- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Közönségkedvenc Galaxy vált One UI 6.1-re
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi Redmi Note 4 - B20
Hirdetés
-
Prémium külsőt kaphat a Motorola Moto G85 5G
ma A 300 eurós ár mellé kifejezetten igényes megjelenés társulhat.
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
Sikeres volt a teszt, elpusztítja internetes műholdjait az Amazon
it Az Amazon szerint minden sikerrel zárult, ezért letéríti az internetes műholdprototípusokat a pályájukról a cég.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #87600 üzenetére
Olyan ez mint az autós újságíróknál a tesztautó. Rao az upgrade" kifelyezéssel a cseréről beszél, de ugyanakkor abban is van valami, hogy nem a helyi MM-ból veszi meg a darálóját, hanem ír az importőrnek. És innen kezdve nem a tucatpéldányt kapja "merthülyeazértnemvagyok". Mi meg itt fűrészeljük a fingot mikor mindenki tudja miről van szó, csakel kéne engedni a "kinek van igaza" vitát, hátralépni kettőt és az egész képet nézni.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
verti1
tag
válasz soldier2 #87601 üzenetére
Sántít az egész cikk egyébként. Azt mondja, hogy neki semmi köze a két céghez, de a Baratza nagyon rendes volt és cserélte a Settet Fortéra. A cikkből és a kommentekből sejteni lehet, hogy tudták kinek küldik a darálót. Kapott hozzá kerámia késeket is. Azt is hozzá teszi azért, hogy ő nem tudja mennyire pontosak csak az övéről tud beszélni. Ja, persze.... Kimondva nincsen ettől függetlenül ha az angol nyelvtant és szavak jelentését elemezzük. Mindenesetre nagyon szép marketing fogás, mert egy ekkora követő táborral, “hívővel” jó páran elszaladtak Fortét venni.
-
qvik27
tag
válasz fragola.6035 #87599 üzenetére
Valóban?
De legalább van, aki ezt is "tudja és tudja és tudja".
Hát rendben :-D10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
grizlisandor
addikt
válasz Kávé Kálmán #87600 üzenetére
World of Coffee-n is alakított valamit Scott Rao, azt hiszem Daráló Podcast 049(katt) részben Dewla & Kis Zoli szólt neki, hogy valamit elszámolt az a high extraction számolásnál.
-
Mano66
senior tag
Eladó 2 éves Fiorenzato F4E Nano kávédaráló.Évi max 8-10 kg kávé lett vele ledarálva.A babtartály csak a kép kedvéért került rá.Nem volt használva.Adagonként daráltam.
Az ára fix 100000 Ft + Posta a vevő terhére.A csomagot előre utalással vagy személyes átvétellel.
Máshol is hirdetem.Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
HÁZIGAZDA
majd megírom, hogy igaza volt-e szkottnak és tényleg világverő-e ez a kis luxusmálkőni.
disclaimer: én is kapok kerámiakéseket is hozzá, meg a párhuzamosai sem találkoznak a végtelenben sem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz qvik27 #87587 üzenetére
Megszólítva érzem magam, mert úgy emlékszem, hogy az első témával kapcsolatos írásomra jött a válasz, hogy ez feature, mert a gyártó egy mérnöke (netán sales-es, marketinges) azt nyilatkozta, hogy ez így van kitalálva. Amíg síktárcsás őrlőkről beszélünk, és amíg azok működési elve változatlan, addig egy ilyen kijelentés inkább szomorú, mint komolyan veendő. Ezt támasztja alá az is, hogy ha a kések szögbe állítása szándékos lenne, akkor bizony az sem sikerült, mert őrlőnként változik. Tudom, láttam. Persze lehet ezt mondani a 10 fokot eső PID-re, meg a spriccelős vízterítőre is, hogy bizony ezt így akartuk.
Nem abban a világban élünk, hogy egy gyártó azt mondja, hogy bocsi, első a profit, ennyiért ez a gyártó- és minőségbiztosítási rendszer fért bele, legyetek vele boldogok. Ellenben az is biztos, hogy amit egy gyártó Scott Raonak küld, az valószínűleg nem a gyártósorról random leemelt példány lesz.
Ezt pedig az egyszerűség kedvéért kezeljük véleményként, mert vitázni nem fogok róla. -
Sic.Transit
csendes tag
válasz bbuffy #87554 üzenetére
Elég jó, de semmiképpen sem mondanám jobbnak, mint egy PID-es Classic-ot. Még a PID-es Silviát sem mondanám jobbnak a PID-es Classicnál.
Vannak bosszantó faszságai, ezeket szerencsésen kijavították a Pro-ban:
- 20 fokos hiszterézis a hőkapcsolóban => PID
- Túl nagy vízhozam => Szűkítő
- Nincs visszajelzés a víztartályról = > Kontroll lámpa
- A legbosszantóbb része egyébként a csepptartály és a váz, azt nem tudom, javították -e.
+Duál bojler +shot timerHa most vennék ÚJ gépet, biztosan egy Silvia Pro-t választanék.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz grizlisandor #87606 üzenetére
"World of Coffee-n is alakított valamit Scott Rao..."
igen, ott is alakitott. Decent John standjan mukodott es valoszerutlen extrakciokat ert el. Aztan kiderult, hogy "rossz" gombot nyomott meg a muszeren.
De itt egy masik eklatans peldaja is annak, hogy sotetben tapogatozik:https://www.instagram.com/p/Bw7JZFSnCeb/
Felfedezte az aeropress papirszurot (wow!), es ugy velte, hogy a szurotol emelkedett az extrakciója. Idezet tole: "This is a very big deal!" A teny az, hogy az extrakciója attól emelkedett, hogy NEDVES papirszurot helyezett a kaveparnara. Kvazi eloaztatta a parnat.Edit: Kis Zoli szerint nem nedves papirt hasznalt
[ Szerkesztve ]
-
Csápájev
őstag
válasz Sic.Transit #87612 üzenetére
A pletykák szerint irreálisan drága lesz... 400-500 ezer.
-
-
bluesfan
tag
Láttam. El is gondolkodtam, ha a Victoriát eladnám mondjuk 180 körül, még mindig +120-at ki kéne tojnom az Elizabeth-ért. Egy gőzbojler nekem ennyit nem ér. 1-2 duplát, plusz tejhabot simán tud a Victoria is és nagyon ritka, hogy népes, kávézó vendégsereg van nálunk.
[ Szerkesztve ]
-
general
addikt
Helló!
Teljesen kezdőként kérdeznék tőletek, pár napja vettem használtan egy Lelit Annát egy Iberital Challenge darálóval együtt, mert végleg meguntam az automata kávégép híg löttyét. Tudom, nagyon belépő szint, de nekem egyelőre bőven elég, tanulnám a dolgokat.
Mérleg és néhány egyéb kiegészítő a napokban jön majd, hogy konzisztensen tudjak kávét készíteni és kísérletezni. Most csak a gyári dobozos dolgok vannak meg. Olvasgattam a fórumot, néhány blogot, igyekszem gyűjteni az infókat.Egyelőre nem sikerül a 20mp sem, jóval hamarabb lejön a kávé, láthatóan túl gyorsan és hígabban az elvártnál. Próbáltam többet beletenni, mérleg híján csak saccra, meg hogy ne érjen bele a felső szűrőbe, amikor felteszem a kart, de nem nagyon változott. Bolti szemes kávém van, nem a legdrágább, de nem is teszkó value, amíg tanulom a készítést, darálást és sok megy kárba, nem vennék drágábbat, ahogyan nem is a duplát készítem emiatt, csak szimplát, bár tudom, hogy azzal nehezebb. A daráláson is próbálkozok állítani, finomítani, bár már így is nagyon finomnak érzem a darált kávét, de lehet, hogy még mindig durva, nincs még összehasonlítási alapom.
- A PID gyári 95 fokon volt először, illetve kicsit lejjebb is próbálkoztam, 90 fokon, a nyomás a mutató szerint 10 bar körül van most a készítés alatt, és elég szépen épül fel, nem ugrik meg a mutató. A csapolást abban a pillanatban kezdem el, amikor a hőmérséklet eléri a beállítottat (bár a készenléti lámpácska jóval hamarabb fel szokott villanni). Az normális, hogy a PID a csapolás végére legalább 7-8 fokkal kevesebbet mutat, nem kéne neki tartani a beállítottat kb? Vagy ez így oké?
- Amikor leszedem a kart a, a kávépogácsa elég sokszor fent ragad, miért van ez? Egyelőre elég nedvesnek is érzem, néha kissé tocsog is, semmiképpen nem száraz.
Mit kellene elsősorban változtatnom, javítanom szerintetek?
Valószínűleg naív kérdések ezek, de hát el kell kezdeni valahol, megköszönöm, ha nem kezelik le a vehemensebbek..
-
Csápájev
őstag
válasz general #87625 üzenetére
Tampered sincs még? Anélkül és friss kávé nélkül nehéz lesz. Nem kell feltétlenül drága,csak friss legyen. A döglött kavekra jellemző pl hogy ha a fejed tetejére állsz, akkor sem lesz jo a lefolyás. Olasz vonalon fél éves kávét még megvehetsz simán. Én paljoc getupját is javasolnám,ha nem akarsz sokat költeni. Ja és dupla szűrővel próbalkozz egyelőre! Hidd el amiket írunk nem véletlenül írjuk :)
-
general
addikt
válasz Csápájev #87628 üzenetére
Köszönöm, rendben, akkor nézek friss kávét. Egyébként is az olaszos ízűeket szeretem. A műanyag gyári tamper van, pár nap és lesz rendes.
Dupla szűrőbe lehet szimpla adagot tenni? Vagy ez hülyeség és oda kell a kávé magassága, mennyisége is? Értem, hogy a beszűkülő alja miatt nem igazán jó a szimpla.
Ez a PID dolog, amit írtam, normális? Hogy csapolás kezdete utám legalább 7-8 fokot esik.
-
soldier2
őstag
válasz general #87629 üzenetére
A Nem tehetsz kevesebbet a dupla szűrőbe, mivel nagyon lapos lenne a pogácsa, így nagyon finomra kéne őrölnöd, és a sok púder miatt keserű lenne nagyon. Az Iberital egyetlen hátránya (azon kívül, hogy visít mint a malac), hogy nem látod mennyit tekertél. Friss kávé és tamper nélkül nincs sikerélmény, a mérleg nem árt ha van. A gép bemelegedésével várj 20 percet (de minimum 10-et a getup-al is). A pid mérési helye lehet meleg, de elég sok réz/bronz van ami lassabban melegszik át..
A bojlerbe belépő hidegvíz telibeveri a pid hőmérőjét, ezért mutat nagy esést. A kávét érő víz hőmérséklete stabilabb.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Csápájev
őstag
válasz general #87629 üzenetére
Duplaba dupla adag kell. Tudni kéne hány grammos a szűrő,kb annyi kell bele. Nálam a 18 grammosba 17-20 között megy, kávétól függően. Olaszbol általában 17,5-18g.
Ha jól értem nem hagyod bemelegedni a gépet. Hagyj neki kb 20 percet bekapcsolás után, mindegy mit ír a pid! Utána elvileg ennyit nem eshet, kb 1-2 fokot max.
Én időzítőt használok,mire felébredek minimum fél órája be van kapcsolva a gép.[ Szerkesztve ]
-
coxymaxi
csendes tag
válasz Sic.Transit #87612 üzenetére
Nem értem én ezt a csepptartályos dolgot. Mi abban a bosszantó?
Én napi 3-6 adag kávét főzök, de ha itt a család nagyja, akkor ez egy ebéd után is több és nincs tele a tálca. (Én el is szoktam mosni sűrűn, de mondjuk nekem ez nem okoz nehézséget)
A vázat meg abszolút nem is értem. Mit értesz alatta? (Kíváncsiság) -
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz coxymaxi #87637 üzenetére
Szerintem sem a tálca méretével van a baj, hanem a 3 járatú mellé lövi a cuccot, ami a tálca alá megy és áztatja a festett vázat. Azt kell törölgetni.
Én minden kávé után öblítek, de napi 6-8 kávéra is elég a tálca."Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
flash-
veterán
üdv
olvasgattam presszókávé főzés után, több cikk is van ami az átfolyás idejéből következtet a minőségre...
de az egységeknél már elvesztem(valahol írják hogy ez két kávénál értendő..)lemértem:
1 kávét főztem(két adagolócsőből folyt ki) , 51gramm jött ki pont 30 másodperc alatt( a legelső csepptől mértem az utolsó cseppekig)ez így akkor jónak számít? vagy nem?
(egy helyen leírásba még a folyás vastagságát is emlitik, nem találom a cikket, nagyon jó irás volt..mindensetre most ez nagyon vékonyan folyik, sötétbarnásan de így a crema nem világos ellentétben a korábbi kávnénál aminél először normál barnán folyt, a végén fehéren, és a crema is fehéres lett.. avx eddig nagyon jóóó!!)finom is az avx, bár az alja az utolsó korty után keserűbb volt... ez természetes? fel kellene keverni?(akkor is ha nem adok hozzá semmit?)
[ Szerkesztve ]
"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
tepenzed
őstag
Sziasztok!
A Philips automata kávéfőzőkhőz kapható ez az Aquaclean filter nevű szűrő, amit 3 havonta cserélni szükséges. Kérdésem, hogy ez opcionális vagy mindenképp kell a gépbe? Vagy az is jó, ha havonta vízkőmentesítő szer használatával a gép vízkőmentesítő programját futtatjuk?
[ Szerkesztve ]
-
72lakiluk
tag
válasz flash- #87640 üzenetére
Az az 51g akár jó közeli is lehet, kérdés hány gramm kávéból kaptad. De az én ízlésem ( meg szerintem a többségé is ) inkább a 40g alá megy. Egy hajszálat vedd finomabbra a darálót és próbáld úgy. Azt furcsállom, hogy nem szőkül az egérfarok de lehet van ilyen, csak én nem ismerem a jelenséget. Egyedül a döglött kávé volt nálam unicum fekete, de az lejött pár sec alatt. A crema meg lehet világos, barna stb. kávé fajta és összetétel függő, meg hő ... stb
A kesernyésség lehetséges, ha nem bántó akár velejárója a kávénak. Én is érzek néhány gyümölcsös kávénál kesernyés lecsengést, de belefér. Érdekes, hogy amíg kortyolgatom addig nagyon jó gyümis, aztán ha megittam meg pici kesernye.
-
weinmaker
őstag
Volt szerencsém kóstolni egy új Bányait, amit csak azért említek, mert tudom, hogy többen is kedvelitek az olasz stílusú kávékat. Már a neve is kecsegtető volt: csokis kuglóf. Nekem embertelenül tetszett, és ha minden jól megy, akkor lesz majd teszten is. A bátrabbak addig is nyugodtan kóstoljanak rá, nem félek, hogy szidni fogtok.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
ici169
csendes tag
Sziasztok,
Eladó az alábbi linken található kávéfőző:
https://www.jofogas.hu/veszprem/La_Cimbali_Junior_karos_ipari_kavefozo_99018883.htm -
vrob2
csendes tag
Sziasztok,
Utóbbi időben egyre többször látok csatornásodás jeleit és ami fura, hogy mindig csak egy helyen. Több fajta kávénál és sok beállítással próbáltam már. Nem mindig járok így de mostanában elég sokszor. Ha WDT-zek akkor is és ha nem akkor is jelentkezik néha ez a probléma. A lefolyás sokszor csúnyán rángatózik nem egyenletes.
Szerintetek hol keressem a hibát? A legfurább, hogy mindig egy helyen látom a csatornásodást. -
general
addikt
válasz Csápájev #87632 üzenetére
Nagyon köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Hagytam fél órát bemelegedni, de ekkor is esik ennyit a PIDen a hőfok, esetleg próbálom meleg vízzel, valahol láttam ilyen véleményt. Ha jól gondolom, végül is a rézcsövezés is előmelegíti a bojlerbe bejutó vizet.
Ma meglett a mérleg, a mérőpohár és a tamper is (AVX 57,5mm tökéletesen illeszkedik), eddig még kevés is volt a kávé, amit használtam, nem hogy sok, csak a műanyag csodával nem lehetett tömöríteni, ezzel egyből helyére került minden.
Van itthon egy frissebb vásárlású kávé (csomagolás vagy pörkölés? október közepe a felirat szerint), Starbucks medium. (nem ér röhögni, 2 hete vettem, még nem gondoltam, hogy lesz Lelit Anna.. ). Na de a lényeg, hogy ez nem rossz, duplával is készítettem egyet, 14g, rendesen tamperelve, bár ezt még gyakorolni kell, de végre megvan az állag, a szín, az íz! Ugyan még nem tökéletes, a mennyiséget, a darálást és a csapolás idejét még finomítani kell, de állagra máris ég és föld, igazatok volt a kávét illetőleg, ez a frissnek mondott nagyságrendekkel jobb. Ha majd veszek/rendelek minőségi friss pörkölést, még jobb lesz remélhetőleg. A lefolyás is sokkal finomabb, csöpögve indul. Bár a nyomás sztem magas, mert most 12 barra megy fel, hogy rendesen tömörítve van. Lehet ennek a Lelitnek is fixálva van 12 baron.
- Amit viszont nem értek, hogy a kávépogácsa állandóan felragad, pedig inkább kevesebb a kávé a szűrőben, mint sok, 7-7,5g volt eddig a szimplában.
- Ha duplában készítek kávét, akkor 50-60ml-nek kéne lefolyni 20-25mp körül, jól gondolom?
Nem stabil még a dolog, legutóbb túl lassan jött, pedig ugyanazokkal a paraméterekkel szimplában meg túl gyors volt. Fura, hogy ennyire különbözik. -
soldier2
őstag
válasz general #87648 üzenetére
A szimpla és a dupla többnyire jelentősen eltérő darálóállást kíván. Ha belegondolsz a nyomás, áramlás, ellenállás trióba (ettől függ, hogy mennyi kávét kapsz időegység alatt) egyszerű megérteni, hogy nem lehet ugyanaz a darálóállás szimplához mint duplához. A lefolyási idő 25-35s, és célozd meg az 1-2, 1-3 arányt az elkészült itallal (x gramm őrlemény 2x v 3x gramm kávé). A hab (crema) miatt a térfogatmérés bizonytalan.
Minőség kávéval jobb lesz. A Starbucks féle szénnél szinte csak feljebb van.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Építő/felújító topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Honda topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen