Hirdetés

2018. december 12., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-12-02 20:51:57

Mobilarena


Linux kezdőknek

Ez az írás egy hosszabb összefoglaló a kezdők számára, hogy az alapvető dolgokat tisztázzuk, ezzel segítve a kezdők és a kicsit gyakorlottabbak könnyebb haladását.

Még mielőtt nekiállsz az olvasásnak, egy igen fontos dologra felhívjuk a figyelmet!

Amennyiben itt segítséget kérsz valamilyen témában, pár dolgot írj le, így te is hamarabb kapsz értékelhető segítséget. Ezek:

*a disztribúció fajtája, ha van, akkor a verziószáma is. Ha bizonytalan vagy, akkor a terminálos uname -a parancs kimenetét másold be.
*főbb adatok a számítógépről, ha az itteni profil lapodon nem adtad meg őket.
*a probléma részletes és érthető leírása, ha olyan, akkor mellékelt terminál kimenettel. Amennyiben az túl hosszú a bemásoláshoz, akkor feltöltve a pastebin oldalára, majd belinkelve. Ha lenyitod ezt a összefoglalót, akkor konkrét parancsokat mutatunk, amikkel hamarabb kapsz segítséget.


Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36001) ux1 válasza Melack (#36000) üzenetére


ux1
(PH! addikt)

Az sda2 jelen esetben kiterjesztett partíció. Persze hogy néma.

-=[ Xiaomi ]=-= [Redmi Note 6 Pro 4/64]=-

(#36002) Melack válasza Melack (#36000) üzenetére


Melack
(PH! kedvence)

GParted felrakva, a 3 Tb-os vinyóból lát 790 Gb-ot,azt is unallocatednek /dev/sdb alatt. De amit én látok még 70 Gb, az kb sehol sem jelenik meg. Én ezt k. nem értem.

(#36001) ux1: köszi, akkor azt ki is húzhatom,mint hiba.

[ Szerkesztve ]

Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs // Mi4C 32Gb //

(#36003) Penty válasza CPT.Pirk (#35998) üzenetére


Penty
(fanatikus tag)

Villog? Még nem vettem észre.

(#36004) CanibelZ


CanibelZ
(fanatikus tag)

Na, hazaértem suliból és átraktam pastebin-re: log
Ha valakinek van ötlete, ne tartsa magában, mert neten nem találtam semmit. :(

(#36005) Freel


Freel
(tag)

:(((

Elég rövid életű volt jelenleg számomra a Debian. Az a helyzet, hogy pár hete feltettem egy 7-est és az első újraindítás után bootolás közben megállt a rendszer... Se kurzor, se hibaüzenet, se semmi... Ma a 8-ast tettem fel. Elindult, de nem ismerte fel a FullHD-s kjelzőmet és csak 1024x768-ban futott. A wikipedia szerinti leírás alapján feltelepítettem az nv drivert. Újraindítást kért, újraindítottam és csak egy fekete képernyő fogadott a GRUB után, a bal fölső sarokban egy villogó kurzorral. :W
Se előre se hátra... Delete...

A Lubuntu már a telepítő legelején felismert a kijelzőt, beállította a felbontást és végig meg is tartotta. Feltettem az nv drivert, működik, felismerte a kijelzőt rendesen, viszont az ÖSSZES betűnagyság kb. 1-2 pixel magas és olvashatatlan lett!!! Nagy nehezen sikerült mindenhol beállítanom egy 32-es betűnagyságot amivel most olyan a betű, mint az nv driver telepítése előtt, normális méretű. Viszont pl. a UnetBootin programba kicsik maradtak a betűk és nem tudom hogyan lehetne állítani a programoknál is...

(#36006) lev258 válasza Melack (#36002) üzenetére


lev258
(PH! kedvence)

Mutass egy sima sudo fdisk -l parancsot.

Ubuntu MATE 18.04

(#36007) tzimash


tzimash
(őstag)

Sziasztok!

Van egy kis problémám win-debian társbérlettel kapcsolatban.
Valakinek valami ötlete, hogyan tudom újra birtokba venni win alatt azt a 600gigányi ntfs partíciót?

(#36008) #82679040 válasza CanibelZ (#36004) üzenetére


#82679040
(törölt tag)

Csak találgatok de mivel kiderült van egy intel integrált cucc mellette első körben megpróbálnám tiltani biosban az integráltat.Ha még mindig nem megy akkor valszeg babrálni kell a xorg.conf-ban (lehet elég futtatni az nvidia-xconfig parancsot adminként). Ha továbbra sem megy akkor nézz szét itt : [Bumblebee Debian] (és engedélyezd megint az integráltat a biosban)

Ha ez se segít és mástól nem kapsz választ kérdezz rá a Debian topicban nálam biztos nagyobb szakikat találsz ott.Sajnos én kifújtam.

(#36009) Freel válasza tzimash (#36007) üzenetére


Freel
(tag)

Win7 alatt a vinyóra jobb klikk és online. Asszem ennyi.
A debian nekem is vacakol nv karival. Tedd fel a Lubuntut jó lesz. A grub-ot pedig én most speciel hanyagolom... Alapértelmezetten a bios ha bekapcsolom a gépet az ssd-t indítja a windows-zal. Ha nekem kell a Linux, nyomok egy F11-et boot eszköz választás és kiválasztom a másik vinyót. Így az asszony békénhagy. Ennek feltétele, hogy le kell húzni a vinyókat a másik oprendszer telepítésekor...

(#36010) ubyegon2 válasza Melack (#36000) üzenetére


ubyegon2
(PH! kedvence)

sudo fdisk -l /dev/sdb- vel többre mennénk, ha már az sdb a külső vinyó jelölése! :R

sudo hdparm -I /dev/sdb parancs infóit is megnézhetnénk.

Partíciókat a sudo tune2fs -l /dev/sdbx parancs vizsgálja, az x a vizsgálandó partíció száma, hogy melyik érdekel, azt a sudo blkid parancs mutatja meg.

A gnome-disk-utility- vel is meg tudod nézni, jobban látnánk, ha ennek meg a gparted- nek a kimeneteit is beraknád. :) Minden kimenetet rakj be inkább, hátha kiderül milyen fájlrendszer van azon a külső HDD- n.

Kiderülhet, mi a gond :Y és már pontosabb diagnózissal lehetne menni a HDD probléma topikba, ha szükséges, de egyelőre itt jobb helyen van a thread a Linuxos környezet miatt.

[ Szerkesztve ]

(#36011) tzimash válasza Freel (#36009) üzenetére


tzimash
(őstag)

Ha csak ennyi lenne, akkor már megoldottam volna :)
Diskpart-tal sikerült elérni, hogy ne offline legyen, hanem érvénytelen... ami ugyanúgy nem OK. A következő restart után újra offline a státusza.
Nem lehet, hogy valami jogosultságbeli korlátozás van érvényben azon a partíción, mióta csatoltam linux alatt?

(#36012) ubyegon2 válasza tzimash (#36011) üzenetére


ubyegon2
(PH! kedvence)

Debian topikba írtam, hogy ezt a Winnel állítottad be így, ott is kell visszaállítani. Linux nem nyúl bele a Win jogosultságaiba. :N

[ Szerkesztve ]

(#36013) #21078528 válasza Freel (#36005) üzenetére


#21078528
(törölt tag)

Nagyjából egyforma gépünk van, és nálam tökéletesen müxik minden...
Ha rám hallgatsz, hanyagolod az olyan gányolt környezeteket, mint az LXDE!
Rakd fel a Debiant a normális telepítő DVD-ről, és környezetnek állíts KDE-t, a VGA-hoz pedig rakd fel az nvidia-kernel-dkms csomagot!

(#36014) Lathronos válasza Freel (#36005) üzenetére


Lathronos
(őstag)

MATE Ubuntu-t már próbáltad? Ilyen, szerintem eléggé hasonlít az LXDE-re.

[ Szerkesztve ]

ArchLabs, Ubuntu 16.04 OpenBox, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#36015) Freel válasza tzimash (#36011) üzenetére


Freel
(tag)

Nem csak azért írtam ilyen viszonylag triviális megoldást, hogy csak úgy ideírjak valamit, hanem engem pár hete konkrétan ugyanilyen történet rémisztgetett. Hirtelen Win alól nem láttam az egyik partícióm és azt írta a lemezkezelés, hogy offline állapotban van. Szívszédülés ezerrel, egy feles+sör azonnal! :Y Jobbklikk-->online és már csatolta is föl a win vissza az eredeti helyére a partíciót... :K Nem tudom miért történt.

berus.berus ; Lathronos:

köszönöm, hogy írtatok! A 'gányolt' LXDA-t nem értem pontosan. Ez nem annyira 'komoly' és jól működő felület, mint mondjuk egy KDE?
Egyébként a 7-es Debian-t nem LXDA-val akartam föltenni és az sem működött. Mindenesetre van pár tippem, hogy miért nem amiket mindenképpen (így akkor már nyomás hatására :) ) kipróbálok ma. Érdekes, mert 'érzésre' a Debian egy sokkal 'komolyabb' és 'bölcsebb', kiforrottabb és stabilabb dolognak tűnik, mint az Ubuntu. :B Nem tudom jobban elmagyarázni, más érzést ad teljesen.

OFF: abban a fázisban vagyok jelenleg, hogy már kezdem unni a tucatnyi disztró kipróbálását! Szeretnék már túllépni, megtalálni a megfelelőt és végre komolyan elkezdeni foglalkozni a Linux-szal. Nem akarok állandóan cserélgetni, meg telepítgetni. Jó lenne már 'belakni' életem első komoly Linux-át. A Debian, mint nagy 'ősöreg' szimpatikusabbnak tűnik az összes többinél, viszont félek tőle picit és nem akar működni... Az Lubi meg olyan 'rakoncátlan', fiatalos, viszont minden megy rajta szépen viszonylagos hekkelés nélkül... Ráadásul nem tudom mennyit számít az, hogy nem 3.16-os hanem 3.19-es kernellel megy a 15.04. :U
Igyekszem kitartani a Debian mellett... OFF

(#36016) lionhearted válasza Freel (#36015) üzenetére


lionhearted
(őstag)

Akkor szokott egyébként feketeképernyő fogadni, ha rossz driver került fel. És épp nV driver telepítése után csinálta mindezt. tuti, hogy megfelelő drivert telepítettél a repóból?

Tegnap még működött...

(#36017) Lathronos válasza Freel (#36015) üzenetére


Lathronos
(őstag)

Akkor én mit szóljak? Már 7 éve próbálgatom a disztribúciókat, de nem zavar. Igaz ebből 4 év PCLinuxOS volt, a többi meg mind Debian alapú. Keresgélés és tesztelés nélkül sosem találod meg a számodra megfelelőt.

ArchLabs, Ubuntu 16.04 OpenBox, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#36018) Freel válasza lionhearted (#36016) üzenetére


Freel
(tag)

Az a 340.65 volt amit a distrowatch-on is írtak. Illetve itt is ez van:
[link]
Én a repo-ban nem találtam nvidia drivert úgy, mint a Lubuntu esetében. Volt valami ami 340.65, de az csak 1-2 megát szedett le, miközben az nv driver 130-150 mega körül van.
Még próbálkozom, majd írok hátha sikerül... :)

(#36019) #82679040 válasza Freel (#36018) üzenetére


#82679040
(törölt tag)

Az általad linkelt oldal az nvidia-detect scriptel kezd.Nem kell vadászni semmiféle verziószámú csomagot csak telepíteni az nvidia-detect-t a non-free-ből (contribet is engedélyezd) és futtatni:

pl.:

$ nvidia-detect
Detected NVIDIA GPUs:
02:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GF108 [GeForce GT 430] [10de:0de1] (rev a1)
Your card is supported by the default drivers.
It is recommended to install the
nvidia-driver
package.

Konkrétan megmondja melyik csomagot telepítstd lásd itt nvidia-driver.

Telepíted ezt és az nvidia-xconfig csomagot majd a telepítés végén tolsz egy sudo nvidia-xconfig parancsot.
Mehet a reboot.

(#36020) Sub-ZeRo


Sub-ZeRo
(PH! nagyúr)

Sziasztok!

Szeretnék egy swap partíciót készíteni Linux mint alatt, hogy legyen hibernálásom. Egy Linux partícióm van és a particiónáló program számomra ismeretlen. Tudnátok segítieni, hogy egy max 4 gigás partíciót ( 4giga ramom van) hogyan hozzak létre a mint partícióból? 50 giga van neki hagyva.

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."| Track IR 5.| Honor 8

(#36021) spammer válasza Sub-ZeRo (#36020) üzenetére


spammer
(PH! kedvence)

GParted a barátod.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#36022) God Vazzeg válasza Sub-ZeRo (#36020) üzenetére


God Vazzeg
(PH! kedvence)

Live rendszer alól "gparted"del kb 2 perc lesz ;) Most csináltam 1 hete pont :K

Erősáramú találmány gyártási joga eladó! Érd: priviben!

(#36023) #82679040 válasza Sub-ZeRo (#36020) üzenetére


#82679040
(törölt tag)

Live rendszer alól gparted,vagy hasonszőrű alkalmazás(nem írtál disztrót,DE-t !)
Átméretezed a partíciót (jobb klikk-resize),hogy a kívánt mennyiségű szabad hely maradjon.Azon létrehozol egy újat és beállítod swapra.(jobb klikk-info alatt láthatod az UUID számát)
Az éles rendszereden szerkeszted az /etc/fstab fájlt.(sudo nano /fstab/helye ) és hozzáadod a köv.sort :
UUID="ide megadod a swap uuid számát" swap sw 0 0
ctrl+x kilépsz a szerkesztőből(kérdezi majd menteni akarod-e)
Köv. újraindításnál aut.csatolja a swap partíciót.

szerk.:ja látom ítrtad ,h Mint figyelmetlen voltam.

[ Szerkesztve ]

(#36024) #21078528 válasza Freel (#36015) üzenetére


#21078528
(törölt tag)

Az LXDE az Openbox köré kerekített, jobbró-balról összeszedegetett komponensekből gányolt asztali környezet, jó sok bogárral, a KDE-vel még csak véletlenül sem említhető együtt, de a GNOME-mal, Xfcevel, MATE-tel sem...
Egyetlen ok szól mellette, az erőforrás igénye, de ez a Te esetedben lényegtelen, a géped a kisujjából kirázza a KDE-t (mint írtam, majdnem egyforma cuccunk van, szal ebben biztos lehetsz)!
Tarts ki a Deb mellett, nem bánod meg!
Én konkrétan úgy szoktam telepíteni (DVD-ről), hogy szakértői módot kérek, és a komponensek kiválasztásánál törlök MINDENT, így egy teljesen csupasz, terminálos rendszert kapok, majd 'apt-get install xorg kde-standard' paranccsal rakom fel az alapokat, aztán innen egyesével pakolom a többi csomagot!
Így nem kerül fel semmi felesleges sallang, egy baromi gyors és stabil Debian a végeredmény! :K

(#36025) spammer válasza #21078528 (#36024) üzenetére


spammer
(PH! kedvence)

Hiába bírja el a gép a KDE-t, ha valakinek nem tetszik, nem akar felesleges csicsát. Mondjuk LXDE-t én sem használnék, helyette elég a natúr Openbox + felraktam én is, ami nekem kell hozzá, aztán jó napot. :) De néha már ez is sok, ezért nézelődök a tiling felé. :DDD

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#36026) BoB válasza spammer (#36025) üzenetére


BoB
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Na de akkor tiling-ot tegyél fel, ne olyat mint az itteni "tilingezők" akik valójában dynamic wm-et használnak :))

Hol a csicsa: [link]?

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#36027) #21078528 válasza spammer (#36025) üzenetére


#21078528
(törölt tag)

Mondjuk számomra a KDE nem a csicsát jelenti, hanem a kényelem és hatékonyság tökéletes elegyét... ;)
De nyilván ízlések és pofonok! :)

(#36028) Sub-ZeRo válasza #82679040 (#36023) üzenetére


Sub-ZeRo
(PH! nagyúr)

Mint chinnamon, 17.1. Már a mint fent van, dual boottal egy win 7-el. A Linux partíciót akarnám egy swappal megtoldani, amit a mint-ből veszek el.

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."| Track IR 5.| Honor 8

(#36029) spammer válasza BoB (#36026) üzenetére


spammer
(PH! kedvence)

Az új KDE szebb és letisztultabb lett, de ez [link] például "no thx" ;] Vagy pl. a Dolphin és egyéb KDE-s progik sem tetszenek igazán. Meg nem akarok mindenre gui-s opciót, menüt, ikont stb. Ha bele akarok nyúlni jobban, akkor beletúrok a konfigba. Ízlések és pofok, nyilván.

Ha megnézed, nem sok "sima" tiling van, szinte az összes népszerűbb és normálisan fejlesztett WM Dynamic (vagy tiling és stacking képes).

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#36030) CPT.Pirk válasza #21078528 (#36027) üzenetére


CPT.Pirk
(Topikgazda)
LOGOUT blog

Ez így van! :D

Meg itt a kezdő topicban kicsit nonszensz mikor Openboxot javasolnak. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#36031) Sub-ZeRo válasza spammer (#36029) üzenetére


Sub-ZeRo
(PH! nagyúr)

Milyen rendszer? Tetszik.

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."| Track IR 5.| Honor 8

(#36032) spammer válasza Sub-ZeRo (#36031) üzenetére


spammer
(PH! kedvence)

A linkelt képen? Írja a címében, Debian 7 Wheezy KDE.

(#36030) CPT.Pirk: még mindig nem értem, miért lenne az Openbox bonyolult, nagyjából mindenre van ott is GUI-s beállító, ha pedig készen jön egy disztróval (pl. Manjaro vagy Crunchbang), akkor ugyanolyan pofonegyszerű, mint a Lubuntu, ráadásul még kevesebbet eszik és még gyorsabb.

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#36033) F34R válasza BoB (#36026) üzenetére


F34R
(PH! kedvence)

menjuol :DDD

(#36034) lionhearted válasza Freel (#36018) üzenetére


lionhearted
(őstag)

Hacsak nem lőtted ki a recommended csomagokat, a linkelt leírással le kell, hogy jöjjön a teljes nv driver.

Tegnap még működött...

(#36035) teleahocipöm


teleahocipöm
(fanatikus tag)

na felraktam az antiX 13.2 verziót a 15 helyett, de nem tudom a billentyűzetet magyarra állítani, pedig állítólag lehet, mellesleg az pendrájvot sem ismeri fel.

(#36036) teleahocipöm válasza teleahocipöm (#36035) üzenetére


teleahocipöm
(fanatikus tag)

Terminálban beírtam a sudo fdisk -l parancsot, kiderült,hogy még a dvd-t sem látja, csak az sda1 és sda2 van :F

(#36037) lionhearted válasza teleahocipöm (#36036) üzenetére


lionhearted
(őstag)

Az fdisk a DVD-t valóban nem látja.

Tegnap még működött...

(#36038) teleahocipöm


teleahocipöm
(fanatikus tag)

Frissítek, erre kiírja, hogy W: Nem érhető elnyilvános kulcs az alábbi kulcsazonosítókhoz: .....
W: -"-
W: GPG hiba: http://antix.davesrver.info stable Release: Az alábbi aláírások érvénytelenek
voltak: KEYEXPIRED 14.....

Minden frissítés kijelölése, Alkalmaz, erre meg: a felugró kis ablakban : Nincs hitelesítve és sorolja ...

Botrány :W

(#36039) teleahocipöm válasza lionhearted (#36037) üzenetére


teleahocipöm
(fanatikus tag)

Mindegy, mert lemezkezelőt nem találtam, így csak körülményesen a fájlkezelőt megnyitva és fölfele lépegetve, majd a /media/cdrom -ra kattintva lehetne megnyitni a dvd-t, de azt írja nem sikerült csatolni

(#36040) CPT.Pirk válasza spammer (#36032) üzenetére


CPT.Pirk
(Topikgazda)
LOGOUT blog

Hát, én sem kínoznám magam azzal. Kényelmetlen, nehézkes és ha bármit akarsz, rögtön a wikiben kell túrni. Tudom milyen mert használtam gyenge gépen OpenBoxot. Mondjuk közte és egy Lxde között minimális erőforrás különbség van, a mai világban ez már nem jelenthet problémát a gépeinknek, még a régieknek sem.

teleahocipöm: gondolom azért expired, mert már nem támogatott az a kiadás.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#36041) teleahocipöm válasza CPT.Pirk (#36040) üzenetére


teleahocipöm
(fanatikus tag)

Ha nincs támogatás, akkor gondban vagyok, nem tudom mit rakjak föl :F
Egyébként felmerült bennem is az esetleges támogatás hiánya, de itt javasolta valaki ezt a verziót, így elhessegettem magamtól.

(#36042) Fenyő válasza teleahocipöm (#36038) üzenetére


Fenyő
(őstag)

Ebben semmi különös nincs, időnként lejárnak a tárolók kulcsai, csak frissíteni kell őket, gugli elsőre ezt dobta amúgy, vagy letiltod és újra engedélyezed az antix.davesrver repót vagy manulásian letöltöd az antix-keyring csomagot és telepíted.
Pendriveot antix-mountbox-al tudsz csatolni, automatikusan nem csatolódik (legalábbis 12 alatt).
CPT.Pirk: Még támogatott a 12-es is, szóval a 13-as pláne...

[ Szerkesztve ]

Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!

(#36043) spammer válasza CPT.Pirk (#36040) üzenetére


spammer
(PH! kedvence)

Nem csak az erőforrásról van szó, hanem arról, hogy az LXDE (meg minden DE) eleve cuccokkal jön, ami nem biztos hogy kell (nekem biztos, hogy nem). Nem akarok szemetet a gépemre, ha utána meg le kell pucolgatnom őket, akkor nem vagyok előrébb. No de mindegy, nem akarom én tukmálni senkire, csak azért ajánlottam, mert a kollégának a minimál (LXDE) tetszett (ami Openboxot használ amúgy is ablakkezelőként).

Amúgy nézegettem az LXQt-t, erre azért kíváncsi leszek, videón néztem, van új plazmás téma is hozzá. :D Lehet, hogy ki is próbálom virtuálisban.
_

(#36035) teleahocipöm: setxkbmap hu

Működik, az imént próbáltam.

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#36044) teleahocipöm


teleahocipöm
(fanatikus tag)

Fenyő
AntiX 13.2-t raktam föl, de az alábbi gondok miatt pont most akartam Manjaroval felülírni, de el sem indult. Sajnos nem tudok angolul, így az ezen a nyelven lévő segédletek nem igazán segítenek :(
Elég bonyolultan hangzik ez a tárolós kulcsosdi, eddig még nem találkoztam vele.

spammer
setxkbmap hu: És újraindítás után is magyar marad?

[ Szerkesztve ]

(#36045) spammer válasza spammer (#36043) üzenetére


spammer
(PH! kedvence)

Ja csak még annyit az Openbox témához (hátha mégis érdekel valakit), hogy ma jelent meg a friss, Debian 8 alapokra épített Crunchbang++. Szóval ha netán egy kezdő mégis próbálgatni szeretné, akkor itt egy kész cuccos, stabil alapokon, nem muszáj nulláról összelegózni.

Befejeztem. ;]

_

(#36044) teleahocipöm: csak virtuális gépen indítottam el, nincs telepítve. De ha ~/.xinitrc -be beírod a parancsot, akkor elvileg működnie kell.

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#36046) Fenyő válasza teleahocipöm (#36044) üzenetére


Fenyő
(őstag)

Nem különösebben az, de fentebb belinkeltem az antix-keyring csomagot csak töltsd le és telepítsd az a legegyszerűbb, abban már a frissebb kulcsok vannak, de persze lehet parancssorból is egyenként gpg-vel hozzáadogatni kulcsokat, hogy miért nem magyar alapból az antiX-od jó kérdés (nálam ezzel még sosem volt gond), lehet a telepítésnél nem állítottad be jól...

Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!

(#36047) teleahocipöm válasza Fenyő (#36046) üzenetére


teleahocipöm
(fanatikus tag)

Mát a Live indításkor kiválasztottam a rendszer nagy része magyar is a telepítés is magyar nyelven ment. Most azon filózok, hogy érdemes-e vele kinlódnom, beraktam ugyan a Pepper 5 -öt, hogy felültelepítem az AntiX-et, de már azzal is megjártam. Egyszerűen túl koros a gépem, hogy egy jó linuxot futtassak.

(#36048) Exom


Exom
(tag)

Sziasztok
A Mate-val gyűlt meg a bajom. A Mate panelját a kezdeti vízszintes állapotról függőlegesre állítottam.
A panelen rajta van az Ablaklista (1.81) nevű bővítmény, amiben megjelennek a futó programok.
Működik is miden, csak nagyon bután jelennek meg rajta a futó alkalmazások.
Ha egy programot futtatok, akkor egy kb 5 cm -es függőleges sáv mutatja a programot. Ha rányitok mégegy alkalmazást, akkor 2 db 2,5 cm -es sáv mutatja az alkalmazásokat. Ha további alkalmazást nyitok, akkor egyre zsugorodik az egy programra jutó rész. Van erre valami módszer, hogyan lehet megoldani, hogy normálisan jelenlenek meg a programok? (mindig azonos méretben, kihasználva a teljes helyet)

(#36049) Freel


Freel
(tag)

Nah most segítsetek légyszives, mert nagy a baj!!! :K

Az utolsó hozzászólásom óta folyamatosan telepítem a Debiant. Kb. 9x sikerült már feltenni. :W
Első körben az derült ki, hogy ha a non-free iso-t telepítem, az az első újraindítás után azonnal megáll fekete villogó kurzorral! Semmi hibaüzenet, csak a kurzor!
A sima live iso feltelepül ugyan, de újraindítás után rögtön négy hibaüzenetet ír ki, valami ilyesmit: nouveau firmware error... , viszont továbblép és elindul a DE! 1024x768 a maximális felbontás, nem ismeri fel a képernyőt.
max404 kolléga leírása alapján tökéletesen követve minden lépést és sikeresen abszolválva őket az nv driver installálása utáni újraindítást már nem éli túl a drága debianom... Szintén fekete képernyő villogó kurzorral.
Direkt kipróbáltam az LXDE és a KDE verziókat is és még a monitort is kicseréltem, :B (jólvanna, még nem értek hozzá...) de úgy néz ki a videókártya nem tetszik a rendszernek! ASUS 750Ti-ről van szó.
Tovább bonyolítom: ha a debian telepítőnél nem a Graphics Install-ra megyek, hanem a Live-ot választom ki, akkor bejön a Debian úgy, hogy be van töltve az nv driver, felismeri a kijelzőt és megy a felbontás 1920x1080-ba... :Y
Mégtovább bonyolítom: bejön ugyan a Live nv driverrel, viszont a betűk ugyanúgy, mint a Lubuntu esetén az nv driver feltelepítése után, olyan picik, hogy olvashatatlanok! 1-2 pixel magasak!!! (erre is kellett a másik monitor, mert ott a kisebb felbontás miatt legalább a betűket láttam...)

Tehát összegezve: ha az nv drivert fölteszem a Debianra, összecsuklik alatta a rendszer! Ha netalántán mégis sikerülne megcsinálnom valahogy, hogy elinduljon a driverrel, akkor viszont a betűk olyan picik, hogy semmit nem tudok kezdeni szintén a rendszerrel!!!

Szóval most tehát fent van egy Debian 8 KDE. És hozzá sem merek nyúlni a videóvezérlőhöz, mert ha tizen-huszodjára is telepítenem kell, megfejelem a kád szélét tuti! :W
Szóval szerintetek mit csináljak?

A Lubuntu szépen abszolválja az nv drivert hiba nélkül ugye, ott csak a betű probléma áll fent.

berus.berus: kitartok a Debian mellett úgy döntöttem tűzön-vízen át. Sokkal szüttyögősebb, mint egy Ubi, de sokkal gyorsabb és stabilabbnak is tűnik. Tetszik.
A KDE nem tetszik alap kinézetre, de már látom, hogy rengeteg logikus és hasznos dolog van benne, úgyhogy elképzelhető, hogy ezt fogom használni.
A telepítésnél a szakértői módnak még a halvány árnyékát se találtam meg...

Továbbá már most felmerült jópár kérdésem amire nem találtam google-s választ, de addig nem akarom föltenni őket amíg egyáltalán allig látom mi történik a monitoron...

Köszönöm előre is a segítségeteket és a türelmeteket... :R

[ Szerkesztve ]

(#36050) ubyegon2 válasza Freel (#36049) üzenetére


ubyegon2
(PH! kedvence)

visszaolvasva a hozzászólásaidat ezt javallom:

Ha a Mint eddig jó volt, tegyél fel egyet XFCE felülettel, az egyszerű kinézetű, piszok gyors és nem néz ki fapadosnak. Még te is elboldogulsz vele, ha nem jut eszedbe újra a 4.x- es kernel kipróbálása.
Vagy folytasd ezt az ámokfutást, de akkor vegyél egy műanyag kádat! :DD

Az a gáz, hogy leírod, most már ez lesz, beleszerettél, nagyon segítsetek, viszont mire megérkezik a help, addigra már teljesen más disztrót más felülettel akarsz, mert az előző mégsem tetszik! A segítők lassan úgy érzik, hogy érdemesebb kivárni, aztán majd csak kialakul valami és ha egymás után több hsz- ban is ugyanazt a disztrót/DE- t próbálgatod még, akkor beszállnak, addig csak csodálkoznak. :U

"Sokkal szüttyögősebb, mint egy Ubi, de sokkal gyorsabb és stabilabbnak is tűnik. Tetszik."

Ha ezt ennyi alapján meg tudtad állapítani, akkor neked már inkább cikket kéne írni az új Debianról, nem helpet kérni! :DD

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.