- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android szakmai topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Voodoo5 5500-asra vadászok. Gondolom esélytelen.
Glide-ra és a nagyobb felbontás miatt keresek inkább nagyobb 3dfx kártyákat.
Mert oké hogy összerakom voodoo1-el de a monitoron kis képe lesz ha nem nyútom meg. V5 meg gondolom tud nagyobb felbontásokat is. -
Czo
őstag
Rendeltem egy marek DS1882-t, amivel majd atepitem kicsit az ocskapchez valo audio mixert. Most, hogy kb osszeallt, rajottem, hogy zavar az, hogy fel kell allni es oda kell menni es megtekergetni a potmetereket. Ezert WiFis vezerelhetoseggel fogok ujat epiteni. Az eszkozon levo UI elkeszult, valahogy igy fog kinezni.
-
félisten
válasz MasterDeeJay #76152 üzenetére
Ha tényleg nagy (nagy mint NAGY) felbontású Glide kell, akkor én azt már modern gépen csinálnám, jó wrapperek vannak.
-
félisten
-
válasz FoxiestFox #76154 üzenetére
Natív vason akarom mindenképpen.
-
arn
félisten
válasz Bile Demon #76148 üzenetére
kiveve, ha nem vmi regi, ocska db
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
batyuska100
senior tag
Jött egy Shuttle ME21 V2.3 lap, valamiért nem posttol. Ha rákötök egy csipogót, az amikor áramot kap akkor "roppan" egyet, utána semmi postcode. Az alaplapon lévő led világít és a billen lévő 3 led is felvillan. 300A-s Mendocino Celeronnal próbáltam, lehetséges hogy nem támogatja?
-
Czo
őstag
Nade emlekeim szerint, a 9600-os csalad hivatalosan (az ATI specko alapjan) nem tamogat 3.3 V signalingot, tehat a legtobb kartyanal ezert talalkozni 1.5 V keyinggel. Ugyonakkor senki sem tiltja, egy vendornak, hogy megfelelo alkatreszekkel 3.3V kompatibilisse tegye. Ugyonakkor, innentol kezdve jon a ki mit es mennyire tart be jatek... Marmint gondolok arra, hogy ez a kartya melyik power railt terheli? 5 V? 12 V? 3.3 V? Milyen az alapalap? AT? AT-nal az alaplapgyarton mulik peldaul a 3.3V stabilitasa, ATX eseten a PSU gyartojan. stb stb. Szoval, ha egy olyan gyarto kartyaja valogatos 1.0 slotban, ami olyan alkatreszt tartalmaz, ami hivatalosan minimum 2.0-t ker, akkor abban szerintem semmi meglepo nincs. Az ATI abban az adioben 9500 es 9700-bol gyartott kartyat 1.0 foglalathoz. Nekem is volt 9700-es a PowerMac-ban (a gep meg megvan, a kartya mar nincs).
-
A GeF4Ti sorozat biztosan mindegyik megy 2x- es AGP- ben, az említett modellből pld 2 példányom van, 1 dobozos és egy OEM, mindegyik megy 2x- esben.
A 9600- as sorozat nem, de itt is van kivétel, a fordított betűjelű Medion R9600TX megy, mert ez 9800- as GPU, csak kisebb órajelen, és a 9800- as fel van készítve erre, de hogy bonyolultabb legyen a 9800XT meg már nem, 9800Pro- ig van 2bevágás.nVidia : az FX sorozatig minden megy 2x- esben
Radeon :
2x-esben is megy :
R9200/9250/9500/9500Pro/9700/9700Pro/9600TX/9800SE/9800/9800Pro
2x- esben nem megy : R9550/9600/9600Pro/9600XT/9800XTA 3 test probléma nem megoldható.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #76163 üzenetére
nekem csak radeon 9500 @ 9700Pro volt (saját és pár átalakítás) néhányaknál láttam 9600-at, öcsémnek meg volt 9550 (passzív, harmat gyenge volt, de a GeF3 Ti200-at befogta játékokban) meg pár 9250.
Viszont tudom honnan volt olyan ismerős a 9600TX : Rács Peti haveromnak is 9600TX volt. (már nincs meg, 2016ban komplett géppel eladta mint 9600XT ) , majd I3 6300-ra váltott, mai napig is azt nyűvi...Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
válasz KROK640 #76164 üzenetére
A R9xxx sorozat sztem jól sikerült, csak a hűtésüket méretezték alul. A 128bites 9550 is szépen megy, a 9600TX meglepett, a 9800Pro meg nagyon karcol retro gépben.
Anno nekem nem volt, fő vonalon nV- t használtam GeF2-4, majd a 6600GT után lett Radeon - HD3850, R9 sorozat már retroként. De máig is mindkét oldal kártyáit kedvelem, bár a modernebből már inkább nV- t választottam, és a Zen- be is azt tervezek...ha a fake árak lejjebb mennek.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Bár kicsit off de próbálok rájönni arra hogy miért jobb az ha alul van a táp egy gépházban.
Mármint nekem 15 éves chieftek házaim vannak nagyrészt, azoknál fent van a táp.
Volt alsótápos zalman házam és ott ha a tápventi lefelé nézett akkor a szűrőjét havonta tisztogatni kellett egészen addig amíg a szűrő ki nem esett, utána a táp lett full dzsuva. Bár így végiggondolva lehet nem lefelé kellett volna néznie a ventinek de akkor meg ha szerelem a gépet álló állapotban esélyes hogy beleesne pár csavar.
Lehetne szempont a meleg levegő hogy gépházban van és azt szívja be de a tápnak ez eleve nem számít, nagyrészt mint messze túlhűtött, nálam a ventije sem kapcsol be.
Kábelek hossza sem igazán szempont, bár tény hogy alsó táposnál egy márkátlan rövid kábelesnél lehetnek gondok.
Szóval amit én látok hogy alsótáposnál jobban koszolódik a táp, ha felülre néz a venti akkor meg sérülékenyebb, és a kábelek hossza is problémás lehet egy nagyobb háznál.
Nem értem miért fejlődtek az alsótáp irányába a gépházak. Mármint nem látok rá logikus magyarázatot. Azaz egy dolog lehet gyengébb lemezből csinálni a gépházat mert alul van nagyobb terhelés? -
quailstorm
nagyúr
válasz MasterDeeJay #76166 üzenetére
Tudomásom szerint azért, hogy tiszta levegőt szívjon. Azért egy 120W-os Ryzen előfűti a levegőt a felső tápnak.
-
Czo
őstag
válasz quailstorm #76167 üzenetére
Nade, az ATX szabvanyu tapegyseg az a tap halozati elektromos csatlakozo iranyaba tovabbitja, a levegot. Ezert lyukasak ezek a hazak alul, hogy igy a tapegyseg a gep alja alatt levo levegot szivja be es fujja ki hatul (hiszen ezt mondja ki a szabvany). Pont ezek miatt van ott porszuro, mert ott leulepszik a por, tehat sokkal porosabb levegot sziv be, mintha feljebb lenne. Ha megforditod (sok hazban meg lehet), akkor pedig ugye a gep aljaban levo hideg levegot szivja be es fujja ki a gep hatuljahoz. Tehat ha raksz is be ventillatort, ami a gep elejen fujja be a levegot, az huvosebb lesz, mint ami felul (a cpu/gpu kornyeken keletkezik), tehat a tapegyseg ezt fogja alul szepen kifujni. Ha alul van a tapod, akkor ugy kell beszerelni, hogy a gep alol szivja be es ezt fujja ki hatul. Ilyenkor viszont (szinten az ATX szabvany miatt), szukseges segedventillatort betenni a haz tetejebe, ami szinten kifele fuj, mert valaminek at kell vennie a tapegyseg azon feladatat (szinten az ATX szabvanyban rogzitetten), hogy a bennt keletkezo, felulre aramlo meleg levegot eltavolitja a gephazbol.
-
válasz quailstorm #76167 üzenetére
Mármint hűvösebbre gondoltál, mert tisztát azt biztos nem. Alulról a koszt szívja fel, ez aggaszt leginkább. Azaz ha telemegy a táp mondjuk szőrrel (kutya, macska, nagymama stb) akkor az szerintem jobban ront rajta mintha eleve a meleget szívná.
Nem tudom a 120w ryzen mit fűt, nekem 135w-os skylake van azt meg passzívban viszi a tápom. Ráadásul pont rosszul raktam fel a hűtőt mint kellene [link] , de mivel halk ezért nem is érdekel, majd egyszer átrakom.
Amúgy maguk a procihűtők (átlagos hőcsöves tornyot feltételezve) is a házhűtő felé fújják a levegőt ki a gépházból.Ha lenne ilyen felsőtápos gépházam akkor csinálnék egy tesztet mondjuk valami fűtős húzott q6600-al vagy Prescottal mivel van pár infrás hőmérőm.
Gondolom alsó táposnál a táp hűvősebb lenne de a proci melegebb.[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
Szerencsére manapság a házakban már van gyárilag legalább egy case fan a CPU környékén, kicsit drágábbakban akár 5 is.
Nekem két 5 ventis alsótápos házam van, és hiába van valami olcsó háló, az egyik az bizony belülről szívja a levegőt inkább, mert padlószőnyegen van.
A másik alatt meg hetente kell takarítani mert embertelen sok port összegyűjt. Annak már sűrű a porszűrője.Amúgy az alsótáp "fejjel lefelé" se annyira jó, mert akkor meg a VGA-nak nem lesz tökéletes a légáramlás. Egymás elől szívják a levegőt.
Rendesen szellőztetett fent két ventis, CPU+házventis megoldáshoz képest a régi felsőtápos megoldásnál biztos melegebb lenne a CPU és a táp is.
Igen a tiszta levegőt nem szó szerint értettem. A por az nálam is nagy gond.Normálisan megcsinált két gépem kb. olyan mint egy légszivattyú. Elöl bemegy, hátul kijön, csak sokkal melegebb. Ebből csak az egyik van magas lábakon és deszkán, ahol a táp alulról szívja a levegőt. De az olyan kialakítású ház (Zalman Z9 Neo), hogy belülről semmiképp sem tudná, mert zárt. A Deepcool kendomen-be befér fejjel lefelé is.
Ventikészlet mindkettőben cserélve van PWM vezérelt Arctic PWM PST-re.[ Szerkesztve ]
-
Czo
őstag
A tapegysegek pont azert kezdtek el lekerulni a markas hazaknal, mert a meno tapegysegek elkezdtek "rosszak" lenni. A rossz itt azt jelenti, hogy nem biztositjak minden helyzetben, a szabvanyban rogzitett legaramlast, mert pl szabalyozza a ventillator sebesseget a terheles fuggvenyben vagy nehol le is kapcsolja azt. Erre volt az a megoldas, hogy a tapegyseg lekerul alulra, porszurovel, a haz alol szivja a levegot (igy kikerult a kepletbol, mint a levego mozgatasaert felelos szerkezet), felulre meg kerult beepitetten egy hazventillator. Ezzel helyreallt a vilag rendje.
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #76165 üzenetére
GeF2MX400 meg GeF3 nekem is volt Sajna a GeF4Ti kimaradt (GeF4MX-ekhez másoknál volt szerencsém, de az MX420 különösen kiábrándító volt, a 440 se ért sokat, a 460 kellemes meglepi volt sebességre, de mivel nem tudta a DX8-at ezért sok érteleme nem volt, ritka is volt).
Aztán jött a 7300GT a GeForce 3 után (közben volt Radeon 7500-om mellette, meg 8500-om is, de a főgépben nekem is NVidia volt).Nekem 3870X2 volt az első fő Ati-m, azt követte a HD4850, majd a HD4890, és most a GTX950 ...
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz MasterDeeJay #76166 üzenetére
Na, ezen már én is régóta gondolkodok, és lassan 10 éve megy ez az alsótápos hülyeség.
Nekem most is felsőtápos van (tizenéves, airbrusholt custom gigabyte ház, nem mostanság akarom lecserélni). Nemrégiben egy másik fórumon megpróbáltak meggyőzni h cseréljem el egy modern házra, ha már modern PC-m van, és nagyon kiábrándító volt, hogy a házak 95%-a alsó tápos volt ami nekem nem jó, a másik nagy hülyeség h a ház eleje helyett a tetejére rakják az USB-t (ez nekem a gépház elhelyezkedése miatt hátrány) ráadásul sokból hiányzik az optikai meghajtó hely is (szégyen vagy sem, mai napig használok ODD-t és erről egyetlen ház miatt sem akarnék lemondani, külső meghajtó meg ne foglalja nekem a helyet, mikor két külső HDD-t is kerülgetnem kell már).
Szóval ahogy a piacot elnézem, ez a ház még igencsak jelentősen hosszú ideig fog szolgálni nálam.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
ityam
senior tag
Végül nem találtam multimétert, de hazaértem a tesóm régi 9800SEjével.
Be is pattintottam a retro gépbe el is indult zárlat nem volt, de nagyon sokat hibázott. már BIOSnál és windows alatt is sokszor csinált képhibát. 3d alatt(Commanche4 benchmark) nagyon nagyon sok képhibája volt. Gondoltam indítok videó memory stress testet és nagyon fura eredményeket kaptam. Volt hogy a 15. testzig elment hiba nélkül aztán tonnaszám aztán volt hogy csak a 10. ig. volt hogy csak 5 ig. Próbálgattam órajelet lejjebb venni de igazából jobb nem lett. Leszedtem a hűtőt és láttam hogy eléggé szét van folyva az ezüstös paszta a GPUn. Letisztogattam, de sajnos elfogyott a pasztám így nem raktam rá újat.
Összeraktam újra és DOS/Windows alatt nem láttam képhibát. Commanche4 alatt is alig icipicit. 3dmark2001 is lement és ott is alig icipici(legalábbis a korábbihoz képest) képhibákat láttam. Újra elindítottam a video memory stress testet és nézem már a 20. tesztnél jár és még mindig nem talált egy hibát sem.
El is kezdtem írni ezt a postot aztán közben a 27. testszén totál szétesett a kép és elkezdett tömegesen memóriahibákat írni. Ki is kapcsoltam gyorsan a gépet.Megtapizva a GPU hátoldalánál a kártyát eléggé forró, szóval valszeg túlhevült a kicsike
Ez még jól gondolom hogy lehet túlmelegedés probléma? Elmegyek nemsokára valahova pasztáért mert az biztos hogy elengedhetetlen egy ilyen karinak.
Lehet teljesen menthető a kari egy megfelelő pasztázással?Szerk: Aztán lehet most sütöttem meg végleg rosszra a paszta nélküli használattal. Pár perc után visszakapcsolna már a Post képernyő is szét volt esve nagyon úgyhogy újra lelőttem a gépet.
[ Szerkesztve ]
-
ityam
senior tag
válasz zotyesz66 #76176 üzenetére
Alkohol+fogkefével tisztogattam. Sajnos nem nagyon akarja puhítani azt a rászáradt körkörös részt.Az alkohol idővel fel kéne hogy puhitsa ezt a rászáradt pasztát?
Egy Artic Coller silencer hűtő van rajta. és kicsit a gpunál domborű a hűtő alja. A keret ezért szerintem nem támasztja, de a paszta az segíthet ezen ha lesz. [kép][ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz KROK640 #76173 üzenetére
Az alsó tápnak azért vannak kézzelfogható fizikai előnyei is - súlypont, például.
Oké, nyilván nem pofozgatja mindenki a gépet éjjel-nappal, de amikor ez az elrendezés divatba jött, akkor még a meghajtók se pille kis SSD-k voltak, viszont már simán kiló környékén járt egy normális CPU hűtés... a korhű setupok igencsak durván fejnehezek tudtak lenni.
[ Szerkesztve ]
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
envagyok
veterán
-
-
quailstorm
nagyúr
válasz MasterDeeJay #76183 üzenetére
NES klón a legolcsóbb fajtából. Jelenleg is árusított.
Ha működik akkor el lehet vele szórakozni, legalább nincs rajta mit sajnálni. De általában ezeknek a kontrollere is használhatatlan.
Amúgy valószínűleg a sárga kazetták mennének benne. De alapvetően ezeket már csak a beépített játékkal hirdetik.[ Szerkesztve ]
-
válasz quailstorm #76184 üzenetére
Annyi baja volt hogy az rca kábel el volt törve de abból van egy rakás itthon. Amúgy elég gyors. Megnezézem c64 kontroller jó-e mert abból is van pár. Gyerekeknek odaadom lehet.
-
quailstorm
nagyúr
válasz MasterDeeJay #76185 üzenetére
Attól, hogy DB9, még ne füstöld el. Mérd ki/szedd szét és nézd meg a komponenseket mielőtt rádugod.
-
Voodoo1 projekt win10 alatt a következőt csinálja:
Device PCI\VEN_121A&DEV_0001&SUBSYS_00000000&REV_02\5&3a8e555&0&000000 was not migrated due to partial or ambiguous match.
Last Device Instance Id: HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0892&SUBSYS_10EC0892&REV_1003\4&278b75bb&0&0001
Class Guid: {4d36e96c-e325-11ce-bfc1-08002be10318}
Location Path:
Migration Rank: 0xF000FFFFFFFFF122
Present: false
Status: 0xC0000719Az Illesztőkezelő a következő állapotkóddal fejezte be a(z) PCI\VEN_121A&DEV_0001&SUBSYS_00000000&REV_02\5&3A8E555&0&000000 eszközpéldány-azonosítójú eszköz fxvoodoo szolgáltatásának hozzáadási folyamatát: 0.
A driver aláírást már megoldottam máshogy.
Fogalmam sincs hogyan keveredik bele hdaudio a driverbe. Főleg úgy hogy az valami ALC899 ami nincs is a gépben. A lapomon nincs audió, csak usb-set használok.[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
válasz MasterDeeJay #76187 üzenetére
11MHZ-es "GPU" és 11MHZ-es memória? Az derék, de utóbbiból 128GB legalább
128MB is bőven overkill lenne ennek a kártyánakInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
-
KROK640
nagyúr
válasz MasterDeeJay #76189 üzenetére
Minek 192GB RAM?
-
-
KROK640
nagyúr
válasz MasterDeeJay #76191 üzenetére
Nem semmi!
Nekem az előző gépben 24GB volt (Core I3 4330), a mostaniban 16/32GB.
nem tudom, hogy változott-e azóta, de RAM disket utoljára a Celeron 466-osomon használtam amiben 768MB (3×256MB) RAM volt akkoriban mikor sokaknak 128, a menőbbeknek 256, és nagyon menőknek 384MB (a suli második legtöbb RAMos gépe volt, minden tanuló/tanár otthoni gépét figyelembe véve - akkoriban évfolyamtól és osztálytól függően aki kicsit is kocka volt a haveri társaságomban volt), esetleg 512MB (akkoriban egy ilyenről tudtam csak mint az utóbbi, az is P4-el, és az mér nem is a suliból hanem a nagyon tág ismerősi körből). Na de akkoriban nem volt túl sok értelme a RAM disknek, mivel újraindításonként elveszett a tartalma (Win XP volt akkor a legkomolyabb amit alá lehetett tenni - 2002 tavaszáról beszélünk) úgyhogy miután 1-2 látványos dolgot csináltam vele (pl a nulla betöltési idővel rendelkező Midtown Madness 1) azután rájöttem h a legjobb dolog amit ennyi RAMmal tehetek, ha kiárulom a gépből.
-
r0b3r
senior tag
válasz MasterDeeJay #76191 üzenetére
Az összes gépemben, összesen van talán a harmada.
-
félisten
Ismertek valakit Bp-n, aki tud retrobrite-olni?
Van pár sárga burkolati elemem, amiket világosítanék, csak nincs hozzá semmim.
PC ház eleje, pár meghajtó eleje, ilyesmi. -
félisten
Melyik volt a legerősebb, de még viszonylag mainstream gpu 2001 körül?
A PIII-amba keresnék valamit, ami nagyjából éra-pontos (tehát nem gef6600 vagy hasonló ), de erősebb, mint a Gef2.Arra gondoltam, hogy igazából a Gef3-4 még simán befér a PIII érába, sőt, a P4 akkoriban még marhára nem volt elterjedt.
-
válasz FoxiestFox #76197 üzenetére
Ati 7500/8500, Gef3.
Akkoriban persze inkább gyakoribb volt a geforce 2 mx/200/400 Nekem akkor Pentium 2 266-osom volt inno geforce 2 mx400-al[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
válasz MasterDeeJay #76198 üzenetére
Pentium 266-hoz GeF2MX? Haveromnak 266-oshoz TNT1-ese volt (64MB RAMmal)!
Emlékeim szerint a GeF2-esekhez már bőven 7-800-900-as Celeronok dukáltak, a GeForce 3 meg nekem már abszolút a Tualatin és korai P4 éra megy.(mellesleg az volt a legszebb éra szerintem, hogy kései P3-aktról, Tualation, P4-ek Prescottig. A piacon CPU fronton egyszerre akár 6 életképes termékvonal is volt (P3, P4, Tualatin, Celeron, Athlon XP, Duron) miközben a GeForce 3-as három változata és a GeF4 MXek miatt gyakorlatilag a GeF2 és a GeF4 is egyszerre voltak piacon, a másik oldalt pedig az Ati volt jelen termékeivel. És az időszak egy részében még a Voodoo is létezett.)
(BTW remélem most az Intel feldobja majd a VGA piacot)
-
válasz KROK640 #76199 üzenetére
Bizony! Nem volt pénzem nagyobb gépre. De a P2 266-osról egyből Athlon 2000+ra cseréltem Acorp 7KT266AL lapra és az SD ramjaimat vittem tovább. Na az nagy ugrás volt.
Azután NF7 2600+ barton 2,6ghz-re húzva zalmannak és Abit geforce4 ti 4200 OTES szintén húzva. Aztán jött pár gigabyte lap nforce4 3200+ A64, 4200+ x2, Phenom1 9550, Foxconn lap A9daS 955BE, 1090T... 6800ultra, 8800Gt, HD4850...
A lényeg hogy a Ti4200 és az athlonok sokáig kiszolgáltak, iszonyat erős volt a Geforce4 ti széria, fx-eket egy az egyben ki lehetett hagyni.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Synology NAS
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Autós topik
- Hálózati / IP kamera
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- Melyik tápegységet vegyem?
- Óra topik
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest