XP-Pen Artist 13 Pen Display (2nd Gen) bemutató

Windows és Mac mellett már Androiddal is kompatibilis ez a digitális rajztábla. Papíron legalábbis.

Szoftver, használat

Kipróbáltuk Mac és Windows számítógéppel is az XP-Pen oldaláról letölthető drivert, eltérés nincs a szoftver funkcionalitásában a rendszerek között. A bal oldalsó sávban választhatjuk ki, hogy a munkafelület (kijelző), a toll vagy a kilenc gomb beállításait szeretnénk elérni, felül pedig egységesen az alkalmazásválasztó helyezkedik el. Van lehetőségünk arra, hogy kijelöljünk egy adott területet a számítógép kijelzőjéből, melyen dolgozni akarunk, tükrözhetjük vagy kiterjeszthetjük az asztalt, illetve állíthatunk be eltérő felbontást a rajztáblán és a számítógép kijelzőjén is. A munkafelület beállításai között található meg a kalibrálás funkció is, ezt tapasztalataink szerint akkor érdemes használni, ha valamiért a számítógép nem érzékelné automatikusan a tollat kurzorként.

Hirdetés

(forrás: Mobilaréna) [+]

Természetesen beállítható a tábla orientációja is attól függően, hogy jobb- vagy balkezesek vagyunk-e, az alapértelmezett beállítás a jobbkezeseknek kedvez, balra helyezett gombsorral. Állítható a toll és a kijelző érzékenysége, három pontban a nyomásérzékenység is, valamint az egérként való használathoz a kurzormozgatás sebessége is. Ahogy az előző oldalon szó volt róla, a tollon és a táblán található gombok feladatát is igényeinkhez szabhatjuk, a gombnyomás sebessége viszont nem állítható és dupla kattintás vagy gombkombináció sem hozható létre az alapvető beállításokkal. Windows rendszeren a toll és a tábla gombjaihoz ugyanazokat a parancsokat lehet hozzárendelni.

A kijelzőre vonatkozó beállítások
A kijelzőre vonatkozó további beállítások (forrás: Mobilaréna) [+]

Itt viszont ki kell térni arra, hogy Android rendszerre nincs semmilyen hivatalos szoftver, így a toll vagy a tábla gombjai nem használhatók. A kurzor is eltűnik, még ha egy adott Android verzió — pl. a Samsung One UI DeX módban — támogatja is, és valamiért a toll nyomásérzékenységét és dőlésszögét sem képesek felvenni androidos eszközök. Továbbá mivel nem érintőkijelzőről van szó, így a nagyítás, kicsinyítés műveletei is nehézkesek Androidon, hisz a legtöbb alkalmazás natívan multitouch érintőkijelzőkhöz készül. Végül pedig érdemes újra megjegyezni, hogy bár a legtöbb androidos mobilon és táblagépen már USB-C csatlakozó van, ez nem jelenti azt, hogy az a port biztosan támogatni fogja a videós átvitelt is, kipróbálva egy Honor 50-nel, egy Xiaomi 13 Lite-tal egyik telefont sem érzékelte a tábla, de egy Samsung Galaxy S10-ről már vitt át képet.

Ilyen egyszerű rajzokhoz tökéletes az Artist 13
Ilyen egyszerű rajzokhoz tökéletes az Artist 13 [+]

Rajzolás közben a tollat elég hozzáérinteni a számítógéphez csatlakoztatott táblához, nem kell nyomni ahhoz, hogy az érzékelje, így vékony vonalakat és pontokat is könnyedén létre lehet hozni. A toll eldöntésével történő satírozás viszont szoftvertől függően működik, a Krita például hiába támogatott elvileg, nem akarta felvenni ezeket a mozdulatokat, de a nyomás erősségének változtatásával a rajzolt vonalak vastagságát lehetett változtatni könnyedén és gyorsan.


[+]

Szétnézve a belépőszintű digitális rajztáblák között hasonló méretű konkurenciát jelent a Wacom One, a Huion Kamvas 13, előbbit akcióban kell kifognunk, utóbbi tartósan olcsóbb, mint az XP-Pen által kínált 13 hüvelykes megoldás. Kreatívoknak képszerkesztéshez, rajzoláshoz, animációk készítéséhez a második generációs Artist 13 elég lehet első digitális rajztáblaként, de laikusként azért nem merek úgy ítéletet mondani, hogy a terméket ajánljam. Az összeszerelés minősége jó, a dizájn és a több színben megvásárolható ház is pozitívum, ahogy az USB-C csatlakozó, a töltést nem igénylő toll, valamint a remek kijelző is. Az is pozitívum, hogy két-három órányi folyamatos használat után sem melegszik a tábla, az ára is rendben van, a Huionnál kicsit drágább, a Wacom hasonló megoldásánál olcsóbb. De a termék célcsoportjától abszolút távol állóként is feltűntek azért negatívumok: a letölthető szoftver csak angolul megy, a tollnak nincs dedikált helye a táblán — akár csak egy sima gumis hurok —, valamint nincs állvány, vagy a tábla hátából kihajtható láb sem. A sokoldalú szoftveres támogatás is csak papíron tökéletes, mert míg Mac és Windows rendszerekkel együttműködik a gép, az Android kompatibilitáshoz több csillagnak kell megfelelően állnia, nem sima a munka minden telefonnal és táblagéppel. Valamint jó, hogy van egy kijelzővédő fólia a táblán, de vannak, akik nem szeretik a matt felületű kijelzőket, azoknak pedig nincs lehetőségük a cserére, csak új fólia vásárlásával. Ugyanígy USB-C kábelt is külön kell venni a géphez.


[+]

De pozitívum, hogy könnyű és méretét tekintve sem hatalmas, így hordozható és mivel nem melegszik, akár ölben tartva is használható. Az is pozitívum, hogy nem feltétlenül kell neki fali adapterről áramot felvennie, a számítógép USB-A vagy USB-C csatlakozóján keresztül megoldja a dolgot. Azzal zárnám a bemutatót, hogy két kreatív lélek közül, akiknek megmutattuk a táblát, annak tetszett, akinek nem volt még hasonló eszköze, viszont annak már kevés volt, aki használt már hosszabb távon komolyabbat. Így legyen az a végszó, hogy kezdőknek vagy a digitális rajztáblák iránt hobbi szinten érdeklődőknek érdemes a Wacom mellett az XP-Pen ajánlatait is megnézni, viszont ha valaki csak az androidos kompatibilitás miatt venné meg, az készüljön rá, hogy ezt továbbra is inkább számítógépekhez tervezik, így lehet jobban jár egy régebbi csúcskategóriás táblagéppel, például egy Galaxy Tab S6-tal, iPad Próval, mely támogat érintőceruzát és önálló eszközként is megállja helyét, lassan az asztali verzió funkcionalitásával megegyező szoftveres kínálattal.

viragdani01

A terméket a gyártó küldte el tesztre, megvásárolni itt lehet.

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés