- Prohardver app (nem hivatalos)
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Légies iPhone halvány színei
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- 8300 mAh, maradhat?
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gothmog
senior tag
Akkor még túl is pörgetted, ugyanis a ramokat 975MHz-re kellene állítanod, ha az alap 4890 órajelén akarnád pörgetni
(Amúgy HD4890 Vapor-X esetében 870/1050 az órajel, teház ez gyárilag húzott kissé.)
Elvileg a 4890 energiagazdálkodásban jobb a 4870-nél, és - nem akarok hülyeséget írni - kb. 10-15%-kal gyorsabb (típustól (értsd: gyári tuning) függően). Ennyit nem ér meg az egész, én pl. ezért írtam, hogy nem érdemes már váltanod.
-
Gothmog
senior tag
Kártya nem cicereg. Viszont nekem is core i7 920-am van, és gép bekapcsolása után 1-2 perccel (csak saccperkábéra) szoktam hallani némi cicergést, ami gyorsan meg is szűnik, és a későbbiekben nemigen hallom már működés közben. Szerintem a proci csinálja, és összefüggésben állhat a bioszban bekapcsolt procira vonatkozó energiatakarékossági funkciók működésével. De ez csak tipp a részemről, és vedd hozzá, hogy egy nagy nulla a hozzáértésem a hardveres dolgok többségéhez
Szerk: Ja, kártya bő egy hónapja megy, minenféle boot és egyéb probléma nélkül. (Az a típushiba néhány bekapcsolás alatt 100%-osan előjön, ha érintett benne a kártya)
-
Gothmog
senior tag
Uhh, két hétig szórakoznak???
Nekem szerencse volt a szerencsétlenségben, hogy bár két hibás Vapor-X-et is kifogtam (az első hibás után kapott második kártya is hibás volt), de mégis - az első kártyától számítva - 5 munkanapon belül már kézhez kaptam a harmadik, immár jól működő Vapor-X-et (bár az is a hibás szériás batch-el rendelkezik, de szerencsére tök jól működik - lekopogom). Boltos srác mindegyiknél már másnap ment vissza a nagykerbe, és kireklamálta az azonnali cserét, illetve a harmadik kártyánál már helyben kicsomagoltatta és kipróbáltatta még a nagykereseknél
(Amúgy, ha már ilyen rendesek és gyorsak, megérdemlik, hogy megemlítsem őket: én az Oazis-ban vettem a VGA-mat (meg szinte az egész gépemet, ami azt illeti)
-
Gothmog
senior tag
válasz
Gothmog #4576 üzenetére
Ja, azután persze rájöttem, hogy pl. a HD4770-es muksó nem 1680×1050-ben benchmarkolt, de mindegy, a lényegen nem változtat: ma még olvasgattam kicsit, és tényleg, 9.7-től nagyon "visszavettek" a frame-ekből.
Scope2007: Nálad legalább nincs nagy különbség, ha összevetjük a két belinkelt képedet
(nálam azért 3%-os fordulatszámkülönbségre kb. 350-es fordulatszám eltérés adódott, ráadásul ugyanattól a programtól
-
Gothmog
senior tag
Üdv!
Most az imént csináltam egy gyors, ötperces stability tesztet az etqw.exe-ből indítva, ezúttal képpel is illusztrálom (tegnap már nagyon késő volt, így akkor csak ránéztem).
Ha a tegnapi (furmark.exe-s) tesztemmel összeveted, láthatod, hogy - számomra is meglepően - nemhogy gyorsult volna, de még lényegesen alacsonyabb frame-et is értem el így.
De gyanítom, hogy driver lesz, mert amikor megnéztem kíváncsiságból a benchmark eredményeket a neten , és összevetettem a sajátommal, nem értettem, hogy egy nem húzott 4770, hogy lehet sokkal gyorsabb, mint a kártyámAzután utánaolvastam, és kiderült, hogy 9.7-ben kb. a felére esnek a frame-ek...
Ja, amit a figyelmetekbe ajánlok.
1. Tegnap már írtam, de a %-os és tényleges fordulatszámmérők nem svájci órák. Tegnap a 61%-os fordulatra nálam közel 2900-as rpm volt, itt az 58%-os fordulatszám 2550 körüli rpm-et jelent... Jó, mi?
2. Bakker, és a jelek szerint ennyit számít, hogy reggel még frissebb a levegő, és nem valami befülledt, eső előtti páratartalmú légtömeg dohog keresztül a ventiken. Bár a hőmérőm most 22-23 fokot mutat, a kártya mégis jóval hűvösebb maradt, mint tegnap este a 24 fokban. -
Gothmog
senior tag
Igen, azt néztem, hogy a frame-ek nálad jóval magasabbak, csak azt olvastam valahol, hogy pl. 9.6-os driverhez képest 9.7-nél (nekem még az van fent
) egy csomót csökken a frame furmarkban. Úgyhogy gondoltam, hogy ez a 9.7 specialitása, ami esetleg az újabbakban már megint nem jelentkezik.
Különben "telepítés után kapott" parancsikonból futtattam, ami - megnéztem - nálam a furmark.exe-re mutat valamiért. De gond egy szál sem, futtattam az imént etqw.exe-ből is. Hőfokok és ventisebesség maradtak ugyanazok (sőt, 1 fokkal hűvösebb maradt a GPU, talán az esti lehülés miatt), viszont nem lett kétszeres gyorsulás, az biztos. Majd holnap megnézem rendesen, ma már késő van, de mondjuk 180 mp alatt 2700 helyett kaptam 2900 frame-et nagyjából. Ez asszem nem kétszeres gyorsulás
-
Gothmog
senior tag
válasz
Digitalis #4564 üzenetére
Ja, köszi a képfeltöltős ötletet!!
És tényleg nem érdemes a %-os fordulatszámot nézni, mert nem ugyanazt jelenti a különböző hűtéstípusoknál. Ahogy elnéztem, HSM ref.-hűtőjénél az 50% jelent nagyjából 3450-3500-as fordulatot, míg a Vapor-X nél a 60% 2850-2900 körül van.
Ez egyúttal azt is jelenti, amennyiben ref.-hűtős a kártyád, hogy nagyon klafa az XFX-ed, hiszen kb. 2500-as fordulaton állja a sarat, és hozza a belinkelt képeiden látható hőfokokat szőrösfánk alatt -
Gothmog
senior tag
válasz
Digitalis #4545 üzenetére
Íme
Most csináltam az imént. Ezúttal oldalsó venti is ment, ugyanakkor a szobában is melegebb van, mint reggel volt (22 helyett 24C°, és meglehetősen fülledt a levegő (csak nem eső jön majd?)), így a hatása is alig volt érezhető a reggeli tesztemhez képest.
Remélem, kielégítő mennyiségű adat szerepel a képenSzerk: hopp, úgy látom sikerült miniatűrben feltöltenem a képek... így a nagyítóval nem rendelkezők kedvéért mindjárt korrigálok
-
Gothmog
senior tag
Szia!
Igen, az nekem is eszembe jutott közben, hogy a százalékos fordulatszám nem minden, és nem feltétlenül a legobjektívabb tájékoztató érték.
Pl. hang ügyében: utánaolvastam kicsit, és az XFX-ek nemigen mennek 35% fölé valóban, de viszont ha annál magasabbra állítják manuálisan, akkor pl. 50% körül/fölött már van hangjuk rendesen.Nálam a Vapor-X-et 40%-on még úgy sem hallani jóformán, ha odanyomja az ember a fülét a ventihez. 50% felett, ha nincs benyomva a házventi, akkor némi "halovány szélsusogást" hallani, de csak ha kimondottan odafigyel az ember, és hangfalak kikapcsolva vannak, szóval semmi komolyabb. Úgy nagyjából 60% körül kezd "áthallatszódni" a VGA ventije az oldalsó ventinek behelyezett 12cm-es, 1200-on forgó, amúgy tök csendes - de a konfigban mégis a leghangosabb elemnek számító - Scythe S-FLEX keltette jól hallható, de szolid szélzajon. De 60% fölé még a legdurvább beállítású szőrösfánkozáson sem nagyon megy a venti. (Talán 63% volt eddig a rekordom
) Persze, ha feltolom manuálisan 100%-ra, akkor ez is süvít ott rendesen
Összegezve: ebben a tekintetben szerintem nem a százalékos fordulatszám a lényeg, hanem a csendes működés. És úgy láttam "digitalis" linkje alapján is, hogy az XFX is gyakorlatilag csendben végzi a dolgát terhelés alatt is. Az enyémről meg tudom, hogy nagyon csendes
(Meg aztán persze simán lehet, hogy az azonos százalékos fordulatszám értékek nem is ugyanakkora tényleges fordulatszámot jelentenek a két kártyán. Gondolom, erre akartál utalni
)
Nyüstölésről... Hát, nézd meg "digitalis" linkjét. Extreme Burning Mod, Post porcessing, és 8×MSAA, persze 1680×1050-ben. És én is így csináltam, illetve tervezem csinálni bekapcsolt házventivel is. Úgyhogy ne aggódj: nyüstölve vannak azok rendesen
-
Gothmog
senior tag
válasz
Digitalis #4542 üzenetére
Na, futtattam egy tesztet gyorsan hajszálpontosan a Te beállításaiddal (oldalsó házventi - így segédhűtés - nélkül). Rosszabb eredményeket kaptam a Tiédnél. Majd dobok fel képet is, csak rájöttem, hgy még egyetlen képfeltöltő oldalra sem vagyok regisztrálva
, de már indulnom kell dolgozni
Azért számszerűsítve gyorsan: max. GPU hőmérséklet 78C°, mindez 58%-os ventifordulatszám mellett. Szobahőmérséklet 22-23C°.
Estefelé képpel is illusztrálom (addigra beregelek valami képfeltöltős oldalra). Illetve majd megcsinálom a tesztet bekapcsolt házventivel is.Ui.: A venti fordulatszámodon különben nagyon csodálkozom. Legalábbis nálam a 2D-s órajel mellett pörög 30%-on. Neked mennyit megy "idle"-ben, hogy full terhelés alatt csak 35%-ig "szökik fel"?
-
Gothmog
senior tag
válasz
Digitalis #4538 üzenetére
Na, holnap estefelé lesz majd időm, úgyhogy megcsinálom, és nyomok fel képet. Csak egy kérdésem lenne. Biztos, hogy 1680×1050-ben csináltad a tesztet? Nekem másféle felbontásnak tűnik a belinkelt képed alapján
(Csak mert szeretném abban is ugyanazt követni, ha már az órajeleket Hozzád állítom
)
-
Gothmog
senior tag
válasz
Digitalis #4535 üzenetére
Én még a nagy melegben (szobában 28-29 C° fok volt!!!, ezt kéretik figyelembe venni), néztem szőrösfánk tesztet (augusztus közepe-vége táján jártunk éppen). Igazából nem is a kártyára voltam kíváncsi, hanem arra, hogy egy oldalsó venti mennyit tud segíteni a kártya és környéke hűtésében (mert Vapor-X-szel sajnos valóban bent reked a meleg levegő, nem vezetődik ki a házon kívülre, és az én esetemben eléggé fűtötte pl. fölötte az északi hidat).
Namost, nálam oldalsó venti nélkül, csukott háznál, 15 percnyi folyamatos szőrösfánkozás után 79 C° volt a GPU. Igaz, hogy a venti is már 50-55% körül járt (pont abban a tartományban, amikor kezdi meghallani az ember, hogy van venti a VGA-n, bár még mindig totál csendesnek mondható pl. a refhűtőhöz képest).
Oldalról beirányított házventivel (1200-as Sythe S-flex) - a pontos értékekre már nem emlékszem -, de hűvösebb volt a kártya nagyjából 2-3 C°-kal, miközben a venti is kevésbé pörgött, az olyan 40% körül foroghatott.A mostani - hardverbarátabb - időben a hőfokok valószínűleg arányosan alacsonyabbak lennének.
Szerk: ja, persze nálam a mag órajele alacsonyabb volt kissé a Tiédhez képest, 870MHz. (Bár, az a +30 MHz, ha nem különbözik a fesz., akkor gyakorlatilag nem oszt, nem szoroz. Esetleg 1C5-ot számít max
)
-
Gothmog
senior tag
válasz
PowerBuldog #4511 üzenetére
"Egyedül a VaporX-el kell vigyázni, mert az "kissé" elcseszték."
Ez így ebben a formában nem igaz. Maga a kártya nagyszerű. Csendes és jó a hűtése (más kérdés, hogy nem vezeti ki házon kívülre a meleget, de ez házventikkel simán megoldható). Annyi történt, hogy lejött a futószalagról egy sorozat, amiben elég sok a hibás példány. Ez persze blama, és szégyellje magát a gyártó
De attól maga a HD4890 Vapor-X még egy jó kártya.
-
Gothmog
senior tag
Csak megerősíteni tudom. Nekem egymás után két vadiúj Vapor-x-es 4890-nel is hasonló gondom volt. Illetve, nálam bebootolt a gép, csak a monitort nem kapcsolta be minden esetben a kártya, és 100%-on tekerte ilyenkor a ventijét. Mondjuk minden három bekapcsolásból kétszer volt ilyen gond. Persze csere kapásból mindkétszer... A harmadik kártya már tökéletesen működik, (bár az is ugyanabból a batch-ből van.)
Szóval, meg kell nézni, mert lutri a dolog...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Austin F.: MOD Android: Appok teljes képernyőn – immerzív mód
- Reklámblokkolók topikja
- Azonnali notebookos kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- OpenWRT topic
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Villanyszerelés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Részletfizetés , Acer Nitro V 15 minimálisan használt uj állapot sok garancia
- ASUS Radeon HD6950 DirectCU II 2GB 256bit GDDR5 EAH6950 DCII/2DI4S/2GD5 Videokártya eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest