- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- iPhone topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #55350 üzenetére
A panel pinnel kapcsolatban, majd melóhelyen megnézed a frissítéskezelő ikonját, hogy egy kattra felugrik-e? Nekem nem, így nem a messenger kliens gondja ez mégsem.
Abban tudnátok segíteni, hogyan kell az autó induló programokat késleltetni? Sehol nem találom ezt a beállítást és ha nincs beállítva a messenger késleltetésre, akkor csak üres ablakkal indul, mert nem kap időben netet!
Ez itt indulás után ugyanannyit mutat, nincs kedvem most 3 órát várni:
Elég szignifikáns a különbség a három KDE között az Arch klónok javára.
Azt azért tegyük hozzá, hogy ezek a system-ablakok annyit érnek, mint halottnak a csók, mert egy autó sem fogyaszt sokat álló helyben. Használatkor meg ezek a DE-ek is erőforrás zabálók.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Rimuru #55358 üzenetére
Aham, értem!
No, egyébként ritka barom vagyok, mert most megnéztem Chakra-ban is ezt a Messengeres dolgot és mivel még délelőtt volt kedve feltelepíteni , tudom, hogy azt apt a lassabb persze szóval működik egy kattintással a tray-en lévő Messenger ikonnak mégis, ezek szerint nem is a KDE sz*r, csak a Mint KDE.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #55355 üzenetére
A Mint-es frissítés kezelő a trayre kerül, de máshogy működik. Az a jobb gombos menüből hozható elő. Ez nyilván valamilyen megfontolás eredménye. A chakrás octopi-notifier megnyitja az octopi-t, de van jobb gombos menüje is.
A delayre meg ilyesmit találtam, ami a háttérbe küldi a sleep-el együtt amit szeretnél:
sleep 10s && spideroak &Lehet csinálnék egy sh scriptet, amiben egy ciklus próbálná elérni mondjuk a google.com-ot. Aztán akkor lépne csak ki a ciklusból, ha már ment neki és minden fasza.
Ennek a problémának igazából nincs "gyári" megoldása Linuxon.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
törölt tag
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #55360 üzenetére
Akkor ez a tray kezelés minden disztrón máshogyan van, érdekes, mert ahol nem egykattra jön fel, ott nem igazán sok értelme van.
Ez a sh script-es dolog nekem már magas, nem irkálok scripteket, ha vannak egész jó kész DE-k meg mindenre van valamilyen megoldás, autóindításra is.
Ezt a késleltetést hiányolom KDE-ből:
(#55364) berus.berus Szerintem is szép ez!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #55365 üzenetére
Ha a user tudja mi a gond, akkor a kézi késleltetés jó lehet.
Ellenben az internet kapcsolat meglétét nem egyszerű ellenőrizni, mert pl. simán lehetsz olyan hálózaton, ahol nem mennek ki a ping csomagok... Itt ezzel a net csekkolásal foglalkoznak: https://unix.stackexchange.com/questions/190513/shell-scripting-proper-way-to-check-for-internet-connectivity
Nézd meg az 5. posztot, egy csomó dolgot kell csekkolni, hogy biztosra menj.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #55371 üzenetére
Köszi a linket, amúgy nekem semmi gond az internet kapcsolattal, csak wifinél nem árt pár sec az autorun programokkal.
A kdesu grafikus sudo megvan még KDE-nél, mert nekem nem igazán akar működni, pedig szerkesztenem kéne a boot-ot itt is? Igaz itt meg van grafikus grub beállitó.
(#55370) Dave™Ha az autorun programok időzitése rétegigény, akkor minden az tulajdonképpen.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #55373 üzenetére
Arról beszéltem én is, hogy miért nehéz az autorunt internet kapcsolat függővé tenni. Ezt kikerülendő van ott a másodperces delay a képen, amit mutattál. Nyilván jó lenne ez a többi DE-be is.
Szerkesztésre:
[https://blog.martin-graesslin.com/blog/2017/02/editing-files-as-root/]Röviden:
sudoedit
Amúgy azokat a fájlokat általában nano alatt szerkesztem, mert ilyenkor úgy is terminálban matat az ember az meg kéznél van. Vagy ott van az mc és annak az editorja is.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #55375 üzenetére
Arról beszéltem én is, hogy miért nehéz az autorunt internet kapcsolat függővé tenni.
Ezt félreértettem. Az a linkelt irás már nekem egy kicsit nagyon mindentúl parázós állapotot tükröz, de nem is értek ilyen mélységben hozzá, minden esetre a grafikus sudo nekem nem tűnik annyira veszedelmesnek, de most amúgy is mi van, ha pont a Kate sebezhetőségét kihasználva......ez egy egyszerű kliens, mit tud csinálni vele bárki is?
Egyébként nem rossz ez a fájlkezelőből megnyitott nano-s megoldás, még egérrel is bele tudtam húzni a /etc-ben lévő fájlt, szerkesztettem is, de a mentésnél valamit magyaráz és nem menti el. Mivel alapból egy disztrónál 2 fájlt szoktam csak szerkeszteni, ezért nem igazán tanultam meg nanózni sem. Valahogy a Mint Cinnamonnal mindig az az érzésem, hogy annyira noob-barát, hogy lusta az ember bármit is megtanulni mellette, ha csak egyszerű home user. Gondolom a Chakra boot.cfg-t is már átszerkesztettem Mint alól, mert fut már reggel óta,Jó ez a sudoedit, ennyit csinál:
usage: sudoedit [-AknS] [-C num] [-g group] [-h host] [-p prompt] [-T timeout] [-u
user] file ...mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
ALFA
senior tag
wifi ügyben kérnék egy kis felhomályosítást.
Azt vettem észre, ha új helyre megyek, akkor hiába választom ki az ottani wifit és adom meg a jelszót, csak egy docker nevü bridgre csatlakozik 172-es ip cimmel és nincs webkapcsolat.
Gyakran háromszor-négyszer újra kell indítani a gépet, közben törölgetve a dockert a listából, amire egyszercsak felismeri a wifit és csatlakozik, attól kezdve minden szépen müködik, de a kapcsolódás idöpontjait megnézve látható, hogy a docker kapcsolat is megvan a háttérben, oda is csatlakozik a gép, nemcsak a wifire.Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?
-
félisten
Sziasztok!
Létezik olyan weboldal, ahol meg tudom nézni, hogy egy adott kernel driver és MESA driver adott kernel verzió óta miben változott?
Konkrétam: Radeon / r600g a 3.14-es kernle óta.
Kössz!
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kapásból a phoronixon a mesa híreket nézném meg. A legtöbb fejlesztés visszamenőleges a régebbi cuccokra is. [link]
Ennél közelebbi szerintem nincs. A rövid válasz az, hogy ha nincs ellene valami komoly indok, akkor rakd fel az új csomagokat.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
félisten
válasz CPT.Pirk #55380 üzenetére
Libreelec-ről van szó, és arra vagyok kiváncsi, hogy a benne lévő 3.14-es kernel hagy-e sok tartalékot az AMD E350 IGP-jében, vagy jobb, ha újabb disztrót rakok alá, ami esetleg fölöslegesen "kövérebb".
Átnézem a phoronix-ot.
Kössz!Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
félisten
Tárgytalan.
Elírtak egy release notes-ot.
Valójában csak az amlogic vonal alatt van ilyen régi kernel.
A többi verziónál már helyesen szerepel a kernel verzió, csaka gugli pont a hibásat dobta ki nekem az előbb.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
norbert400
tag
Sziasztok.
lecserélném a win10et debianra viszont azt olvastam hogy csomagkínálat terén elavult.
Ezért gondolkodtam a minten, viszont a legújabb mint pedig a tavalyi ubuntura alapszik aminek valószinűleg úgy sincs jelentősége számomra de azért akkor már inkább ubuntu.Viszont mostanság akaratlanul mindig olyanba ütközök hogy szar az amd támogatottsága. http://ubuntu.hu/node/41566 ezt elolvasva elbizonytalanodtam.
amd r7 260x videókártyám van. Szerintetek megszívnám vele ha debiant vagy ubuntut raknék fel?
-
norbert400
tag
közben adódott egy kellemetlenebb kérdés.
a wifi nálam wifi stickel van megoldva.
na most a tplink oldalán ez szerepel: Linux (kernel 2.6.18 ~ 3.10.10)
A debian 9nek pedig a 4es kernellel rendelkezik. jól érzem e hogy megpróbálni is kár lenne?Windowsnál mondjuk a 8as az utolsó ami szerepel, de ott kompatibilitási kivitelezés miatt ez nem probléma.
Linuxnál is van ilyen vagy felejtsem el? -
nagyúr
válasz norbert400 #55384 üzenetére
na most a tplink oldalán ez szerepel
Nézz meg 1000 hw leírást és ha nagy ritkán egyáltalán odaírják a Linux szót, akkor mindig 2.6- kernelt írnak. Ezzel nem érdemes foglalkozni, egy USB stick nem okozhat gondot.
Azzal az Ubuntus írással meg szintén ne foglalkozz, akkoriban szűnt meg a zárt VGA driver, de azóta a nyílt AMD egész jó lett. 4 éve AMD-n használok futtatok Linuxot és mióta megszűnt a zárt driver, semmi gondom nem volt a nyílttal. Ha nagy ritkán van gond az Intel és AMD driverekkel, akkor azokat is könnyen e lehet hárítani, de a mikéntjét még korai lenne leírni.
Dobj fel egy érmét, hogy a 3 disztró közül melyiket akarod és live-ban pendive-ról futtatva próbáld ki őket.
Ha nagyon noob vagy a Linuxhoz, akkor ne a Debiant válaszd, de ha hamar akarsz tanulni is, akkor az lesz a jó. A másik kettőnél totál mindegy, inkább a kezelőfelületeket nézd meg YT-on, hogy melyik tetszik jobban.Ja és látom mindenfelé olvasol írásokat......most akár az összefoglalót is átfuthatod. Vagy ezeket a kártyáddal kapcsolatos írásokat.
[ Szerkesztve ]
-
norbert400
tag
kiskoromban használtam 2 hónapig debiant azóta jó sok év telt el és megint visszatérnék rá. fősulin elkezdtünk debiant használni cli - semmi grafikai felület.
így gondoltam a gyorsabb tanulás, menet közbeni előretanulás miatt áttérnék linuxra. Rendben, elolvasom. Köszi szépen a megnyúgtatást.
-
nagyúr
válasz norbert400 #55386 üzenetére
Akkor viszont neked mindenképpen Debiant kell kipróbálnod, ha a hivatalos oldalukon 5 perc alatt megtalálod a sok változat közül, melyik lesz jó neked és a gépedre, akkor főleg!
De viccen kívül, tényleg azt volna érdemes használnod, ha fejleszteni akarod Linuxos tudásodat. Lehet az Ubuntun is, de az túl konyhakész már ehhez.Ja igen, ezt olvasod mindenütt standardként, hogy a Debian csomagjai elavultak, ez részben igaz a rolling rendszerű disztrók csomagjaihoz képest, de nem elavultnak mondanám, hanem, stabilnak inkább, de ha majd haladsz vele, rájössz, hogy ott is lehet frissebb csomagokkal operálni a testing meg experimental repókból, csak előbb tudd, hogy kell visszatérni a működőképes állapothoz, ha valamit nagyon elnézel. De ezt azért az elején senki nem csinálja persze.
kiskoromban használtam 2 hónapig debiant Fogadok oviban is már pingvin volt a jeled!
[ Szerkesztve ]
-
ALFA
senior tag
válasz Rimuru #55378 üzenetére
Ismerek egy docker nevü programot, de ez valami wifi csatlakozási gond volt.
A wifi azóta működik, de a docker 172-es ip cim is kapcsolódik elvileg, bár úgy tűnik, nincs forgalom.
Mivel senki más nem válaszolt, rád marad, hogy megírd, szerinted mi a gond.Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?
-
Rimuru
veterán
A docker az egy (alkalmazas) kontener, tarotozik hozza halozat is (ez a 172-es ip).
Leirtam mit kell tenni "Ha kell akkor blacklistre kene rakni az interfeszt", viszont mivel kb 6 eve nem lattam networkmanagert igy nem ismerem ezert mondtam hogy majd mas segit.Vigyázat, csalok!
-
törölt tag
Na basszus, ide meg elfelejtettem megosztani.
Lassan a fejemet is elhagyom.Sziasztok!
Ebben a videóban az Archmerge telepítését mutatom meg nektek, ami egy kiváló pure arch rendszer, viszont felhasználóbarát grafikus telepítővel van ellátva, ezért nem csak a szakértők tudják majd telepíteni, és üzemeltetni! Jó szórakozást. -
nagyúr
válasz #95488640 #55390 üzenetére
Szia!
Megkaptuk a jelzést a YT-n a megjelenésről. Nem rossz kis disztró ez sem a sok telepítősegéd mellett Arch-hoz. Azt hiányoltam kicsit, hogy valami összehasonlítást is kapunk ezek és az Arch alapú, de saját repoval is rendelkező desktop disztrók közötti különbségekről. Előny-hátrány azokkal szemben, etc.
Amúgy jó lett a bemutató, a disztró külseje....gondolom van, akinek ez tetszik.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
törölt tag
válasz Flowtation #55393 üzenetére
Ez lett volna a második tippem.
-
nagyúr
válasz #95488640 #55394 üzenetére
&Flowtation
Nagyon poenosak vagytok (el is raktározom), de nem értem a kérdést! Én eddig is reálista módon, de dicsértem a munkáidat! Most is volt kritikai észrevételem.....
Viszont az is igaz, hogy dicséretekből az ember nem tud tanulni. Igyekszem visszafogni magam, nem lesz nehéz!
Egyébként nem ittam, de jobb is, mert az kihozza a kritikust belőlem, múlt év nov. óta nem iszom alkoholtartalmút, még mielőtt a multkorit előhozod! Ja és nem betegség miatt nem iszom, mielőtt örvendezni kezdtek!
[ Szerkesztve ]
-
Smiley
addikt
válasz #95488640 #55390 üzenetére
Nem kotekedesbol, szimplan csak epito jelleggel, de beleneztem a debian-os videoba es mcedit-el szerkeszteni a sudoers-t, aminek a legelso sora, az hogy This file MUST be edited with the 'visudo' command as root. azert eleg amatornek tunik. Arrol nem is beszelve, hogy debian alatt alapbol ki van kommentezve a %sudo group, szoval csak be kene dobni a szerencsetlen user-t a sudo group-ba es nem kene szerkezgetni a sudoers-t.
Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...
-
nagyúr
válasz Rimuru #55396 üzenetére
Én sem értem, de szigorúan formállogika alapján valóban betegnek kéne lennem! De mivel nem vagyok orvos, így ezt nem tudhatom. Ezt gyakorta az orvosok is csak tippelik egyébként.
(#55397) Smiley Arra gondolsz, hogy vi-vel kéne szerkeszteni? Elméletileg bármelyik nem grafikus szerkesztő jó erre, de az mcedit sem néz ki grafikusnak.
[ Szerkesztve ]
-
Smiley
addikt
válasz ubyegon2 #55398 üzenetére
Egyaltalan nem a vi-rol van szo, ez ennel joval tobb... termeszetesen ha be van allitva a default editor, akkor a visudo azt fogja megnyitni.
visudo edits the sudoers file in a safe fashion, analogous to vipw(8). visudo locks the sudoers file against multiple simultaneous edits, provides basic sanity checks, and checks for parse errors.
Itt a vege a legfontosabb, ha mar egy kezdo topicban vagyunk. Igazabol ettol lesz hulyebiztos, ha mar mindenkepp szerekeszteni akarjuk, es kb lovesunk sincs mi lehet ez a file. Szerintem a kezdo user sokkal konnyebben megertene ha ugy talalnak neki, hogy letezik a sudo group, aki ennek a group-nak a tagja az automatikusan rendelkezni fog root joggal. Ezzel az egyszeru paranccsal csak hozza kell adni a kivant user-t a group-hoz:
usermod -aG sudo username
[ Szerkesztve ]
Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...
-
nagyúr
válasz Smiley #55399 üzenetére
Értelek, de valóban az a legfontosabb kezdőknek, hogy hülyebiztos legyen az, amit csinálnak és az ilyenek miatt nem gondolom még most sem, hogy a Debian kezdőknek való rendszer. Lehet, hogy csak ritkán futnak bele megoldhatatlan dologba, de akkor ott már kell bizonyos hozzáértés a megoldáshoz.
Lehet, hogy marhaság, de kezdőnek az az egyszerű, ha nem ad meg külön rendszergazda jelszót telepítéskor.Remélem videátorunk is megfogadja tanácsaidat!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Milyen monitort vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Okos Otthon / Smart Home
- BestBuy topik
- Call of Duty: Black Ops 6
- Xiaomi Pad 5 - hatásos érkezés
- Hardcore pizza és kenyér topik
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- További aktív témák...
Állásajánlatok