- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- iPhone topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #55447 üzenetére
Nekem nem egyértelmű amit linkeltél. Franc tudja pontosan mit csinál az.
Az én megoldásom az [link], hogy azt a 350MB-os mappát ahová ment mindent, azt rakod be a ramdiskbe. Ha normális neted van, akkor nem is kell semmi mással foglalkozni, mert egy weblap betöltése gyorsabb, mint ugyanazokat kiolvasni a háttértárról.
Igaz ez a dolog az SSD-k idejében már kevésbé érdekes, de egy lassú hdd-s gépen ég és föld különbséget tud jelenteni.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #55451 üzenetére
Hoppa, az a link csak az érték automatára állítása volt, bocsi. Amúgy a lényeg alatta volt, de ugyanaz a hatása, mint amit leírtál:
browser.cache.disk.enable
kikapcsbrowser.cache.memory.enable
bekapcs
és létrehozod ezt a kulcsot a linkben is leírt értékkel :browser.cache.memory.capacity
KDE-s disztókkal is műxik!
Itt a FF beállításokban akár ellenőrizhetjük is:
Ezt a módszert anno egy Wines SSD tuning leírásból nyúltam.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
norbert400
tag
válasz ubyegon2 #55450 üzenetére
most már így hagyom, de hogy kellett volna beállítanom hogy ne egy helyen legyenek?
Partition: ID-1: / size: 103G used: 5.2G (6%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: /home size: 147G used: 1.8G (2%) fs: ext4 dev: /dev/sdb5
ID-3: /media/norbi/UBUNTU 16_0 size: 7.3G used: 1.5G (21%) fs: vfat dev: /dev/sdc1
ID-4: swap-1 size: 8.46GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda5nem kellett volna beállitani csatolási pontot vagy micsodát ugye csak szimplán üresen hagyni és a fájlrendszert beállitani.
-
nagyúr
válasz norbert400 #55453 üzenetére
Ez most úgy van, ahogy akartad, külön meghajtón van a /home. Az normális, hogy a fájlkezelő egyben látja, a /home nélkül nem is állna fel a rendszer.
nem kellett volna beállitani csatolási pontot vagy micsodát ugye csak szimplán üresen hagyni és a fájlrendszert beállitani.
Ez is egy módszer, ha csak a / -t jelölöd ki, akkor megcsinálja magának a /home-ot azonos meghajtón, de a legjobb a kézi telepítés/particionálás, akkor mindent úgy állítasz be, ahogy jónak látod.
-
norbert400
tag
Nagyon szepen koszi az eddigieket.
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok!
Meglévő Win10 mellé szeretnék Linuxot installálni.
Következő kérdéseim lennénk:
- kell neki külön partíció?
- melyik disztribúciót ajánlanátok egy tök kezdőnek?
- Teljes értékű Office csomag elérhető rá?
Köszi! -
nagyúr
válasz jackal79 #55456 üzenetére
Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-vel
Képregény - Windows mellé UbuntuJa és a Linux Mind yt csatorna bemutatói!
Van az Összefoglalóban ez a két írás és a LM csatorna, ezeket nézd át és kezdd egy Linux Mint 18.2 Cinnamonnal vagy KDE-vel kinézetre az a kettő a legwindózosabb, nem lesz szokatlan a kezelőfelülete. Mindkettő egész jól konfigurálható, a Cinnamon egyszerűbb kicsit kezdőknek. Van két lightosabb felülete is, a Mate és az XFCE, nézz meg pár yt bemutatót, hogy néznek ki.
(#55455) norbert400 Csak ügyesen!
[ Szerkesztve ]
-
norbert400
tag
deluge-n beállitottam hogy letöltések helyett a home-ba rakja a letöltött cuccokat torrentről. kb 2másodpercig tölt majd utána befejezi és pirosra/hibára vált.
Ha pedig visszarakom a letöltésekre akkor nincs semmi gond.Ugye a home lenne a 2. wincseszterem amit direkt ezért tartok fent.
Mi lehet a gond? -
Flowtation
őstag
válasz norbert400 #55459 üzenetére
Szia!
Valószínűleg jogosultsági probléma. A home-on belüli Letöltésekre gondolsz, vagy másik mappára? A deluge-nak valszeg nincs hozzáférése a külön home mappához. De azért várd meg a szakik véleményét is, lehet, hogy hülyeséget írtam.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
jackal79
aktív tag
Köszi mindenkinek
Még annyi, hogy tudtok olyan app-ot, ami tud Win alatt is partíciót létrehozni? Nem szereteném a Win-t is újra rakni.
Köszi! -
nagyúr
válasz jackal79 #55461 üzenetére
Winnek van saját lemezkezelő-je, ehhez semmilyen külön app nem kell, meg kéne keresned.
Amúgy a Linux telepítéskor a particionáló résznél fogod látni a partíciókat, ott a méret, a fájlrendszer NTFS, nehéz elnézni. Kézi, Valami más opciót válaszd a telepítéskor majd. A Képregényben jó képek is vannak a particionálásról.(#55459) norbert400
Nem értelek, maga a /home van külön HDD-n és azon belül van a Letöltések, egyébként nézd meg pontosan az elérési utat, nem biztos, hogy jól adtad meg a Deluge-nak. Ha /home-ba töltesz, ott nem kéne lenni jogosultsági gondnak, ha mégis, akkor az FSTAB-ban fel kell csatolni auto-ra.
[ Szerkesztve ]
-
jackal79
aktív tag
válasz ubyegon2 #55462 üzenetére
Mekkora minimum hely szükséges a rendszernek? Sajnos a laptopban egy 240-es SSD-van arra menne a 2 rendszer. Egyéb file-ok tárolására nem azt használom, tehát csak a 2 rendszernek kellene, ez elég lehet?
Bocs a sok kérdésért, de ha nem minden feltétel adott, akkor nem állok neki.[ Szerkesztve ]
-
norbert400
tag
így nézne ki a dolog. és a képen látható home-ba raknám ami ugye a 2. winchester.
közben látom hogy van olyan hogy jogosultságok ha rámegyek akkor nem enged modositani mert nincs jogosultságom.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz jackal79 #55463 üzenetére
15 GB simán elég, én annyikra osztottam fel az SSD-t, az állandó disztrónak van 20GB, de ez már nagyon túlbiztosítottnak számít. most néztem, 13,7 GB még szabad belőle
ezeken is minden Linux disztró van, igaz 16, nem 15
Bocs a sok kérdésért, de ha nem minden feltétel adott, akkor nem állok neki.
Pont ezért van a topik!
(#55462) ebben épp ott az FSTAB auto csatolás leírása, majd arra szükséged lesz, ha a letöltések külön partícióra megy. Elsőre talán nehéznek tűnik, de nem az, úgyis segítünk.
(#55464) norbert400
ALT F2-vel előhívott kis ablakban indítsd rendszergazdaként a fájlkezelőt, akkor tudod állítani a jogosultságot.
gksu nautilus
parancsot ird a kis ablakba, terminalba is írhatod, ha nincs gksu fenn, akkor telepitsd asudo apt install gksu
paranccsal[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ma 21 éves a KDE!
https://timeline.kde.org/#start-scroll
Itt van egy remek kis képes bemutató, hogy a Unix megszületésétől milyen állomásokon mentek keresztül. Én azt hiszem a KDE 3.5 idején találkoztam vele először. Az se ma volt.[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
törölt tag
Kedves fórumozók!
Összeütöttem egy kis ismertetőt a sátáni systemdről, olvasható itt!
-
-
nagyúr
Ez jó, érdekes és hasznos nézegetni,- olvasnivalók, KDE timeline, systemd-s írás, új Fedorás cikk!
[ Szerkesztve ]
-
ALFA
senior tag
-
nagyúr
-
ArthurShelby
addikt
válasz CPT.Pirk #55433 üzenetére
Bocsánat a késői válaszért.
Mit kell tudni erről a pupi linux disztróról. Ahogy látom csipesz fejlesztette.Másik: ez a firefox-ot ram-ba tenni ötlet tetszik (bár nem teljsen értem, de nagyon érdekel).
A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
válasz ArthurShelby #55472 üzenetére
Ha jól értem az fstab -ban kell mountolni (felcsatolni) mindent. Itt ebben az esetben a ram egy részét csatolnánk fel fstab-bal.
A másik azt sem értem, hogy akkor mit kéne ram-ba tenni? Az op rdsz egy részét, vagy a ff egy részét?gy.k. jelentése gyakorlatilag?
A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
csixy
addikt
válasz ubyegon2 #55462 üzenetére
Én újabban úgy csinálom, hogy az első két partíció a windows 10-é, a harmadik az /ADAT (ez NTFS csakazért is) és ebben van a Letöltések mappa és a negyedik (ez kiterjesztett) a linuxé benne a logikai / és a logikai swap partíció. A linux letöltései is a /ADAT partíció Letöltések mappájába vannak irányítva. Tudom hogy eretnekség linuxban NTFS partíciót használni , de én ezt a kompromisszumos megoldást választottam. Hozzáteszem, hogy nem sokat torrentezek, és csak "hivatalos" célokból torrentezek.
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
nagyúr
válasz ArthurShelby #55473 üzenetére
Ezeket irta a Kapitány:
Írd be ezt a sort az fstab aljára:
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0A fenti sorral a /tmp mappa kerül ramdisk-be, ez a tmpfs, ennek a mérete függ a fizikai memóriától, szerintem ide elég 400M
Ez pedig a Firefox cache-t küldi a fenti ramdisk-be:
Ha ez és egy újraindítás megvolt, akkor pl. a Firefox cache-ét így lehet betenni a ramdiskbe:Írd be a címsorba, hogy about:config, majd pedig létre kell hozni egy új stringet, aminek ez a tartalma: browser.cache.disk.parent_directory és ez az értéke: /tmp
Az a módszer, amit én írtam, az pedig kifejezetten a Firefox cache-t irányítja memóriába a -1 értékkel rugalmasan kezelve annak méretét.
Mindkettő ugyanazt az eredményt hozza.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Tudom hogy eretnekség linuxban NTFS partíciót használni , de én ezt a kompromisszumos megoldást választottam.
Nem eretnekség az, inkább marhaság, de ha a Win is arra a letöltő helyre dolgozik, akkor nincs más opció. Linux alatt lassabb, nagyobb processzor használatot eredményez, de ha valaki Wint- is használ.....
Hozzáteszem, hogy nem sokat torrentezek, és csak "hivatalos" célokból torrentezek.
Aham, én is.
MBR-nél teljesen jó úgy a particionálás, bár szokatlan a swap-ot logikaira tenni, de nem sokat számít. Azt olvastam anno, hogy lassú meghajtónál a lemez elejére teszik.
-
törölt tag
-
CsengődiGeri
tag
Tisztelt Linux közösség.
Alapszinten már sikerült összebarátkoznom a LinuxMint 8.0 Mate32bit-es OP. rendszerrel egy régi P4 3GHz.-es 3 GB RAM-ot tartalmazó vason de 2 dologba belefutottam amit nagyon hiányolok mivel windowson megszoktam és itt nem találom a megoldást. Biztos van megoldás csak én vagyok még zöld és nem találom.
1. Szeretném a gépet csatlakoztatni az othoni hálózatomhoz file-k mozgatása céljából ami elég kaotikus de a win-es gépek látják egymást csak a linuxos őket és a linuxost nem. A hálózaton van egy w10 kábelen, egy w7 kábelen, egy w8.1 wifi-n és lenne még a Mint wifi-n. A Mint érzékel valami win-es hálózatot de amikor be akarok rá lépni azt irja nem tudja olvasni a megosztások listáját (pedig vannak mert a win-esek látják egymást és oda-vissza megy is a másolás). Van ötletetek mit kellene még beállítani, hogy lássák egymást.
2. A youtub-rol szeretnék letölteni filmeket illetve csak azok zenéit de még erre sem találtam megoldást. Találtam egy youtube-dl programot de hiába telepítettem nem jelenik meg a program listában így használni sem tudom. A másik, hogy a letöltött filmekről szeretném leválasztani a hangot, a win-hez van erre egy program de linuxon még említést sem találtam arról mivel lehet ezt megcsinálni.
A segítséget előre is köszönöm. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz CsengődiGeri #55481 üzenetére
2: a youtube-dl az egy konzolos program, grafikus felület nélkül, ezért nem találtad a programok között. Ez egy elég összetett program, de ha nyitsz egy terminált és oda beírod ezt:
youtube-dl videóurlcíme
Akkor letölti azt a videót abba a mappába, ahol éppen áll a terminál. Emellett még nagyon sokat tud, van róla dokumentáció csak keress rá a googleben. Viszont amire te gondoltál az nem ez a progi, hanem a minitube program, az grafikus.
Hang kimentésére:
Vannak nagy és összetett programok amikkel tudsz videót szerkeszteni, de szerintem a legegyszerűbb, ha megismered az ffmpeg képességeit. Ha megy az angol, akkor egy nagy rakás példát látsz itt [link] rá, hogy miként lehet egy vagy több fájlt a neked tetsző módon szétszedni, és ez csak egy terminálos parancs, még meg sem kell tanulnod egy grafikus program kezelését.pl. így szed ki egy hangsávot mp3-ba:
ffmpeg -i video.mp4 -f mp3 -ab 384000 -vn music.mp3
Ha nincs fent az ffmpeg, akkor fel kell raknod.
*Érdemes elsajátítani egy kicsit a terminál használatát, sok dolgot nagyon gyorsan meg lehet vele csinálni és sokkal barátságosabb, mint Windows alatt a CMD...csixy:
Először próbáld ki Ubeygon2 megoldását, az az egyszerűbb és elvileg ugyanazt a végeredményt adja. Akkoriban mikor írtam az én megoldásomat, még nem volt ilyen lehetőség, azért kellett a ramdisk.Szóval ez kell neked:
"... írjuk be a böngésző címsorába az about:config parancsot.Keressük ki a browser.cache.disk.enable kulcsot, majd értékét true-ról állítsuk át false-ra. Ezután keressük meg a browser.cache.memory.enable kulcsot, majd értékét állítsuk át false-ról, true-ra. Most már a memóriába kerül a Firefox gyorsítótár, de nem árt megszabni, hogy mekkora memória mennyiséget foglaljon le magának a webböngésző. Hozzunk létre egy új Integer (Egész) kulcsot (Jobb egérgomb -> Új menüpont), majd adjuk neki a browser.cache.memory.capacity nevet. A friss beállítás értékeként adjuk meg kilobájtban, hogy mennyi rendszermemóriával gazdálkodjon a memóriába száműzött gyorsítótár. Itt persze -1 is lehet az érték, ha a Firefox-ra szeretnénk bízni a beállítást. Utóbbi esetben a rendelkezésre álló rendszermemória mennyiségétől függően dinamikusan állítja be a webböngésző a memóriában helyet foglaló gyorsítótár méretét."
+egy firefox restart a beállítások után kelleni fog szerintem.[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz CPT.Pirk #55483 üzenetére
Köszi, meg fogom nézni, de ez most egy konkrét esetre a megoldás, viszont amit Te el szeretnél sumákolni most ( ) az egy általános tanulni való és ez nagyon érdekelne továbbképzési célzattal.
Ha lehetne hadd lássuk csak azt a "subrutint"
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Lacc
aktív tag
Hali.
Gnome 3.24/3.26 alatt lehet valahogy képernyő skálázását kisebbre állítani? (Unity-nál láttam ilyet, itt nem). Én egy 1600x900-as felbontású laptopot használok.
Az összes DE közül ez jön be laptopon a legjobban, átlagos és munka használatra is. Viszont hiába 1600-as a felbontás, inkább tűnik 1366-osnak. Főleg vertikálisan látszik, hogy hiába 900px vs 768px inkább csak 50px különbség látszik, főleg weblapoknak.Engem személy szerint rendkívül zavar, hogy ennyire nagyok a gombok, az ablak panelek stb.
Amit tudtam csinálni, hogy lejebb vettem a betűméretet 11px-ről 10px-re (Gnome Tweak Tool), illetve a Font skálázást 100-ról 92-re. (A legtöbb témánál ez az érték tűnik a legstabilabbnak, lejjebb inkább homályos lesz a betű)
Próbálkoztam más Gnome Shell-t is feltenni, de nem igazán láttam olyat, ami kisebbé/vékonyabbá tenné a taskbart vagy window fejléceket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ehh, na jó. tmp mappa áthelyezése a ramba.
Az /etc/fstab fájl tartalmazza, hogy melyik partíciót hova csatolja fel a rendszer induláskor. Emiatt szerkeszteni is csak engedéllyel lehet, root vagy sudo joggal indított szerkesztővel. Ha itt elírsz valamit, akkor meg fog állni a betöltés és ott helyben, terminálban kell helyrerakni, szóval oda kell figyelni.
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0
Ez a sor hozzáadva az fstab végéhez csinál egy partíciót aminek "none" a származása, helyileg a /tmp azaz a tmp mappa lesz a fájlrendszerben. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden ami a tmp alá kerül (ez ugyanaz mint Windowsban a temp mappák), az már a ramba fog kerülni, nem a háttértárra és leállításkor törlődik.
A nodev,nosuid,noatime kapcsolók arra vannak, hogy semmi fölös dolog ne kerüljön tárolásra ezeknél a fájloknál. A size=1024M mondja meg, hogy hány MB kerüljön lefoglalásra. A többi most nem érdekes.
Ha megvan mindez akkor jön a Firefox beállítása:
Írd be a címsorba, hogy about:config, majd pedig létre kell hozni egy új stringet, aminek ez a tartalma: browser.cache.disk.parent_directory és ez az értéke: /tmpEzek után az fstab változtatásai akkor jutnak érvényre, ha kiadod ezt a parancsot:
sudo mount -a
Aztán lehet újraindítania Firefoxot is, ha nem volt semmi hiba kimenete a fenti parancsnak.
-
Smiley
addikt
Ma igy vegigfutottam az elmult napok post-jait, es sok hozzaszolasban olvastam, hogy mindenki kulon swap particiot csinal, meg hogy ssd-n ez problema es a tobbi.
Szerintem ez mar felesleges 2017-ben. Amikor kitalaltak, hogy kulon particio legyen, azt azert csinaltak, hogy a lassu disk elejere, azaz a leggyorsabban elerheto reszere tudjak tenni fizikailag a swap-et. Ma mar semmi ertelme ennek, egy jo ideje letezeik a zram nevezetu cucc, amivel le lehet csipni a memoriabol egy keveset, es arra tomoritessel swap-et letrehozni. A gentoo szerint 3GB adat tarolhato ezzel a modszerrel 1GB memorian. Ez sokkal inkabb novelni a teljesitmenyt, mint mondjuk a lassu hdd/ssd-re letrehozni egy kulon swap particiot. Erdemes lenne utananezi, hogy az adott distro-n, hogyan lehet ezt beallitani. Gentoo alatt nalam ez mar evek ota fut, mindefele hiba nelkul a servereken.[ Szerkesztve ]
Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...
-
nagyúr
válasz Smiley #55489 üzenetére
Gentoo és szerver.....tipikus Kezdő topikos kulcsszavak egyébként!
2017 nem értem hogyan jön ide amúgy, mert sokaknak gyenge gépe van, sokaknak meg pont bőven van memóriája. A swap partició egyszerű, ezért használják a kezdők. Ezt a zram-ot hogyan is kell csinálni amúgy , kezdő home user és dektop, nem Gentoo szerver a cél. Én nem ismerem a zram-ot, bár hallottam róla, de ha elmondjátok, hogyan működik, azt fogom javallani ezután. Kivéve azoknak, akiknek van elég memóriája csak hibernálni akarnak, nekik nem biztos, hogy szerencsés, mert sokszor nem működik, ellentétben a swap-pal.
Neked sem bántásból mondom, de vissza tudsz emlékezni, hogy egy kezdő hogyan kezdi el használni a desktop Linuxát? Azt elárulom, hogy rendkívül kevés scriptet írnak.
Gondolom használtál már te is térképet valamikor. Na ugye!
Akkor megadnám a sarokpontokat és a holnapi gyakorlatra tervezd már meg egy trilaterális hdm térképszükségletét, mondjuk kutató-mentő feladatokra és és egy szf dandár átkaroló műveleteihez.
Ja és közben légnyomást kapott a parancsnok, így Gauss-Krügerben adta meg a koordinátákat, de neked UTMS 84-ben kéne már tervezni. (bocs, de le kellett kicsit egyszerűsítenem)Ugye, hogy a két dolog között érzékelhető a különbség!? No, akkor gondolj arra, hogy itt a többség használt már térképet, de ennyi.
(#55483) CPT.Pirk Bocs főnök, de a minitube az csak egy egyszerű yt lejátszó, azzal csak a kolléga füle tudja kiszedni a hangokat.
(#55481) CsengődiGeri A samba használatára/beállitására kéne ráfküdnöd, speciel én még nem használtam Win/Linux hálózatot, egyszer próbáltam, de nem találta a Windowst az istennek se.....(persze csak azért, mert nincs ilyen egyik gépen sem)[link]
[ Szerkesztve ]
-
Smiley
addikt
válasz ubyegon2 #55492 üzenetére
Persze ertem a terkepes peldat, de ez nem egy olyan bonyolult dolog, amit egy kezdo ne tudna elvegezni. Mivel csak Ubuntu van most nalam virtualisan, ott tudtam kiprobalni... konkretan annyit kellett csinalni, hogy:
sudo apt-get install zram-config
Majd egy ujrainditas es mar automatan be is allitotta magat. Gondolom a tobbi distro alatt se lehet ennel sokkal bonyolultabb. Aztan ha a kezdo ezutan szeretne jobban elemerulni benne, akkor mar lehet turkalni a zram config-ot.Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...
-
nagyúr
válasz Smiley #55493 üzenetére
sudo apt-get install zram-config
Ennyi az egész és automatán beállitja magát, az nem rossz valóban, na majd kipróbálom! Én ezer éve olvastam a zram-ról és azt hittem, már nem használják.
Arról nem tudsz, hogy még érvényes-e az, hogy hibernáláskor nem mindig működik?Azt hittem, konfigolni kell alapból, de szerencsére nem. (így a térképes példa már nem az igazi) Most már akkor van választék bőven, swap, swapfile és a zram. Köszi amúgy, hogy megemlítetted!
-
Eddig elboldogultam a helyi háló névfeloldásának problematikájával, de most valahogy nem akar összejönni.
Hogy az IPV6 bele se kavarjon, az /etc/sysctl.conf fájlba bekerült a net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1 sor. Látszólag működik is, mert újraindítás után az ip a kimenetéből eltűnt a
inet6 fe80::ba27:ebff:fe36:aa42/64 scope link
valid_lft forever preferred_lft forever
sor. A sudo hostnamectl set-hostname pi-szerver parancsal elneveztem. A ping pi-szerver feloldja a nevet, pingeli magát, a belső hálós címét visszaadva, amit a router-től kapott dhcp-n.
Viszont semmi más nem működik. Hiába próbálom meg pingelni a laptopot, vagy az asztali gépet, nem tudja feloldani a nevüket. Az /etc/resolv.conf tartalma
# Generated by NetworkManager
search local
nameserver 192.168.0.1Az asztali gép tudja névvel pingelni a laptopot, a laptopnak semmilyen név nem jó, még a saját nevét sem tudja pingelni, pedig neki is be van állítva az /etc/hostname fájlban mutatja is.
Mit nem néztem meg, állítottam be még?
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Smiley
addikt
válasz ubyegon2 #55494 üzenetére
Persze azt hozza kell tenni, hogy ebben az esetben erdemes ki kommentezni az fstab-bol a swap resz, ha mar korabban be volt kapcsolva.
A hibernalas jo kerdes, google alapjan mukodhet a dolog. Ki kellene probalni, amugy ssd mellett meg semmi ertelmet nem latom, kb 5 mp a bootido, azert ez belefer.Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Smiley #55496 üzenetére
A swap kérdés kicsit túl van gondolva. Ha van pár giga ram a gépben, akkor úgy se igen nyúl hozzá normál felhasználás során. Aki meg csinál nagyobb igényű dolgokat mint pl. forráskód fordítását, annak úgy is meg vannak csinálva ezek a dolgok.
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Linux mintre létezik google drive app és veracrypt?
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest