- Tovább kavar a nevekkel a Realme
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android szakmai topik
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
Aktív témák
-
vbbb
addikt
OCZ 120GB Agility 3 SSD - AGT3-25SAT3-120G
vs
Kingston 90GB V+200 SSD - 2.5" SATA-III
A kapacitáson kívül melyikre érdemesebb beruházni, rendszert telepíteni? Egy SSD-re akarok Windows-t telepíteni, de a programokat egy WD Black Sata6-ra akarnám. Így is érdemes?
-
Coolmat
őstag
Mivel közel egy árban van a kettő (2-3 ezer Ft-al drágább csak a 120GB-os) én a 120GB-os Agility 3-at venném, sebességre ugyanaz a kettő (benchmarkokban lehet minimális eltérés, de azt használat közben nem lehet megérezni). Gyakran használt programokat érdemes az SSD-re telepíteni, a többi ritkán használt program ill. játék, film, zene stb. nyugodtan maradhat a winchesteren.
[ Szerkesztve ]
-
VOid
tag
Sziasztok, Nemrég vásároltam egy Samsung 830 64GB SSD-t , feltelepítettem a windowst és minden programot minden megy is tökéletesen, de azt néztem hogy biosban IDE módban ment ,tehát átállítottam AHCIre azt olvastam hogy erre kéne állítani, de a probléma az hogy amint átállítom mielőtt belépne a windowsba automatikusan újraindul, ez mitől lehet? IDE módban megy minden faszán, szóval nem értem.
-
Mercutio_
félisten
Sziasztok!
Adott egy öreg (Socket A foglalat, T-bredB proci) gép 512MB ram-mal 40GB-s vinyóval, Win XP-vel.
Mivel egy érezhető gyorsulást hozó memóriabővítés kb. annyiba kerülne, mint egy olcsó SSD (OCZ Vertex Plus 32GB) arra gondoltam, hogy utóbbit választom.Kérdés: Lehet-e bármilyen probléma ezzel a megoldással? (Nem bootool, idővel belassul az SSD, stb.) vagy más gond, ami nem is jut pillanatnyilag eszembe?
Azt tudom, hogy ez az SSD nem különösebben népszerű, de a személyes file-ok (outlook állomány, családi képek, stb.) a vinyón maradnának) a rendszer helyreállítása pedig gondolom egy belőtt rendszer lementett állapotának visszatöltésével megoldható lenne
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
vbbb
addikt
Köszi!
Akkor az lesz, a nagyobbik!
-
félisten
válasz DJ. Ru$y #36508 üzenetére
Nem tudom, hogy az alaplapod támogatja-e az AHCI üzemmódot. Ha igen, akkor AHCI-ben kellett volna telepítened, mert feltételezem, hogy SATA IDE módban lett telepítve az XP, mivel a seq és 4kqd32 olvasási sebességek magasabbaknak kellene lennie.
Eredeti/érintetlen XP Pro SP3 telepítő sem támogatja az AHCI üzemmódot, telepítéskor lehet, kizárólag floppy-ról beadagolni az AHCI drivert, floppy meghajtó hiányában pedig integrálni kell/lehet az XP telepítőbe ([link]). Utólag is lehet AHCI driver-t telepíteni, de annak sajnos néha az az eredménye, hogy nem indul el az XP. Természetesen TRIM nem lenne így sem, de az AHCI révén az NCQ feature igen és ez az, ami megemelné a sebességeket.
[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz Fire/SOUL/CD #36509 üzenetére
Ez egy x éve működő átrakott XP, próbáltam AHCI-t adni neki BIOS-ból, de folyamatos kékhalálok kíséretével inkább visszakapcsoltam. Ha van rá megoldás, meg próbálnám megcsinálni, de ha van benne rizikófaktor, hogy a rendszer "szétesik" akkor inkább maradunk így.
Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
félisten
válasz DJ. Ru$y #36510 üzenetére
Először is kellene tudni, az alaplapod pontos típusát, hogy egyáltalán milyen driverei vannak, mert visszakerestem a hsz-aid, de ott csak Asus P5Q-ról teszel említést, de ebből a sorozatból is többféle létezik.
Az lenne a legszerencsésebb, ha IRST driver kellene hozzá, mert akkor XP alatt telepített, restart, BIOS-ban AHCI módra átállít és ennyi. (persze benne van a pakliban, hogy így is bedőlhet az XP, szóval utólag ezért nem célszerű AHCI-t telepíteni.)
Ezért célszerű telepítéskor beadagolni, vagy integrálni a telepítőbe, mert akkor már telepítéskor kiderül, ha rossz driver-t választottál.[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
SLYM
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #36511 üzenetére
win7 alatt is ACHI-ra kell állítani a BIOS-ban?
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz Fire/SOUL/CD #36511 üzenetére
De, ha "bedől" miután felraktam, utána Csökkentett módban sem engedi elindítani, hogy töröljem és BIOSban vissza IDE-re?
Sima P5Q, azért nem is írtam hozzá mást!
Everest/AIDA:
"Alaplap neve Asus P5Q"Ui.: Szokták ajánlani, hogy tiltsa le az SSD user a hibernációt... hát én ezt nem szeretném.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz DJ. Ru$y #36513 üzenetére
Nem tudom, sosem telepítek utólag AHCI driver-t XP-hez, sajnos benne van a pakliban, hogy végelegesen bedől (pont ezért nem telepítek utólag)
Sajnos nem találok sima P5Q-hoz gyári oldalra mutató hivatkozást, amit meg igen, azt nem nyitja meg egyik böngésző sem. Ha tudsz linkelj egyet, akkor ránézek.
SLYM
Semmi sem kötelező, de Vista óta az MS és a HDD/SSD gyártók által melegen ajánlott kategória. HDD-knél is van jótékony hatása (de pl XP alatt Advanced Format-os HDD-nél csak AHCI), SSD-k esetén meg csak AHCI-ben lehet kipréselni minden szegmensben a sebességértékeket (4KQD32-ben NCQ nélkül nem fog összejönni, csak az ebben a szegmensben lassabb SSD-knél)[ Szerkesztve ]
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz Fire/SOUL/CD #36514 üzenetére
Ha bedől akkor az első indításnál kiderül ugye? Na most, ha HDD-hez alkalmazzuk, ott telepítünk drivert akkor megmutatja, hogy mi történne SSD-nél? Történetesen van 2 majdnem egyforma rendszerem az SSD-n van benne +1 nap már, de ha a HDD-s rendszerre teszem a drivert, BIOS -> AHCI, HDD boot megy minden, akkor vissza IDE, SSD-n driver, BIOS->AHCI és megy minden? Vajon jó az elképzelés? A driverről akkor gondolom nem derül ki 100%-ban, hogy működik-e telepítés nélkül?
-
félisten
-
félisten
válasz miki111 #36517 üzenetére
Először mindig a gyártó oldalára menj fel, és az ott megadott adatokkal vesd össze: Magyarul ez teljesen rendben van.
-
Mercutio_
félisten
#36506-ra valaki?
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
félisten
válasz Mercutio_ #36519 üzenetére
"Kérdés: Lehet-e bármilyen probléma ezzel a megoldással? (Nem bootool, idővel belassul az SSD, stb.) vagy más gond, ami nem is jut pillanatnyilag eszembe?"
Régebbi konfigoknál SSD gyártótól függetlenül bele lehet szaladni abba a jelenségbe, hogy a BIOS nem ismeri fel az SSD-t. Ezért az alaplap pontos típusának birtokában keresgélj a neten SSD-s tapasztalatok után. Nézd meg az alaplap honlapján, hogy van-e BIOS frissítés a deszkához és abban orvosoltak-e olyan hibát, ami miatt célszerű lenne frissíteni.
A Vertex Plus 32G már nem gyártják, esetleg bennragadt raktérkészletből lehet hozzájutni, 60G-s a legkisebb jelenleg, arról meg pont most linkeltek sebességadatot.Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Mercutio_
félisten
válasz Fire/SOUL/CD #36520 üzenetére
Oázisban van 12k-ért, ha hibátlanul menne a konfigban az - kiindulva az itthoni Llano-s rendszeremből - bőven "fénysebesség" lenne az eddigi homokórázáshoz abban az öreg konfigban.Nembootolás esetén, ha berakok egy PCI-os s-ata kártyát és arra akasztom lehet, hogy arról sem bootolna az XP?
-
félisten
válasz Mercutio_ #36521 üzenetére
"Nembootolás esetén, ha berakok egy PCI-os s-ata kártyát és arra akasztom lehet, hogy arról sem bootolna az XP?"
Ezt sajnos nem tudom. Az alaplap amúgy SATA2-es vagy még SATA1-es esetleg?
(Vertex Plus SATA1-el is kompatibilis, szóval az sem lehet gond)Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
miki111
csendes tag
válasz Fire/SOUL/CD #36518 üzenetére
Köszönöm!
Legközelebb, ha vásárolni akarok SSD-t itt kezdekMiki
-
Bodor
veterán
válasz miki111 #36523 üzenetére
Vagy inkább itt...
-
OfficExtra
csendes tag
Szia(sztok)! Adott egy Agility 3/64gb... Intel ICH9M+SATA2.
Minél újabb az AHCI, annál lasabb!! Létezik ilyen üdv.
(gyári Win7-es a legjobb, legújabb IRST-vel rossz)[ Szerkesztve ]
Légyszíves privát üzenetet írjál, hozzászólást ritkán olvasok...
-
törölt tag
18 k-s, 64 gigás ozc octane s2.
az 5x1 gigásra is nagyjából ez az érték jött ki.
notivinyónak tökéletes. ugyanez a rendszer, ami most 25 mp alatt bebutul, 7200-as hdd-n kb. 2 perc mire használható lesz.
ehh, fapad rios.
[link]
egyébként annyira nem rajongok ezért a programért, pl. most néztem a másik gépben, ott egy buffalo van bent, szekvenciálisnak ilyen mindenféle 10-30-akat mér, oszt total commandetben másolásnál stabilan 100 felett vagyok... érdekes módon az összes többiben meg hozza a megszokott értékeket. csak a szekvenciális írásban nem. érzésre sem lett lassabb a gép.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz OfficExtra #36525 üzenetére
Létezik. Egyértelmű, hogy ez esetben a W7 AHCI drivert célszerű használnod.
avman
Feltételezem, a lapos nem támogatja az AHCI üzemmódot, ezért lett IDE-ben telepítve a rendszer. (Seq és 4kqd32 olvasási sebességekből legalábbis ez feltételezhető)Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
OfficExtra
csendes tag
válasz Fire/SOUL/CD #36527 üzenetére
az a baj, hogy "vissza butítani"...
csak reinstall-al lehet!? üdv.Légyszíves privát üzenetet írjál, hozzászólást ritkán olvasok...
-
félisten
válasz OfficExtra #36528 üzenetére
Uninstalláld az IRST drivert és restart, elméletileg magától visszapakolja ilyenkor a W7 az AHCI driver-t. Ha nem, akkor meg írsz majd.
-
törölt tag
válasz Fire/SOUL/CD #36527 üzenetére
egyelőre random fagyott vele. de még próbálkozom. thinkpad t60. esetleg van valami ötlet, milyen ide vezérlőt tegyek fel?
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz #95590400 #36530 üzenetére
Ööö, mármint van AHCI üzemmód a laposon és azt bekapcsolva fagy/nem indul a W7? Egyáltalán W7-ről van szó? Ha igen, akkor így kell átállítani AHCI üzemmódba: Egy registry kulcsot kell módosítani előtte
[ Szerkesztve ]
-
tomgabor
senior tag
válasz Fire/SOUL/CD #36531 üzenetére
Kérdés:
a régi p45-ös intel lapomnál tudtam achi-ban telepíteni a win7-et volt rajta ide csati is, a mostani amd 970-esben ha achi-ban probálom valami boot fájlt hiányol és nem akarja telepíteni a Wint, csak ide módban sikerül feltenni ezen már nincs ide csati.
Ha ezt megcsinálom elvileg menni fog achiban nem? Utána vissza lehet állítani vagy csak rendszer újra húzással? -
törölt tag
válasz Fire/SOUL/CD #36531 üzenetére
bios-ban beállítom az ahci-t, és fagyizik a win7. de lehet, nem is ettől. aszongya a gazdája most épp kifagyott így is.
easeus recover dissimilar hardware és ssd opcióval költözött át. visszaraktam a biost ide-ra, annyi volt, h illesztőprogramot tett fel a vinyához, és újra kellett indítani. aztán ahci-nél megint. elvileg nem állogattam a regkulcsot, csinálta magától.
az én notimnál mielőtt beraktam tesztelni, simán rátoltam a rendszerem, r-drive-al, 1 hétig volt fent, nem fagyott ki. gondolom valami egyéb gebasz lesz.[ Szerkesztve ]
-
félisten
tomgabor és avman
2 bejegyzés (vagy amelyikben érintettek vagytok) elolvasását javasolom:
[link] | [link]Továbbá mindenkinek, aki SSD vásárlás és/vagy OS telepítés/klónozás előtt áll:
Milyen SSD-t vegyek? - 1. hozzászólás
Nagyon hasznos leírás, ha valaki szán rá egy kis időt és elolvassa, az számos utólagos problémától szabadíthatja meg magát.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Fire/SOUL/CD #36534 üzenetére
nézd, kb. 5-6 rendszert migráltam már át ssd-re az utóbbi időben, szóval köszönöm az olvasnivaló már megvolt. az első után szívni csak ezzel szívtam egyedül. az, h alignálni kellett, h most épp mi volt ahci-ben, kell-e neki intel storage mátrix istentuggya mi épp a neve driver, van-e trim, az megszokottá vált utóbb.
ebbe a mostani, utólagos, fagyizós problémába sajnos az ocz belső problémája bőven belefér, miszerint csapnivalóak a vezérlők fw-ei, ezen sajnos olvasgatással vajmi kevéssé lehet segíteni.
sokan óva intettek tőle, de gondoltam ennyiért megéri, ha más nem, belekerül a desktop gépbe. egyelőre arra jó, h belerakjam a tartalék dell notimba. most épp egy x61-be raktam, ami ugyanaz a csipszet asszem, mint a t60, úgy emlékszem, na ott pl. ahci alatt már a win7 telepítő is kifagyott.
úgy tűnik a régebbi noti vonulatot nem szereti.[ Szerkesztve ]
-
miki111
csendes tag
válasz Fire/SOUL/CD #36518 üzenetére
Bocsi!
Ez is rendben van? Ez egy másik laptopban van (119GB IDE)
Háttértár:
IDE vezérlő Intel(R) 5 Series 4 Port SATA AHCI Controller
IDE vezérlő Realtek PCIE CardReader
Lemezes meghajtó SAMSUNG MMCRE28G8MXP-0VB (119 GB, IDE)
Lemezes meghajtó ST9500420AS (500 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Optikai meghajtó DTSOFT Virtual CdRom Device
Optikai meghajtó DTSOFT Virtual CdRom Device
Optikai meghajtó Slimtype BD E DS4E1S
SMART merevlemezek állapota OKKöszi!
-
soldi3r
veterán
'napot!
90-120 giga között mostanság mi a bestbuy? másodlagos oprendszer miatt le kellene cserélnem a 64 gigás samsungomatE30 (oo=[][]=oo)
-
félisten
válasz #95590400 #36535 üzenetére
Nézd, nekem meg az lenne a javaslatom, hogy húzd rendesen újra a rendszert, mert amiket leírtál, abból jól látszik, hogy több sebből vérzik.
1, Migrálás semmilyen formában sem egyenlő a klónozással
2. A partíció eltolásnak már alapból helyesnek kellett volna lennie
3. Chipset driverek egyre jók, leamortizálni a rendszereket, legjobb esetben sem javítanak semmin, de legalább nem ártanak. Automatikusan nem kell a teljes chipsetet telepíteni.
4. TRIM alapvető fontosságú SSD-knél, nem mindegy, hogy megy vagy sem (Intel Matrix Storage Driver nem támogatja a TRIM-et)No, ezek alapján javasolnám a tiszta telepítést, de betartva azt az eljárást, amiket a korábban linkelt bejegyzésem tartalmaz. (nem kell chipset- meg matrix driver sem stb stb)
A hsz-omat segítőszándékkal írtam, mert a leírásodból nem látom értelmét foglalkozni a rendszereddel és utólag próbálni valahogy helyrehozni azt, amit nem is lehet, avagy ahogy egy nem Dakota mondás tartja: xarból nem lehet várat építeni.miki111 #36566
Ilyen kérdésekkel privben keress meg legközelebb, ott is fogok válaszolni.soldi3r #36537
Ha vásárlás előtt állsz, akkor itt érdeklődj a témában[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Fire/SOUL/CD #36538 üzenetére
az eredeti értelmében használtam a migrálást, azaz pusztán annyi, átköltöztetek valamit egy másik környezetbe valamilyen úton-módon. tudom, h pl. egy szoffer váltást is annak neveznek. de gondoltam, jelen esetben nem okoz zavart az erőben.
a partició eltolás miből gondolod, h nem volt helyes? semmi ilyesmit nem írtam. a trimmel is tisztában vagyok, miért kell. pusztán annyit akartam megemlíteni ezekkel, ssd-vel kapcsolatosan kb. ennyi szokott lenni a problémám, megy vagy nem, van-e vagy nem, amikkel találkoztam, ilyen fagyival eddig nem.
egyébként gyanítom, ótvaros mindegy mit csinálok vele, az a baja, h ocz, oszt kész, az x61-re nem mászott fel ahci-vel az ssd-re a win, compatible módban igen, csak épp már megint kétszer fagyott ki. ellenben a dell 4300-al meg 1 hétig ment gond nélkül, kapásból ment a trim, gyk. semmihez nem kellett hozzányúlnom, áttettem rdrive-al, semmi hókuszpókusz, csak utána win telepítő, és kész.
most megy rá az inteles cucc. hátha. asszem maradok a kingston, intel mellett. persze azzal is mellé lehet nyúlni.
szóltak egyébként, h notiban nem mindig jó választás az ocz, jó adag szopószorzó van vele.[ Szerkesztve ]
-
SLYM
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #36514 üzenetére
értem, köszi. egyébként átállítottam erre már régebben, csak közben alaplap meg proci csere volt és elfelejtettem. most így simán átállítottam és nem akar elindulni vele a win, így visszaállítottam. ez mitől lehetséges?
-
félisten
-
SLYM
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #36541 üzenetére
így már minden oké, köszi . szerinted az lehetséges, hogy kiérzem a különbséget az IDE és az ACHI beállítás között? wow
-
félisten
válasz miki111 #36542 üzenetére
Szívesen.
SLYM
HDD-ket is meg tud táltosítani ill. SSD-kre is rásegít, főleg azokra, amelyek 4KQD32 olvasása IDE módban 20MB/s alatt volt korábban, AHCI-ben meg ennek többszörösére gyorsul. Úgy hogy igen, érzehted a különbséget, mind bootolás idejében és a rendszer is pörgősebbé válik.Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Mercutio_
félisten
válasz zetecR #36545 üzenetére
Ha megtudom a lap pontos típusát és rákeresek a neten, akkor dől el, hogy egyáltalán belevágok-e, potyára nem venném meg az SSD-t.
Ha belevágok természetesen majd leírom a tapasztalatokatEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
sonique
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #36538 üzenetére
ehez annyit füznék hozza hogy a Paragon Migrate OS to SSD programja
megcsinal mindent ami problémás lehet
és tökéletesen müködik a rendszer az uj ssd-n
teljesen felesleges ujra huzni egy jol belakott rendszert ...particio eltolás is bealitja amennyiben ez szükséges ...stb ..
nagyon sok kellemetlenségtöl tud megkimélni ez a progi ..
nekem is tökéletesen megcsinalta a particio eltolást ..Migrates Windows to larger or smaller storage devices in a single operation
Supports any Windows since XP (including Windows 7 and Windows Server 2008 R2)
Automatically aligns partitions on the destination disk if necessary
Automatically detects and copies MSR for successful migrations of Windows 7
Allows the user to exclude data during the process in order to fit the destination disk
Processes locked (in-use) disks with MS VSS to migrate without rebooting Windows
Includes Paragon's time-proven move/resize functionality
Guarantees safety for the system and data.szerk:
még annyi aki ugye XP röl költözik
annak egy jotanacs mergeide.reg
amennyiben a fent emlitett reg file al alitja le a windows-t
az uj HW nem fogja kiakasztani a rendszert és kékhalálba menekülniszoval elöször reg file rendszer leallit
költöztetés
uj hdd/alaplanon-n boot és ujra elkezdi felismeri az IDE....stb vezérlöket nullárol[ Szerkesztve ]
-
szörnyeteg77
tag
milyen gyors az msata adata ssd ,sata2-es.
-
OfficExtra
csendes tag
válasz Fire/SOUL/CD #36529 üzenetére
szia! feltettem a legújabb IRST(11.1) drivert...
"minden" érték javult, de a 4K mindig rossz!!
(read:20K/write:40K) miért üdv.Légyszíves privát üzenetet írjál, hozzászólást ritkán olvasok...
-
Dr.Burn
őstag
Ezt egy OCZ Agility 3 120GB SSD meghajtoval sikerult elernem.
Az alaplapom itt.Ez jonak szamit?
[ Szerkesztve ]
"Later Nerd!"
Aktív témák
- SSD 256GB Sata 2,5", kiválló minőségű
- Új bontatlan Sandisk Ultra 3d SSD 4TB és Samsung 2.5 870 Evo 500GB SATA3 + Sandisk Extreme Portable
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Új Blueendless 2 lemezes RAID ház, Foxpost az árban
- 250gb / 1TB SSD / 3TB Red HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest