XP-Pen Artist 13 Pen Display (2nd Gen) bemutató

Windows és Mac mellett már Androiddal is kompatibilis ez a digitális rajztábla. Papíron legalábbis.

Hirdetés

Kijelző, toll, gombok

Teljes egészében műanyag a burkolat, a nálunk járt 13 hüvelykes eszköz 39 x 25 x 1,29 centiméter, a gyártó mondjuk ennél kisebb méretet ad meg (37,8 x 22,5 x 1,19 cm), ezt betudhatjuk annak, hogy a szélek íveltek. A munkafelületként használható 1920 x 1080 pixeles (5080 LPI) felbontású ADS technológiájú IPS kijelző 29,4 x 16,6 centiméteres, átlagosan 180 - 190 nites fehér fénysűrűséget mértünk, miközben a gyártó 220-at ígér. Színhelyesség és betekintési szögek terén is jól teljesít a 8-bites panel, az sRGB skála 100%-át lefedi, a P3-nak 89%-át, de 80% feletti az eredmény az AdobeRGB-n is, a kontraszt is korrekt és a normál munkatávolságból pixeleket sem vesz észre az ember a beépített kijelzőn.

A gombok egyesével programozhatók, hogy azt csinálják, ami számunkra leginkább hasznos
A gombok egyesével programozhatók, hogy azt csinálják, ami számunkra leginkább hasznos [+]

Kézzel parancsot nem adhatunk a kijelzőn keresztül, ehhez a 8192 nyomásponton és 60 fokos dőlésszögben érzékelő tollhoz kell nyúlnunk. A toll másodpercenként kétszázszor jelent a mozgásáról (200 RPS), 10 milliméteres magasságból pedig már érzékeli a táblagép a közeledését. Van viszont szemmel látható késleltetés, a toll oldalán található kettős gomb működése pedig időnként megbízhatatlan, míg a jobb klikk minden esetben simán megy, a toll és a radír funkció közti váltás időnként megakad. A gombok feladata az XP-Pen oldaláról letölthető programmal személyre szabható, és az is megoldható, hogy eltérő programokban eltérő parancsot adjanak a gombok.


[+]

A 15 centiméter hosszú és 11,5 grammos műanyag toll fogása kényelmes, a hegy irányában kissé vastagodik. Beépített akkumulátora nincsen, így tölteni sem kell, érzékelése elektromágneses rezonanciára (EMR) épül, a laminált kijelzővel pedig pontossága remek, tényleg oda húzza a vonalat, ahová a hegy ér, a döntéseket is pontosan érzékeli, az ember kézfejének oldalát pedig nem veszi fel fantomérintésként a kijelző akkor sem, ha tenyerünket a táblán pihentetjük rajzolás közben. A matt fóliával nem is tapad az ember bőréhez a rajzfelület, de adott a dobozban alaptartozékként a kesztyű, mely még simább mozgást tesz lehetővé.


[+]

Alapértelmezetten bal kézre esően kilenc gomb van a táblán, ezeket is személyre lehet szabni programonként, megnyomásukkal különböző billentyűkombinációkat helyettesíthetünk. Például, ha sokat használjuk a Photoshopban a képek átméretezését, simán beállíthatjuk, hogy a felső gombot Command + Option + I-ként érzékelje a program. Az XP-Pen a szükséges driverek mellett egyébként ingyenes kreatív szoftvereket is biztosít, de a legismertebbekkel — Adobe, Krita, GIMP, MediaBang, FireAlpaca — együttműködik a tábla, ezekhez elég a driver telepítése.

(forrás: Mobilaréna) A gombok beállítási lehetőségei [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés