2019. február 17., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Xiaomi Redmi Note 5A Prime - az elsőrendű

A Xiaomi phabletjének Prime verziója egészen kifogástalan belépő szintű konstrukció ujjlenyomat-olvasóval és remek teljesítménnyel.

Hirdetés

Multimédia

A kameraképességek annyiban megegyeznek, hogy a főkamera paraméterei változatlanok, itt is egy 13 megapixeles, f/2,2 apertúrájú, feltehetően OmniVision szenzor dolgozik, egyébként gyors és pontos PD autofókusszal és szimpla, egytónusú LED villanóval. A beállítási lehetőségek sem térnek el, itt is érdemes a képminőséget Normálról Kiválóra állítani, ami teljes felbontású, 4:3-as képeket fog eredményezni. A Kézi mód trükkös, mindössze a fehéregyensúlyt és az érzékenységet piszkálhatjuk, míg az expozíciókorrekció, a kontraszt, telítettség egy egyebek a beállításokban keresendőek, alapértelmezett módon normálra állítva. Az előlapi kamera paraméterei viszont módosultak, ezúttal egy 16 megapixeles szenzorral dolgozhatunk dedikált LED segédfény segítségével, ilyen hatásfokkal.


[+]

A képminőség egyáltalán nem rossz, noha az időjárás határozottan az volt. A HDR nélkül készült fotók kissé fakók, erősen alulexponáltak, viszont a vonalélesség egészen jó, a lencserajzolat csak a széleken lágyul, ugyanakkor nem kifejezetten torz; kromatikus aberrációt nem sikerült produkálni, mondjuk szakadó esőben aránylag valószínűtlen is. A HDR sokat segít, viszonylag értelmesen élesít is, de néha úgy megtolja a kontrasztot, mintha beépített Insta filter lenne az algoritmusban. Egyébként jól néz ki, csak értékelnénk, ha ezt a lépést ránk bízná a szoftver, mondjuk közösségi megosztás előtt. Szürkületkor már megfekszik a dolog, a természetes vonalélességtől elbúcsúzhatunk, a fókusz lassul és erős zaj keletkezik.

A videónál továbbra is érdekes a hang, legalábbis a néma csendből térhajtóműre emlékeztető svunggal elhajtó kocsi mindenképpen, a kép viszont korrekt, 1080p 30 fps minőségű, a fókusz nem aludt bele a műveletbe, a dinamika pedig általában kiegyensúlyozottabb, mint a képek esetében. A lejátszó szintén nem teljesen fapad, sőt, ezúttal kifejezetten kompetens. A 2K felbontás már nem élmény, akadozik, viszont minden egyéb kifogástalanul megy, beleértve a feliratokat, hangsávokat, AC3 hangot és a legtöbb formátumot, amibe a H265-ös kódolás is beleértendő.


[+]

Zenét a Google Play zenén kívül a Zene nevű app is lejátszik, innen viszont hiányzik a hangszínszabályzó. És rózsaszín az alaptéma. Nem mintha baj lenne, csak megemlítjük. A monó multimédiás hangszóró viszonylag szerényen teljesít, korrektnek mondható maximum hangerőn enyhén torzít, de nem recseg, tiszta és elfogadható módon szól. Egészen dinamikus, persze a mélyek és magasak visszafogottak, aránylag részletgazdag, noha nyilvánvalóan nem célhardver színvonal, de a kategóriában a tök hallgatható szintet képviseli.


[+]

A kihangosított audiomegjelenítéstől nem kell elájulni, mondjuk a fülhallgatóra jutótól sem, de egy kulturált minőségű fülessel és a megfelelő hangszín- és fülhallgató-beállításokkal határozottan és meglepően kellemes eredményre juthatunk, mondhatni jól szól. A részletesség, a természetes térérzet a mélyek és a dinamika hallhatóan kiszélesedik, kellemes, a stílusirányzatnak megfelelő hangzást adva. Legalábbis a blues nagyon megy neki, pedig egy közepes fülessel próbáltam, hát, még ha az is jobb lenne. Az FM-rádió rendben működik, jól néz ki, az RDS információkra viszont ítéletnapig várhatunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Xiaomi Redmi Note 5A - árképzésből ötös

    Olcsó, jól működő phablet, minőségi kialakítással, komolyabb hibák nélkül. A Redmi-széria legújabb tagja is hozza a gyártótól elvártakat, de ne egy csúcsmodellt várjunk.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.