Újabb riport szerint marad az A15 az iPhone 14-ben

Több memóriát és jobb GPU-t kaphat a két alapmodell, új SoC csak a Pro verziókba jut.

Három egymástól független forrás (Ming-Chi Kuo elemző, a 9to5Mac, és a TrendForce) is azt állítja, idén ősszel az Apple négy új iPhone-jából kettőbe a tavalyi rendszerchipeket pakolja, és csak a 14 Pro valamint 14 Pro max kap új lapkát. Az almát azonban nem eszik olyan forrón, ha igazak a pletykák, az iPhone 14 és az iPhone 14 Max az Apple A15 Bionic mellé 6 GB LPDDR4X operatív memóriát és az SoC-ben egy extra GPU magot (pontosabban egy extra shader motort, összesen ötöt) használ majd, vagyis teljesítményben a 13 Pro és 13 Pro Max szintjét fogja hozni. A 14 Pro és a 14 Pro Max is marad a 6 GB rendszermemóriánál, de gyorsabb és takarékosabb LPDDR5-öt használnak majd.

Ezek lesznek az idei iPhone-ok méretei állítólag.
Ezek lesznek az idei iPhone-ok méretei állítólag. (forrás: MacRumors) [+]

Korábban a cég az iPad Pro vonalon csinált hasonlót az A12X és A12Z lapkákkal, óráikban pedig a Series 6 és Series 7 CPU-jával. Az A15 újbóli felhasználása mögötti okok tisztázatlanok és valószínűtlen, hogy egy Apple fejes bárkinek is őszintén elmagyarázná a döntést. Az elemzők szerint a háttérben az iparágat sújtó chiphiány áll, erre reagálva pedig az amerikaiak szinte teljes ellátási láncukat a drágább Pro modellek gyártásának szentelik, az alapmodelleknél pedig a meglévő készletre és az egyszerűbben legyártható elemekre hagyatkoznak.

A négy idei iPhone lehetséges védőüvege
A négy idei iPhone lehetséges védőüvege (forrás: Weibo / PhoneArena) [+]

A Nikkei Asia szerint a négy új modellből legalább egy így is több hetes késéssel kerül majd csak piacra ősszel, a csúszás pedig még hosszabb lenne, ha az alapmodellekben is jelentős változást eszközölnének hardveres oldalon. A kérdés igazából így csak az, miként fogják kommunikálni ezt, de marketing fronton nem igazán kell félteni a cupertinóiakat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés