Redmi Note 13 5G - fogyókúra után

Kecsesebb és kisebb az új alap Redmi Note elődjénél, viszont árat nem változtatott, csak pár apróságot.

Bevezető, doboz, külső

Új év, új Redmi Note! Vagyis… Új év, tömérdek új Redmi Note! Idén kicsit hamarabb, már januárban befutott a friss széria az európai piacra, míg tavaly egészen március végéig kellett várni. Bár tavaly előtt meg februárban volt a premier. Menjünk visszább az időben? Felesleges, pont annyira következetlen és követhetetlen az új Redmik termékpremierjének megválasztott dátuma, mint a Xiaomi alá tartozó, már önálló márka termékkínálata. Tavaly év végén azt mondták, 2024-ben egyszerűsítik a felhozatalt, jobban átlátható lesz a paletta, a vásárló meg könnyebben választhat majd magának. Nos, ezt teljesíteni jelen állás szerint azért még nem sikerült, már csak ha abból indulunk ki, hogy kapásból öt Redmi Note 13 érkezett az EU-ba és négy Magyarországra. S hogy tovább bonyolódjon a helyzet, a biztonság kedvéért a Poco X6-ok és M6 Pro is már elérhető az EU-n belül, itthon egyelőre még nem.

Redmi Note 13 5G a kezemben
Redmi Note 13 5G a kezemben [+]

Tesztalanyunk, a Redmi Note 13 5G a Xiaomi Magyarországtól érkezett a hivatalos hazai forgalmazás január 24-i kezdete előtt, a 119 990 forintos ajánlott fogyasztói áron kínált 8/256 GB-os kiszerelésben. Arra fontos mindenkinek ügyelnie, hogy idén is készül a Redmi Note 13 és a Note 13 Pro is 4G-s és 5G-s kiadásban egyaránt, s bár külsőleg minimális az eltérés, a hardverben és a kamerában már jelentősebb különbségekkel találkozhatunk!


[+]

A csomagolás viszont egységes, a dobozban maradt a fali adapter, az USB-A végű Type-C töltőkábel és a védőtok, esetünkben a töltő 33 wattos, a tok pedig sötétszürke. Megvan még a szokásos tű, ami a SIM-tálcát nyitja. Ezen két nanoSIM vagy egy nanoSIM és egy microSD kártya fér el a készülék bal oldalán.

A doboz és tartalma
A doboz és tartalma [+]

A keret műanyag, a hátlap is az, így meglepően könnyű 174,5 grammjával a 161,1 x 75 x 7,6 milliméteres telefon. Megvan az IP54-es fröccsenés és por elleni védelem, ennek bizonyítékaként láthatjuk a kis szigetelést a SIM-tálcán is. A készülékház elődjéhez képest vékonyabb, alacsonyabb és keskenyebb, de a kijelző képátlója változatlanul 6,67 hüvelyk. Ezt azzal érték el, hogy négyzetesebb lett az egész telefon, amivel kicsit kényelmetlenebb kézben fogni, hisz nem simul olyan jól a tenyérbe, viszont esztétikusabb ránézésre, lévén az AMOLED panelt körülölelő káva szimmetrikus.


A készüléktest vékony, a képen a keret jobb oldala a gombokkal [+]

Hiába a négyzetesebb forma, az alapvető dolgok ugyanúgy vannak és ugyanott. A jobb szélen a bekapcsológomb integrált ujjlenyomat-leolvasóval, mely pontos, gyors és megbízható, felette a hangerőszabályzó gombok. A keret tetején mikrofon, infravörös port a Mi Távirányító alkalmazáshoz, mellettük pedig egy 3,5 mm-es audio csatlakozó, melyen keresztül mehet az FM-rádió is. A bal oldal üres a már említett SIM-tálcán kívül.

A keret bal oldalán csak a SIM-tálcát találjuk
A keret bal oldalán csak a SIM-tálcát találjuk [+]

Alulról és felülrőlAlulról és felülről Alulról és felülről [+]

A keret alján is mikrofon, mellette OTG-képes USB 2.0-s Type-C csatlakozó töltéshez és adatátvitelhez, valamint multimédiás hangszóró. A vékony kávában elrejtve adott egy beszédhangszóró is a hívásokhoz, viszont ez nem szól médialejátszáskor, így a sztereó hangzás kimaradt az alap Redmi Note-ból. A multimédiás hangszóró hangereje és tisztasága is hagy kivetnivalót maga után, de arra a célra még megfelel, hogy kihangosítva telefonáljunk vagy egy pár perces videót / szöveget meghallgassunk rajta.


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Redmi Note 13 5G Redmi Note 12 Pro 5G Samsung Galaxy A34 Honor Magic6 Lite Redmi Note 12 5G
Képátló 6,67 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,6 hüvelyk 6,78 hüvelyk 6,67 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2400 1080 x 2400 1080 x 2340 1200 x 2652 1080 x 2400
Technológia 10-bit AMOLED AMOLED Super AMOLED AMOLED AMOLED
Max. képfrissítés 120 Hz 120 Hz 120 Hz 120 Hz 120 Hz
Fehér fényerő 483 / 679 nit 501 / 944 nit 448 / 1419 nit 590 / 986 nit 439 / 903 nit
Fehér fényerő (min.) 1,6 nit 2,1 nit 1,8 nit 2,1 nit 2,2 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7555 K + kézi 7692 K + kézi 7043 K + kézi 7625 K + kézi 7403 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Elfoglalja az előlapot a 6,67 hüvelykes AMOLED kijelző, rajta Gorilla Glass 5 edzett üveg és egy gyárilag felhelyezett védőfólia. A panel egymilliárd szín megjelenítésére képes, felbontása 1080 x 2400 pixel (395 ppi), ami kellő élességet biztosít a kényelmes olvashatósághoz. A képernyőfrissítés maximuma 120 Hz, a szoftverben 60 és 120 Hz között választhatunk vagy rábízhatjuk a rendszerre, hogy maga döntse el, éppen melyik érték az ideálisabb. A kijelző kissé kékes, hűvös kalibrációt kapott gyárilag, ezen a beállítások között javíthatunk. Van mindig éber kijelzés az Always-On Display móddal, a panel fényessége pedig elfogadható, de nem kimagasló. A Xiaomi által ígért 500 nites értéket mondjuk sikerült reprodukálnunk még a napfény-mód bekapcsolása nélkül is és a kültéri olvashatóság is elfogadható volt a borús időben, viszont a közelségi fényérzékelőt nem tapasztaltam a legmegbízhatóbbnak, időnként nagyon alacsonyra, időnként indokolatlanul magasra állította a fényerőt. A panel 1920 Hz-es PWM tompítást használ és a minimum fényessége alacsonyabb, mint a korábbiaké. Pozitívum, hogy nem virtuális fény- és közelségszenzort használtak idén, így a kijelző lezárása pontosan és megbízhatóan megy telefonhívások esetén. Mindezektől függetlenül tisztázzuk: ez ugyanaz a 10-bites színmélységű AMOLED panel, mint ami a tavalyi modellekben is volt, csak reszeltek a kávákon.

A csúcsmodellek kijelzőinek fényességéhez nem ér fel a Redmi Note 13 5G, de egész olvasható marad közvetlen napfényben isA csúcsmodellek kijelzőinek fényességéhez nem ér fel a Redmi Note 13 5G, de egész olvasható marad közvetlen napfényben is A csúcsmodellek kijelzőinek fényességéhez nem ér fel a Redmi Note 13 5G, de egész olvasható marad közvetlen napfényben is [+]

A hátlap műanyag, kicsit csúszik, a mintázata pedig egyéni ízlés kérdése, engem személy szerint nem nyert meg a csillogós kékeszöld borítás, de lesz a visszafogottabb a fekete és a fehér változat is az európai kínálatban, az aranyszínű prizmaként csillogós hátlapú változatot nem hozzák ide.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés