- Poco X6 Pro - ötös alá
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
buherton
őstag
Mi annak a programnak a neve, ami lehetővé teszi azt, hogy ha az SSH klienst bezárom attól még az SSH kapcsolat nem kapcsol szét?
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
CloZee
aktív tag
Végre megjelent a MEGA asztali linuxos kliense.
-
buherton
őstag
válasz buherton #20753 üzenetére
Áááh meg van végre: tmux.
Mindig ez van, hogy ha kérdezek valamit, akkor utána rögtön megtalálom.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
tlac
nagyúr
válasz Buci21 #20624 üzenetére
pont ugyanezzel a hibával küzdöttem most, de találtam egy sokkal kényelmesebb megoldást
nagyon jó kis program, be lehet vele állítani a kimeneteket
ha azt mondaná, hogy eszköz fogalt, akkor ki kell lőni a pulseaudio-t, aztán majd újraíndítani később
ez azért kell, hogy ne induljon újra, ha kilőttük:
echo autospawn = no >> ~/.pulse/client.conf killall pulseaudioezzel meg kilőjük:
killall pulseaudio -
N0zer0
senior tag
Lenne egy olyan gondom, hogy Kubuntu 14.04 x64-et frissítettem, integrált X3100-as Intel-kártya van a gépben, frissült a drivere. Viszont azóta a YouTube immáron kötelező HTML5-ös videói nem működnek, vagy fekete kép van, vagy teljes képernyőre téve még a monitort is kikapcsolják.
Hogyan lehetne ezt rendbe tenni?
[ Szerkesztve ]
-
whbear
senior tag
Feltettem pár kérdést Fedorás fórumban, tudom járnak ide Fedorások is, légyszi nézzétek meg hátha lenne rá megoldás.
Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
Apollyon
Korrektor
Jelenleg így néz ki a conky-m:
Mint látható, a HDD temp-nél az van, hogy N/A. Ez azért van, mert a hddtemp-pel tudom kiíratni a /dev/sda hőmérsékletét.
Ezt csak kétféleképpen lehet megoldani. Az egyik, hogy vagy root jogosultságokkal futtatom a conkyt, vagy minden indítás után manuálisan indítom el a hddtemp-et daemon módban.
Ez viszont nem túl elegáns, ráadásul a felhasználómnak a sudoers között kell lennie, amit szintén nem szeretnék.
Meg lehetne oldani ezt valahogy normálisabban? Vagy mi lenne a legjobb megoldás conkyban az sda hőm. kijelzésére?
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
CloZee
aktív tag
Valaki tudná csekkelni, hogy mik szerepelnek a /etc/apt/sources.list.d alatt a getdeb.list -ben? Főként Linux Mint 17-en lennék rá kíváncsi
-
N0zer0
senior tag
válasz _Dumber_ #20762 üzenetére
Igen, 32-es végleges FF-szal megy, 34-es alfával csak fekete kép van. Chrome bétában jó. A HTML5 viszont FF alfában és Chrome bétában is kikapcsolja a képernyőt. Frissítettem kézzel Flasht, ez sem lehet baja. Ezek szerint a videokártya drivere is jó, mert akkor FF32-ben és Chrome-ban nem menne. Akkor ez a FF alfa bugja lesz.
-
-
buherton
őstag
Hogy lehet, hogy egy mezei mini-ITX alaplap MAC addresse egy reboot után megváltozik? Értetlenül állok ez előtt.
MOD: Ubuntu 12.04.4
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
válasz buherton #20770 üzenetére
Válasz: sehogy, user error, mint mindig...
-
Titmouse09
aktív tag
Sziasztok!
Nem is tudom hol kezdjem. Talán a közepén: Szóval adott egy ASUS laptop, elég jó a hardver benne, de sajnos AMD-s, így az amúgy sem túl combos akksi nem sokáig bírja. Windows alatt. Szeretnék egy akkukímélő, könnyített linuxot felrakni rá második rendszerként.
Első kérdés: Milyet? Lubuntuval szemezgetek, próbálgattam virtualboxban, nem tűnik rossznak. Tanácsolták nekem a crunchbag-et, de az már túl low nekem.
Második kérdés (csokor): Na ez összetett. Van a gépen dual bootban egy nem működő OS X. Ez működött mindaddig, amíg nem raktam újra a mellette lévő windowst. És, hogy ne legyen túl egyszerű a helyzet a boot sector az ő partícióján van (hogy venne a szájába valami hengereset). Próbálkoztam vele, hogy aktívnak jelölöm meg a windowsét, de akkor nem bootolt be.
Szóval most ezt az OS X-et cserélném linuxra, de hogyan? Ha elindítom a linux telepítőt ott tudom törölni az OS X partícióját, és annak a helyére egyszerűen felrakni a linuxot?
Ha igen, akkor nem baj neki, hogy (a win 350MB-osát is számolva) már 4 partíció van, amiből az utolsót
háromfelé vágva (root, swap, home) már 6 lesz?Ha sikerül felrakni akkor a grubban meg fog jelenni a win8, vagy azzal megint játszani kell?
Előre is köszi a válaszokat, segítséget!
Xiaomi Redmi 3, Samsung Galaxy Tab S2 9.7 VE
-
Vladi
nagyúr
A 3.16-ban van ismert regresszió, ami miatt radeon driverrel nem bootol a linux? 3.10-el simán indul.
4670-et cseréltem 7750-re.(#20772) Titmouse09
"Ha elindítom a linux telepítőt ott tudom törölni az OS X partícióját, és annak a helyére egyszerűen felrakni a linuxot?"
Igen, elvileg ennyi. a grubot meg bete3szed a helyére és kész."Ha igen, akkor nem baj neki, hogy (a win 350MB-osát is számolva) már 4 partíció van, amiből az utolsót
háromfelé vágva (root, swap, home) már 6 lesz?"Attól függ, hogy milyen partíció. ha gpt akkor nem baj. Ha sima mbr, akkor se feltétlenül baj, csak ne elsődleges hanem logikai legyen és akkor se baj.
"Ha sikerül felrakni akkor a grubban meg fog jelenni a win8, vagy azzal megint játszani kell?"
Ez legrosszabb esetben 1 parancs.[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
nagyúr
válasz Titmouse09 #20772 üzenetére
Szia! Lehet, hogy ebben a topicban elérné az ingerköszöböt a kérdésed, bár nem mindíg van ez így.
A laptopok érzékeny jószágok, ha Linuxról van szó, ezért írd le pontosan a tipusát, ne így, hogy Asus elég jó hardverrel. Lehet, hogy elfutnának rajta más disztrók is, próbálj ki párat, például a MINT MATE vagy MINT Cinnamon, LXLE, Manjaro XFCE. Ezeket live- ban is kipróbálhatod, nem csak virtualban.
Az általam ismert disztrókban a partícionálás teljesen korrekt módon oldható meg, de lehet, hogy könnyeb út, ha live módban Gparted használatával készíted elő az adathordozókat telepítésre, vagyis simán törlöd a felesleges partíciókat és a disztró telepítésekor nem fogsz ebbe belebonyolódni. Telepítés előtt olvass el egy leírást, itt van például a MINT két változatához.
Itt egy jó leírás a Gparted használatához.
Sok sikert a telepítéshez, ha elakadsz, írd le a topicban minél pontosabban a hibajelenséget![ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
törölt tag
Linuxon egyetlen lehetoseg friss flashre a chrome hasznalata? Mert barmit kezdek szerencsetlennel par flash oldal egyideju mukodesetol elhasal. Tobb ubuntu alapu distro-n is probaltam.
-
Vladi
nagyúr
válasz #68216320 #20775 üzenetére
chromot nem tudom. firefox alatt csak a plugint kell elérhetővé tenni. Valahol a /home/user alatt van, plugin könyvtára. A flash gyakorlatilag 1 fájl: libflashplayer.so ezt kell vagy bemásolni, vagy belinkelni neki. Utána tudod variálni, hogy éppen meilyeket teszteled.
-
Drótszamár
őstag
Üdv!
Egy debian szerveren keletkező fájlokat kéne naponta lementenem, és átmozgatnom egy másik gépre (otthoni storage).
Hogyan tudom ellenőrizni, hogy tuti becsomagolta e sértetlenül az összes fájlt a szerver, és törölhetem az eredeti fájlokat?
Van erre valami bevett, és egyszerű módszer?
Becsomagolni tudom, a mozgatás sem gond, de kézzel szoktam megnézni, hogy megvan e minden. Ezt szeretném automatizálni amennyire lehet.
( 2b || !2b ) az itt a kérdés...
-
Jester01
veterán
válasz Drótszamár #20781 üzenetére
A tömörítődnek minden bizonnyal van ellenőrző funkciója, szóval használd
Az összecsomagolt cuccot meg rsync segítségével másold le, igény szerint előtte készíts róla md5 vagy sha hasht amit utána ellenőrzöl.[ Szerkesztve ]
Jester
-
bambano
titán
válasz Drótszamár #20781 üzenetére
én az md5sum-ot szoktam erre használni, illetve faragtam köré egy mezei scriptet.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Drótszamár
őstag
válasz Jester01 #20782 üzenetére
Azon parázok, mi van ha akármi* miatt kimarad fájl a tömörítésből. Ekkor az archív állományon az md5 ugyan az lesz mindkét oldalon, de mégis hiányozni fog fájl.
A paraméterezést átnézem, hátha tud ilyet, köszi az ötletet.
*pl valamiért nem tudja olvasni. /csak feltételezés, nem tudom élesben lehetséges e ilyen/
-
Drótszamár
őstag
válasz bambano #20783 üzenetére
Milyen logikával működik?
Arra gondoltam, hogy kicsomagolom, és összehasonlítom az eredeti mappával. Ha oké, és utána megvan a mozgatás, akkor törlöm. Ha nem oké, akkor küld levelet, hogy gond van.
Persze ez elég fapados megoldás, és lehet hogy van egyszerűbb. A spanyol viaszt nem akarom feltalálni.
-
bambano
titán
válasz Drótszamár #20786 üzenetére
a cél gépen megcsinálsz egy md5sum textfájlt, amiben benne van az összes állomány md5 hash-e, azt visszatolod a forrásra, és ott letörölsz mindent, ami benne van az md5-ös fájlban és stimmel a hash.
szerk: én nem csomagolgatnék semmit, rsync egyszerűbb
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Vladi
nagyúr
válasz Drótszamár #20786 üzenetére
VAn a tömörítőnek is kimenete. Azt áttolod egy txt-be és azt is elküldöd magadnak.
-
_Dumber_
őstag
Alsaban melyik file felelős azért, hogy mi történjen a fülhallgató csatlakoztatása, illetve kihúzásakor?
Probléma az, hogy csatlakoztatáskor nem csak hogy lenémítja a speekert, hanem le is veszi a volumet-t 0-ra. Ez azért gond mert a gép legközelebbi bekapcsolásakor a tálcán lévő hangerőszabályzóval csak a némítást tudom visszarakni, de a hangerőt nem. Az lenne az megoldás, ha a fülhallga csatlakoztatásakor nem venné le a hangerő értékét. Csak némítani kéne.
(másik megoldás, hogy az " amixer sset Speaker 100 " parancsot rárakom egy gyorsbillentyűre, de ez nem túl elegáns)(Openbox)
[ Szerkesztve ]
-
-
lakisoft
veterán
Sziasztok,
sa-update parancsra a következő választ kapom:
channel: no 'mirrors.updates.spamassassin.org' record found, channel failed.
Mi lehet a gond?- Árad -
-
törölt tag
válasz #68216320 #20790 üzenetére
Ha jól látom Ubuntu alapon mozogsz,ebben az esetben csomagtárolóból simán tudod telepiteni chromium alá a pepper flash-t.Valami nonfree-pepperflash a csomag neve,terminálban ha rákeresel a pepper csomagra be tudod azonositani :
sudo apt-cache search pepper
Vagy simán telepitheted a chrome-ot [link]
-
CloZee
aktív tag
Jött egy frissítés a Maxthon böngészéhöz!
1.0.5.3 for Linux2014-09-09
+ Cloud sync settings
+ Import Chrome extension
+ Import Chrome history
* Improve "Quick search'
* Improve mouse gesture
* Fix a sync bug of QuickAccess -
N0zer0
senior tag
válasz Rimuru #20794 üzenetére
Meg nálam is problémás Linux alatt a Pepperflash. A YouTube HTML5-ös videóival kikapcsolja a képernyőt, és onnan használhatatlan a gép, nem lehet visszakapcsolni. A flasheket viszi, de elég akadozva.
Új FF alfával, még újabb Flashsel, és kikapcsolt Flashblock addonnal (szerintem ez kavart be) most jó nálam.
BSD-re csak Pepperflash van, és csak Chrome only megoldást nyújt.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest