikor a rendszer frissíti magát újabbra (pl. 12.04-ből 14.04 lesz), átírja a tárolókat is. Ha ez nálad nem történt meg, akkor maga a frissítés sem zajlott le sikeresen. Nem mondom, hogy telepítsd újra, de azért figyelj oda, hogy legyen mentés a fontos adatokról, vagy legyen egy Live a közelben, ha gond lenne.
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #49923 üzenetére
Valamikor 12.04-esed volt és azt frissítetted?
Mit mond a sudo apt-get update (lehetőleg pastebin-re kerüljön)? -
lev258
veterán
válasz
toth_janika #49920 üzenetére
Precise tárolók? Azok a 12.04-hez tartoznak.
-
lev258
veterán
válasz
Lathronos #49914 üzenetére
Az utóbbi időben ritkábban jártál erre, szervezés alatt van egy topik reform, ami a kezdőknek szánt topikokat érintené, tisztázná a rendeltetésüket. Ha minden jól megy, még januárban megejtjük.
Kolléga hibája/megcsúszása nemcsak az övé, a miénk is, a jelenlegi rendszeré.
Inkább szűkül majd.Kérdéseket privátban.
-
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #49911 üzenetére
Ez inkább a haladó topikba való.
-
lev258
veterán
Nálam is gondok vannak az AMD proci hőmérséklet kijelzéssel, ez sajnos az AMD sara. Ettől még működik, illetve ez normál esetben csak valamilyen eltolást (vagy függvényt jelent), nem szokta befolyásolni a kritikus határt valójában.
Nálad ezek szerint rosszabb a helyzet.
Egy próbát megér, legfeljebb elkönyveled, hogy tényleg nem működik. -
lev258
veterán
Igen, most naprakész a videodriver is.
"OpenGL core profile version string: 4.1 (Core Profile) Mesa 13.0.3 - padoka PPA
OpenGL core profile shading language version string: 4.10"
==> 4.1
Persze lehetne még fokozni, de ahhoz már igazi bleeding-edge tároló kell, amit még én se vállalnék be. -
lev258
veterán
1. Legyen a rendszer naprakész (frissítések, kernellel együtt).
2. A Ubuntu topik Összefoglalóban van egy leírás, hogyan frissítsd a Mesa csomagot.
3. Ubuntu 16.04-et (vagy annak variánsát) ajánlom.
Eléggé kaotikus, amit írnak a videókártyádról. Az biztos, hogy OpenGL 4.1-ig rendben van. Szerintem azon túl képes még néhány kiterjesztésre, de valószínűleg nem fedi le a teljes specifikációt magasabb OpenGL verziószámon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- EAFC 25
- Magisk
- Apple MacBook
- Merevlemezek megbízhatósága, élettartama
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- LEGO klub
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iOS alkalmazások
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 3540 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest