- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android szakmai topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz PuMbA #123448 üzenetére
+1RME ADI2 DAC-ban vagy miben .. AK4493 van, E30 vonal. Az kivétel. Amúgy egyetértek, rengeteg a túlárazott középszerû cucc arany áron, amik a mai Toppingok fényében ipari hulladékok (csak a fülünknek belefér). És nem vagyok Topping-buzi meg elfogult, csak basszus, jók, na. Ennyi.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
válasz Dißnäëß #123452 üzenetére
Bizonyos kínaiak túl jók, ez van. PC-s hangfalaknak is ott vannak az Edifierek, tök jó lenne ha lenne más is, de nincs. Anno volt, de vagy elszállt az áruk vagy már nem kaphatók. Mondjuk azok is kínaiak.
A Logitech meg hiába neves svájci cég, az összes hangfaluk egy vödör szar, ráadásul ahol tudnak, megpróbálnak átverni, pl 20 cm-es mélyhangszóró csak passzív membrán, valójában egy 8-10 cm-es prüntyögő van benne:
Vagy Z333 kamu magassurgázóval:
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
Joe123
senior tag
Focusrite Solo Gen3 teardown, mérések, stb:
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz lezso6 #123453 üzenetére
Uh erről nem is tudtam. Baszki...
Ez amúgy pont a kapitalizmus (egyik) hátránya már, hogy "bármi áron versenyben maradni". Amikor a fogyasztónak papíron közgé elméletben jó a verseny, de a valóságban csak arra jó, hogy minél tőkeerősebbé váljon a cég, a fókusz a tőkén van (capital-ism, ugye), amit a profit hoz, ami meg versenyben csökkenő árak mellett NEM jelent azonos minőséget, az muszáj egy kiélezett mai versenyben, hogy valami más rovására menjen. Mert a tőkét arra kell és lehet fordítani, hogy az ellenfeleket felvásároljuk, és a következőt is, és az azutánit is és mindet és mindenkit. Tiszta hegylakó: a végén csak 1 maradhat.
Hát itt van. Egy példa. A millióból...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Egy gyors gugli, 2012-es nézet...
Kellene valami jobb modell, ez a mostani nem működik. Demokrácia = álfeudalizmus, modern rabszolgaság (csak körbenézek a kétgyerekes ismerőseim körében, hogyan néz ki egyetlen hétköznapjuk, pfuh, 10 esetből 9-nél eret vágnék ha én lennék abban), full big corp irányítás mindenhol, miközben tovább megy az öldöklés, verseny, satöbbi. Ugyanez a grafikon (vagy hasonló, tortával például) van műszaki cikkekre, social médiára, mindenre lényegében.
És az egyes ilyen komplett szektorok piramisának csúcsai pedig egymással összekötve, ergo őket is mozgatja 1 közös erő.
Elég gáz
Hát ezért van a Logitech-ben kamu hangszóró.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
barack1997
senior tag
válasz lezso6 #123453 üzenetére
A regiek azert még jobban egybe voltak. De pl a Z906 is egy erős visszalepes a Z5500-hoz kepest. A Z2200-amat meg egy 20-asert vettem. Ahany hazibulit túlélt meg ahányszor tekercsszaga volt, emelem kalapom elotte. 20 eves cucc es 11 eve nyúzom. Viszont akkor még ilyen Edifier S3000 tuti nem letezett. Mas liga nagyon a kettő
-
válasz Dißnäëß #123456 üzenetére
Logitech mindig is ilyen volt, ott gyakorlatilag sosem hangminőség volt a szempont, hanem hogy odabasszon, aggya a méjjet™. A legtöbb embernek ez számít, sokan vérpistinek ez kell, anno suttyó koromban nekem is volt pl Z-2300-am, amitől hatalmasra dagadt az e-penis. Kb minden általános perifériagyártó ilyen, egyetlen kivétel a Genius, ott vannak életképes modellek is, relatíve.
Sima kereslet-kínálat. Részben igénytelentelenség illetve generált igény szüli az ilyen termékeket. Én pl a SUV-okat meg hasonló autókat is ide sorolom, vérpisti nonszensznek tartom, s most biztos van itt nem egy olyan ember, aki most megkövezne ezért.
Make Asia Great Again!
-
válasz barack1997 #123459 üzenetére
Az S3000 Pro az máshol játszik, most épp 180e akciósan, de inkább 200e felett. A Z-2300 utódja a Z623, ugyanabban az árban volt anno, jelenleg is kb 40-50e, ennyi pénzért máshonnan nem kapsz ennyi mélyet. A Z906 meg 90-100e körül, annak 5.1-ben sincs gyakorlatilag konkurenciája, de ha nem kell térhangzás, akkor ugyanennyiért ott az Edifier S350GB / S351DB, az hangminőségre egy másik világ, miközben ugyanúgy van mély.
Az Edifier S760D lenne egy érdekes 5.1, 200e körül szokott lenni, ha van. Bár nem tudom hogy szól, de két utas szatelitek és a passzív membrános mélynyomó az jól hangzik. Persze lehet ebben az árban már lehet kapni normális 5.1-et is, nem tudom.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
-
válasz barack1997 #123463 üzenetére
Igen, mindkét új verzió olcsósított, már kevésbé aggya a méjjet™. Habár koliba vicces volt, hogy kettő emelettel felettünk a Z623 jobban lehallatszott, mint a 8" stúdió monitor hozzájuk. Ezek a bögreszettek igazi rezonanciakatasztrófa generátorok.
De anno is voltak jók, bár nem tudom mennyivel drágábban. Pl 5.1-nek a Creative Gigaworks 750, 2.1-nek meg a Klipsch Promedia. Utóbbi ma is kapható volt egy időben, 70e körül.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
fererencz89
őstag
VPS alapú készülékek nem csak olcsó, "gagyi" eszközök lehetnek. Emlékezzetek vissza pl a hájgend streamer-re, ami valójában egy Asrock mini PC, egy fióknyi random kondival nyakonöntve, díszes fémdobozban.
Nem szotkam hibázni.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz lezso6 #123460 üzenetére
Na a SUV-okat én is felgyújtanám, az összeset.. itt készül a bolygó összeomlani (most ne vitatkozzunk róla, hogy igen vagy nem, tegyük fel, igen, ha már ez a narratíva), miközben Amerika már jó ideje, de a világ többi része is most zárkózik fel..
Anyám is mondja, hogy a RAV4 milyen klassz, mennyivel biztonságosabb, mint egy kis mazsola autóban ülni, satöbbi. Mondom jaaaa, amikor Te ütközöl mazsolával és nincs sok SUV az úton ! De amikor már komplett gyártók vonnak ki szedánokat a forgalomból és innentől volt-nincs Ford Mondeo meg VW Passat, csak a crossover és SUV, és az jön szembe a kis mazsola dodzsem helyett, ő azért megint máshogy kopogtat az ajtón..
Szóval nem fogják fel az emberek, hogy amikor 900 kiló ütközik 900 kilóval, az még mindig jobb, mint amikor 1.8 tonna ütközik 1.8 tonnával. És amikor nem ütköznek, utóbbiak 2x annyi energiát emésztenek fel.
Japánban volt egy tanulmány, vagy tizen-x éve olvastam: ha mindenki ilyen futurisztikus, szénszálas burokba zárt "motorokkal" közlekedne, amiben elfér 2 fő, 1 elöl, 1 mögötte (kicsit emelve, így előre kilát ő is), +1 kis hely 2-3 bevásárló szatyornak és ez is véd esőtől, mindentől, 1 sávban elférne 2 ilyen, nagyon durván jól lehetne közlekedni az utakon, fele ekkora terheléssel. Sem az útalap nem igényelne annyi anyagot (persze teherautókat ki kéne tiltani), sem a dugó nem olyan mértékű lenne, mint ma, sem a fogyasztás, a kis 500 köbcentis csendes motorokkal vagy urambocsá, elektromossal, amit otthonról is lehetne tölteni, mivel nem 1.8 tonnát kell mozgatnia, hanem csak 300 kilót.
De nem, igazából ez is olyan, hogy mire van igény. A nép buta.
Mikor megkérdezték az autógyártókat Top Gear-ék vagy kik már, csak a műsort láttam, hogy miért nincsenek színes autók az utakon, miért csak a fehér-szürke-fekete és árnyalatai ?? Miért nem gyártják ? A válasz az volt, hogy nem éri meg, nem kéri senki a színeket. Mindenkinek az a fontos, hogy később jól eladhassa, és az ezüstöt-szürkét viszik a legjobban, meg a feketét, meg a fehér is jól megy, de kész, ennyi, pont. Se piros, se hupikék, se okkersárga, se semmi más, csak nagyon elvétve. (Ez a trend pár távol keletinél fordulni látszik egy ideje, marha jó színek vannak Mazdánál például, de a tömegtrend még mindig a siralomházzal egyenlő ízlésficamot mutatja).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz lezso6 #123460 üzenetére
Na, most nem azért, de 2 Genius-om is van, egyik hugomnál pittyputtynak, másik nálam a gép mellett volt (most raktárban).. ki-EQ-zva és a kis SUB kockát jó helyre téve rendesen meglepett. Persze nearfield módban, semmi hátradőlök a székben és "úristen de hifi". De ilyen odahajolós, gépelős-játékos meg ilyesmi üzemben rendesen tök elfogadhatóan szólt. A tápja kiment egyszer, azt pótoltuk, pont volt kéznél egy másik, ugyanilyen fesszel.
Most majd nemsokára ha költöztem, szeretnék a gép mellé "valamit" két oldalra. Még lövésem sincs, mit kéne.. a kis E30-at befognám ide viszont. A nappaliba mást szeretnék.
[ Szerkesztve ]
-
CRTs
aktív tag
válasz lezso6 #123423 üzenetére
Van ott más is ami érdekes, ui. az nem szimplán "rendes mágnes" ( #123421 ),
hanem az "underhung" ( short coil – long gap = underhung)és azért van az a torzítás profil aminek elég nehezen fogsz mélyet mellérakni hacsaknem az is "underhung" (ez az érzékenység kárára szokott menni <15" -ben).
Vagy a purifi féle dolog aminél az most a nagy húzás hogy ki van küszöbölve a "BL nonlinearity" ami miatt már egy ilyen mellé hozzá lehet tenni. Csak kérdés hogy akarjuk-e ezt. Hanem inkább valami falba vagy egyéb mód elrejtett dolgot akarunk, a dómnak meg nem is kell doboz. Magas az szerintem feleannyira se számít mint ez..[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
-
CRTs
aktív tag
válasz Dißnäëß #123470 üzenetére
Az az AES75 multitone IMD teszten nagyon ki fog jönni hogy ha valami purifi-s és emiatt elvileg fel is lehet engedni jobban ( na nem mintha foglalkoznának vele hogy overhung-ot annyira nem lehet ) , meg ilyen terheletőbb dolgokra mondják hogy "authority" -je van, mert nem fogják csúcsok kizökkenteni a kerékvágásból úgymond
nem tudom hogy fordítsam ne fennhatóságra.
Az összes teszt ezt írja hogy 15"-nek mennyire mellé lehet tenni. Hát pl. az a 80-as 15" studio JBL az pl. underhung úgyhogy az tényleg rokon lélek mert annál sincs BL nonlinearity amitől SPL-nél összeizélné magát. -
Dißnäëß
nagyúr
Hmmm nem kell lefordítani, nálam angol a Windows, Linux, minden, amit nem magyar kéz alkotott. Utálom a magyarosítást, kocsi műszerfala is németül beszél...
A kicsik érdekelnek, három útba középre. Nagyon pofás 4"-8"-osaik vannak.
lezso6: ja. Tegnap még hitemből is kitértem, saját magamtól, hogy lehet, akarni fogok egy Dacia-t hamarosan. DACIA. ÉN. [link]
Ingázni persze, meg bevásárlóközpontba hogy rámnyithassa, satöbbi. Hosszúra ott a bérlés. De amúgy ha ennek - tuti lesz egy v2-je - kicsit még adnak távot, már egy Balatonfüredre is jó lesz. Inkább öntöm hifibe, fotóba, utazásba, állampapírba, akármibe.
[ Szerkesztve ]
-
tranceplanet
addikt
válasz Dißnäëß #123473 üzenetére
"A vég kezdete, vagy a kezdet vége? Elindult a villanyautó szinten olcsó kocsik gyártása? Szerintem hamarosan minden gyártó ki fog jönni valami olcsó villanyossal, ha ez be jön a Daciának! Hajrá!" -idézet egy videó alatti hozzászólásból
Hát nem így lett!
Az összes nagy autó gyártó elengedte a belépő szintet az elektromosoknál is!!! A Xiaomi is csúcs géppel jött ki, nem lesz itt soha olcsó villanyos, de már benzines sem!Amikor megjelent a Spring 6 milkáért, állami támogatással 4 milkáért el lehetett hozni, gyorsan elfogyott. Most pedig 9,5 Mft körül megy az új változat. Se nem olcsó, se nem jó, szóval...
Idén vettem egy új autót melóba járni, 21e km-rel vettem, 4,6 milka, egy Suzuki swift 2018. Rohadtul elégedett vagyok vele. Egy KIA Stonic-ot hajtunk még a feleségemmel.
------------------------------------------------------------------------------
A jó kis ADAU DSP mi![ Szerkesztve ]
" Könnyű döntések-->Nehéz élet ; Nehéz döntések-->Könnyű élet " - Válassz!
-
orbano
félisten
válasz Dißnäëß #123456 üzenetére
Sajnos nincs jobb a kapitalizmusnál. A gátlástalanok minden rendszerben kizsákmányolják a gyengéket, ebben a rendszerben legalább a hatásfok magas. Szerintem amíg az emberek gondolkodása nem változik (nem fog), addig semmi sem lesz másképp, a sok negatív dolog a világban csak "emergence", ami belőlünk fakad.
Kapitalizmussal ami gond van szerintem, az mind politikai eredetű: ha ott az igény és az akarat meglenne, lehetne szabályozni rendesen a cégeket. A nagyra hízás ellen ott lenne a versenyhivatal a trösztellenes szabályokkal, stb, ami az ilyen "kóros elburjánzásokat" lenne hivatott kezelni, hogy ne emelkedhessen az emberek fölé egy cég sem. Csak hát ugye a pénz...A sok kis kétszemélyes autó sem oldaná meg a dugókat, mert keresletet generál. Egyszerűen csak 2x, vagy 3x annyi jármű állna a dugóban. Ezt ezerszer levezették már a szakemberek: Városba tömegközelekedés és kerékpár való.
Javasolt néznivaló Yt-on, ha még ne mismernéd őket: "Not just bikes", "Adam something", "Climate town"A vér nem válik VAZZE!™
-
-
proci985
MODERÁTOR
Térjünk vissza ONba.
Ez itt nagyon off (kezdésnek).
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
looser
addikt
Van otthon egy Shanling M0 portable playerem, ha minden igaz, tud DAC üzemmódot is. Ezt sem használtam jó ideje, csak beugrott, hogy valamikor megvettem :-)
Ha még asio driver is van hozzá, akkor a midi billentyűzetes prüntyögés is pipa a Behringer helyett. Ez elméletileg hangkártyaként is működne?...Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz tranceplanet #123475 üzenetére
Cimbi 7-ért húzott be egy női tulajos megkímélt német import "Jahreswagen" CLS mercit, 2 liter dezső, álomszép bordó szín, 100k km körül, doxa. Mese. Friccek szórják ki a dízeleket, valamit tudnak ...
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz looser #123481 üzenetére
Nem line, hanem fejes kimenete van, de megpróbálható, csodák mindig vannak. A speckói nem rosszak amúgy, sőt. Az implementáció a kérdéses. De hogy a Behringer-t veri, nem kérdés.
-
Fercsa
senior tag
válasz Dißnäëß #123470 üzenetére
Nem tudom masnak is van-e tapasztalata vele, mert szivesen meghallgatnam, de az enyem az hogy borzaszto tiszta amit produkal. Elsore azt hinne az ember, hogy tultolta az EQ-t valahol, pedig nem. Jelenleg en 175 es 1900 kornyeken vagom XO-ban.
Az osszehasonlitasi alap egy profi jbl studio monitor.
Szerk.: A fenti a legkisebb kozep alusra ervenyes.
[ Szerkesztve ]
[WEB]:[www.fercsa.com] - [FTP]:[fercsa.myftp.org:21] - [TV]:[sorozatguru.info] - [CM]:[cablemodemhack.tk] - [BiT]:[server-seed.com]
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Zenehallgatásra a következőket használom. A zenék NAS-on vannak, onnan egy amlogic box amin coreelec/kodi van. ( tudom nem a legjobb, de ez van ) És itt jön a gondom.A DAC amit használok [FiiO BTA 30 Pro] a legjobb minőséget koax-on tudja, de a kis boxon csak optikai, hdmi vagy usb kimenet van. Milyen kis kütyüt kéne vennem ami a optikát vagy a hdmi-t koaxra alakitja ? Persze úgy hogy a minőség rovására ne menjen .Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
JSandor
tag
Sziasztok!
Erősítőkkel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Valószínűleg nagyon amatőr kérdés lesz amiért elnézést is kérek.
Adott egy hi-fi hangfalpár amelyek 4ohm-osak és a frekvencia válaszuk 20Hz-26kHz ig terjed és 70W RMS a teljesítményük. Na most két erősítő műszaki adatait hasonlítom össze: Sony TA-AX500 és Fisher BA-3000. A Sony-nak RMS kimeneti teljesítménynél 80+80 watt ami 20Hz-20kHz 0.008% THD 8ohm on, de mellette a power bandwith-nál látom hogy ez 5Hz-50kHz 40 wattig 8ohm, akkor ezt úgy kell érteni, hogy fél hangerőig szélesebb a frekvencia válasz ? A Fisher erősítőnél pedig csak a 20Hz-20kHz adat van feltűntetve. Pontosan mit jelent ez a power bandwith és frequency response ? Figyelembe véve, hogy a hangfalak 4ohm-osak ezek az adatok pedig mind 8ohm-ra vannak feltüntetve, akkor ez hogyan hat a hangfalra ?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz JSandor #123486 üzenetére
Hmm ez egy érdekes cucc, kis töri nem árt hozzá.
Az IHF speckó a régi idők (késő 60-as, korai 70-es évek) P.M.P.O-ja volt az alacsonyabb árkategóriás szegmensben. Nem feltétlen rossz, de általában igen, amire IHF speckókat is írtak, azt jobb volt kerülni. Itt pont nem ez a helyzet, lásd később, de a teljesség kedvéért..
Az ipari kereskedelmi gittegyletek, például az Institute for High Fidelity elvitte a gyártókat olyan irányba, hogy egyes (nem is kevés) audio eszköz eladói visszaéltek a minősítési definíciók okos manipulálásával, például hogy egy sztereó erősítő mire képes. Így láthattunk vacak sztereó rendszereket, amelyeket diszkontüzletekben árultak, nagy matricákkal, amelyeken óriási teljesítmény volt feltüntetve, nyilván köze nem volt az eszköznek ehhez, hiszen csak nagyon pici időre tudta ezeket az értékeket..
Ez végül annyira félrement és megtévesztő volt, hogy a hetvenes évek közepén az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC - Federal Trade Commission) közbelépett és megadta a saját minősítési standardjait (innen az RMS). Ezek eleinte keménynek bizonyultak... elégnek ahhoz, hogy egyes gyártók eszközei teljesen megbuktak a teszteken. A legdurvább a fél órás előkondicionálási teszt volt, ahol az erősítőnek szigorúan meghatározott terhelés alatt kellett működnie, mielőtt a tesztek ténylegesen elkezdődtek volna - úgy egyáltalán.
Itt lép be az RMS - Root Mean Square.. egy matematikai kifejezés. Mivel szinuszos jellel teszteltek (még ma is, legalábbis teljesítményt), az RMS feszültségek összege a szinusz görbe alatti területet, a teljesítményt mutatja lényegében. Ez lett az egyik legjobb módja a kimeneti teljesítmény leírásának (ez sem lézerprecíz, de a legjobb kb).
Az IHF „burst” teljesítménymérési specifikációi mindezt elkerülték, és lehetővé tették az összes gyártó számára, hogy teljesen eltérő számként fejezze ki a kimenő teljesítményt. Ez azt a látszatot keltette, hogy egy erősítő nagyobb kimenettel rendelkezik, mint az RMS szempontból matematikailag lehetséges lenne.
Az IHF "specifikáció" általában egy 20 ms időtartamú csúcs jelből állt (1 másodperc 1000ms) és emiatt ezt a speckót általában gyengébb minőségű eszközök leírására használták, mert így többet lehetett ráírni az eszköz adatlapjára teljesítményként, ami eladhatóbbá tette anno. Az alap kezdeményezés nem lett volna rossz, csak visszaéltek vele..
A Sony esetén az IHF érték még egy őszintébb vallomás is, ez a kütyü eléggé a high-end környékét (alját) képviselte anno, bőven az összes többi kapható akkori erősítők fölé pozicionálva (ES széria - Elevated Series, nagyjából kb. emelt színvonalú). Nagy táptrafó, ALPS potik, ELNA táp kondik, jól átgondolt belső kábelezés.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szóval itt annyit mond, hogy 8 Ohm-os terheléssel szemben, 5Hz-5kHz között az erősítő 0.02% THD értéket tartva a teljes frekitartományban (5-50000 Hz ugye), 40W kimenő teljesítményre képes. Tudja a 80-at is, sokkal szarabb torzítási értékek mellett. Mindezt nagyon rövid időre, mert IHF-ről beszélünk. De megfordíthatjuk úgy is, hogy 40W kimenő teljesítmény esetén, 8 Ohm-os terhelés és 0.02% THD mellett a sávszélessége 5Hz-50kHz közötti, amit a mai világban 1. csak LP-vel tudsz kihasználni, 2. minek (alul) 3. úgysemhallod (felül) 4. felesleges gyurma érték, mert túl sok a mozgó változó benne, kicsit ha képzeletben tekersz a torzítás értéken, változik az egész egyenlet és annak kimenete, ha változtatsz a terhelésen, változnak más paraméterek ugyanazon keretek között maradva. Ha változtatsz az időtartamon, szintén változnak paraméterek, szóval totál értelmezésfüggővé tette a definíció az eszközt, azaz "hát oké, DE..." - nesze semmi fogd meg jól.
Szerintem a sávszélesség miatt hagyták benne, utalva arra, hogy ha nincs hajtva mint az állat, akkor ez egy naaagyon-nagyon pöpec kütyü kedves vevő, mert nyilván a bolondnak is leesik, hogy 5-50000 az szélesebb tartomány, mint 20-20000. Ugyanakkor korrekt, hogy ezt csak így idetették, de igazából baloldalt RMS terminológiában beszélnek végig már, az akkoriban újnak számító előírásnak megfelelve, tehát a vevő ezt látva tudta, hogy nem lutrizik, hanem ez ezt igenis tudja.
Az RMS sokkal megfoghatóbb standard lett és itt a doksi azt mondja, hogy szintén 8 Ohm-os teljesítménnyel szemben, 20-20000 Hz közötti frekitartományban (a legalját, a legnagyobb energiákat kiszedtük), sokkal kisebb 0.008% THD tartása mellett e tartományban, 80 Watt kimenő teljesítményre képes az eszköz, folyamatosan (nem 20 milliszekundumra). Erre a mai házimozi erősítők is képesek, hozzátéve az apróbetűt, hogy "1 channel driven" , szóval ez a speckó szerintem nagyon szép amúgy, egy ilyen szintén nagyon szép erőlködőtől. Számomra magasan a Fisher fölé esik ..
Hivatalosan 8-16 Ohm-os hangszórókat szeret, ez alatt több áram mehet ki belőle, ami stresszelhet ezt-azt belül, nagyobb melegedés, ha erősen van hajtva, de most olvasom fórumon, hogy van, aki évekig használta először 6-ohm-os nagy JBL-ekkel, utána meg 4 Ohm-os stúdió monitorokkal és egy pisszenése nem volt, állítása szerint konzervatívak a teljesítmény adatok. (Vagy egyszerűen nem tolta neki észnélkül a hangerőt, ergo elvolt így 4 Ohm-al is simán).
Amúgy az ilyen vintage cumókat én is bírom, élmény volt utánanézni.
Ha nem diszkózni tervezel vele, nyugodtan ráakaszthatod a 4 Ohm-os motyódat, ha ezt vennéd. Ha inkább hangosan fülelős vagy és kell a power, nagy a szoba, szereted kicsit komolyabban hajtani, inkább olyanra evezz át, ami tudja gyárilag speckózva is a 4 Ohm-ot, ezt az erősítőt én csak 8 Ohm névlegesre specifikált hangfalpárral merném igazán hajtani, hosszú időre (1+ óra, mondjuk egy mozifilm egy nagy nappaliban, amit be kell szólni vele és Star Wars vagy Interstellar, aminek zenéje tele van energiával ).
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz JSandor #123486 üzenetére
Figyelembe véve, hogy a hangfalak 4ohm-osak ezek az adatok pedig mind 8ohm-ra vannak feltüntetve, akkor ez hogyan hat a hangfalra ?
Az erősítők (ez is) általában feszültséggenerátorokként működnek, azaz a kimeneti feszültség mindig adott, annyi, amennyi, és a terhelés ellenállásán (impedanciáján, frekvenciafüggő "ellenállás") múlik, hogy mennyi áram szalad ki a fogyasztóra.
4 Ohm-os hangszórók esetén a 8-as társaihoz képest 2x akkora áram megy ki az erősítőből a hangfalakra, mert kisebb az impedanciája, ugyanazon feszültségérték mellett. Ez addig nem okoz gondot, míg halk-közepes teljesítménytartományban vagy velük, de fejben tudni érdemes, hogy már közepes hangerőnél is hiába zenél szépen együtt a két eszköz, az erősítőből már a maximum áram környéke megy ki, holott még nem is igazán hajtod úgy istenesen.
Ha efölé mész, azaz 8 Ohm képes erősítőre akasztasz 4 Ohm-os hangfalat és úgy igazán odahúzod neki, a következők történhetnek:
1. túláram védelmi áramkör leold (nagyon régieknél bizti)
2. torzítás megnő, pufferkondi tervezettnél jobban ürül tápoldalon -> nagyobb 50Hz jön fel (persze nem hallod, mert odít, mint sakál)
3. hőfejlődés megnő, trafó, diódák, pufferkondik, az egész táp túlterhelődik és ennek mértékétől függően egy ideig bírja, aztán már nem, és erre nincs recept, meddig igen és mikortól nem, totál fizikai konstrukció függő
4. kimeneti eszközök, tranyók, mosfet-ek szintén túlhajtva rendesen -> torzítás, melegedés, de akár fizikai hiba is (elcsattan valami)
.. hmm.. mit hagytam ki ...
és fentebbiek tetszőleges kombinációja.
Ennél a vasnál én nem tartanék katasztrófától, de azért a miheztartás végett szerintem jó óvatosan bánni a potival, nem kell tojáson lépdelni, de értsd, hogy mi történik, amikor érzésre félhangerőn vagy már - az erősítő akkor már eléggé max környékén lesz.
(Mivel a teljesítmény a feszültség és áram szorzata, úgy is lehet mondani, hogy a névleges maximumnál kisebb feszültségen is teljesítmény maximuma közelébe ér, a 2x akkora kimenő áram miatt, ami az összes belső komponensét végigterheli nyilván).
Szóval no para, de hosszútávon és pláne nagyobb helységben, nem gyötörném az erősítőt 4 Ohm-os névleges hangfalakkal, hanem maradnék 8-asoknál. A valós impedancia ráadásul még ez alá is beesik gyakran mindkét esetben, 4 -> 3, 8-> 6.5-7 Ohm, szóval ha vigyázol a potival, nem lesz gond.
Amúgy sokan meglepődnének, mennyire nem igényel teljesítményt egy sima kellemes, jól hallható szobai produkció, háttérzene pláne. Efölé azért mehetsz, csak tényleg ne durván húzzad neki és nemigen lesz gond. A kötelezőt elmondtam.
[ Szerkesztve ]
-
barack1997
senior tag
válasz Dißnäëß #123489 üzenetére
A napokban lepődtem meg ezen en is, hogy megjott a kis beepitett muszeres kinai Pawalle TP80 elosztóm. (D85-2058 a műszer neve, nagyon okos cucc, V,A,W, HZ,kW,PF ezeket méri.) A lenyeg valojaban 40w-al ertelmes hangeron elzenelgetek valoszinuleg meg A osztalyban a PMA-1560 Ikon6 MK1 párossal. Viszont ra ha akarok ra tudok durrantani szerencsetlenekre 350-400W-ot is Egyebkent 150W felett már pusztulat hangos. Belapcsolaskor a 4db tapszuro Nippon Chemicon 80V 8200uF berant 550W-ot, ha teljesen kisultek. Standby 0W bekapcsolva 25-35W kajal alapon.
-
Fercsa
senior tag
válasz denesdr #123491 üzenetére
Nekem is az volt a tervem, hogy 3-4kHz korul vagom majd le, de tobb oka lett.
-Jelenleg felul egy SB26CDC-vel van parositva ami boven tud 3-4kHz ala menni. Erdetileg nem ezt a keramia magast akartam hasznalni, de a hangja megtetszett.
-2kHz-nel van egy minimalis beeses ezt akartam elkerulni. A gyari datasheet-ben is szepen lehet ezt latni, figure 5. Emellett itt kezdenek az off-axis gorbek is szetvalni. Egyebkent a purifi altal publikalt adatok megalljak a helyuket.
-Harmadreszt pedig rengeteg szubjektiv hallas teszt.Alul egy 10"-os RCF studio driver van, feszes, tiszta es melyre tud menni. Eleinte picit hianyoltam a >12"-nel megszokott hangzast (thump) amit a nagyobb felulet adott, de ez is olyan mikor lecsereled a szoke baratnod egy vorosre. Eleinte fura, de megszokhato, mert mindketto gyonyoru
Lenyeg a lenyegben, a jelenlegi beallitasokkal ugy erzem, hogy ujra szerelmes lettem es megint orakra le tudok ugy ullni zenet hallgatni, hogy elrepul az ido.
[WEB]:[www.fercsa.com] - [FTP]:[fercsa.myftp.org:21] - [TV]:[sorozatguru.info] - [CM]:[cablemodemhack.tk] - [BiT]:[server-seed.com]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Fercsa #123492 üzenetére
Én is hasonlót tervezek, nagy mély, gyorsan lejönni róla 125-130Hz körül, abban már nincs annyi energia, hogy a közepet számottevôen gyötörje. Jelszavam: minél hamarabb elhagyni a mélyet... amit hajtva is, a beszédhangok meghálálnak.
A magas pedig egy nagy AMT lenne, amit le lehet (pláne negyedrendûvel) engedni még mindig a flat tartományában, ergo középrôl magasra szintén válthatok alacsonyan, már 1.8-2k körül. Igazság szerint hamarabb is kicsit, majd a mikrofon segít ebben. Ennél a megközelítésnél pedig az a jelszó, hogy Purifi ide vagy oda, az AMT magas klasszisokkal precízebben szól egy bármilyen kónuszos hagyományosnál, ergo minél hamarabb menjünk fel rá frekiben, a teljesítmény maximuma & rezonanciapontja figyelembe vételével (100W elbírja, pláne ha 97dB-s, amit L-Pad-el vagy aktívan csillapítva, az életben nem fog megközelíteni sem, nemhogy elérni) --> magashoz képest alacsony váltás, amit a hegedûk és minden egyéb meghálálnak.
De a nap végén nálam is a fül dönt. Elôtte meg az UMIK mond valamit majd.
A legjobb az lenne, ha 2 közepet egymás mellé lehetne tenni úgy, hogy a közepük távolsága még kisebb legyen annál a frekinél, amitôl már nem homogén egységként szólnak, hanem két külön pontként. Az együtt, 1 pontként szóláshoz meg olyan magas kell, ami eléggé alacsonyan váltható, meredeken. Erre a recept a C2C táv /2 vs. hullámhossz. Egyszer innen bkercso vmit modellezett nekem, még évekkel ezelôtt, izgi volt látni a dispersion-t különbözô frekiken.
[ Szerkesztve ]
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz JSandor #123496 üzenetére
Igen, de ez a Sony kifejezetten korrekt e téren.
A többség nem ezt az utat járta.Van egy elírásom benne, 8 Ohm-os teljesítmény -> 8 Ohm-os terhelés. De már mindegy, a lényeg átment.
[ Szerkesztve ]
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Nekem tudtok segíteni ? [link] Vagy nincs értelme annak amit szeretnék ?Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
fehér_ember
addikt
válasz Mathiask #120917 üzenetére
Még csak most rendeltem be a Topping LA90 Discrete erősítőt hifigo-ról.
Nem paypallal fizettem mert ott nem láttam hogy tudnék szállítási módot választani. A "normál" rendelésnél pedig ki lehetett választani a priority-t aminél azt írta hogy all taxes & duties paid by Hifigo [kép]. Így remélem hogy akkor tényleg nem jön rá már semmi plusz költség.
[ Szerkesztve ]
-
Fercsa
senior tag
válasz Dißnäëß #123494 üzenetére
Ezert gondolkoztam en is, hogy lehet ket mely kellene egy negy utas rendszerbe kb 300-70Hz-re es 70 alatt, igy kevesbe terhelve a kozepet es gond nelkul le lehet menni 20-ig vagy akar ala, de ez megint egy ujabb valtas, komplexitas es rengeteg ido/penz mire megtalalja az ember a megfelelo kombinaciot.
Ha mar AMT, vannak planar magasak is amik eleg szepen lemennek 1k ala, csak aktivan EQ-zni kell. Neo8 koppincs PT6825-8 pl papiron 300Hz-ig is. Kerdes mennyire kellemes a fulnek.
Az eredeti elgondolasom nekem is az volt, hogy a kritikusabb reszeket raengedem a purifi-ra vagy legalabbis szethuzom ezt az intervallumot ahogy csak lehet, ugy kb 200Hz es 4kHz kozott.Erdekes ez a tobb kozepes elgondolas, a genelecnek is van egy top kategorias modelje amiben 4 kozepet alkamalmaznak.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest