- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
Segal
veterán
válasz Drizzt #28198 üzenetére
Max az érdeklődés, aztán meglátjuk majd amikor a tettek mezejére is kéne lépni mennyien maradnak.
Olyan ez mint amikor azzal dobálóznak a cégek hogy x millió előrendelés érkezett a beejelentett termékükre, aztán megvenni már csak x-1 fogja.
Vagy amikor bejelentenek valami új dolgot és az elemzők már tudják hogy idén még 2 millió el fog belőle menni, jövőre meg már 5, 2025-ben meg már 10+ millió...
Az biztos hogy csak emelhet az érdeklődés számon a csok+, de hogy a kezzdeti lelkesedés után mennyien vágnak bele, mennyien kapják meg és egyáltalán milyen hatással lessz az ingatlanárakra az egyelőre rejtély.
Kiindulópontként pár hónapja a csok kivezetéstől is a többség a világ végét várta hogy akkor lendületet kap az ingatlanpiac... Nőtt is a tranzakciószám, de mégsem szálltak el az árak."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
szőröscica
addikt
Sziasztok!
A NAV automatikus reszletfizetes elbiralasa mennyi idobe szokott telni? Nekem 1 munkanap alatt megjott a pozitiv valasz, paromnak ket hete semmi, csak a kerelem befogadasrol kapott visszajelzest. Igaz, o budapesti lakcimu, en miskolci. Nem tudom, ennek van-e jelentosege. De mar kezdunk aggodni, nehogy kesedelmi kamatot szamitsanak fel.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz szőröscica #28202 üzenetére
Késedelmi kamat elenyésző lenne ennyi időre, de valszeg minden rendben lesz
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
concret_hp
addikt
válasz szőröscica #28202 üzenetére
ha megadják a részletfizetést, akkor úgy számolják, mintha azonnal elbírálták volna. ha megfeleltek mindennek, akkor megadják.
vagy fullba vagy sehogy :D
-
axioma
Topikgazda
válasz Vision #28197 üzenetére
Koszi! Na ja, ha falvastagsag kritikus m2 miatt, akkor szamit. Ezt me'g a prokoncept tipusuak se tudjak.
Akkor viszont a sajnos 'hangulatot' nem ertem az eredeti hsz-ben, ha nektek igy jobban tetsz/olcsobb.
Az oneros teteleket mi pl. nem tudnank megjatszani. [CLT-rol lattunk meset, a fenntarthatosagi blabla ilyen idotavban meg a termeszetes fa kevesbe perdonto nekem, de ha ksz-t kene, jobban belemennek, a gyapotozoshoz kepest jobbnak tunik.][ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz sakal83 #28206 üzenetére
Igen, tudom. Viszont tényleg azt látom, hogy egyre több ilyen kecó épül ismerősi körben. Szóval simán lehet, hogy mondjuk 10+ év múlva már bőven elfogadott lesz nálunk is. A CLT/SIP is hasít például.
Készház biztosan nem scope, asszony szeretné megtervezni a saját házát.
-
SirRasor
addikt
Üdv mindenkinek! A CSOK+ ide tartozik, mint hitel?
A Bankmonitor CSOK+ után felmerült bennem egy kérdés:
Jan 1-től felvehető CSOK+ -nál fel lehet venni 50 millát 25 évre 3%-os kamatozással.
Kijött a szabály, a havi törlesztő az fixen 237,500 huf
237,5k*12 hó * 25 év = 71,25 milla. Ez nem 3%, hanem 42,5%Valaki segítsen már megérteni, hogy ez mégis hogy jött ki?
Make Love not war!
-
Drizzt
nagyúr
"Októberben tovább közelített a tavalyi szintekhez az ingatlanpiac, az év végét a bejelentett új családtámogatási rendszerek befolyásolhatják. A Duna House által októberre becsült 7 853 tranzakció közel azonos szintet mutat a szeptemberi adattal, mindössze 3%-os volt a különbség. Az előző év októberéhez képest pedig már csak 6%-os elmaradást mutat az adásvételek száma, amely így az eddigi legkisebb különbség volt az idei évben. Az év végi ingatlanpiaci aktivitást az október végén bejelentett CSOK Plusz támogatási rendszer befolyásolhatja. Az érdeklődés biztosan fokozódni fog, és egyes vásárlói rétegek várhatóan még mindig az idei évben zárt adásvételekkel járnak jobban, így ezen a téren sem várható nagyobb visszaesés.
A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján a hitelpiacon is az előző hónaphoz hasonló aktivitás volt tapasztalható. A pénzügyi közvetítő 50 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volument becsül idén októberre, amely az előző októberi MNB-s tényadathoz képest 16%-os elmaradást jelent."
A 2022. októbrhez képesti minusz 6% elsőre jól hangzik, de ha megnézitek az ábrát, akkor látható, hogy ott már eleve a 2022-es bázis már vagy jó 20-30%-kal alacsonyabb volt, mint a 2021 októberi adat. Körülbelül 2022 szeptembertől kezdtek jobban beesni a tranzakciószámok. A november, vagy a december lehet plusszos lesz tavalyhoz képest, aki úgy dönt, hogy régi CSOKot nyomat, az még megjelenhet itt. Tényleg a jövő évi H1 lesz az izgalmas.
I am having fun staying poor.
-
OPiiPO
veterán
+1, esetleg még ez is segíthet vagy a MateKing sem rossz.
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
SirRasor
addikt
válasz Vision #28209 üzenetére
Nincs, pénzügyi analfabéta vagyok.
rwin5 köszi, így már kezdem kapizsgálni...viszont ez így eléggé uzsorakamat; lényegében fél életemre úgy eladósítom magam, hogy egy apró rossz tényező (munkahelymegszűnés, hosszabb betegség) és veszhet minden.
Viszont így már azt nem értem, hogy ebbe hogy mer bárki is belemenniMake Love not war!
-
Drizzt
nagyúr
válasz SirRasor #28215 üzenetére
Huha, te valamit nagyon nem ertesz. Ha ma 50 millio forintot kapsz azonnal, amit ugy kell visszafizetned havi darabokban, hogy 25 ev alatt csak 75 milliot kell osszessegeben befizetni, az nagyon baratsagos. Abba gondolj bele, hogy ha mondjuk a 25 ev alatt az elso par ev valamelyikeben lesz egy ujabb 15%-os inflacio, akkor maris picit olyan, mintha csak ~64 milliot kene visszafizetned. Ha 25 ev alatt nem lesz legalabb 50% inflacio, akkor fog csak realerteken tobbet erni az akkori 75M, mint a mai 50M.
Illetve nezd meg, hogy mi lenne, ha 50M-t piaci kamatozason vennel fel. Akkor legalabb 110M-t kellene visszafizetned es erre a hitelre is van kereslet, meg ha nem is valami nagy.
Egy olyan eset van, amikor nagyon ra lehet fazni fix kamatozasu annuitasos hitellel: ha csokkenni kezdenek az arak es a berek. Ez ma teljesen fantazy-nak tunik, de par eve a 10+% inflacio is az volt.
-
SirRasor
addikt
válasz Drizzt #28217 üzenetére
Huh erre így nem is gondoltam. Így már tényleg nem hangzik rosszul pláne azzal együtt, hogy szüleimnél már egyszer ezt végignéztem, ahol a magas havi törlesztő 20 év után már nevetségesen kevés volt és elnézve kis hazánk jelenlegi helyzetét és jövőjét, kb. ugyanez várható.
Make Love not war!
-
whited
addikt
válasz concret_hp #28218 üzenetére
+1
Ha nem válaszolok a PM-re, elképzelhető, hogy nem kaptam meg, ilyenkor kérlek küld el újra, köszönöm
-
lajafix
addikt
válasz SirRasor #28208 üzenetére
Javaslom hogy kezd el a gazdasági skilljeidet sürgősen fejleszteni, ez így életveszélyes...
#28219: khmm vót már olyan hogy az állam egy idő után azt mondta hogy akkor piaci kamatozás Jan 1tol, nagyon érdekesen adod elő a kockázat minimalizálása témakört...
[ Szerkesztve ]
Rock'n Roll
-
HdRew
őstag
válasz Drizzt #28217 üzenetére
Tökéletes levezetés.
Igazából már azzal sem kell nagyon kalkulálni, hogy valamikor euró lesz itthon, ami adott esetben az inflát letörheti (hosszútávon).
Nagyjából 3%-os infláig a kormánynak mindegy, amit ugye az előző évhez viszonyítanak. (bázis illetve tárgyév.) Na már most Magyarországon olyan nem igazán lesz, hogy nincs egy nagyobb inflációs időszak bizonyos időközönként.
A 90-es években 25%-os infla volt, 2006-2008 között 6-8,5%, 2012-ben is 5-6%-os infla volt, most pedig volt 25%-os infla is megint. Szóval lényegében ezzel a 3%-os THM-mel inkább nyersz, mint veszítesz.
A felvett hitel törlesztőrészlete fix lesz abban az esetben, ha a futamidő teljes időtartamára fix kamatra írsz alá, változó kamatozású esetén amint a kamatperiódusnak vége van, akkor változhat ez negatív és pozitív irányba is. (A végig fix kezdésként drágábbnak tűnik, de hosszútávon hidd el, az éri meg jobban.) Az infla megjelenésével a béreknek is nőnie kell, különben a lakosság szenvedi kárát. (ilyenkor jöhet a kedvencem, az ár-bér spirál.) És mivel a törlesztő fix, ellenben ezzel párhuzamosan többet fogsz keresni, ha csak nincs valami ultra nagy gáz, csak jól fogsz járni. Én például most a 2020-as bruttó béremet kapom nettóban már.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz Dorian #28216 üzenetére
szerk latom kozben megoldodott, de most mar itt hagyom ezt a szemleltetest is
Keresztkerdes: ha lenne 50M-d, mennyit varnal h 25 ev mulva _beteti_kamattal_ novelten kiadjon?
[Disclaimer: az a pontos megforditas, h 50M kamatozo tokebol havi 275e koltessel hany evig kene tudnod megelni belole?][ Szerkesztve ]
-
rwin5
őstag
Zuglóban nagyon tetszett egy lakás, és picivel ár alatt volt az ingatlan. Az eladóval viszont mikor beszéltem (2x is), mindig olyan fura volt. Láttam, hogy van zárt FB csoportjuk, úgyhogy beléptem, hogy tájékozódjak, milyen lehet ott élni. Én arra gondoltam magamtól, hogy az lesz a ludas, hogy van valami hangos szomszéd.
Nem kellett sokat görgetni, október végi posztokból az egyik:
[kép]Az eladó természetesen ezt egyszer sem említette, még másfél millióval csökkent is a napokban az ingatlan hirdetési ára.
Arra volnék kíváncsi, hogy ilyenkor ez a lakás tehermentesnek számít, hogy magának a társasháznak ekkora tartozása van? Szóval vásárlásnál ebből ügyvédnő valsz. tudott volna vmit érzékelni? Mivel a KK-val van a problémájuk, így őt tuti hiába hívtam volna vásár előtt.
Tanulságnak viszont továbbra is jó, hogy mindent is célszerű vásárlás előtt megnézni. -
Drizzt
nagyúr
Ugyan nem biztos, hogy jol ertem ami le van irva, de nekem ugy tunik, hogy pont a kozos kepviselet fele van a tartozas nagy resze. De hogy az 16M hogy lehet, az jo kerdes. Biztos nem csak a kozos kepviselet ellatasanak a dija. Szoval toluk biztosan kiderult volna. Jo ingatlanos ugyved egyebkent a kozos kepviselettel valo elszamolasrol is keretett volna legalabbis nyilatkozatot, de leginkabb igazolast. Hany lakasos a tarsashaz? Ha elosztod a lakasokra, akkor biztosan nem olyan nagy a fennallo tartozas. De persze a legfontosabb kerdes, hogy mennyi a konkret tulajnak a tartozasa. Azt meg a szerzodesben rendezni kell, hogy mi legyen a tartozas sorsa, ha a kinezett lakas tulaja tartozik. Az a fizetesi hajlandosag egyebkent szerintem nem kifejezetten rossz. Jol teszed, hogy utananezel termeszetesen. De azt, hogy az adott lakonak van-e tartozasa, tole fog kiderulni, vagy a kozos kepviselettol.
-
rwin5
őstag
válasz Drizzt #28227 üzenetére
Nem vetettem bele magam mélyebben, általában úgy szoktam minden dologgal működni, ha valamit nem érzek kósernak, akkor inkább ráhagyom. Itt is beigazolódott, hogy valami nem oké, szóval töröltem is a mentett hirdetések közül
Több lakóépületből áll az tuti, az jelentheti az M1, M2 jelölést.
1-2 posztot még elolvastam, ott annyi jött le, hogy valamit simliskedtek a KK-k, mert több is volt. Annak ellenére, hogy a lakók fizették a közös költséget, ami több elemből állt (szemétdíj, porta, stb) a kk-k a saját díjukat nem számlázták ki, és mégha a pénzt el is tették hivatalosan nem lettek kifizetve. Ezt most a gyakorlatban nem tudom, hogy lehet kivitelezni (de postban írták, hogy olyan jól csinálták, hogy az ügyvéd szerint ki kell őket fizetni). De nagyjából ennyi a story, meg mellé van még 6 millió egyéb tartozásuk, amiről ugyancsak nem tudtak.De nem akarok okoskodni, meg fals dolgot állítani nekem ennyi jött le abból amit olvastam. A hirdetést meg direkt nem raktam be, mert nem szeretném, hogy vmi hírnévrontás miatt egyszer még engem vegyenek elő.
-
Kobe
veterán
válasz Drizzt #28227 üzenetére
Nekem ezen akadt fenn a szemem: Kozos kepviselet atlag havonta 1M/ho megbizasi dijon? Wtf ?
Ezek a kepviseleti cegek altalaban 2-3 fosek (tobbynire nyugger Mancikak) es akkor mar sok epuletet visznek + van 2-3 sajat embere karbantartasra, epulettakaritasra akiket szinten minden epuletnel bevetnek, igy 1x szorzorol beszelunk az o fizujuknal is
ha az o fizujukat levonod, akkor is Mancikaek eleg jol elelnek abbol a par epuletbol…. -
HdRew
őstag
Közös Kép. Ne csodálkozz rajta. Sokszorosan túlárazott ajánlatokat kérnek, amikből nekik visszacsorgatnak, illetve mindenféle humbug felújításokat/cseréket akarnak csináltatni, amik nem is szükségesek.
Amióta ők viszik a lakóparkot itt, minden sokkal rosszabb lett, úgy kell nekik szólni állandóan, hogy méltóztassanak már elvégezni a dolgukat, pl. nyírják már le a füvet. Persze érthető, abból nem jön a lóvé..
-
HdRew
őstag
Már nem lehet szerkeszteni az előzőt, elnézést.
Szóval itt van például az egyik ügy a Közös Képpel.
Ahol ők vannak, onnan meneküljön mindenki.
-
HoTDoG
tag
Nálunk szintén "külsős" cég csinálja, kb '15 óta. Előtte vadkelet volt a ház, jogilag, pénzügyileg, emberileg. Mindenki építgetett össze-vissza, tartozások, stb. Amióta van ez a bizonyos közös képviselő, azóta a ház anyagi helyzete rendeződött, jogi viták nagy része lezárult vagy folyamatban van a lezárásuk. A háznak van egy számvevő bizottsága, ami csak tulajdonosokból állhat, ők egyeztetik előzetesen a témákat, kérdéseket, szűrik az ajánlatokat, kifizetéseket, és bizonyos összegig (~3-400k) jóváhagyják a munkálatokat.
Minden gyűlés előtt meghívó, előzetes leírással, gyűlés után jegyzőkönyv, stb.Csak azt akarom mondani, hogy vannak normális cégek, közös képviselők is. De az új építésű lakópark (kaptárak) -ról én is azt hallottam, hogy ilyen pénznyelő semmittevő közös képviseleti cégek szeretik átvenni és tojni az egészbe.
Kb 44-45 lakásos társaházról van szó, több lépcsőházra osztva. Ennek a havi közös képviseleti díja olyan 100k körül van.
[ Szerkesztve ]
-
albiosz
őstag
Sziasztok!
Mostanában sok hasonló eset lehet majd: jövő évi szerződést szeretne a lakásunk iránt érdeklődő. Mi a megoldás? November elején járunk ugyebár. Ügyvéd előtt foglaló elég? Vagy van valamilyen más jogi eszköz, amit alkalmazni szoktak ilyenkor? Előszerződés? Amúgy nekünk is ideális lenne, ha csak jövő évi papír kerülne a Földhivatalhoz, de szeretnénk valahogy bebiztosítani, hogy tényleg szerződés legyen.
Másik kérdés, hogy ha foglalós ügymenet lesz az mennyi szokott lenni manapság? Nyilván amiben megállapodnak a felek, de van erre szokás? Pl. az ingatlan értékének x százaléka?
Eddig 2 lakást vásároltam és egyet adtam el. Sehol sem adtam/kértem előleget/foglalót. Szóbeli megállapodás után hamar szerződtünk mindig.
-
Drizzt
nagyúr
válasz albiosz #28236 üzenetére
Irassatok meg a szerzodest mar most, a foglalo legyen a szerzodes resze, az a legtisztabb. Attol, hogy ma megirtok egy szerzodest, nem kell iden hatalyba lepnie. 10% eleg tipikus mertek. Ha kulon foglaloztok, raadasul ugyved nelkul, abbol nagyon sok vita lehet kesobb.
-
albiosz
őstag
válasz Drizzt #28237 üzenetére
Köszi az infokat! De nem a szerződés dátuma számít a NAV-nál (esetünkben januártól nem kell adózni az eladás után) és CSOK Plusz igénybevételnél? Tehát hiába adjuk be januárban a Földhivatalhoz, attól a NAV még értesül a szerződés dátumáról (pl. november) emlékeim szerint. Bár eddig a szerződés és Földhivatalba benyújtás ugye egy napon volt esetünkben.
Pénzt én nem adok és nem fogadok el senkitől ügyvéd nélkül. Ez még csak előzetes érdeklődés, ha komolyra fordul, bevonok ügyvédet, de még nincs olyan szinten a másik fél szándéka. ,,Ügyvéd előtt foglaló elég?" Ez talán félreérthető volt, tehát az ügyvéd ,,színe előtt". -
motoflug
őstag
Sziasztok!
Segítséget kérnék mobilház/faház/könnyűszerkezetes témában.
Milyen forrást tudtok ajánlani információszerzésre, és tényleges tapasztalatok olvasására?
Rengeteg FB csoport van, ahova, ha valaki beír egy kérdést, nagyjából ellepik a hírdetők, ebben a zajban nehéz tájékozódni.Tartós tapasztalat, megbízható cégek(referenciával), kerülendő hibák, stb.Nagyjából ezek érdekelnének. Köszi előre is!
-
Drizzt
nagyúr
[Hornung interju a Portfoliorol]
Nekem lenyeges ujdonsag nem volt benne. De megerosites itt is van, hogy evi 12K, vagyis havi 1000 CSOK plusz tranzakciora szamitanak. Ez azert nem biztos, hogy nagy vihart fog okozni a teljes piacon. Bar az idei tranzakcioszamokhoz +10% feletti valtozas lenne onmagaban is.
-
attiati
veterán
válasz Drizzt #28242 üzenetére
Egy dolgot nem értek:
Ha egy gyerekes család nem kapott még semmilyen lakásvásárlási támogatást, akkor a következő gyereknél ezt miért nem veszik figyelembe?
(ez könnyedén ellenőrizhető is)Például van 2 gyerek, jön a 3.
Kvázi járna a 3 gyerekre járó teljes kedvezmény.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz axioma #28244 üzenetére
Vannak családok - még ha kevesen is - akik kívül rekedtek és semmilyen támogatást nem kaptak. Esetükben a +gyerek bevállalásával el lehetne ismerni a meglévőeket is.
Így mindenki jól járna és igazságosabb lenne a rendszer.
Rájuk is gondolni kellene.
Költségvetési kiadásban pedig nem lenne nagy tétel."2. most igy csak igergetni kell, fizetni _sokkal_ kesobb"
Ezt el is ismeri az interjúban (meglepően őszinte).
Jobb is ez a konstrukció szerintem, mint a másik, mert valós gyerek után jár.
Azt a szándékot is megértem, hogy új gyerek kell.Egyébként a házasságkötések száma szépen visszaesett az átlagos szintre.
Volt benne egy pár éves púp, aztán visszaérkezett.
Gondolom ezen is aggódnak.[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
válasz attiati #28243 üzenetére
Ugyanakkor nem teljesen ertem, hogy mire gondolsz. A hitel tekinteteben jar. 2 gyerekre ha huzol egy harmadikat, akkor 50m kedvezmenyes hitelt lehet felvenni. Elengedni 10m-t csak akkor fognak, amikor legalabb 2 vallalt gyerek van es jon az elso. En szemely szerint a hitelnel se vettem volna figyelembe a meglevoket. Uj gyerekenkent 15m kedvezmenyes hitel, ennyit adtam volna. Minden olyan tamogatas, ami egyertelmuen be tud epulni az arakba az invalidalja a tamogatast. Egyebkent nem tudom ez be tud-e es milyen mertekben. Megoszlanak a szakertoi velemenyek. Sajnos kesobb se lesz egyszeru szetszalazni az egyeb hatasoktol.
-
Drizzt
nagyúr
válasz Drizzt #27842 üzenetére
Update:
- 2023, októberi ingatlan.com hirdetesi arak, havi atlagar valtozas:
- XI. kerulet, lakasok: +8500 Ft/nm.
- Budapest egesze, lakasok: +1300 Ft/nm.
- Eger, lakasok: +500 Ft/nm.
- Debrecen, lakasok: -800 Ft/nm.
XI. kerületben ha nem is sokkal, de ez eddig a legmagasabb hirdetési átlagár.I am having fun staying poor.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest