ZTE Blade V7 - kiélezve egy kiélezett piacra

Ismét egy penge, kicsit élesebb, és a ZTE Blade A1-gyel ellentétben a hazai piacon is tiszteletét fogja tenni, márpedig a tapasztalatok alapján ez jó hírnek tűnik.

Külső, kijelző

Az ízlés nem vita tárgya, de talán megkockáztathatjuk a kijelentést, hogy a ZTE Blade V7 egy igen esztétikus valami. 146 x 72,5 x 7,5 milliméteres méreteivel és nagyjából 120 -130 gramm körüli (nem hivatalosan megállapított) tömegével egészen légies, de a minőségi anyaghasználatnak köszönhetően mégsem kelt súlytalan érzetet. A design, noha kissé emlékeztet bizonyos gyümölcsös megoldásra (arra, amelyikből a mondás szerint napi egy az orvost távol tartja), letisztult és jól átgondolt tervezést sugall. Az ezüst színű unibody fémház az enyhén lekerekített élekkel kényelmes fogást biztosít, noha a felület képes maszatosodni, ekkor kissé csúszik is, viszont nem szükséges bevetni egy komplett tisztítószer arzenált, hogy megszabadítsuk a használat nyomaitól. Az összeszerelés minősége bizonyos szempontból abszolút kifogástalan, a cucc nagyon egyben van, se rések, se nyekergés, se horpadozás.


[+]

Viszont a hátlapon látható és az élekre is kifutó, 1-1 centiméteres – vélhetően dizájnelemként felfogható – osztás parázs viták gyújtópontját képezte. Személy szerint megkockáztattam, hogy a képeken is érzékelhető, nagyjából 0,2 milliméteres szinteltérés szándékos, mivel következetesen jelen van minden oldalon, másrészt az összességégben kiválóan összerakott eszköz alapján nem feltétlenül gyanakodnék ilyen ostoba illesztési hibára, sokkal inkább valamiféle kevésbé érthető koncepciónak tűnik, mások szerint meg csak simán és roppant kínos módon elmérték. Mindenesetre azon kívül, hogy ott van, strukturális problémát nem, esztétikait meg esetlegesen okoz. Ezen kívül a hátlap már csak a 13 megapixeles, kéttónusú LED villanóval megtámogatott főkamerának és a gravírozott márkajelzésnek ad teret a felső harmadban.


[+]

A hátlap színével és anyagával megegyező élek a fém ház ellenére nincsenek megszakítva, mindössze az említett szintkülönbségek törik meg a felületet és a balra található hangerőszabályzók, valamint jobb oldalon a bekapcsológomb és a SIM tálca fiókja. A gombok nyomáspontja és elhelyezkedése optimális, a bekapcsolót koncentrikus szálcsiszolás díszíti. Az alsó élen sztereónak tűnő (de nem az) hangszórónyílás fogja közre a töltőcsatlakozót. Az e mellett kétoldalt látható csavarok egyrészt elegánsan indusztriális megjelenést kölcsönöznek, másrészt fogadnánk rá, hogy funkciójuk is van, amit viszont valószínűleg csak garanciavesztés terhe mellett deríthetnénk ki, úgyhogy annyiban maradtunk, hogy szimplán jól néz ki. A felső élt mindössze a mikrofon és 3,5 milliméteres jack kimenet foglalja el.


[+]

Az 5,2 hüvelykes, Full HD LTPS LCD kijelző a 2,5D kialakítású előlap 70%-át teszi ki, így kávából szerencsére nem jut zavaróan sok, bár nem extrém keskenyek, az arányokat jól eltalálták. A kapacitív vezérlőgomboknak például elegendő helyük van, hogy ne a kijelzőből raboljanak. Inaktív állapotban csak a Home gombot reprezentáló kör látszik, a mellette lévő két pont (vissza és menü), amelyek funkciója tetszőlegesen felcserélhető, és maga a Home is csak akkor kap háttérvilágítást, ha akarunk is velük csinálni valamit, tehát a bekapcsolt kijelző nem eredményezi a kezelők instant aktivitását. Felül csak a beszédhangszóró, tőle jobbra pedig az 5 megapixeles szelfikamera látszik, de ott rejtőznek még a normál fényviszonyok között üresnek tetsző bal sarokban a szenzorok is, valamint a halovány, de kétségkívül létező értesítő LED.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés ZTE Blade V7 Samsung Galaxy A5 (2016) Huawei P8 Lite Alcatel Pop Up 5.0
Fehér fényerő (max.) 612 nit 490/565 nit 336 nit 455 nit
Fehér fényerő (min.) 10,8 nit 2,4 nit n/a nit 11,6 nit
Fekete fényerő 0,57 nit 0 nit 0,48 nit 0,46 nit
Kontrasztarány 1075:1 végtelen 990:1
Színhőmérséklet 7810 K + kézi 7547 K 7652 K + kézi 7196 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az LTPS LCD hasonló tulajdonságokkal bír, mint az AMOLED technológiát alkalmazó megjelenítők, így a kiemelkedő maximum fényerő és meggyőző kontrasztarány nem meglepő. A 424 ppi képpontsűrűség már gondolkodás nélkül nevezhető tűélesnek, a betekintési szögek pedig szinte végtelenek. A megjelenített tartalom csak akkor nem látszik, ha konkrétan a készülék hátulját bámuljuk. A színek és a fényerő minden irányból tartják magukat, noha a kalibráció kissé hűvös, ha ez netán zavaró volna, a MediaTek alapú konfigoknál már jól ismert MiraVision segítségével segíthetünk ezen is. Az alkalmazkodó fényerő opció engedélyezésével pedig a szemünk sem fog váratlanul kisülni az elismerésre méltó fényerő ellenére sem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ZTE

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés