XP-Pen Artist 13 Pen Display (2nd Gen) bemutató

Windows és Mac mellett már Androiddal is kompatibilis ez a digitális rajztábla. Papíron legalábbis.

Bevezető, doboz, tartozékok

2022 közepén jelent meg az XP-Pen Artist 13 (CD130FH) rajztábla második generációja, amit még tavaly hozott be a szerkesztőségünkbe Bog (neki pedig a gyártó küldte), majd ültünk felette jó ideig, mielőtt realizáltuk, hogy mi ezt nem igazán tudjuk mire használni. Ez a 300 dolláros tábla ugyanis csak rajzolásra, retusálásra, képszerkesztésre jó, viszont csak perifériaként; PC, MAC vagy egy USB 3.1 DP1.2-es Type-C csatlakozós Android eszköz nélkül önmagában használhatatlan. A minimum rendszerkövetelmény Windows 7, macOS 10.10, vagy ChromeOS 88, Androidból pedig mondjuk a Samsung Galaxy S10 nevezhető meg olyan pontnak, amitől felfelé lehet használni, de azért ez egy kicsit trükkös, hisz simán feltűnik még 2023-ban is USB 2.0-s csatlakozóval szerelt felső-középkategóriás okostelefon, vagy olyan USB 3-as, amiben nincs Display Port.

A 13 hüvelykes változat mellett az Artist Pen Display elérhető több méretben is
A képen látható 13 hüvelykes változat mellett az Artist Pen Display elérhető több méretben is [+]

Az XP-Pen 13-as beépített akkumulátorral sem rendelkezik, kell neki egy folyamatos táp, ez lehet fali adapter vagy a számítógép USB csatlakozója, 10 wattot vesz fel (DC 5V 2A), a dobozban pedig mellékelnek is hozzá egy mindenes kábelt. Ez az egyik végén Type-C csatlakozós, ez megy be a rajztáblába, másik végén pedig adott egy HDMI és két USB-A csatlakozó, az egyiken veszi fel az áramot (piros végű), a másik (fekete végű) pedig adatot küld, ezt a kurzor mozgatásához és a táblán található gombok használatához szükséges csatlakoztatni. Van még a dobozban egy USB-A hosszabbító, nincs viszont USB-C kábel, amivel új Mac számítógépekhez, telefonokhoz, táblagépekhez lehetne csatlakoztatni a táblát, ezt külön lehet megvásárolni. Az XP-Pen jobb oldalán vannak a csatlakozók, itt a 3 az 1-ben USB-C mellett van egy 2.0-s USB-C port is, ezen csak áramot vesz fel a tábla, a két csatlakozó felett pedig három gomb (kijelző ki/be, fényerő fel, fényerő le) és egy állapotjelző LED.

A csatlakozók és az oldalsó gombok
A csatlakozók és az oldalsó gombok [+]

A színes dobozban a két kábel mellet az X3 Elite Pen ceruzát, hozzá tíz darab cserehegyet, pár oldalnyi papír alapú leírást és egy kesztyűt találni. A táblán pedig gyárilag van egy tükröződésmentes fólia, ez eltávolítható, bár szerintem nem érdemes, a beépített IPS panel fényerején nem ront, illetve a színeken sem torzít látványosan. Nincs viszont a dobozban hordozó tok vagy állvány, bár a tábla alján vannak gumipapucsok, melyek meggátolják, hogy sík felületre fektetve csúszkáljon.

Hirdetés

A doboz és tartalma, illetve a rajztábla aljaA doboz és tartalma, illetve a rajztábla alja A doboz és tartalma, illetve a rajztábla alja [+]

Kijelző, toll, gombok

Teljes egészében műanyag a burkolat, a nálunk járt 13 hüvelykes eszköz 39 x 25 x 1,29 centiméter, a gyártó mondjuk ennél kisebb méretet ad meg (37,8 x 22,5 x 1,19 cm), ezt betudhatjuk annak, hogy a szélek íveltek. A munkafelületként használható 1920 x 1080 pixeles (5080 LPI) felbontású ADS technológiájú IPS kijelző 29,4 x 16,6 centiméteres, átlagosan 180 - 190 nites fehér fénysűrűséget mértünk, miközben a gyártó 220-at ígér. Színhelyesség és betekintési szögek terén is jól teljesít a 8-bites panel, az sRGB skála 100%-át lefedi, a P3-nak 89%-át, de 80% feletti az eredmény az AdobeRGB-n is, a kontraszt is korrekt és a normál munkatávolságból pixeleket sem vesz észre az ember a beépített kijelzőn.

A gombok egyesével programozhatók, hogy azt csinálják, ami számunkra leginkább hasznos
A gombok egyesével programozhatók, hogy azt csinálják, ami számunkra leginkább hasznos [+]

Kézzel parancsot nem adhatunk a kijelzőn keresztül, ehhez a 8192 nyomásponton és 60 fokos dőlésszögben érzékelő tollhoz kell nyúlnunk. A toll másodpercenként kétszázszor jelent a mozgásáról (200 RPS), 10 milliméteres magasságból pedig már érzékeli a táblagép a közeledését. Van viszont szemmel látható késleltetés, a toll oldalán található kettős gomb működése pedig időnként megbízhatatlan, míg a jobb klikk minden esetben simán megy, a toll és a radír funkció közti váltás időnként megakad. A gombok feladata az XP-Pen oldaláról letölthető programmal személyre szabható, és az is megoldható, hogy eltérő programokban eltérő parancsot adjanak a gombok.


[+]

A 15 centiméter hosszú és 11,5 grammos műanyag toll fogása kényelmes, a hegy irányában kissé vastagodik. Beépített akkumulátora nincsen, így tölteni sem kell, érzékelése elektromágneses rezonanciára (EMR) épül, a laminált kijelzővel pedig pontossága remek, tényleg oda húzza a vonalat, ahová a hegy ér, a döntéseket is pontosan érzékeli, az ember kézfejének oldalát pedig nem veszi fel fantomérintésként a kijelző akkor sem, ha tenyerünket a táblán pihentetjük rajzolás közben. A matt fóliával nem is tapad az ember bőréhez a rajzfelület, de adott a dobozban alaptartozékként a kesztyű, mely még simább mozgást tesz lehetővé.


[+]

Alapértelmezetten bal kézre esően kilenc gomb van a táblán, ezeket is személyre lehet szabni programonként, megnyomásukkal különböző billentyűkombinációkat helyettesíthetünk. Például, ha sokat használjuk a Photoshopban a képek átméretezését, simán beállíthatjuk, hogy a felső gombot Command + Option + I-ként érzékelje a program. Az XP-Pen a szükséges driverek mellett egyébként ingyenes kreatív szoftvereket is biztosít, de a legismertebbekkel — Adobe, Krita, GIMP, MediaBang, FireAlpaca — együttműködik a tábla, ezekhez elég a driver telepítése.

(forrás: Mobilaréna) A gombok beállítási lehetőségei [+]

Szoftver, használat

Kipróbáltuk Mac és Windows számítógéppel is az XP-Pen oldaláról letölthető drivert, eltérés nincs a szoftver funkcionalitásában a rendszerek között. A bal oldalsó sávban választhatjuk ki, hogy a munkafelület (kijelző), a toll vagy a kilenc gomb beállításait szeretnénk elérni, felül pedig egységesen az alkalmazásválasztó helyezkedik el. Van lehetőségünk arra, hogy kijelöljünk egy adott területet a számítógép kijelzőjéből, melyen dolgozni akarunk, tükrözhetjük vagy kiterjeszthetjük az asztalt, illetve állíthatunk be eltérő felbontást a rajztáblán és a számítógép kijelzőjén is. A munkafelület beállításai között található meg a kalibrálás funkció is, ezt tapasztalataink szerint akkor érdemes használni, ha valamiért a számítógép nem érzékelné automatikusan a tollat kurzorként.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Természetesen beállítható a tábla orientációja is attól függően, hogy jobb- vagy balkezesek vagyunk-e, az alapértelmezett beállítás a jobbkezeseknek kedvez, balra helyezett gombsorral. Állítható a toll és a kijelző érzékenysége, három pontban a nyomásérzékenység is, valamint az egérként való használathoz a kurzormozgatás sebessége is. Ahogy az előző oldalon szó volt róla, a tollon és a táblán található gombok feladatát is igényeinkhez szabhatjuk, a gombnyomás sebessége viszont nem állítható és dupla kattintás vagy gombkombináció sem hozható létre az alapvető beállításokkal. Windows rendszeren a toll és a tábla gombjaihoz ugyanazokat a parancsokat lehet hozzárendelni.

A kijelzőre vonatkozó beállítások
A kijelzőre vonatkozó további beállítások (forrás: Mobilaréna) [+]

Itt viszont ki kell térni arra, hogy Android rendszerre nincs semmilyen hivatalos szoftver, így a toll vagy a tábla gombjai nem használhatók. A kurzor is eltűnik, még ha egy adott Android verzió — pl. a Samsung One UI DeX módban — támogatja is, és valamiért a toll nyomásérzékenységét és dőlésszögét sem képesek felvenni androidos eszközök. Továbbá mivel nem érintőkijelzőről van szó, így a nagyítás, kicsinyítés műveletei is nehézkesek Androidon, hisz a legtöbb alkalmazás natívan multitouch érintőkijelzőkhöz készül. Végül pedig érdemes újra megjegyezni, hogy bár a legtöbb androidos mobilon és táblagépen már USB-C csatlakozó van, ez nem jelenti azt, hogy az a port biztosan támogatni fogja a videós átvitelt is, kipróbálva egy Honor 50-nel, egy Xiaomi 13 Lite-tal egyik telefont sem érzékelte a tábla, de egy Samsung Galaxy S10-ről már vitt át képet.

Ilyen egyszerű rajzokhoz tökéletes az Artist 13
Ilyen egyszerű rajzokhoz tökéletes az Artist 13 [+]

Rajzolás közben a tollat elég hozzáérinteni a számítógéphez csatlakoztatott táblához, nem kell nyomni ahhoz, hogy az érzékelje, így vékony vonalakat és pontokat is könnyedén létre lehet hozni. A toll eldöntésével történő satírozás viszont szoftvertől függően működik, a Krita például hiába támogatott elvileg, nem akarta felvenni ezeket a mozdulatokat, de a nyomás erősségének változtatásával a rajzolt vonalak vastagságát lehetett változtatni könnyedén és gyorsan.


[+]

Szétnézve a belépőszintű digitális rajztáblák között hasonló méretű konkurenciát jelent a Wacom One, a Huion Kamvas 13, előbbit akcióban kell kifognunk, utóbbi tartósan olcsóbb, mint az XP-Pen által kínált 13 hüvelykes megoldás. Kreatívoknak képszerkesztéshez, rajzoláshoz, animációk készítéséhez a második generációs Artist 13 elég lehet első digitális rajztáblaként, de laikusként azért nem merek úgy ítéletet mondani, hogy a terméket ajánljam. Az összeszerelés minősége jó, a dizájn és a több színben megvásárolható ház is pozitívum, ahogy az USB-C csatlakozó, a töltést nem igénylő toll, valamint a remek kijelző is. Az is pozitívum, hogy két-három órányi folyamatos használat után sem melegszik a tábla, az ára is rendben van, a Huionnál kicsit drágább, a Wacom hasonló megoldásánál olcsóbb. De a termék célcsoportjától abszolút távol állóként is feltűntek azért negatívumok: a letölthető szoftver csak angolul megy, a tollnak nincs dedikált helye a táblán — akár csak egy sima gumis hurok —, valamint nincs állvány, vagy a tábla hátából kihajtható láb sem. A sokoldalú szoftveres támogatás is csak papíron tökéletes, mert míg Mac és Windows rendszerekkel együttműködik a gép, az Android kompatibilitáshoz több csillagnak kell megfelelően állnia, nem sima a munka minden telefonnal és táblagéppel. Valamint jó, hogy van egy kijelzővédő fólia a táblán, de vannak, akik nem szeretik a matt felületű kijelzőket, azoknak pedig nincs lehetőségük a cserére, csak új fólia vásárlásával. Ugyanígy USB-C kábelt is külön kell venni a géphez.


[+]

De pozitívum, hogy könnyű és méretét tekintve sem hatalmas, így hordozható és mivel nem melegszik, akár ölben tartva is használható. Az is pozitívum, hogy nem feltétlenül kell neki fali adapterről áramot felvennie, a számítógép USB-A vagy USB-C csatlakozóján keresztül megoldja a dolgot. Azzal zárnám a bemutatót, hogy két kreatív lélek közül, akiknek megmutattuk a táblát, annak tetszett, akinek nem volt még hasonló eszköze, viszont annak már kevés volt, aki használt már hosszabb távon komolyabbat. Így legyen az a végszó, hogy kezdőknek vagy a digitális rajztáblák iránt hobbi szinten érdeklődőknek érdemes a Wacom mellett az XP-Pen ajánlatait is megnézni, viszont ha valaki csak az androidos kompatibilitás miatt venné meg, az készüljön rá, hogy ezt továbbra is inkább számítógépekhez tervezik, így lehet jobban jár egy régebbi csúcskategóriás táblagéppel, például egy Galaxy Tab S6-tal, iPad Próval, mely támogat érintőceruzát és önálló eszközként is megállja helyét, lassan az asztali verzió funkcionalitásával megegyező szoftveres kínálattal.

viragdani01

A terméket a gyártó küldte el tesztre, megvásárolni itt lehet.

Azóta történt

Hirdetés