ZTE Blade V7 - kiélezve egy kiélezett piacra

Ismét egy penge, kicsit élesebb, és a ZTE Blade A1-gyel ellentétben a hazai piacon is tiszteletét fogja tenni, márpedig a tapasztalatok alapján ez jó hírnek tűnik.

Hardver, szoftver

A csinos külső átlagos, noha ez esetben közel sem értékelhetetlen belsőt takar. Két apróságot leszámítva. Az ARM-v8 utasításkészletű, 64 bites, 28 nanométeres gyártástechnológiával készült MediaTek MT6753 nyolc darab, egyenként 1, 3 GHz-re kalibrált Cortex-A53-as magot rejt, 2 GB rendszermemória és hárommagos, Mali-T720 IGP társaságában. A rendszer sebessége és reszponzivitása, ahogy a stabilitás is tökéletesen megfelelő, ha nagyon szeretnénk, levadászhatunk néhány microlagot. De. Még a lefojtott órajel ellenére is valami kegyetlenül melegszik a cucc, és nem csak komolyabb terhelés alatt, hanem általában. Bele se merünk gondolni, milyen mértékben fog fokozódni a jelenség, ha a napi középhőmérséklet tartósan 20 fok felett (értsd: nyár) lesz. A másik kellemetlenség a képernyő feloldásának minden képzeletet alulmúló lomhasága. Bármilyen egyéb körülménytől függetlenül a bekapcsológomb és a kijelző felvillanása között döbbenetes 4 másodperc telik el. Ezt ildomos volna mihamarabb orvosolni, egyrészt azért mert valószínűleg pont ennyi időbe telne a szoftver utólagos optimalizálása, másrészt azért, mert pont negyed ennyi idő alatt dönt romba minden, a felhasználói élménnyel kapcsolatos egyébként nagyon pozitív tapasztalatot. Addig is a megbízhatóan és villámgyorsan működő dupla koppos feloldással segíthetünk a helyzeten. (Kivéve azon ritka eseteket, amikor ez a funkció is megfeledkezik saját létéről.)

Teljesítmény-teszt
Benchmark ZTE Blade V7 Lenovo Vibe S1 LTE Alcatel Pop Up 5.0 Xiaomi Redmi 3
Rendszerchip MediaTek MT6753 MediaTek Mt6753 Snapdragon 415 Snapdragon 616
AnTuTu 6.x Benchmark 35987 pont 38165pont 33333 pont 35181 pont
Vellamo Browser 2133 pont 2688 pont 2402 pont 2605 pont
Vellamo Metal 879 pont 1158 pont 883 pont 1126 pont
Geekbench 3 (single) 617 pont 627 pont 614 pont 657 pont
Geekbench 3 (multi) 2832 pont 2836 pont 2380 pont 3006 pont
GFXBench Manhattan onscreen 4,5 fps 4,2 fps 5,8 fps 12 fps
Manhattan offscreen 1080p 4,5 fps 4,2 fps 5,2 5,8 fps
GFXBench T-Rex onscreen 12 fps 12 fps 12 fps 24 fps
T-Rex offscreen 1080p 12 fps 12 fps 12 fps 15 fps

A rendszerfelület valahol a ZTE saját megoldása, a MiFavor UI és a stock droid között rekedt. A kissé átrajzolt képernyők és ikonok mögött jobbára a 6.0-ás gyári felületek nyílnak meg, mindamellett nincs klasszikus alkalmazásmenü, valamint a böngésző, a hangrögzítő és a fájlkezelő is tetszetős, egyedi dizájnt mutat. Ha szükségét érezzük, a főképernyő animációján, az ikonkészleten és a színsémán a kezdőképernyő aljáról előrántható szerkesztőpanel segítségével tudunk minimális mértékben módosítani, egyébként nem sok meglepetést rejt a UI. A gesztusvezérlés kapott például külön ikont a főképernyőn, itt állíthatjuk be a szinte létfontosságú dupla koppos ébresztést, valamint a zárolt képernyőre rajzolható gyorsindítókat, amelyek diavetítés jellegű animáció után egyáltalán nem gyorsan nyitják meg azt, amit beállítottunk. Az egyszerű tárcsázás és hívásfogadás tényleg egyszerű és kifogástalan tempóban teszi a dolgát, ahogy a telefon megfordításával is rögvest elhallgattathatjuk a ketyerét. Ezt fontoljuk meg; úgy tűnik, a 2.5D-s kialakítás típusjellemzője, hogy a kijelzőre fektetett készülék komótosan siklik a sík felületeken a gravitáció törvényei szerint.


[+]

A szoftveres felhozatal a kellemes minimalizmus jegyében szűkös, de messzemenőkig funkcionális. A három főképernyőből a második az alapvető eszközöket, a harmadik pedig az extrákat tartalmazza. Minden lényeges applikáció a rendelkezésünkre áll, ugyanakkor a gyártó meghagyja a teret az egyéni ízlés és igények kielégítésének. Mondjuk egy jegyzet nem ártott volna, de van cserébe Google csomag, hangrögzítő, egyedi fájlkezelő, teljes értékű WPS Office és SwiftKey Keyboard. Beköltözéskor a legnépszerűbb közösségi alkalmazások letöltésével sem kell fáradoznunk, a biztonságra pedig az Avast Mobile Security ügyel alapbeállítások mellett kissé vehemens módon, szóval tegyük takarékra, ha nem óhajtunk másodpercenként értesülni valamiről. A Clean Master létének puszta észrevételezésétől is udvariasan eltekintünk.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ZTE

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés