- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- iPhone topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Mindhárom komplett rendszer, csak az OMV Linux alapú, a másik kettő pedig FreeBSD.
Amit írsz, abból nekem nem egyértelmű, hogy adatmentésre akarsz célgépet építeni, vagy általános használatra egyet, amihez másoknak is hozzá kell férni...
Ha az előbbi, akkor játszanak a NAS-ra szánt rendszerek, ha utóbbi, akkor HDD-k RAID1-be, felrakod rá azt a terjesztést, amit ismersz, raksz rá egy Sambat, és végeztél... -
BoB
veterán
válasz mefistofeles #55896 üzenetére
És azt a lefoglalt területet hol látni? Arról tudnál egy képet berakni?
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
mefistofeles
addikt
A gparted-ben látszik, hogy 14,9 giga használt a lemezen pedig összesen egy zenei album van rajta (próbából raktam fel, hogy tudok e írni a lemezre). A thunar mutatja is, hogy 16 fájl 95,9 Mb méretben. alatta látszik a teljes méret és az, hogy 50 giga van használatban.
Bármivel megnyitom ez a 14 és 50 giga köszön vissza, (mint ha 14 giga valami lenne egy 50 gb-os lefoglalt területen) illetve az, hogy nem tud vele sem a telepítő, sem a gparted kezdeni semmit. megnyitni, törölni nem lehet, a teljes lemez törlése, formázása sem hat rá.fdisk képet már töltöttem fel, ott eleve csak az 50 gigával csökkentett méretet írja az sdb-re.
[ Szerkesztve ]
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
törölt tag
válasz mefistofeles #55903 üzenetére
Az EXT4 fenntart a rootnak bizonyos helyet. Hogy mennyit pontosan:
tune2fs -l /dev/sdXY | grep 'Reserved block count:'
-
Penty
tag
Az a 14.9GB az az Ext4-nek kell. Mikor leformázod ezt a kb. 1TB-os lemezt Ext4-re, akkor a formázáskor ennyit lecsíp/lefoglal a teljes terültből. Olvass utána a neten ennek, nincs ebben semmi különleges.
Szerk: Megelőztek.
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
Ennyit foglal le 1TB-on az Ext4-es naplózó fájlrendszer.
Ha Fat32-re formáznád, jóval kevesebb lenne ez a lefoglalt terület.
(Ezzel nem azt mondom hogy formázd Fat32-re !) -
mefistofeles
addikt
válasz #21078528 #55904 üzenetére
De ekkorát?
és egy utólag csatolt merevlemezen?Rendben elfogadom!
Igaz, hogy eddig kissebb merevlemezekre raktam de sosem vettem észre ilyen lefoglalt területet.[ Szerkesztve ]
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
lev258
veterán
válasz mefistofeles #55907 üzenetére
Nem nagyon követtem az eseményeket, de pár megjegyzés.
Ext4-es partíció készítésekor 5% alapértelmezetten lefoglalt lesz a root részére (vigyáz rá, nehogy teljesen megteljen). Ezt le lehet csökkenteni akár 0-ra is, ha akarod.
Merevlemezeknél GB-t (TB-t) használnak a gyártók, ami nem a bináris, hanem a decimális rendszert követi. Linuxon jellemzően GiB adatok van, ami bináris rendszerű.
pl. 400 GB HDD == 372 GiB (egyes programok utóbbira is a GB jelölést használják).[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
nagyúr
2 % az miért olyan sok, ha egyszer ennyi kell a fájlrendszernek?
Két helyen is írtam, magyaráztam, képet is raktam be, hogy bizonyítsam neked! Ha még sokan leírják, akkor elhiszed, hogy így van?
első említés
".......ne zavarjon, hogy az ext4 fájlrendszer alapból lefoglal egy biztonsági tartalékot magának, ezt is lehet csökkenteni, ha sokallod, de ahhoz a művelethez a mostaninál jóval több skill-re lesz szükséged!"
második említés képpel is illusztrálva
Az a helyzet, hogy ha nem hiszed el, amit írnak, főleg képpel is bizonyítva, úgy qrvára nehéz lesz neked segíteni!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
törölt tag
mkfs.ext4 -m 0 /dev/sdXY és nincs fenntartott rész...
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Sehogy sem sikerül Mint-re telepítenem a HDsentinel-t. Letöltöm a file-t, elindítom a telepítést, de a végén hibát ír. Van vmi ötlet, hogy mi lehet a baj, vagy esetleg vmi alternatíva, amivel ki tudom váltani ezt az app-ot?
A laptopban lévő SSD kondíciójára lennék kíváncsi.A másik problémám, hogy újra raktam a gépet és a Firefox angol lett, amit sehogy nem sikerül magyarra visszaállítanom.
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
válasz jackal79 #55912 üzenetére
Na de mégis mit ír? Kér egy kockacukrot a kávéba? Vagy mit?
Pontosan írd le, hogy
- honnan töltötted le(melyik verzió)
- kicsomagolás után milyen parancsot adtál ki, és arra mi volt a válasza
- Azt se rejtsd véka alá, hogy melyik linux-ot használod melyik ablakkezelővel.Ezt olvastad?
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz jackal79 #55914 üzenetére
Ez "normális", mivel így nem futtatod, csak megnyitod a telepítő scriptet.
Nyiss egy Terminált, és onnan futtasd. A linkelt cikkemben részletesen leírom mit, hogyan, merre:
cd ~/Letöltések
chmod +x HDSgnome64Installer.run
./HDSgnome64Installer.runA cikkben linkeltem egy módosított, magyar mappanevekhez igazított verzió linkjét is.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
jackal79
aktív tag
Köszi mindenkinek
-
-
lck
senior tag
Sziasztok !
A következő kérdésem lenne:
Ubuntu Budgie-t használok.
A rendszer az sda-n van.
Az sdb vinyó 2 fele van vágva : sdb1 NTFS ( régi windows data ) és sdb2 ext4 a /home -mal.Szeretném megszüntetni a régi NTFS partíciómat, úgy hogy a teljes sdb, egy partíció legyen ext4-gyel a /home-nak.
Működik-e, hogy bebootolok egy linuxos live médiummal, gparteddel törlöm az ntfs (sdb1) partíciót, az ext4-est pedig kiterjesztem ( átméretezem ) a teljes lemezméretre ? Mindezt az sdb2-n lévő adatok megtartásával.
A másik kérdésem az - ha ez így működik:
A /home-om így sdb2-ről, sdb1-re kerül. Elegendő-e az fstab-ban átírni a home partíciót az új sdb1-re ?
A rendszer működése szempontjából mást nem kell módosítanom ?[ Szerkesztve ]
-
-
linuxuser666
tag
Amd am4 lappal, és ryzen procival használ valaki valamilyen linux disztribúciót?
Nincsenek vele gondok? -
lev258
veterán
válasz linuxuser666 #55922 üzenetére
17.10-essel érdemes nézni, vagy inkább megvárni a 18.04-et. Másik lehetőség a rolling disztró. Elég sok fejlesztés/javítás volt az utóbbi időben.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
ALFA
senior tag
válasz #21078528 #55901 üzenetére
berus.berus / smiley
Annyit tudok, amit eddig közöltek velem, ebből jelenleg a következőkre készülök:
1. Meglepem magamat egy új géppel és maradok annál a szokásomnál, hogy az érzékeny adatokat két másik (kis) hdd-re mentem naponta, melyeket csak a mentés-visszatöltés idejére használok.
A kevésbé fontos adatokat az egyik tartalék hdd-re mentem hetente párszor.2. Fel kell készülni arra, hogy a fiatalok időnként hetekig megjelennek és ilyenkor intenzíven gépet használnak, és persze rendszeresen mutogatnak mindenféle marhaságot a nagyinak.
Erre jött a javaslat, hogy legyen egy NNNaaaagy háttértár, lehetőleg két nagy hdd-vel, melyeken lehet szinkronizálni az egyikre mentett adatokat.Két funkciója lesz. Nagyrészt közös terület, oda töltenek fel mindenféle képet, videot, egyebet, amit ottagynak, így a nagyi akár naponta többször megnézheti, milyen okosak a hülyerekek, hogy mennyiféle képet meg viseot tudnak mutogatni neki.
A másik funkciója az lesz, hogy mindenkinek lesz egy saját területe, amihez csak ő fér hozzá és azt használhatja a gépén lévő érzékeny adatok biztonsági mentésére.Ez nekem elég kínaiul van, mert ez azt sugallja nekem, hogy ahány user, annyi partíció kell, ráadásul a saját oprendszerének megfelelően, és ennek a mérete fix, a saját gép kapacitásától függ. A maradék rész lesz a közös hely, és azt kell szinkronizálni a másik tárolóval.
Én maradnék annál, hogy mindenki oldja meg a saját fáljainak (pláne az érzékenyeknek) a rendszeres mentését úgy, ahogyan szereti, mert tudom a múltból, hogy a szinkronizálás visszafelé is hat, és amikor később jön a vau-vau, hogy eltűnt egy fájl, vagy kitöröltek egy fejezetet, de mégis kellene, akkor jön a sírás, hogy mindenhol a legfrissebb változat van tárolva, nincs visszaállítási lehetőség.
Ezért én maradok a saját kis különbejáratú 120 gb-os hdd-imnél, amíg működnek, és várok, mert abban biztos vagyok, hogy ahol TB-os tár van és a mozgató erő a "mutassunk a nagyinek minél több képet és videot", ott a tárhely exponenciálisan fog növekedni.
+1: Ha lehet, szeretném függetleníteni a saját linuxomat a közös tárolótól, így kérnék egy javaslatot, milyen naggyyyon olcsó gépet kell ahhoz beszerezni, mert a fiatalok a Naaaagy tárhelyért fognak harcolni, de ugy kell hozzá működtető gép is...
[ Szerkesztve ]
Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?
-
mefistofeles
addikt
Áh feladom.....
Adott ugye a merevlemez sdb
gondoltam csatolom.
terminálban: sudo mount /dev/sdb1 /media/
ott is van az ahol kell viszont csak olvasni tudom, írni nem!
Hogy tudok jogosulságot adni "magamnak" hogy normálisan használhassam?Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
mefistofeles
addikt
válasz mefistofeles #55926 üzenetére
Bocsánat... lusta voltam és feledékeny...
Rendszergazda jelszóval nyitott fájkezelőböl megadtam a jogosultságokat!Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
nagyúr
válasz linuxuser666 #55922 üzenetére
Olvasgass bele ezekbe a Phoronix írásokba, én az első kettőbe belenéztem és úgy látom Linux Mint és Fedora 26 van említve bennük, amikkel tesztelt az ember és működik minden. Az a lényeg, hogy 4.11-től verziójú legyen a kernel. Az Ubuntu 17.10 az még a többi gépen is lutri, bár nálam az egyik DE-vel jól fut, a másikkal nem annyira, de ez egy teszt kiadás amúgy is, a fentiek alapján az LTS jobbnak hangzik 4.11- kernelt felrakva, vagy Mint 18.2 ugyanezzel, ill. a Fedora 26.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz mefistofeles #55926 üzenetére
Rossz logikával gondolkodsz. Nem magadnak kell jog, hanem a mappához ahová csatolsz.
Csatolni a /mnt mappa alá szokás, az erre van. Ha az
mkdir /mnt/akarmi
azt mondja nincs rá jogod, akkor achmod -R 777 /mnt
megoldja. Utána amit csatolsz ide azt sima felhasználó fájlkezelőjével meg tudod nyitni.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
cyber86
őstag
Sziasztok. Tudnátok segíteni, hogy hol találok drivert vgamhoz?
System: Host: HP Kernel: 4.8.0-53-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 3.4.3 Distro: Linux Mint 18.2 Sonya
Machine: System: HP product: ProLiant MicroServer
Mobo: N/A model: N/A Bios: HP v: O41 date: 10/01/2013
CPU: Dual core AMD Athlon II Neo N36L (-MCP-) cache: 2048 KB
clock speeds: max: 1300 MHz 1: 1300 MHz 2: 800 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RS880M [Mobility Radeon HD 4225/4250]
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1280x1024@60.02hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD RS880 (DRM 2.46.0 / 4.8.0-53-generic, LLVM 3.8.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 12.0.6
Network: Card: Broadcom NetXtreme BCM5723 Gigabit Ethernet PCIe driver: tg3
IF: enp2s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full
mac: 3c:d9:2b:02:0e:0c
Drives: HDD Total Size: 120.0GB (36.7% used)
ID-1: /dev/sda model: Corsair_Force_GT size: 120.0GB
Partition: ID-1: / size: 19G used: 5.2G (31%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: /home size: 55G used: 333M (1%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
ID-3: swap-1 size: 40.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda2
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: 34.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 169 Uptime: 1 day Memory: 781.8/3447.0MB
Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz cyber86 #55930 üzenetére
Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RS880M [Mobility Radeon HD 4225/4250]
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeondrivers: ati,radeon
Az egy régi, már legacy kártya de azzal működik, amivel kell neki. Mi a gondod?[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Chole
újonc
Sziasztok, kéne egy kis segítség.
Linux mint 18,2 telepítenék ssd-re, a kérdés, kell-e valamit utánaállítani és ha igen, akkor mit? (Keresgéltem neten, de ahány oldal, annyi leírás, és 5-6 éves leírások voltak.)
előre is köszi
-
llaszlo
veterán
Hogyan tudom azt beállítani, hogy a usernek első belépésnél új jelszót kelljen megadni grafikus felületen?
Linux mint 18.1-ről van szó Cinnamonnal.
Ez nem működik, csak feldob egy ablakot, hogy meg kell változtatni a jelszót, viszont azon csak egy OK gomb van.chage -d 0 user
-
herdsman12
őstag
Win10 mellé, kiterjesztett partícióra telepítettem MX-16-ot King Unique javaslata alapján (rendszer betöltő a /home-ra telepítve). Rendben indult, működött a két rendszer. Ezután az MX-16 helyére Deepin-t telepítettem, és itt valami gubanc lett.
Azóta bekapcsoláskor ez az üzenet:
Operating System Not Found
Látszólag az összes partíció a helyén van, nem telepítettem a Deepint rossz helyre.
Már az újra telepített MX-16 se állította vissza a működő állapotot.
Első sorban a Windowst kellene elindítanom, a Deepin telepítést majd másik gépen próbálom.
Jöhetne valami jó ötlet.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz herdsman12 #55941 üzenetére
Az a leírás Legacy (BIOS-MBR) telepítésnél használható és a rendszerbetöltőt a Linux partíciójára (
sdXY
) kell telepíteni, nem a /home-ra! A Deepin telepítője kissé egzotikus, illetve abban még Live mód sincsen, ahogy néztem. Ha működésre akarod bírni a Linuxot, akkor a GRUB-ot újra lehet telepíteni pl. a teljes lemezre és akkor normál esetben a Windowst is be kellene töltenie. Sőt, pl. az MX-16-ban ez alapján valami spéci helyreállító is van. Ha a Windowst, akkor meg annak telepítési adathordozóját bebootolva szintén megoldható a rendszerbetöltő helyreállítása. Viszont ez esetben a GRUB felül lesz írva és nem fog indulni a Linux![ Szerkesztve ]
-
herdsman12
őstag
válasz King Unique #55942 üzenetére
Igen, ez Legacy, a rendszerbetöltőt az sda7-re tettem, ahova a Deepin-t, de így nem működött. Valamit elnéztem a partíció kezelőnél.
Most grub az sda-n, így indul a Win és a Linux is.
Windows boot kérdést hozzáértőre bízom, aztán újból megnézem ezt az EasyBCD-t. -
Frawly
veterán
Ahogy írták, ki tudod kapcsolni formázáskor, hogy ne hagyjon biztonsági tartalékot, de nagyon nem ajánlott. Nem véletlenül alapértelmezett beállítás, hogy a rendszer tartalékot hagy rajta, és nem engedi csurig tölteni a teljes partíciót. Nehogy már a a mai sokszáz gigás, meg több terás tárak korában ez a 2-5% vágjon a földhöz. Lehet utoljára a 8-80 gigás meghajtók korában volt gond belőle.
Ahogy írták, eleve kisebb a meghajtó a decimális-bináris átváltás miatt (1 TB-os meghajtó csak 931 GiB), plusz a fájlrendszernek a tartalékolás nélkül is van valamekkora overheadje (kb. 2% körül, nem a Linux sajátossága, hanem bármilyen OS bármilyen fájlrendszerénél van ilyen, a fájlok nyilvántartása, tárolási tábla miatt, plusz naplózó fájlrendszereknél a napló, amit megint csak ki lehet kapcsolni, de nem ajánlott). Plusz minden fájlrendszernél van a clusterméret miatt adattárpocsékolás. A Windows is így jár el az NTFS partíciókkal, és ugyan ott nincs a rendszernek fenntartott hely, de ott sem tudod a partíciókat teljesen csurig tölteni, hogy 0 bájt maradjon szabadon. Próbáld ki egy kisméretű pendrive-val, hogy Windows alatt NTFS partíciót csinálsz rá, és csurig töltöd mondjuk zenékkel. Egyrészt nem fogod tudni, másrészt, ha leméred, hogy mekkora ilyenkor rajta a hasznos adat, meg fogsz lepődni hány százaléka a teljes MiB-ban mért tárterületnek.
-
törölt tag
válasz Frawly #55944 üzenetére
Azért egy otthoni rendszernél nem akkora probléma, ha nincs reserved space...
Ha normálisan particionálsz, elsődlegesen elszeparálod a /var-t (aminek a hasznosságáról mát többször is prédikáltam ezen a fórumon is), akkor szerver környezetben sem olyan gáz...
Amúgy is EXT fájlrendszer sajátosság, a többinél nincs ilyen... -
DeFranco
nagyúr
Sziasztok!
Egy nagyon régi, Fusi L7300-as laposhoz keresek alkalmas linux verziót. Teljesen tök vagyok a témához, szinte semmit nem tudok a linuxról, így valami olyan megoldást keresek, ami:
1) alkalmas ilyen öreg gépeken való futtatásra is, tartalmazza még ehhez az öreg géphez tartozó meghajtóprogramokat (via chipset, hasonló nyalánkságok)
2) out-of-the-box tartalmazza a szükséges felhasználói porgramokat (sok minden nem kell, csak az alapok, videolejátszó, valami kis paint, youtube, egy kisgyereknek lesz ismerkedni a géppel általában). - a csomagkezelőt használatát sem ismerem, jó lenne ha nem kellene benyúlni a géptető alá, vagy ha kell, azt egyszerűen lehetne
3) használata egyszerű, intuitívrégen lubuntu ment fel rá, nem tudom az alkalmas-e még a célra, illetve az antiX linuxot ajánlották még, kíváncsi lennék, itt mi az ajánlás, melyik mellé teszitek le a voksotokat, illetve van-e ezeknél alkalmasabb a megadott paraméterek alapján.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Telekom mobilszolgáltatások
- Androidos tablet topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Call of Duty: Black Ops 6
- Bíró: Zuckerberg nem felelős azért, amit a közösségi média a gyerekekkel tesz
- Discord
- PlayStation 5
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest