2 nm-en készülhet az Exynos 2600

A 3 nm-es node kész a tömeggyártásra, a következő fejezetre fókuszál a Samsung.

Jó ideig élvezte a hardverpiaci előnyt az Apple 3 nm-en: az idei androidos csúcstelefonok lapkái rendre 4 nm-en ragadtak és a teljesítményt hajkurászva ismét rossz irányba billent a fogyasztási balansz. A Snapdragon 8 Gen 4 ugyanakkor mindjárt a TSMC legújabb, az Exynos 2500 pedig a Samsung fejlettebb 3 nm-es node-ját használhatja, úgyhogy hatékonyságban nagy lehet az ugrás jövőre, és már a rákövetkező évben befuthatnak az első 2 nm-es chipek.

A 3 nm-es gyártás már megindult a Samsungnál
A 3 nm-es gyártás már megindult a Samsungnál

Az ET News szerint a Samsung jól halad a Thetis kódnéven futó, 2 nm-es projekttel, és egy házi fejlesztésű Exynos lapka lehet az első, amelyik azon bemutatkozhat. Maga a tömeggyártás várhatóan 2025 második felében indul és a Galaxy S26 a logikus készülék 2026 legelején, amelyikben az Exynos 2600 felbukkanhat, ám nem csak saját magának fejleszt a márka. Amennyiben meggyőzőek a 2 nm-es törekvései, fontos megrendelőket csábíthat el a rivális TSMC-től: az Apple és a Qualcomm is érdeklődik az új node iránt. Az ET News szerint egyébként az iPhone 17 chipje lehet az első 2 nm-es lapka jövő ősszel, ezzel viszont beelőzné az Exynos 2600 premierjét, és nyilván a TSMC sem tétlenkedik.

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Előzmények

Hirdetés