Redmi Note 13 5G - fogyókúra után

Kecsesebb és kisebb az új alap Redmi Note elődjénél, viszont árat nem változtatott, csak pár apróságot.

Kamera, multimédia


[+]

108 megapixelre nőtt a széles látószögű főkamerában található szenzor felbontása (bár a Redmi Note 11S-ben valószínűleg már használták ugyanezt a szenzort kicsit gyengébb feldolgozó algoritmussal), de alapértelmezett most is 12 megapixeles fotók születnek 9:1-es összevonás után. Pozitív, hogy képes így kétszeres digitális nagyításra a telefon dedikált teleobjektív nélkül is, de a maradék 8 megapixeles ultraszéles és a 2 megapixeles makró továbbra is a kvázi értelmetlen kategóriába tartoznak. És igaz, hogy jelentősen több részletet őriz meg a 108 megapixeles módban fotózott kép, nem feltétlenül éri meg az átlagosan hatszoros fájlméret miatt elhagyni a HDR-t vagy az éjszakai módot, melyek nem működnek a teljes felbontásban. Ráadásul tapasztaltunk olyat is, hogy a 108 MP módban elkattintott fotót valójában nem mentette el a telefon, csak egy tömörített előnézeti képet, azóta sem tudjuk miért.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Hirdetés

A kamaraszoftver ugyanolyan, mint minden más Redmiben, jobbról balra lapozgathatunk a különböző módok között. Van portré, éjszakai, dokumentum, lassított videó és rövid videó, panoráma és time-lapse, valamint az egyéb beállítások között elrejtve makró is, ami a 2 megapixeles fix fókusztávú f/2,4-es kamerát használja.

2 MP makró (f/2,4, fix fókusz)

A szoftver bárminemű segítség nélkül hagy minket fotózni makró módban, nem mondja meg még azt sem, hogy nagyjából 4 centiméter az a távolság, ahonnan a legjobb minőségű fotókat fogjuk tudni ellőni. Kevés részlet, fakó színek, szűk dinamika és sok zaj jellemzik a makró módban készült fotókat, érdemes ehelyett inkább a főkamerával közeli témákat fotózni, akár még a kétszeres nagyítást használva is.

8 MP ultraszéles (f/2,2, fix fókusz)

Valószínűleg három éve rendelt egy hajónyit ebből a 8 megapixeles szenzorból a Xiaomi, mert tök ugyanazt hozza most is a telefon, mint elődei. Gyenge minőségű, jó fények mellett kicsiben még elfogadható képeket. A felbontás alacsony, a rajzolat lágy, a képek közepét leszámítva nincsenek éles vonalak, nincs valódi részlet, szűk a dinamika, a szélek pedig nagy mennyiségű képzajt és elmosódást szednek magukra, fotózzunk bármikor. Valamiért az éjszakai mód nem működik együtt az ultraszéles kamerával és ha videót veszünk fel, akkor sem válthatunk a két látószög között. Külön opció az ultraszélessel történő videó rögzítése, itt ugyanúgy 1080p és 30 fps a felső határ, mint a főkameránál és az előlapi egységnél.


108 MP főkamera (f/1,7, 1/1,67”, 0,64 mikron, PDAF)

12 MP főkamera (f/1,7, 1/1,67”, 0,64 mikron, PDAF)

Indokolt esetben, mondjuk egy napsütéses nyaraláson használhatjuk az ultraszélest, de egyébként érdemesebb a főkamerára hagyatkoznunk. Az autofókusz gyors, az automatika pedig egész jó képeket lő 12 megapixelben, bár láthatóan részletesebbek maradnak a teljes felbontású fotók és jobb a vonalélesség is azokon a képeken, egy minimális kromatikus aberrációt tapasztalhatunk, ami tömörítésben nem tűnik fel. Az automatika ügyesen állítja be a színeket és szerencsére idén nem exponál túl, az ultraszélesnél kissé melegebb árnyalatú képeket készít a főkamera. Az automatikus HDR is elfogadható, még lámpafényes szobában is vállalható eredményt szül, bár a szélek felé haladva itt is jelentősen lágyul az amúgy sem túl éles rajzolat és esti környezetben tapasztalhatunk jelentős szemcsésedést is.

Éjszakai mód, főkamera

Az éjszakai mód kézzel kapcsolható, ez 4-5 másodperces fix záridővel készít fotókat, valamivel világosabbak lesznek a képeink, de nincs akkora eltérés az automatika által normál módban lőtt fotóknál, hogy feltétlenül érdemes legyen az éjszakait erőltetni.

12 MP, 2x digitális nagyítás

A nagy felbontású szenzort kamatoztatja a telefon a kétszeres digitális nagyításhoz, bár talán azzal jár a legjobban az ember, ha 108 megapixelben készíti el a képet és utána vágja ki az igényelt részletet, nem bízza az automatikára, mert az látható részletvesztéssel jár. Gyengébb a vonalélesség is azokon a fotókon, amiket a 2x billentyű megnyomása után készít a telefon és összehasonlítva a 108 megapixeles képek exponálási idejével, jóval gyorsabban megtörténik a csoda 12 megapixelben, szóval ebből és a lágy rajzolatú, kevés valódi részletet tartalmazó végeredményből arra következtethetünk, hogy a 12 megapixelben ellőtt képbe nagyít bele ilyenkor az algoritmus, majd visszaskálázza 12 magapixelre a végeredményt.

16 MP előlapi kamera (f/2,4, fix fókusz)

Ismerős lehet ez a szenzor is az elmúlt évekből. Elfogadható a részletesség, viszont ügyelni kell a fix fókusz miatt, hogy kellő távolságban tartsuk magunktól a telefont. Van arcszépítés mód, ami alapból aktív, ez simábbra mossa az ember arcát, mint a valóság, úgyhogy a fotók készülte előtt ezt kikapcsoltam. Opció a háttér szoftveres elmosása is, viszont nem változtathatunk látószöget és videózni is csak 1080p-ben fogunk tudni 30 képkockás sebességgel.


Videózás terén nem remekel a készülék. Egyrészt az optikai képstabilizátor hiányát nagyon jó fények mellett készült videókon is észlelni, remeg kicsit a kép, este pedig kiemelten zavaró. Erőszakos a zajszűrés, ami részletvesztéssel jár, az ultraszéles kamera képe pedig konkrétan homályosnak látszik még nappal is. Hiába a nagy felbontású szenzorok, nincs 4K-s videó, és FHD-ban is maximum másodpercenként 30 képkockát enged rögzíteni a készülék. Van egyébként egy makró videós mód is, ez 720p-ben vesz fel.


Fotózásban hozza a vállalhatót a Redmi Note 13 5G azzal, hogy van egy korrekt főkameránk és egy elfogadható előlapi kameránk, a maradék szenzorok inkább a futottak még kategóriát képviselik. Tartalom lejátszáshoz előre telepítve adott a Mi Video és Zene, valamint van a 3,5 mm-es csatlakozóba vezetékes fülhallgató csatlakoztatásával működő FM-rádiónk is a fedélzeten. Van Dolby Atmos támogatás a telefonban csatlakoztatott vezetékes fülhallgatókhoz, 1440p-s felbontásig képes streamet lejátszani, mert megvan a Widevine L1-es CDM kulcs, ugyanakkor HDR tartalom lejátszásra nem képes. A beépített hangszóró egycsatornás, minősége még elfogadhatónak mondható, de a hangerőt 50% fölé emelve már torzít. Adott a Bluetooth 5.3-on át a hangátvitel, illetve van beépített infravörös port is a telefonban, amivel használhatjuk távirányítóként is.

(forrás: Mobilaréna) [+]


(forrás: Mobilaréna) [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés