- Poco X6 Pro - ötös alá
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz Fritz Teufel #21096 üzenetére
Én meg pont linux miatt vettem anno ati kártyát. Nem is bántam meg. Igaz 4670-es van. Ha a dpm nem támogatott, akkor próbáld meg fixen levenni a tempót. ha dinamikusan csinálom, nálam is villog.
(#21097) lev258:
Hol tlaálom a bejelentést?
(#21099) bucihost:
Miért uhu? Van valami új verziója. Sajnos régebben pejoratíve volt made in hungary...
Ölet? Olyan disztrót nagyon messzire dobnék, ahol egy grubot se tudnak rendesen megcsinálni.
Jesszus! 3.15-ös kernellel ez hogy longterm? Nagyon komolytalanok.
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
lev258
veterán
Phoronix-on olvastam a nagy bejelentésről. Az egyesített driver a legújabb kártyákkal indul, minden eddigihez megmarad a jelenlegi kettősség. Bízom benne, hogy ahogy a zárt teljesen eltűnik utóbbiaknál, úgy a nyílt maximálisan át tudja venni a helyét ezekben az esetekben.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Fritz Teufel
addikt
válasz lev258 #21104 üzenetére
Úgy látszik, hogy a Steam kellemes hozadéka az, hogy az ATI/AMD sem akar lemaradni a buliról. Elvileg jövőre már jönnie kell a Steam Machine-nak is és gondolom, hogy nem nagyon örülnének, ha a konkurencia úgy ágyazódna be a Linux ökoszisztémába mint alapvető vasgyártó. Ráadásul egyre több natív AAA kategóriás játékot jelentenek be és egyenlőre, ha valaki ezt komolyan gondolja, akkor az Nvidia a jó választás. Továbbra is fenntartásaim vannak az ATI/AMD hosszútávú supportjával kapcsolatban, de győzzenek meg, én állok elébe!
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
félisten
Hat, oriasi otlet venni egy GPU-t, es manualisan levenni a sebesseget. En ezert csereltem most le a 6950-et GTX 770-re, mert a 6950 lenyegeben hasznalhatatlan (vagy leveszed a sebesseget, akkor minek az eros GPU; vagy nem, akkor meg folyamatosan fuj/fogyaszt). A GTX tokeletesen megy.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz Fritz Teufel #21105 üzenetére
A jo AMD-supportot evek ota igergetik, nem hiszem, hogy a kovetkezo 5 evben lesz belole valami hasznalhato. Egyszeruen nem tudnak rendes drivert irni a sracok (Windowson is egy mero hack az egesz, jatekspecifikus fixekkel, etc. - de ott legalabb megy).
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
Ehhez képest van egy csomó játék, ami régi vagy kb. senki nem játszik vele (ezekhez tuti nincs specifikus támogatás), és AMD APU-n hibátlanul megy, nV-n pedig képhiba, vagy crash az eredmény (windows-on). Persze gondolom fordítva is van ilyen.
A linuxos driverek pedig AMD-nél is folyamatosan fejlődnek néhány éve. Persze még nem érték utol az nV-t, de már rég nem az a foshalmaz, mint mondjuk 6-7 éve volt.
Mondom ezt úgy, hogy az elmúlt hónapokat egy GPU gyorsított video konverter írásával (ennek elkezdésével) töltöttem linuxon, és mindhárom gyártó drivereivel szívtam az összes lehetséges módon.[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
lev258
veterán
Röviden annyi, hogy lesz egy közös alap, melyet mind a nyílt, mind a zárt használ, erre épülnek rá. A zártból lesz kettő, a fejlettebb a FirePro támogatást jelenti. Azért van továbbra is szükség a zártra, mert a jelenlegi nyílt OpenGL, OpenCL támogatás még nem tart ott, ahol a zárt. De egyértelműen olyan irányba mozdulnak, ami valamikor majd a zárt megszűnését eredményezheti (legalábbis a nem vállalati felhasználóknak).
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Vladi
nagyúr
válasz Jester01 #21114 üzenetére
Vááá elegem van belőletek.
Több probléma is van:
a sebesség váltások linuxon a nyílt driverrel villódzásba fulladnak. Rohadt igedegsítő. Azt nem tudom, hogy újabb verziókban milyen, nekem most centos-em van. Ott nem frissítenek túl gyakran.
A másik, hogy indokolatlanul gyakran veszi fel a sebességet. Görgetek egyet, már felemeli. Ha fixen leveszem a sebességét, ugyan úgy görgetek, viszont alacsonyabb fogysztással.A zárt driver meg vagy megy, vagy nem. Vagy csontra fagyasztja a rendszert vagy nem.
Tehát vagy használom így és 0 problémával szembesülök. vAgy használok wint ... vagy veszek másik kártyát. jó duma veszek...il sole non sorge più ad Est!
-
Jester01
veterán
-
Vladi
nagyúr
válasz Jester01 #21116 üzenetére
Igen, sajnos a zenvidia sem tökéletes. Jó oké jobb a zárt drivere, de amíg fglrxben van 10 hiba, addig nvidia driverben is van 2 ám! Tapasztaltam.
Ami viszont előnye az amd-nek, az a magas szintű nyílt driver támogatás. Ennek az az előnye, hogy sokkal stabilabban illeszkedik adott disztró kiadásba. Pl: ha bug van a fedora x-ben, akkor saját maguknak is tudják patchelni. Meg is teszik szerintem.
Anno volt egy felhívása a nyílt közösségnek, hogy a gyártó adjon leírást, majd mi csinálunk drivert. Hát komolyan vették.
Ebből a szempontból racionális választás az amd kártya, mivel stabilabb működés várható.
"Ja, én veled vagyok ám" pacsit!
il sole non sorge più ad Est!
-
Badb0y
addikt
A mai napig nem kaptam még szabad slotot a customertől az rpm-es probléma megoldására, ellenben a hétvégén egy másik probléma felütötte a fejét egy másik szerveren.
Adott egy ESX környezetben futó virtuális redhat 5.6 64 bites linux.
3 vg van, sysvg, appdatavg, appvg.sysvg-n belül a tmp lvm-hez kellett volna hozzáadnom 2gb-ot, de mivel a sysvg-ben nem volt hely, ezért kértem +2gb-ot a vm-től.
Ők hozzá is adták, és amikor próbáltam a pvresize /dev/sda vagy pvresite /dev/sda2 parancsot, nem növelte meg.
Gyanakodni kezdtem, hogy lehet azért mert nincs hely.
Rescue módba újralőttem a rendszert, összekukáztam 1 giga helyet, majd megpróbáltam pvresize-ot megint, nem csinált semmit. (Mindig pvresize-zel szoktam amikor egy imaget ráhúznak egy vm guestre, persze még új korában).Így a megoldásom az lett, hogy nem használtam fel a +2gb-ot amit kaptunk, hanem összekukáztam azt 2gb-ot, amit hozzá kellett adnom.
Mit gondoltok mi lehet a probléma ?
fdisk,vgdisplay,pvdisplay,dmesg kimenet itt lenne.
Átméretezés folyamata:
[root@servername ~]# pvs
/dev/cdrom: open failed: No medium found
PV VG Fmt Attr PSize PFree
/dev/sda2 sysvg lvm2 a- 33.47G 256.00M
/dev/sdb appvg lvm2 a- 76.00G 2.60G
/dev/sdc appdatavg lvm2 a- 140.00G 8.50G
[root@servername ~]# pvresize /dev/sda
Failed to read physical volume "/dev/sda"
0 physical volume(s) resized / 0 physical volume(s) not resized
[root@servername ~]# pvresize /dev/sda2
Physical volume "/dev/sda2" changed
1 physical volume(s) resized / 0 physical volume(s) not resized
[root@servername ~]# pvs
PV VG Fmt Attr PSize PFree
/dev/sda2 sysvg lvm2 a- 33.47G 256.00M
/dev/sdb appvg lvm2 a- 76.00G 2.60G
/dev/sdc appdatavg lvm2 a- 140.00G 8.50G
[root@servername ~]#[ Szerkesztve ]
Minőségi laptopok https://notebookokhu.business.site/
-
Fritz Teufel
addikt
Én is kézzel állítgatom a dpm-et. Éppen azért nem tudok szabadulni a Gnome-tól, mert ezt csak ott tudom megtenni egy extension segítségével. Ha a dpm-et leveszem, mocskosul lelassul a gép, cserébe nem süvölt és nyomja a meleget. Viszont, ha elindítom a qBittorrentet, az pár perc alatt lefagyasztja az egész rendszert. Egyébként stabil a rendszer addig, amíg nem nyitok meg túl sok lapot a valamelyik böngészőben. Az vagy csak a xorg-ot fagyasztja le, vagy az egész rendszert. Ráadásul a xorg nem kilőhető, ha van időm kiugrani terminálba, így minden esetben csak reboot segít. Kivan zárva, hogy még egyszer ATI/AMD kártyás notebookot vegyek. Sőt, szinte csak a Dell jöhet szóba, az biztosan hosszú évekig támogatott lesz.
Egyébként a támogatás miatt nálam kezd elgurulni a gyógyszer. Egyrészt hoz vagyok szokva, hogy a Linux visszamenőleg a rozsdás biciklin is elfut (ma már nem igaz), másrészt a Windows is támogatott volt visszafelé. Ez az utóbbi időben a desktopon is kezd úgy alakulni mint az IT egyéb szegmenseiben, hogy a gyártók kényszerítenek a 2-3 évenkénti vásárlásra, mert megszüntetik a támogatást. Ez nekem mocsok nagyon nem tetszik, főleg, hogy a Linuxon is ezt látom és így nincs alternatíva. Vagy feldobok egy évekkel ezelőtti disztrót ami működik és dögöljön meg mindenki! :s
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
félisten
válasz Fritz Teufel #21121 üzenetére
Most komolyan kerdezem: ez igy neked megeri/mukodokepes? Remisztoen hangzik.
> Egyébként stabil a rendszer addig, amíg nem nyitok meg túl sok lapot a valamelyik böngészőben.
Ja, szoval total instabil.
while (!sleep) sheep++;
-
Vladi
nagyúr
válasz Fritz Teufel #21121 üzenetére
Jogos a felháborodás. Az azért meglep, hogy egy sima dpm levételtől belassul a gép. Desktop effekteket használsz? Most ha lassabb a gpu, akkor mi van? Semmi. Amitre használod már egy 20 éves vga is tudja röccenés mentesen. najó 15 éves.
"Ez nekem mocsok nagyon nem tetszik,"
Ez is jogos, ezzel én is találkozom sokszor. 5-6 éve kb elértek odéig a pc-k, hogy hétköznapi használatra tök felesleges az erősebb. ssd óta egyszerűen nincsi ndok a fejlesztésre. Én is ezért tettem fel centost hogy tényleg csak akkor kelljen fejleszteni, ha valami elromlik.il sole non sorge più ad Est!
-
Fritz Teufel
addikt
Tegyem vissza a Windowst? Az zökkenőmentesen működik...
Vladi: semmi komolyabb dolog nem megy, de mégis visszafogja a gépet. Persze, addig nincs probléma, amíg nem nyitok meg komolyabb weblapokat egyszerre. A qBittorrent bug lehet, korábbi verziók nem voltak érzékenyek erre, pár frissítés óta öli a xorgot.
Gondolkodtam azon is, hogy felteszek egy 3-4 éves disztrót, elvileg azoknak probléma nélkül kell futniuk. A Debian 7.5-is lefagy, de ott csak és kizárólag a xorg. Az alatt soha nem fagy le a rendszer. Ennyit a Debian stabilitásáról. Érdekes, hogy az Ubuntu 13.10 a milliónyi bugot leszámítva zökkenőmentesen fut. A xorg is stabil. A 14.04 ugyan úgy lefagy mint bármi más. Még esetleg megpróbálhatnék egy kernelcserét is, még a 3.14-et használom.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Fritz Teufel #21124 üzenetére
Kérdés meddig.
Amúgy mint írtam, az AMD-s kártyák nyílt drivere jön fel, mint a talajvíz. Ehhez pedig még hozzájön az új driver modell is.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Vladi
nagyúr
válasz Fritz Teufel #21124 üzenetére
ott valami komoly hiba lehet. milyen kártyád van? nyílt driverrel?
Minden desktopon amikor használtad akkor user spaceből állítottad a kártya órajelét?il sole non sorge più ad Est!
-
Fritz Teufel
addikt
A kártya: AMD/ATI RV635/M86 (ATI Mobility Radeon HD 3650)
Természetesen nyilt driver, nincs zárt hozzá, ha az elmúlt pár évben megjelent disztrót teszek fel. Már a Debian 7.5 sem tartalmaz hozzá zártat.
A ventilátorokat a Radeon Power Profile Managerel szabályozom három üzemmódban: low, mid, high. high üzemmódban gyakorlatilag utánégetővel megy, és olyan mint egy hajszárító.Azt azért tudni kell, hogy új korában is hangos volt. Ez egy Sony Vaio VGN_FW21Z 2008 elejéről. Akkor ez bőven meghaladta a notebook kategóriát, majdnem játékgépnek számított. Blue-ray író, 4GB memória, Dualcore 2.53GHz-es procik, 1920×1080-as 16,4"-os kijelző. Ez akkoriban 350.000-ért ajándék, a bolti ára ~480.000 volt.
Korábban a Grub-ban engedélyeztem a dpm-et, de a Manjaro utolsó kiadása teljesen instabil volt vele. Terhelés nélkül lefagyott, majd problémásan indult újra. Az Ubuntu 14.04, Debian 7.5, openSUSE, és a Fedora is eldobott kanalat, lapátot. Az Ubuntu volt a leggyengébb, az a weblapba integrált videókkal is kiütötte a Xorgot. Érdekes, a 13.10 viszont stabil volt (a rohadt sok Ubuntu bug-gal nem számolva - elnézést, ez tény).
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz Fritz Teufel #21127 üzenetére
Ha stabilitásról van szó, akkor ott valszeg nem a Debiannal van probléma – feltéve hogy nem hekkelted szét a sources list-t..
Jelenleg amúgy már 7.7-nél tart, jah és a Debian alapú LIVE disztrók egyike sem indul el nálam.. valamiért nem szeretheti a masina...Amúgy meg nálam ugyanez a videokártya a nyílt driverrel, ugyanezzel a professzorral simán megy, és a venti sebességét is magától állítgatja, bár azt ha maxon megy sem nagyon hallom igazából.
Hőfokokat néztél egyébként?
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Apollyon #21128 üzenetére
Igen, szoktam nézni. Most éppen nyitva van 4 page és futott egy torrent letöltés. A profile 'high'.
Core 0: +60.0C Core 1:+61.0C+54-56C alá nem nagyon szokott menni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Fritz Teufel #21129 üzenetére
Te jó ég.
Akkor nem csoda hogy folyton maxon pörög a cucc!Nálam böngésző 6 lappal, plusz pár terminál ablakkal 35 fok, úgy hogy nincs hűtőpad... A vidkaresz ha épp az megy, akkor 42 fok. Integrálttal 32, de kb húsz fok van a szobában.
A gépedet ki kellene már alaposan takarítani, talán újrapasztászni is, sokat segítene rajta...
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
félisten
válasz Fritz Teufel #21131 üzenetére
A leírtak alapján szerintem is valami drivertől független dolog lesz a probléma hátterében.
Főleg azért, mert a nyílt driverrel még sosem volt ilyen problémám (ez persze önmagában még nem zárná ki a driver problémát). A BIOS-ban is nézz szét, mert hátha valami energia takarékos cucc tiltva van.
Az összeomlás lehet a túlmelegedéstől, ha nem pörög a venti eléggé.Nálam az A6-6400K (65W) gyári AMD FX hűtővel nyáron is 38 fok körül volt átlagosan linux alatt, ami azt jelenti, hogy tökéletesen mentek az energiatakarékos funkciók.
Bár én arch alapó disztrót (Antergos) használok, ami alatt mindig a legújabb kernel van.[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
_Dumber_
őstag
válasz Fritz Teufel #21134 üzenetére
Dehogy nincs... együttérzek a ventillátorral és a gépeddel
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
válasz Fritz Teufel #21136 üzenetére
Én fenthagynám.. hátha kifújja a koszt
Erre nincs valakinek ötlete?
[ Szerkesztve ]
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
apache-hoz magyar leírást tudtok adni? Mint az Apache Docs csak nem angolul.
Pár dolog kéne, de nem nekem, hanem oktatás céljából, illetve nekem is meg kell tanulnom, de engem nem zavar az angol/német.
Pár dolog kéne magyarul szépen definiálva.
Location-Locationmatch, Rewrite(Rule|Cond), Redirect, Proxypass,ProxyPassReverse és még a worker vs. prefork mód közti különbség.Sok kedvem nincs fordítgatni, de ha tudtok csuklóból ilyet, akkor megköszönöm. Ha nem akkor google, vagy fordítás... :\
[ Szerkesztve ]
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
whbear
senior tag
válasz Fritz Teufel #21136 üzenetére
Szia! Erről jut eszembe, hogy januárban szenvedtem egy géppel, terhelésre fagyott, a végén már a biosban matatás közben is lefagyott. RAM csere, újratelepítés, ami közben szintén fagyott, pörgött a venti mint a porszívó. Hdd csere. Ugyanaz. Kínomban vettem 300 forintért pasztát és leszedtem a prociról a hűtőt. Hát a megkövesedett paszta eltartotta a bordát és gyakorlatilag nem volt hűtés. Tisztítás, kenés, azóta egyszer sem fagyott, venti alig megy és max 45-50 fokos a proci. 2010 - es használtan vásárolt gép volt.
Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
whbear
senior tag
válasz Fritz Teufel #21140 üzenetére
Amúgy ez az állandó fagyás miatt próbáltam ki szinte az összes Linux disztrót. Aztán kiderült, hogy nem fagy se a Manjaro se a Fedora ☺
-
Fritz Teufel
addikt
válasz whbear #21141 üzenetére
Ha nem nyitok meg milliónyi weblapot vagy indítom el a qBittorrentet, akkor nincs fagyás, ha az üzemmódot 'low'-ra állítom. Atom stabil és szinte hangja sincs. Ha 'high' módba állok, akkor bármit csinálhatok, soha nem fagy le. Nem pörög 100%-on, de elnyomja a filmek normál hangerejét. Melegszik is, de nem megy nyár kellős közepén az ablak alatt sem 70C fölé
-
félisten
válasz Fritz Teufel #21142 üzenetére
Laptopnal ez a homerseklet normalis. rMBPm allandoan 80 fok korul megy, sosem fagy.
while (!sleep) sheep++;
-
whbear
senior tag
válasz Fritz Teufel #21142 üzenetére
Jobban tetszett az ördög...
-
_Dumber_
őstag
válasz Fritz Teufel #21140 üzenetére
5 éves terv
(addig cseszegetleg, míg ki nem takarítod )
-
Fritz Teufel
addikt
válasz whbear #21144 üzenetére
Az gyári volt és sokan használták. Egyedi ördögöt meg nem engedtek volna, már sok van és újabban nem engednek ugyan olyan karaktert.
Sam a sas egy patrióta. ez rám is igaz valahol. Szeret politizálni és amolyan minden lében kanál, mindenről van véleménye. Stimmt. A színei meg az Arch színei. Tudom, az meg a másik ötéves terv
_Dumber_: te leszel az élő lelkiismeretem
ooops, ez az off topic
[ Szerkesztve ]
-
pacman789
aktív tag
Sziasztok!
Lehet hülye kérdés, de nézzétek el nekem. VirtualBox-ot használva telepítettem fel a Lubuntu-t, a telepítésnél kiválasztottam, hogy titkosított legyen. Akkro jól gondolom, hogy bármilyen fájlt létrehozok a linuxban akkor az titkosítva lesz a Virtual diszk képfájlban. Azaz senki nem tudja megnézni, hogy milyen fájlok vannak a linuxomon.
Jól gondolom?
Köszi,
pac -
wopi
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy friss telepítésű Ubuntu. Feltettem rá az openssh-t. Működik is, semmi gond nincs vele, viszont ha klienssel belépek, akkor a magyar ékezetes betűk helyett krix-karxok jelennek meg. Kerestem beállítást a /etc/ssh/sshd_config, /etc/ssh/ssh_config fájlokban, de sehol nem találtam arra hivatkozást, hogy milyen karakterkódolás legyen.
Tudtok ebben segíteni?
Köszönöm szépen!
Új hozzászólás Aktív témák
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest