- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
((d(-_-)b))
csendes tag
Sziasztok!
Van ez a tervezett gép.
MSI Z87-G55 LGA1150
Intel Core i7-4790K 4GHz 8MB LGA1150
Kingston 8GB DDR3 1600MHz KVR16N11/8
2x GIGABYTE GV-N970IXOC-4GD GTX970 4GB GDDR5 PCIE
Crucial 512GB 2.5˝ SATA3 MX100 CT512MX100SSD1
Toshiba 4TB 7200rpm SATA-600 64MB MD04ACA400
PIONEER BDR-209DBK OEM
Thermaltake Versa G1 - VO600A1W3N
Chieftec 750W CTG-750C 12cm cable managementTudom nem egy gyakori használat, de ez a SLI rendszer Debian 6 Squeeze alatt működőképes?
Ha nem akkor tudtok javasolni biztosan működő hardvereket vagy akár más linux verziót SLI-hez Z87 chipszettel?
[ Szerkesztve ]
-
RaPiDsHaRe
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy új laptop, rajta linuxal, erre kellene egy windows-t telepítenem. CD-ről és USB-ről sem boot-ol be a windows, csak a linux a HDD-ről. Linux alatt, hogyan, tudom hozzáadni a CD-t, hogy eltudjam indítani a telepitőt?
-
bambano
titán
válasz RaPiDsHaRe #21602 üzenetére
linux alatt nem fog futni a windows telepítő, tehát a kérdés értelmetlen.
az pedig, hogy miért nem bootol a windowsos cd-d, a windowsos topic témája.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
RaPiDsHaRe
aktív tag
Akkor linux live cd-vel, hogyan tudnám formázni / particionálni a HDD-t?
-
Rimuru
veterán
válasz RaPiDsHaRe #21604 üzenetére
Megfogod a lemezkezelőt és utána kb mint Windowsban. De persze lehet használni akár mkfs-t és pl.: fdisk-et is. Csak azt nem értem hogy minek Linux alól formázni ha úgyis Windowst raksz rá azzal megint csak megcsinálhatod.
Vigyázat, csalok!
-
lev258
veterán
Ahogyan azt már jelezték, a Linux jelenléte (vagy nem léte) nem befolyásolja, tudsz-e boot-olni telepítőről. A hibát máshol kell keresni (egy formázás még nem változtat a helyzeten).
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
Csak jelzem, már megoldotta az illető másik topic-ban. A BIOS-ban nem kutakodott eléggé, valószínűleg bekavart a secureboot.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
spammer
veterán
szerk: akkor tárgytalan.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
LXDE-s Debian alatt hogyan lehet megoldani, hogy a num lock be legyen kapcsolva alapból? Valami érthetetlen módon nem találok rá beállítást a menükben.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok,
Mivel tudnám analizálni a rendszerem hardver komponenseit linux alatt? Úgy értem, hogy milyen az alaplap, processzor, stb..
-
gery2123
őstag
Hali!
Hamarosan szeretnék egy htpc összerakni, amin xbmc, ftp,dlna, menne elsősorban. Szerintetek melyik Linuxot rakjam fel? Az a baj, hogy ilyen téren még nem igazán vagyok otthon. Ubuntu szerver vagy fedora jó lenne, de mivel kell a grafikus felület az xbmc miatt, így érdemesebb lenne alapból egy ilyen disztrót feltenni. Mindenképpen Lts Ubuntu alapok, vagy ugye Debian. A Redhat még kicsit bonyolult nekem, úgy mint az arch.
Előre is köszönöm.-- PSN_ID: GerY2123
-
N0zer0
senior tag
válasz CPT.Pirk #21609 üzenetére
Ezt én nem is értem, hogy miért csinálnak a mai gépekre ilyen lockokat. A noteszgépeseket kivéve nincs olyan ember, aki a numerikus részt kurzorozásra használja, utoljára a 84 gombos billentyűzetek korában volt ennek a kapcsolgatásnak létjogosultsága.
A caps lock dettó, a legtöbb felhasználó csak bosszantja, hogy véletlenül megnyomja (én le is szoktam tiltani), aztán egész sorokat javíthat ki utána. Ha meg végig nagybetűsen kell írni, azt a mai szoftverek utólag is tudják kijelölésre NAGYBETŰSÍTENI vagy Nagybetűsíteni.
A scroll lock szintén teljesen felesleges, még a régi text módos, TUI-s programokhoz találták ki, hogy a kurzor helyben maradjon, és a lista gördüljön el alatta, ne pedig a kurzor a képernyő alján görgesse le a listát. A mai GUI-k és HD-kijelzők korában már vagy 2,5-3 évtizede teljesen értelmét vesztette. Semmire nem jók ezek ma már, max. tesztelésre, ha csontra fagy a gép, akkor általában a lock ledeket sem lehet kapcsolgatni, de ez a minimális diagnosztika nem éri meg.
Mondjuk ez a többi x86-os őskövületi dologról elmondható, valós mód, virtuális mód, Intel 8259 IRQ controller, stb.. Ezeknek egy rész a virtualizáció miatt felesleges, a megszakításkezelés pedig sokkal jobban megoldható lenne más formában. Nem véletlen, hogy egy csomó disztrót már ki sem adnak i386/486/586-os architectúrára (van amelyik még az i686-ot sem támogatja, mert csak x64 only, legfeljebb lefordítható 32bitesre is), és a modern OS-sek sem indulnak el akármilyen kőkorszaki procin. Vagy pl. ez a Microsoft-féle A:, B:, C:, …, Z: meghajtózás is idejét múlt nagyon, meg a FAT, meg a BIOS a hagyományos formában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz N0zer0 #21620 üzenetére
Igen, mondasz valamit. Nem tudom, hogy ez miért nincs alapból megoldva. Elég szokatlan, nem is tudok most olyan disztrót, ahol ilyesmivel gond lenne.
whbear: véleményem szerint továbbra is az az LXDE. Most csináltam vele egy desktopot a nagyszüleimnek. Rögtön indul a böngésző, a tálca elrejti magát, stb. Azon meglepődtem, hogy pont a num lockra nem találtam beállítási lehetőséget, ez azért mégse egy Gnome3, hogy ne legyen benne semmire lehetőség...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
N0zer0
senior tag
válasz Rimuru #21622 üzenetére
Ja, de te ilyen kék luficet vagy tiling ablakkezelővel, a te használati szokásaid az össz-IT-s társadalom és felhasználók szokásait 0,0000000001%-ban reprezentálják. Én még egyszer nem vettem hasznát, talán egy-két programra emlékszem, aminél valami funkciója van, de még ezeknél is át lehet drótozni másik gyorsbillentyűre ezt a funkciót. Noteszgépeken még ledje sincs a scroll locknak. Ha megkérdezed ECDL Mancikát, ő még azt sem tudja, hogy mire való. Egy átlag felhasználó soha az életben nem használta, használja, és nem is fogja használni egész hátralévő életében.
A másik hasonló hülyeség a SysRq gomb, a Windows. Ezek mind ilyen ősi maradványok, amik ottfelejtődtek a PC-ken kompatibilitási okból. De most őszintén, ki a rák használ már A:/B: meghajtót, DOS-t, DOS fölé húzott Wint és OS/2-őt? Aki még igen, tudja virtuális gépbe nyomni. Ha meg ilyen hülye billentyűknek a tudása kell neki, akkor átprogramozza a gombokat, főleg, hogy már az OS-gombot (vagy hogy a fenébe hívják) is lehet használni módosító/vezérlőbillentyűnek, és lehet vele billkombókat létrehozni.
Linux-konzolban is csak befagyasztja a képernyő outputját, de lehet helyette Ctrl+S-t majd Ctrl+Q-t használni. Windowsban meg talán az Eszközkezelőt vagy a Rendszerbeállításokat lehet vele gyorsabban elővenni.
-
N0zer0
senior tag
Mondjuk ezzel a véleménnyel nem vagyok egyedül, néhány idézet a netről:
SysRq:
This key was meant for invoking low-level operating system functions. it behaves differently from other keys on your keyboard – when you press this key, your computer’s BIOS generates a special interrupt that tells the operating system the key was pressed. The operating system can listen for the event and do something special.These days, most operating systems and programs will simply ignore this key-press event. One notable exception is Linux, where the “Magic SysRq key” can send commands directly to the Linux kernel to help recover from crashes and debug the operating system.
Scroll Lock was designed for older, text-mode environments, which had a small amount of available screen space. Pressing the arrow keys normally moved the text-entry cursor around, but people wanted a way to scroll up and down through the contents of a text screen.
When Scroll Lock was enabled, the arrow keys would scroll the contents of the screen instead of moving the cursor.
With modern graphical environments that include scroll bars and mouse wheels, this behavior is no longer necessary – in fact, most programs will ignore the Scroll Lock key entirely.
One notable program that continues to obey Scroll Lock is Microsoft Excel. When Scroll Lock is enabled in Excel, pressing the arrow keys will scroll the viewing area without moving the cursor.
[ Szerkesztve ]
-
DrojDtroll
veterán
A torrent-et szeretném összehozni az rss-el, csak sajnos egyik kliens sem akarja tenni a dolgát.
Próbálom most úgy megoldani, hogy az rss a torrentfileokat töltse le.
Leheltséges ez valahogyan?
-
Siriusb
veterán
Tudtok olyan videó szerkesztőről, amivel lehet manipulálni a felvételeket (pl. színkorrekció), mint fényképek esetén a Gimp-et használva?
-
Lenry
félisten
Őskőkori Radeon Xpress 200 drivertámogatása ügyében mire számíthatok? Windowsos legacy driver fel sem megy rá (kösz Asus), a gyártótól meg csak egy Vistához való tölthető le 2007-ből, ami Win7 alatt igencsak rogyadozik. Ha Linux alatt lenne valami stabil, akkor lendületből cserélném.
[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hehh, nekem is volt ilyen alaplapi vga-m. Minimumon 640*480-ban sem vitte el folyamatosan a CoD2-t.
Nyugodtan pakolj rá Linuxot, simán menni fog a nyílt driverrel az a kártya.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nincs véletlen egy sor az fstab-ban, ami a pendriveot a roothoz csatolja? Pendriveról telepítős Debian esetén így van, ott ki kell venni azt a sort aztán minden jó lesz.
-
ludla
őstag
válasz CPT.Pirk #21633 üzenetére
ennyi van az fstab ban:
/dev/disk/by-id/ata-SAMSUNG_HD502HJ_S20BJ90ZC60296-part3 swap swap defaults 0 0
/dev/disk/by-id/ata-KingFast_0427201410600-part1 / ext4 acl,user_xattr 1 1
/dev/disk/by-id/ata-SAMSUNG_HD502HJ_S20BJ90ZC60296-part6 /home ext4 acl,user_xattr 1 2
LABEL=HDD_tarhely /media/HDD_tarhely ntfs-3g deafults 0 0
/dev/disk/by-id/ata-SAMSUNG_HD502HJ_S20BJ90ZC60296-part5 /tmp ext4 acl,user_xattr 1 2itt nem látok a /dev/sdd1 pendriverem
https://www.facebook.com/groups/blackPantherOS/
-
orbitalion
tag
Sziasztok! Kérlek segítsetek tök alap kérdésben, hogyan tudok mappát másolni smbclient-el? Csatlakozni már tudok a szerverhez, van smb: > prompt, látom a megosztott mappákat, tudok tallózni, "csak" egy mappákkal és fájlokkal teli mappát kellene áthúznom debian-ra parancssorban. Köszi!
[ Szerkesztve ]
Vannak dolgok, amiről mindenki tudja, hogy nem lehet megoldani. Aztán jön valaki, aki erről nem tud, és megoldja. A.E. Civic 2.2 ctdi mk8
-
Jester01
veterán
válasz orbitalion #21635 üzenetére
recurse
prompt
mget directory(prompt csak akkor ha alapból be van kapcsolva)
Jester
-
PumpkinSeed
addikt
Üdv,
Van egy BananaPI-m (ma érkezett), tettem rá egy miniDLNA-t. Minden oké, a megosztandó mappa tartalmát minden eszköz látja, de nem tudják lejátszani, mert arra hivatkoznak, hogy nem található. A PI-hoz csatlakozik egy külső merevlemez és arról van megosztva a mappa. A jogosultságok 777 és a minidlna a tulajdonosa a mappának. Mi lehet a gond?
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
btz
addikt
Üdv!
Debian 7-re szeretnék telepíteni egy programot amit megkövetel egy Video eszköz. A neve v4l2loopback.
Ehhez letöltöttem a sourceket de a makenál megál.root@localhost:/usr/src/v4l2loopback-0.6.1# make
Building v4l2-loopback driver...
make -C /lib/modules/`uname -r`/build M=/usr/src/v4l2loopback-0.6.1 modules
make[1]: Entering directory `/lib/modules/3.2.0-4-686-pae/build'
make[1]: *** No rule to make target `modules'. Stop.
make[1]: Leaving directory `/lib/modules/3.2.0-4-686-pae/build'
make: *** [v4l2loopback.ko] Error 2Kezdő vagyok és nem tudok továbbjutni. Mit kéne tennem?
ⓑⓣⓩ
-
Lenry
félisten
./config ?
make előtt az esetek túlnyomó többségében van configolás. és azt sem rootként csináljuk.még egy ötlet: tuti, hogy ezt neked le kell fordítani? lövésem nincs mihez kell, de sok esetben elég, ha ott a forrás, és a szoftver, ami igényelte majd behúzza magának belőle ami kell
[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
btz
addikt
Usb TV kártya driver követeli meg és annyit tudok róla hogy valami kernel mizéria ani alkalmassá teszi a linux kernelt erre a videos dologra de pontosan magam sem értem.
Amúgy ha nem root terminált indítom akkor semmihez nincs jogosultságom. Egy dpkg parancshoz is hozzáférés megtagadva szöveget ad kiⓑⓣⓩ
-
Lenry
félisten
dpkg telepít, persze, hogy kell hozzá a root, de make-hez erősen ellenjavallott, mert csak összekuszálja az éppen compile-olt szoftver jogosultságait, ott kizárólag a legvégén kell root jog: a make install alatt.
linkeld légyszi a leírást, ami alapján dolgozol
-
btz
addikt
Itt a githubon van a source alatt hogy hogyan is kéne telepíteni, de csak annyit tudok kezdőként kivenni hogy lementem a sourcet és make majd make install aztán kész is van.
Gondoltam én hogy inkább letöltöm debian csomagkezelőből, de ott is csak a source van fent. .deb fájl nincs amit dpkg val fel lehetne telepíteni.
Most sima terminállal is usernév alól is megcsináltam de szintén ugyan az a hibabtz@localhost:/usr/src/v4l2loopback-0.6.1$ ./configure
bash: ./configure: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
btz@localhost:/usr/src/v4l2loopback-0.6.1$ make
make: *** [v4l2loopback.ko] Error 2
btz@localhost:/usr/src/v4l2loopback-0.6.1$ make && make install
make: *** [v4l2loopback.ko] Error 2
btz@localhost:/usr/src/v4l2loopback-0.6.1$ⓑⓣⓩ
-
orbitalion
tag
válasz Jester01 #21636 üzenetére
Köszönöm! Valami történik, végigfut a könyvtárakon, csak úgy tűnik nem másolódik sehová a tartalom, mert nem találom. Amin próbálkozok, egy kis ARM kütyü(BananaPi), de biztosan valami könyvtár jogosultság, vagy ilyesmi lehet a gond. Sajnos még nagyon kezdő vagyok linux téren.
Vannak dolgok, amiről mindenki tudja, hogy nem lehet megoldani. Aztán jön valaki, aki erről nem tud, és megoldja. A.E. Civic 2.2 ctdi mk8
-
btz
addikt
válasz Jester01 #21647 üzenetére
Igen közben már ezt a headert is letöltöttem mert most elindultam egy másik úton is hátha odaérek "VALAHOVA"
[ "usbtv" driver for Fushicai USBTV007 Video Grabber to 3.2 kernel]
Erről az oldalról letöltöttem a fájlokat és a readme szerint próbáltam felrakni.
El is jutottam a 4. lépésig de ott ez a hibaüzenet fogadroot@localhost:/usr/src/usbtv-1.0# dkms build -m usbtv -v 1.0
Error! Your kernel headers for kernel 3.2.0-4-686-pae cannot be found.
Please install the linux-headers-3.2.0-4-686-pae package,
or use the --kernelsourcedir option to tell DKMS where it's located
root@localhost:/usr/src/usbtv-1.0#Pedig installáltam ezt a linux-headers-3.2.0-4-686-pae csomagot.
ⓑⓣⓩ
-
N0zer0
senior tag
Persze, hogy ott van. A Debian és az Ubuntu a két disztró, amikhez a LEGTÖBB csomag van, és ez a v4l2loopback is egy elég alap csomag, mert sok program és videoeszköz használja (pl. webkamerák is ezt használják, hogy Skype alatt legyen kamerakép). Fölösleges fordítással szopni.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Ukrajnai háború
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- iPhone topik
- Autós topik
- Vírusirtó topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Politika
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest