- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android szakmai topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
Új hozzászólás Aktív témák
-
VMatteo
őstag
A jelenleg még jól fizető állampapírok 2025 első felében még jól fizetnek, utána gondolom rengetegen ki fognak szállni belőle. Az akkor felszabaduló pénz egy jelentős részét gondolom az ingatlanpiacon fog elkölteni. Ergo az árak ismét elindulnak felfelé?
Tisztelet a Gépésznek!
-
axioma
Topikgazda
Sztem a kamat az keresni fogja a helyet (az is majdnem 1/5-e a tokenek!), azt viszont nem mondanam biztosra, hogy a toket is ki fogjak venni. Amig a lakaskiadas nem eri meg (es sztem me'g az 1-1.5% premiumos papirok felette maradnak), addig a kiadasra vasarlas nem lesz szamottevoen pont akkorra idozitve (plane fugghet akkor, hogy epp merre lejt a lakasarak grafikonja, ha elegge melypontra megy iden akkor arra inkabb kiugorhatnak paran). A lakashitel-kamatok is nagyobb befolyassal birhatnak.
-
Revolit
senior tag
válasz szente #28948 üzenetére
Szia, szerintem beszélj egy ingatlan hitelessel, én tudom ajánlani a kiszámolós Gábort (semmi közöm hozzá, nem is ismerem, de sokan hozzá mennek kiszámoló által, és meg vannak elégedve. Én is hozzá fordulnék.). Egy emailt/telefont megér a dolog, hitelkiváltásban is tud segíteni akár. http://olcsohitelek.com/
Én személy szerint erre csak tippet tudok adni, de igen, a fix hitel az én szemembe is azt jelenti, hogy az addig amennyi. Ki lehet váltani alacsonyabb hitellel, de én tuti megkeresném Gábort ezügyben.
[ Szerkesztve ]
-
VMatteo
őstag
válasz favagoJoska #28953 üzenetére
Azért gondolom, mert állampapír előtt is akinek pénze volt az ingatlanba, földbe fektetett bele. Na most bejött pár éve az állampapír jó hozama, oké ez fordult, de ez úgy fest lecsengőben van. Na akkor kérdem én, mibe másba fektetne az egyszerű halandó, miért tenne másképp mint eddig?
Tisztelet a Gépésznek!
-
VMatteo
őstag
Nem is így értettem.
Amikor az embereknek van pénze ezekbe fektetett bele amit írtam. Bejött a kedvező PMÁP, ezért fektettek abba. Na most ha nem lesz már kedvező PMÁP, akkor nem az előzőekez fogják ismét venni? És nem egy embertől olvastam, hogy azért nem vett ingatlant mert a PMÁP jobban hozott. Na de ez fog megszűnni, erre irányul a kérdésem.Tisztelet a Gépésznek!
-
favagoJoska
tag
Körülbelül.
Ráadásul ha lesz is állampapírból ingatlanpiacra áramló pénz, az sokkal jobban el fog oszlani. Pl aki az önerőt tartogatja PMÁP-ban tuti nem azt várja hogy lemenjen a 20 százalék közeli kamatfizetés teljesen, más szempontok szerint mérlegel. Akkor azok akik egész ingatlanok árát tartják állampapírban sem biztos hogy végigvárják.
Szóval én se gondolom, hogy itt most jelentős százmilliárdok fognak hirtelen megindulni PMÁP-ból az ingatlanba. El fog az egész oszlani.
És a másik dologra a válasz, hogy mi másba fektethetnének? Kapásból ezeket is fel tudnám sorolni:
- maradnak állampapírban. Nem teljesen világos hogy miért várja mindenki hogy a 20 százalékos kamatfizetés után majd megáll az élet és mindenki másba menekül
- részvények, etf-ek
- mennek devizába
VMatteo: az előbb még kiszállásról beszéltél...[ Szerkesztve ]
-
sakal83
addikt
válasz favagoJoska #28959 üzenetére
Azert szallnak ki, mert van egy reteg, aki elhalasztotta a vásárlást, es berakta kotvenybe.
A kérdés mekkora ez a reteg.
A tozsdek ATHon, a kotvenyek kamatai csokkennek, devizabsn is alacsony a kamat.
Az ingatlanoknal volt jelentos realareses.
[ Szerkesztve ]
-
favagoJoska
tag
válasz sakal83 #28960 üzenetére
Nem mondtam, hogy nincsenek olyanok akik ne halasztották volna el a vásárlást. Azt mondtam hogy a teljes állampapír állománynak nem hiszem hogy a jelentős részét ezek teszik ki, ráadásul ez a fajta kiáramlás sem hirtelen fog megtörténni hanem folyamatosan, már ha történik.
szerk: de ha más eszközökkel hasonlítgatjuk az ingatlanpiacot akkor ne felejtsük el, hogy itt volt Európában az egyik legmagasabb (sőt az egész világon is top 10-es) ingatlanárindex emelkedés az elmúlt 6-7 évben. És az hogy volt reál áresés még nem jelenti hogy akkor itt okvetlen reáláremelkedésnek kell végbemenni.[ Szerkesztve ]
-
VMatteo
őstag
válasz Csabroncka #28963 üzenetére
Hol?
Ahol én lakok alkudni se lehet a nyaralókból, olyan árakon mennek ahogy kitették őketTisztelet a Gépésznek!
-
Csabroncka
addikt
válasz VMatteo #28964 üzenetére
Balatont, Mátra, Dunakanyart felejtsd el, emberek értelmezhetetlen pénzeket ölnek olyan valamikbe, amik..hát!
Fejér/Győr-Sopron/Somogy ÉK része, esetleg Pest megye Dunántúli oldal délen.
Vértes, Gerecse... szép, indiánmentes, jó infrastruktúrájú helyek és nyugi van! A fenti 3 lokáció sajnos már nem a régi...
(Gerecsében vettem)[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
félisten
válasz Csabroncka #28965 üzenetére
+ esetleg Zala, Vas megye.
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
Csabroncka
addikt
válasz AxBattler #28966 üzenetére
Kinek mi... sajnos van nagyon sok lepukkant régió. A fejlesztés szagát adott helyen úgyis egyből meg lehet érezni, látni, na ott kell időben lépni, ha kis pénz van az elején a projektre.
Na most én Nagymaroson, nem veszek telket faházzal a hegyen, ahová autó út nem megy, víz nincs, 20 millió, ennyit nem ér a dunai panoráma.
Illetve nagyon sokat ér a Dunakanyar, de ezt le tudom évente, egy egyhetes dömösi sátrazással, medencézéssel, kirándulással!
A Balatonon/Velencei tó környékén 50 millió egy lepukkant faház + kis kert. Biztos valakinek megér ennyit..."in medias res"
-
félisten
válasz Csabroncka #28968 üzenetére
Ja, sajnos Balaton környékén elszálltak az árak, pedig a Badacsony környékét kedvelem.
Velence meg nem tudom, milyen lett a nagy betonozás után..."Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
Csabroncka
addikt
válasz AxBattler #28969 üzenetére
Mesélhetek neked a Balatonról, hányan meg fogják szívni és hányan cuppantak rá a szopórollerre (merugye valaki tényleg elhitte, hogy a szántó, vagy szőlő közepére felhúzza álmai nyaralóját). Sorra dobálják vissza az épületfennmaradási kérelmeket a képviselő testületek (megkapod egyúttal a bontási határozatot is), kiderül, hogy a 100m villanyt földkábelen kell megvalósítani potom 5+ millió forintért. 2,5 éve olvasom, képzem magam, mikor mire és hogyan kell odafigyelni. Csináltam aranykalászost, átbújtam vagy 40 db HÉSZ-t, már már úrrá lett rajtam a kiábrándultság és a tököm tele volt. Aztán Loreal.
"in medias res"
-
veterán
válasz Csabroncka #28970 üzenetére
Ezeket a bontási határozatokat megnézném. Meg azt, hogy ez tényleg végre lesz-e hajtva. Csak mert akkor a fél Budai agglomeráció bajba kerülne, kiemelten Budaörs.
-
Csabroncka
addikt
válasz Vision #28971 üzenetére
Ahol a BFNP a tulajdonin ott van ott úgy megbasznak a Balaton törvény miatt, hogy a lábad nem éri a földet ilyenért!
Arról nem is beszélve, hogy a tulajdoni lapra felviszik a kártalanításból kizárva bejegyzést, így még biztosítást sem tudsz rá kötni...stb[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
rwin5
őstag
válasz VMatteo #28956 üzenetére
Itt az Alföldön eszméletlen szinten vásárolják most a földeket ki (már pár éve elkezdődött). 2010 környékén egy I. o. föld jó AK-val 400-500e ft-ba ment / hektár, most olyan +4 millió Ft körül mozog.
Most elég jó áron el lehet adni, de ez régió és minőség függvénye.
2 éve mesélte apám egyik borász ismerőse, hogy Balaton északi részén 500.000 Ft-ért tudott szőlőket, ajánlotta faternak is, de mivel nekünk 0 tapasztalatunk volt a borászathoz nem vettünk. Azóta 6-7 milliókat érnek. -
veterán
válasz Csabroncka #28972 üzenetére
Oké, ez az elmélet. Mutass már néhány példát a gyakorlatban. Mert nekem ezt a szöveget centire előadta a budaörsi főépítész is, mégis telibe épülnek be a közmű nélküli területek, ahova kutyaólat sem húzhatnál fel. Én meg hülyének érzem magam, hogy szabályosan akarok építkezni.
-
Drizzt
nagyúr
[Januárban kilőttek a budapesti lakásárak, országosan viszont minimálisan csökkentek]
"Országosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak tavaly decemberhez képest, a fővárosban viszont tempós drágulás volt megfigyelhető. Budapesten az elmúlt hónapban 1,9 százalékkal emelkedtek a lakásárak, ami a jelentős részét lefedi az éves 2,4 százalékos drágulásnak."
Ebben elvileg tranzakcios es hirdetesi arak vannak valahogy osszekombinalva, sajnos a modszertant nem kotik az orrunkra. Egyebkent ingatlan.com-nak honnan van tranzakcios ar adata? Esetleg amikor beszunteted a hirdetest, akkor meg szokta kerdezni, hogy mennyi volt az annyi? Reg nem volt ott hirdetesem.
I am having fun staying poor.
-
rwin5
őstag
válasz Drizzt #28979 üzenetére
Tegnap akartam neked írni egy privit, hogy esetleg Szegeddel kapcsolatban nincs valami infód / statisztikád? Tegnap googléztam volna, de nem találtam azzal kapcsolatban semmit.
Csak azt láttam, hogy a szűrt összegre, kb 1/3-a a találat, nem tudom, hogy ennyire megnőttek itt is vagy csak simán kevés most az eladó lakás.Azt viszont láttam, hogy a korábbi 21-22 milliós garzonok átlagban 26 milliós hirdetési árra nőttek, szóval ha jól tippelem nőtt a nm ár 100.000 Ft-tal kb.
-
veterán
válasz Csabroncka #28980 üzenetére
Ezekkel kapcsolatban mindig szkeptikus vagyok. Ugyanis ebben az országban sohasem a szabályozással volt gond, sőt, túl van szabályozva minden. De betartatva ezeknek a szabályoknak a töredéke van. Hoztam példát a budai agglobol.
-
Drizzt
nagyúr
Ennyit tudok osszesen, ezek hirdetesi arak, alul valaszd ki a lakas fulet(es esetleg a nagyobb idotavot). Illetve ingatlan.com-os statisztikak szerint januarban +20% orszagos erdeklodes novekedes volt, de Szegeden +60%-os. BYD gyar miatt nagy novekedesre szamitanak a kozeljovoben. Ez az erdeklodeseken mar most latszik, valoszinuleg az arakon is, ha meg nem is nez ki egyelore kulonosebben csunyan ez a grafikon.
-
rwin5
őstag
válasz Drizzt #28983 üzenetére
Ez nekem bőven elég, amit linkeltél, köszi!
Akkor ezek szerint nem volt olyan nagy ugrás, de a panellakások, amiket néztem az tuti az átlagár alatti áron mentek a görbéhez képest. Durva, hogy 2019 óta mit dobbant az ár , de ezt eddig is tudtam, csak hajlamos vagyok elfelejteni.
A gyár valamennyit dob az tuti, én is félig azért raktam egyelőre vissza a voksot Bp mellől újra Szegedre. -
Drizzt
nagyúr
Továbbra is nézem hétvégén mindig, hogy mi hogy változott a publikus hirdetési számokon. Sajnos egész Budapestet csak idén kezdtem vezetni, de ebben a hónapban hatalmasat csökkent a rendelkezésre álló kínálat(majdnem 400-zal, ami majdnem 2%). Azt, hogy mennyire nő a kínálat, sajnos csak országos szinten lehet követni és radásul ott sincs különbség az ingatlan típus szerint. A hirdetésszám növekedés érdemben olyan szinten van, mint egy éve. Így valószínűleg a tranzakciószám nagyon magas lesz. Úgy tűnik ez volt eddig a legerősebb hét idén tranzakciókban, de nyilván ebben nagyon sok bizonytalanság van az adat milyensége miatt, csak más egyszerűen nem áll rendelkezésre.
-
_XXXXX_
tag
válasz Drizzt #28985 üzenetére
Én már egy jó pár hónapja gyűjtögetem a győri ingatlanok árait, 10 milliónkénti darabszámonként kategorizálva, a 2 vagy több szobásakat. Elég érdekes dolgok jönnek most ki belőle. (persze ez nem rendes statisztika, vannak átfedések, lehet félre visz, de talán a trendek látszanak benne)
Pl a lakások 20-30 millió közötti kategóriában az elmúlt fél évben, a ~felére csökkent a hirdetett ingatlanok száma (150-ről 84-re). Most még februári adatokat nem raktam bele, de most éppen már csak 61 db van hirdetve, úgyhogy tovább csökken.
A 30-40 közötti kategória is ~30%-al lett kisebb (431->330), aktuálisan 284db van a piacon.
Viszont a többi kategóriában nagyjából stagnálás van darabszámban.
Ami még érdekesebb, én 20-40 millióra állítottam be hogy kapjak értesítéseket az árváltozásról amellett, hogy fogynak a lakások ezekben a kategóriákban mégse nő az ár, inkább zöld-el jönnek az árcsökkentések többségében.
Amúgy itt nov közepétől január közepéig full halott volt a piac, alig mozdult meg valami. Az utóbbi 2 hétben kezdtek el jönni jobban az értesítések, de még mindig nem éri el a tavalyi kora őszi szintet.
Felmerült bennem egy kérdés, nem vagyok képben a hirdetési/reklámozási árakkal (mivel én venni akarok nem eladni). Nem lehet hogy az "olcsóbb" ingatlanok elvándorolnak más oldalakra (az ingatlan.com-ról) ahol olcsóbb hirdetni őket? Ezt eltudnám képzelni, hogy ez látszik a statisztikámban.
Valaki nincs képben, hogy változtak-e a hirdetések/reklámozási árak mostanában?
[ Szerkesztve ]
"Rendszergazda vagyok, nekem mindent szabad."
-
sakal83
addikt
Sokat elvittek, tobb ismerosom eladta a 6+ honapja hirdetett ingatlanat januarban. A csok+ eleg jo, ha celkozonsegbe tartozol, minden cikk ellenére... 40m ft babavaroval ugy h 2 gyereknel elengednek 13m ftot igy 27m hiteled marad cca 2% fixen 20-25 evre es hasznaltra is ervenyes. A torleszto ket gyereknel 127e ft/ho 40mra. Ez nagyon jo.
Januar 1en vettem volna lakast ha ram ervenyes lenne.
-
Drizzt
nagyúr
November 2. felétől nagyon kevés új hirdetés került fel, de csak január második hetéig. Onnantól kb. ugyanannyi hirdetés került fel, mint egy éve, pár százalékkal kevesebb. Tehát két dolog lehet a magyarázat: sikeres értékesítés és hirdetés abbahagyasa. Szerintem mind a két faktor kellett ahhoz, hogy ilyen szintű csökkenés legyen az aktív hirdetésekben. Talán ha nézném az országos hirdetésszámokat és a azt vetném össze a trazakciószám becslésekkel, akkor jól tudnánk erre közelíteni egy arányt. Arra sajnos nem számítok, hogy ezeket közvetlenül elkezdje az orrunkra kötni az ingatlan.com.
-
attiati
veterán
Az ultra rövidtávú folyamatot nem tudom.
De ilyen pár hónapos távlatban a lakosság számára elérhető forint hozamok 10%pontot estek (november óta 17%-->7%). Hitelkamatok is lejöttek 2-3%pontot.
Zárul az olló. Erőteljes korrekció ment végbe.[ Szerkesztve ]
-
sss
őstag
válasz sakal83 #28988 üzenetére
Ami fura, hogy a legkisebb (panel)lakásoknál is nagyot csökkent a kínálat. Nem tudom, hogy azok csok kompatibilisek-e, viszont azt nem hiszem, hogy ilyen kis lakásokat venne bárki aki épp gyereket tervez.
Drizzt: igen, valószínűleg mindkét faktor közrejátszik, de a nem túl reprezentatív mintám alapján ez azért egy elég durva visszaesés.
Attiati: igen, ez is belejátszik.
-
Segal
veterán
Most azert 2 elegge "megeroszakolt" honapon vagyunk tul. December az utolso csokos honap volt, januar meg az elso csokpluszos, tehat az elso a meg a masodik meg a minel hamarabb vegyunk honap volt.
Februar meg mindig eros lehet. Az igazi kerdes hogy utana is kitart e a vasarlos lelkesedes mert a kamat jo esellyel meg csokkenni fog viszont a csokpluszra alkalmas parok szama meg csokkenni fog.
Szerintem aprilis, majus kornyekere tisztulhat a kep."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Kobe
veterán
Szerzodesbe szoktak irni valami zaradekot, hogy amennyiben a banki hitel meghiusulasa miatt nem jon letre az adasvetel akkor foglaloval stb mi tortenik
erre van vkinek valamilyen peldaja, szovegezese?
-
Kobe
veterán
-
Revolit
senior tag
válasz attiati #28996 üzenetére
Így van, most gondolj bele ingatlan eladói szempontból. Azért lehet tudni, hogy a bevételedre megkapod-e a kiszemelt hitelt, de elő is szűrnek a bankok kérésre.
Viszont az eladónak meg kukkmindegy, miért nem veszed meg végül, ő már lemondta a többi jelentkezőt, és pár hétig nem is hirdette. Én, ha eladó lennék, nem tennék ilyen engedményt, hacsak nem valami eladhatatlan ingatlanról van szó. Akkor ugye bármit a vevőért, csak vigye
-
axioma
Topikgazda
válasz Revolit #28997 üzenetére
Azert a 10% foglalo meg a banatpenz ami a nemhirdetesert, csuszasert jarHAT az ket kulonbozo mertek szerintem. Utobbit mondjuk mnb alapkamat a haz arara nagysagrend (mivel nem valami biztostol esik el), az meg e'ves 10%, ha 2-3 hetig nem hirdette az csak 0.4% ha jol osztok fejben. Persze ez most exhas, de sztem valahol itt van a racionalitas.
-
Revolit
senior tag
válasz axioma #28998 üzenetére
Eleve 5% szerintem az általánosabb foglaló, na de mindegy is. Viszont akkor szerinted, ha én mégse adom el neki, fizessem meg neki a teljes foglalót, de ha ő nem veszi meg mégse, rögtön számoljunk időarányos mnb alapkamattal?!? Miért?! A lónak a legféltettebb kincsét...
-
attiati
veterán
válasz Revolit #28997 üzenetére
Ezt nagyon pontosan körbe kell fogalmazni a szerződésben, hogy a vevő milyen okból nem kap hitelt?
Ellenkező esetben a vevő ezzel a kiskapuval büntetlenül tudja szabotálni az adásvételt., ha meggondolja magát. Pl. nem ad be minden dokumentumot.
Erre az eladónak semmilyen ráhatásra, rálátása nincs.Persze a vevő is érthető, ha valóban rajta kívülálló okok miatt nem kap hitelt.
Annyit írnék bele a szerződésbe, hogy a felek beleegyeznek, hogy másik banknál is megfuttatják a hitelfelvételt. Két bank közül már kapni kell valahol.
Azt mondjuk érdekes kérdés, hogy egy 2008. szeptember elején már csőben levő ügyletnél ez hogy nézett ki?
Vevő nem kapott hitelt, vagy sokkal rosszabb kondíciókkal, mint gondolta.
Eladónál meg ott volt az érvényes szerződés és a világ legjobb pillanatában tudna kiszállni az ingatlanpiacról.Abban a pillanatban nagyon nagy az érdekellentét.
Az eladó éppen az ilyen pillanatok miatt szeretné a zsebében tudni a foglalót.
A vevő pedig pont ilyenkor van a legjobban kiszolgáltatva a banki gyakorlatnak + szeretné magát meggondolni.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD FX
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Synology NAS
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Autós topik
- Hálózati / IP kamera
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- Melyik tápegységet vegyem?
- Óra topik
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs