ZTE Blade V7 - kiélezve egy kiélezett piacra

Ismét egy penge, kicsit élesebb, és a ZTE Blade A1-gyel ellentétben a hazai piacon is tiszteletét fogja tenni, márpedig a tapasztalatok alapján ez jó hírnek tűnik.

Bevezető, tartozékok

Itthon főleg a szolgáltatói kínálatból ismerős Blade széria annak idején elérhető árú, mindamellett egészen korrekt kütyüket jelentett mind papíron, mind a hétköznapi használhatóság szempontjából. Most sincs másként; a ZTE két új átlagmobilt mutatott be az idei MWC-n, amelyek közül az izmosabb változat nemsokára a magyar piacon is ígéretes startot vehet, egyrészt az ismerősen csengő brand, másrészt a kulturált, középkategóriás felszereltség okán, noha nem egészen kompromisszumok nélkül.


[+]

Kipróbált márkanév, nyolc mag, 2 GB rendszermemória, mozgáskövető autofókusszal felszerelt 13 megapixeles főkamera, Full HD kijelző, fém szerkezet, kedvező árfekvés. Ez lássuk be, teljesen jól hangzik és alapvetően az is, a valóságban sem kell csalódások sorával szembenéznünk, noha néhány bosszantó – de javarészt szoftveresen orvosolható – apróság azért kizökkentheti a felhasználót a visszafogott mámorból.


[+]

A ZTE ezúttal mindenféle menetfelszerelés nélkül bocsájtotta színűnk elé a megjelenés előtt álló készüléket, a vásárlók azonban bizton számíthatnak az elmaradhatatlan tartozékokra, ami feltehetően a következőket fogja jelenteni: 1,5 amperes, gyortöltésre alkalmas hálózati töltőfej, microUSB adat- és töltőkábel, SIM-tű, valamint netán fülhallgató.

Külső, kijelző

Az ízlés nem vita tárgya, de talán megkockáztathatjuk a kijelentést, hogy a ZTE Blade V7 egy igen esztétikus valami. 146 x 72,5 x 7,5 milliméteres méreteivel és nagyjából 120 -130 gramm körüli (nem hivatalosan megállapított) tömegével egészen légies, de a minőségi anyaghasználatnak köszönhetően mégsem kelt súlytalan érzetet. A design, noha kissé emlékeztet bizonyos gyümölcsös megoldásra (arra, amelyikből a mondás szerint napi egy az orvost távol tartja), letisztult és jól átgondolt tervezést sugall. Az ezüst színű unibody fémház az enyhén lekerekített élekkel kényelmes fogást biztosít, noha a felület képes maszatosodni, ekkor kissé csúszik is, viszont nem szükséges bevetni egy komplett tisztítószer arzenált, hogy megszabadítsuk a használat nyomaitól. Az összeszerelés minősége bizonyos szempontból abszolút kifogástalan, a cucc nagyon egyben van, se rések, se nyekergés, se horpadozás.


[+]

Viszont a hátlapon látható és az élekre is kifutó, 1-1 centiméteres – vélhetően dizájnelemként felfogható – osztás parázs viták gyújtópontját képezte. Személy szerint megkockáztattam, hogy a képeken is érzékelhető, nagyjából 0,2 milliméteres szinteltérés szándékos, mivel következetesen jelen van minden oldalon, másrészt az összességégben kiválóan összerakott eszköz alapján nem feltétlenül gyanakodnék ilyen ostoba illesztési hibára, sokkal inkább valamiféle kevésbé érthető koncepciónak tűnik, mások szerint meg csak simán és roppant kínos módon elmérték. Mindenesetre azon kívül, hogy ott van, strukturális problémát nem, esztétikait meg esetlegesen okoz. Ezen kívül a hátlap már csak a 13 megapixeles, kéttónusú LED villanóval megtámogatott főkamerának és a gravírozott márkajelzésnek ad teret a felső harmadban.


[+]

A hátlap színével és anyagával megegyező élek a fém ház ellenére nincsenek megszakítva, mindössze az említett szintkülönbségek törik meg a felületet és a balra található hangerőszabályzók, valamint jobb oldalon a bekapcsológomb és a SIM tálca fiókja. A gombok nyomáspontja és elhelyezkedése optimális, a bekapcsolót koncentrikus szálcsiszolás díszíti. Az alsó élen sztereónak tűnő (de nem az) hangszórónyílás fogja közre a töltőcsatlakozót. Az e mellett kétoldalt látható csavarok egyrészt elegánsan indusztriális megjelenést kölcsönöznek, másrészt fogadnánk rá, hogy funkciójuk is van, amit viszont valószínűleg csak garanciavesztés terhe mellett deríthetnénk ki, úgyhogy annyiban maradtunk, hogy szimplán jól néz ki. A felső élt mindössze a mikrofon és 3,5 milliméteres jack kimenet foglalja el.


[+]

Az 5,2 hüvelykes, Full HD LTPS LCD kijelző a 2,5D kialakítású előlap 70%-át teszi ki, így kávából szerencsére nem jut zavaróan sok, bár nem extrém keskenyek, az arányokat jól eltalálták. A kapacitív vezérlőgomboknak például elegendő helyük van, hogy ne a kijelzőből raboljanak. Inaktív állapotban csak a Home gombot reprezentáló kör látszik, a mellette lévő két pont (vissza és menü), amelyek funkciója tetszőlegesen felcserélhető, és maga a Home is csak akkor kap háttérvilágítást, ha akarunk is velük csinálni valamit, tehát a bekapcsolt kijelző nem eredményezi a kezelők instant aktivitását. Felül csak a beszédhangszóró, tőle jobbra pedig az 5 megapixeles szelfikamera látszik, de ott rejtőznek még a normál fényviszonyok között üresnek tetsző bal sarokban a szenzorok is, valamint a halovány, de kétségkívül létező értesítő LED.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés ZTE Blade V7 Samsung Galaxy A5 (2016) Huawei P8 Lite Alcatel Pop Up 5.0
Fehér fényerő (max.) 612 nit 490/565 nit 336 nit 455 nit
Fehér fényerő (min.) 10,8 nit 2,4 nit n/a nit 11,6 nit
Fekete fényerő 0,57 nit 0 nit 0,48 nit 0,46 nit
Kontrasztarány 1075:1 végtelen 990:1
Színhőmérséklet 7810 K + kézi 7547 K 7652 K + kézi 7196 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az LTPS LCD hasonló tulajdonságokkal bír, mint az AMOLED technológiát alkalmazó megjelenítők, így a kiemelkedő maximum fényerő és meggyőző kontrasztarány nem meglepő. A 424 ppi képpontsűrűség már gondolkodás nélkül nevezhető tűélesnek, a betekintési szögek pedig szinte végtelenek. A megjelenített tartalom csak akkor nem látszik, ha konkrétan a készülék hátulját bámuljuk. A színek és a fényerő minden irányból tartják magukat, noha a kalibráció kissé hűvös, ha ez netán zavaró volna, a MediaTek alapú konfigoknál már jól ismert MiraVision segítségével segíthetünk ezen is. Az alkalmazkodó fényerő opció engedélyezésével pedig a szemünk sem fog váratlanul kisülni az elismerésre méltó fényerő ellenére sem.

Hardver, szoftver

A csinos külső átlagos, noha ez esetben közel sem értékelhetetlen belsőt takar. Két apróságot leszámítva. Az ARM-v8 utasításkészletű, 64 bites, 28 nanométeres gyártástechnológiával készült MediaTek MT6753 nyolc darab, egyenként 1, 3 GHz-re kalibrált Cortex-A53-as magot rejt, 2 GB rendszermemória és hárommagos, Mali-T720 IGP társaságában. A rendszer sebessége és reszponzivitása, ahogy a stabilitás is tökéletesen megfelelő, ha nagyon szeretnénk, levadászhatunk néhány microlagot. De. Még a lefojtott órajel ellenére is valami kegyetlenül melegszik a cucc, és nem csak komolyabb terhelés alatt, hanem általában. Bele se merünk gondolni, milyen mértékben fog fokozódni a jelenség, ha a napi középhőmérséklet tartósan 20 fok felett (értsd: nyár) lesz. A másik kellemetlenség a képernyő feloldásának minden képzeletet alulmúló lomhasága. Bármilyen egyéb körülménytől függetlenül a bekapcsológomb és a kijelző felvillanása között döbbenetes 4 másodperc telik el. Ezt ildomos volna mihamarabb orvosolni, egyrészt azért mert valószínűleg pont ennyi időbe telne a szoftver utólagos optimalizálása, másrészt azért, mert pont negyed ennyi idő alatt dönt romba minden, a felhasználói élménnyel kapcsolatos egyébként nagyon pozitív tapasztalatot. Addig is a megbízhatóan és villámgyorsan működő dupla koppos feloldással segíthetünk a helyzeten. (Kivéve azon ritka eseteket, amikor ez a funkció is megfeledkezik saját létéről.)

Teljesítmény-teszt
Benchmark ZTE Blade V7 Lenovo Vibe S1 LTE Alcatel Pop Up 5.0 Xiaomi Redmi 3
Rendszerchip MediaTek MT6753 MediaTek Mt6753 Snapdragon 415 Snapdragon 616
AnTuTu 6.x Benchmark 35987 pont 38165pont 33333 pont 35181 pont
Vellamo Browser 2133 pont 2688 pont 2402 pont 2605 pont
Vellamo Metal 879 pont 1158 pont 883 pont 1126 pont
Geekbench 3 (single) 617 pont 627 pont 614 pont 657 pont
Geekbench 3 (multi) 2832 pont 2836 pont 2380 pont 3006 pont
GFXBench Manhattan onscreen 4,5 fps 4,2 fps 5,8 fps 12 fps
Manhattan offscreen 1080p 4,5 fps 4,2 fps 5,2 5,8 fps
GFXBench T-Rex onscreen 12 fps 12 fps 12 fps 24 fps
T-Rex offscreen 1080p 12 fps 12 fps 12 fps 15 fps

A rendszerfelület valahol a ZTE saját megoldása, a MiFavor UI és a stock droid között rekedt. A kissé átrajzolt képernyők és ikonok mögött jobbára a 6.0-ás gyári felületek nyílnak meg, mindamellett nincs klasszikus alkalmazásmenü, valamint a böngésző, a hangrögzítő és a fájlkezelő is tetszetős, egyedi dizájnt mutat. Ha szükségét érezzük, a főképernyő animációján, az ikonkészleten és a színsémán a kezdőképernyő aljáról előrántható szerkesztőpanel segítségével tudunk minimális mértékben módosítani, egyébként nem sok meglepetést rejt a UI. A gesztusvezérlés kapott például külön ikont a főképernyőn, itt állíthatjuk be a szinte létfontosságú dupla koppos ébresztést, valamint a zárolt képernyőre rajzolható gyorsindítókat, amelyek diavetítés jellegű animáció után egyáltalán nem gyorsan nyitják meg azt, amit beállítottunk. Az egyszerű tárcsázás és hívásfogadás tényleg egyszerű és kifogástalan tempóban teszi a dolgát, ahogy a telefon megfordításával is rögvest elhallgattathatjuk a ketyerét. Ezt fontoljuk meg; úgy tűnik, a 2.5D-s kialakítás típusjellemzője, hogy a kijelzőre fektetett készülék komótosan siklik a sík felületeken a gravitáció törvényei szerint.


[+]

A szoftveres felhozatal a kellemes minimalizmus jegyében szűkös, de messzemenőkig funkcionális. A három főképernyőből a második az alapvető eszközöket, a harmadik pedig az extrákat tartalmazza. Minden lényeges applikáció a rendelkezésünkre áll, ugyanakkor a gyártó meghagyja a teret az egyéni ízlés és igények kielégítésének. Mondjuk egy jegyzet nem ártott volna, de van cserébe Google csomag, hangrögzítő, egyedi fájlkezelő, teljes értékű WPS Office és SwiftKey Keyboard. Beköltözéskor a legnépszerűbb közösségi alkalmazások letöltésével sem kell fáradoznunk, a biztonságra pedig az Avast Mobile Security ügyel alapbeállítások mellett kissé vehemens módon, szóval tegyük takarékra, ha nem óhajtunk másodpercenként értesülni valamiről. A Clean Master létének puszta észrevételezésétől is udvariasan eltekintünk.


[+]

Multimédia

A multimédiás képességek a kategóriaátlagnak megfelelően nem kiemelkedőek, de összességében rendben találtattak. Fényképészkedni a mozgáskövető autofókusszal és kéttónusú LED villanóval kiegészített 13 megapixeles főkamerával, vagy az 5 megapixeles előlapi szenzorral tudunk, alapvetően nem is sikertelenül. A kameraszoftver a mérsékelten egyedi külalak ellenére jobbára a gyári android nyújtotta lehetőségeket takarja. Normál és panoráma módon kívül filterekkel is ügyeskedhetünk, a lényegesebb paraméterek közül pedig csak a kép jellegét, a fehéregyensúlyt és az ISO-t állítgathatjuk (100 és 1600 között). Már, ha bejutunk a beállításokba, ugyanis az erre hivatott fogaskerék nyomkodásával nem fog menni, az ikon teljesen döglött, ugyanakkor, bár kevésbé kézenfekvő módon, de az alkalmazásváltó érintőgombra tenyerelve előhívható a felület.


[+]

A képek nem rosszabbak, mint a sokéves átlag, legalábbis a színek és a nem eleve elhibázott, de kissé szűk dinamika tekintetében, amit véletlenül se próbáljuk kiegyenlíteni az álnokul kínálkozó HDR móddal, ugyanis teljesen elrontja az egyébként teljesen vállalható produktumot. A részletgazdagság rendben van, némi zajmentesítés érezhető, viszont az élesség középtávolságon még a fókuszpontban sem megfelelő, manuálisan pedig nagyon nehezen érti, hogy mit is szeretnénk tőle. A széleken érzékelhető torzítás is hangsúlyosabb, messzebbre tekintve viszont ezekkel sincs nagy gond, maximum a beégett részek lehetnek zavaróak. A beállítások ikon tetszhalott állapotával együtt a fókuszproblémák is mehetnek a hibajegyzékbe, erős a gyanúnk, hogy egy frissítés ezt is pillanatok alatt képes lesz helyre rakni.

Videót nézni maximum Full HD-ben tudunk, inkluzíve AVI formátumok, viszont az AC3 hangsáv továbbra is mostoha, ezt a problémát alternatív lejátszóval játszhatjuk ki, ahogy a felirat nem kezelését is. Felvenni szintén 1080p 30 fps maximummal tudunk kevéssé meggyőző minőségben. A fókusz itt is hajlamos lemaradni, ahogy a fényerővel sincs minden rendben, emerre kattintva ellenőrizhető.


[+]

Alapvetően zenei téren sincs nagy gond, a BesAudio opciókat érdemes rögvest engedélyezni, a zene módba kapcsolt BesSurround pedig sokat dob a dolgon, noha akármit állítgatunk is a rendelkezésre álló Google Play Zené opció között vagy a készüléken, mélyeket nem nagyon fogunk hallani, viszont a fülsértő magas hangokon azért valamelyest segíteni fognak az erőfeszítéseink. Egyébként tiszta és teljesen átlagos hangzást produkál, a maximum hangerő viszont elég gyenge. Fülhallgatóval máris vidámabb a helyzet, egyrészt az audiotartalom jellegének megfelelő beállítások mellett abszolút élvezhetően szól a muzsika és még a mélyek is előkerülnek, másrészt így akár FM-rádiót is hallgathatunk. Az állomásinformációk kissé nehézkesen érkeznek, de kisvártatva legalább a csatornalistában is megjelennek, így nem kell kedvenc adóinkat egyesével elnevezni.


[+]

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

A kapcsolódási képességek kulturált középszert mutatnak, NFC és infra nincs, minden más készséggel áll a rendelkezésünkre. A készülék két, egy nano- és opcionálisan egy microSIM kártyát képes magába fogadni, amennyiben lemondunk a 16 gigabájtos belső tárhely microSD kártyával lehetséges bővíthetőségéről. A két kártya dual standby rendszerben üzemel, ugyanakkor mindkettőn, nyilván nem egyszerre, de elérhető a Cat.4-es LTE elméleti maximuma, ami számszerűleg 150 Mbps letöltési sebességet jelent. WiFi-re egy sávon, 802.11 b/g/n szabványon csatlakozhatunk, elérhető a HotSpot és a WiFi Direct funkció, a Bluetooth 4.0-t tud A2DP protokollal. A 2.0-s microUSB csatlakozó pedig nem nélkülözi az OTG csodás képességét. A hálózati stabilitás kiváló, ahogy a beszélgetés hangminősége is. A GPS WiFi és mobilhálózatokkal támogatott, adatkapcsolat mellett villámgyors és pontos navigációt biztosít.


[+]

Az üzemidő korrekt, noha nem kiemelkedő. A nem cserélhető, 2500 mAh-s lítium-polimer telep nagyjából 3 és fél óra kijelzőégetést tűr el nyafogás nélkül alkalmazkodó fényerőbeállítások mellett, de legalább teszi mindezt két nap, azaz nettó egy nap és öt óra tétlenség távlatában. Hozzá kell tenni, éjszakára, ami körülbelül 8 órát jelent, repülő üzemmódba csaptuk, tehát nem sok dolga akadt. Kedvező körülmény azonban, hogy ha vezeték nélkül nem is, kábelesen képes gyorsan feltöltődni megfelelő töltőfej bevetésével, ami egyébként minden bizonnyal jár is hozzá, ez a kiegészítő csak nálunk maradt le a prelimináris állapot okán.


[+]

Értékelés: ZTE Blade V7
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Nagy szüksége van a ZTE hazai képviseletének arra, hogy ismét egy ütőképes ajánlattal jelentkezzek az itthoni piacon, rég volt már, amikor az első Blade kissé átrendezte a középkategória alsó szegmensét. Most azonban talán ismét sikerül valami maradandót alkotni, ha nem is rúgja rá az ajtót a többiekre a kínai gyártó, hiszen mindent összevetve a V7-es penge nem egy rossz ajánlat ebben a kategóriában. A tervezett 59 ezer forint körüli független árért - ami az esetleges szolgáltatói kínálatba való kerüléssel valószínűleg tovább mérséklődik - a dizájn, az összeszerelés és anyaghasználat teljesen kifogástalan, a kijelző valóban gyönyörű és átlag feletti láthatóságot produkál, az üzemidő elfogadható, az általános felhasználói élmény (mint sebesség, rendszerfelület) pedig abszolút kielégítő, nem beszélve a stabil márkanévről és szervizháttérről. A melegedés mondjuk aggasztó, de a felmerülő problémák megoldására, mint a kijelzőfeloldás bődületes lassúsága és a kameraszoftver gyengeségei, már rendelkezünk egy gyártói ígérettel, tehát minden megvan ahhoz, hogy tetszésünket egy plecsni formájában is kifejezzük, ami pusztán a fentebb kifogásolt tényezők miatt jelenlegi készültségi fokon egy igen megalapozott, de csak

ZTE Blade V7

AliceWake

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

ZTE Blade V7
 ZTE Blade V7 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 146 x 72,5 x 7,5 mm milliméter
Tömeg ~125 gramm
Színvariációk arany, ezüst
SIM-foglalat 1x nanoSIM és 1x microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,2 hüvelyk
Kijelző felbontása 1920 x 1080 pixel (424 ppi)
Kijelző védelme nem ismert
Kijelző típusa 2.5D LTPS LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa MediaTek MT6753
Processzor típusa 64 bites, 1,3 GHz-es, nyolcmagos Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Mali-T720 MP3
RAM mérete 2 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 16 GB - kb 10 GB elérhető
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 800(B20)/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
LTE Cat.4
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP)
WiFi 802.11 b/g/n, WiFi HotSpot, Direct
USB microUSB 2.0 (OTG)
GPS vevő van
GLONASS n/a
Beidou n/a
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 6.0 (Marshmallow)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Avast Mobile Security, Clean Master, Facebook, fájlkezelő, hangrögzítő, Instagram, Messenger, SwiftKey, Twitter, WPS Office
Multimédia
Fő kamera 13 megapixel, PDAF autófókusz, HDR, kéttónusú LED villanó
Másodlagos kamera 5 megapixel, autófókusz, HDR
Videófelvétel 1080p 30 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 2500 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, értesítő LED
  • Kapcsolódó cégek:
  • ZTE

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés