Redmi Note 13 5G - fogyókúra után

Kecsesebb és kisebb az új alap Redmi Note elődjénél, viszont árat nem változtatott, csak pár apróságot.

Bevezető, doboz, külső

Új év, új Redmi Note! Vagyis… Új év, tömérdek új Redmi Note! Idén kicsit hamarabb, már januárban befutott a friss széria az európai piacra, míg tavaly egészen március végéig kellett várni. Bár tavaly előtt meg februárban volt a premier. Menjünk visszább az időben? Felesleges, pont annyira következetlen és követhetetlen az új Redmik termékpremierjének megválasztott dátuma, mint a Xiaomi alá tartozó, már önálló márka termékkínálata. Tavaly év végén azt mondták, 2024-ben egyszerűsítik a felhozatalt, jobban átlátható lesz a paletta, a vásárló meg könnyebben választhat majd magának. Nos, ezt teljesíteni jelen állás szerint azért még nem sikerült, már csak ha abból indulunk ki, hogy kapásból öt Redmi Note 13 érkezett az EU-ba és négy Magyarországra. S hogy tovább bonyolódjon a helyzet, a biztonság kedvéért a Poco X6-ok és M6 Pro is már elérhető az EU-n belül, itthon egyelőre még nem.

Redmi Note 13 5G a kezemben
Redmi Note 13 5G a kezemben [+]

Tesztalanyunk, a Redmi Note 13 5G a Xiaomi Magyarországtól érkezett a hivatalos hazai forgalmazás január 24-i kezdete előtt, a 119 990 forintos ajánlott fogyasztói áron kínált 8/256 GB-os kiszerelésben. Arra fontos mindenkinek ügyelnie, hogy idén is készül a Redmi Note 13 és a Note 13 Pro is 4G-s és 5G-s kiadásban egyaránt, s bár külsőleg minimális az eltérés, a hardverben és a kamerában már jelentősebb különbségekkel találkozhatunk!


[+]

A csomagolás viszont egységes, a dobozban maradt a fali adapter, az USB-A végű Type-C töltőkábel és a védőtok, esetünkben a töltő 33 wattos, a tok pedig sötétszürke. Megvan még a szokásos tű, ami a SIM-tálcát nyitja. Ezen két nanoSIM vagy egy nanoSIM és egy microSD kártya fér el a készülék bal oldalán.

A doboz és tartalma
A doboz és tartalma [+]

A keret műanyag, a hátlap is az, így meglepően könnyű 174,5 grammjával a 161,1 x 75 x 7,6 milliméteres telefon. Megvan az IP54-es fröccsenés és por elleni védelem, ennek bizonyítékaként láthatjuk a kis szigetelést a SIM-tálcán is. A készülékház elődjéhez képest vékonyabb, alacsonyabb és keskenyebb, de a kijelző képátlója változatlanul 6,67 hüvelyk. Ezt azzal érték el, hogy négyzetesebb lett az egész telefon, amivel kicsit kényelmetlenebb kézben fogni, hisz nem simul olyan jól a tenyérbe, viszont esztétikusabb ránézésre, lévén az AMOLED panelt körülölelő káva szimmetrikus.


A készüléktest vékony, a képen a keret jobb oldala a gombokkal [+]

Hiába a négyzetesebb forma, az alapvető dolgok ugyanúgy vannak és ugyanott. A jobb szélen a bekapcsológomb integrált ujjlenyomat-leolvasóval, mely pontos, gyors és megbízható, felette a hangerőszabályzó gombok. A keret tetején mikrofon, infravörös port a Mi Távirányító alkalmazáshoz, mellettük pedig egy 3,5 mm-es audio csatlakozó, melyen keresztül mehet az FM-rádió is. A bal oldal üres a már említett SIM-tálcán kívül.

A keret bal oldalán csak a SIM-tálcát találjuk
A keret bal oldalán csak a SIM-tálcát találjuk [+]

Alulról és felülrőlAlulról és felülről Alulról és felülről [+]

A keret alján is mikrofon, mellette OTG-képes USB 2.0-s Type-C csatlakozó töltéshez és adatátvitelhez, valamint multimédiás hangszóró. A vékony kávában elrejtve adott egy beszédhangszóró is a hívásokhoz, viszont ez nem szól médialejátszáskor, így a sztereó hangzás kimaradt az alap Redmi Note-ból. A multimédiás hangszóró hangereje és tisztasága is hagy kivetnivalót maga után, de arra a célra még megfelel, hogy kihangosítva telefonáljunk vagy egy pár perces videót / szöveget meghallgassunk rajta.


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Redmi Note 13 5G Redmi Note 12 Pro 5G Samsung Galaxy A34 Honor Magic6 Lite Redmi Note 12 5G
Képátló 6,67 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,6 hüvelyk 6,78 hüvelyk 6,67 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2400 1080 x 2400 1080 x 2340 1200 x 2652 1080 x 2400
Technológia 10-bit AMOLED AMOLED Super AMOLED AMOLED AMOLED
Max. képfrissítés 120 Hz 120 Hz 120 Hz 120 Hz 120 Hz
Fehér fényerő 483 / 679 nit 501 / 944 nit 448 / 1419 nit 590 / 986 nit 439 / 903 nit
Fehér fényerő (min.) 1,6 nit 2,1 nit 1,8 nit 2,1 nit 2,2 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7555 K + kézi 7692 K + kézi 7043 K + kézi 7625 K + kézi 7403 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Elfoglalja az előlapot a 6,67 hüvelykes AMOLED kijelző, rajta Gorilla Glass 5 edzett üveg és egy gyárilag felhelyezett védőfólia. A panel egymilliárd szín megjelenítésére képes, felbontása 1080 x 2400 pixel (395 ppi), ami kellő élességet biztosít a kényelmes olvashatósághoz. A képernyőfrissítés maximuma 120 Hz, a szoftverben 60 és 120 Hz között választhatunk vagy rábízhatjuk a rendszerre, hogy maga döntse el, éppen melyik érték az ideálisabb. A kijelző kissé kékes, hűvös kalibrációt kapott gyárilag, ezen a beállítások között javíthatunk. Van mindig éber kijelzés az Always-On Display móddal, a panel fényessége pedig elfogadható, de nem kimagasló. A Xiaomi által ígért 500 nites értéket mondjuk sikerült reprodukálnunk még a napfény-mód bekapcsolása nélkül is és a kültéri olvashatóság is elfogadható volt a borús időben, viszont a közelségi fényérzékelőt nem tapasztaltam a legmegbízhatóbbnak, időnként nagyon alacsonyra, időnként indokolatlanul magasra állította a fényerőt. A panel 1920 Hz-es PWM tompítást használ és a minimum fényessége alacsonyabb, mint a korábbiaké. Pozitívum, hogy nem virtuális fény- és közelségszenzort használtak idén, így a kijelző lezárása pontosan és megbízhatóan megy telefonhívások esetén. Mindezektől függetlenül tisztázzuk: ez ugyanaz a 10-bites színmélységű AMOLED panel, mint ami a tavalyi modellekben is volt, csak reszeltek a kávákon.

A csúcsmodellek kijelzőinek fényességéhez nem ér fel a Redmi Note 13 5G, de egész olvasható marad közvetlen napfényben isA csúcsmodellek kijelzőinek fényességéhez nem ér fel a Redmi Note 13 5G, de egész olvasható marad közvetlen napfényben is A csúcsmodellek kijelzőinek fényességéhez nem ér fel a Redmi Note 13 5G, de egész olvasható marad közvetlen napfényben is [+]

Hirdetés

A hátlap műanyag, kicsit csúszik, a mintázata pedig egyéni ízlés kérdése, engem személy szerint nem nyert meg a csillogós kékeszöld borítás, de lesz a visszafogottabb a fekete és a fehér változat is az európai kínálatban, az aranyszínű prizmaként csillogós hátlapú változatot nem hozzák ide.

Szoftver, teljesítmény

Nyakunkon a HyperOS nevű új felhasználói felület, az Android 14 pedig már közel féléves, a Redmi Note 13 5G viszont a már unalomig jól ismert MIUI 14-gyel és Android 13-as alapokon kerül piacra. Valamikor majd érkezik a HyperOS is a telefonra és azt ígéri a Xiaomi, hogy egészen az Android 16-ig frissül majd a modell, illetve megjelenésétől számítva négy évig kap biztonsági frissítést is. A teszteszközön a MIUI 14.0.3.0-s rendszer futott 2023 októberi biztonsági csomaggal és ezt ismerte legfrissebbként a mobil.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Ahogy minden évben, most is ott vannak előre telepítve a Google csomag mellett a Xiaomi saját alkalmazásai: böngésző, videó- és zenelejátszó, galéria, telefonkezelő, hangrögzítő, fájlkezelő, távirányító, közösség, jegyzettömb, adatmásoló. Ezek mellett viszont van egy rakás olyan előre telepített program is, melyekre nem feltétlenül van szüksége az embernek, mint a Booking, a Netflix, a Facebook, Spotify, TikTok, LinkedIn, valamint nyolc (!) darab játék. Letörölhetők szerencsére, a telefon beállításai között pedig ott van a lehetőség, hogy saját igényeinknek megfelelő alkalmazást állítsunk be alapértelmezettként. Ha pedig már ott vagyunk a beállításokban amúgy is, érdemes kikapcsolnunk a reklámokat. Idén nem találkoztunk sokkal, a bő egy hét alatt a Mi Videó sem bombázott értesítésekkel, viszont például a zenelejátszó igen, ha pedig megnyitottuk ezeket vagy a témaáruházat, azokon belül találkoztunk felugró hirdetésekkel. Ha az ember szán egy kis időt rá, ezek kigyomlálhatók, de ne lepődjünk meg rajta, hogy alapértelmezetten egy-két helyen a rendszerben még mindig ott vannak.

Az előre telepített programok javarészt törölhetők, de így is érkeznek reklámok egyes alkalmazásokban és furcsa értesítések is előfordultakAz előre telepített programok javarészt törölhetők, de így is érkeznek reklámok egyes alkalmazásokban és furcsa értesítések is előfordultakAz előre telepített programok javarészt törölhetők, de így is érkeznek reklámok egyes alkalmazásokban és furcsa értesítések is előfordultak Az előre telepített programok javarészt törölhetők, de így is érkeznek reklámok egyes alkalmazásokban és furcsa értesítések is előfordultak (forrás: Mobilaréna) [+]

Google-billentyűzet az alapértelmezett beviteli forrás, a főoldaltól jobbra ott a Google Discover felület. Van mindenféle widget, a képernyőn lefelé simítva lehúzható az értesítési és gyorskapcsoló panel, ezek kinézete pedig a beállításokban személyre szabható. Van Windows PC-s összekapcsolás, lehet dupla koppintásra vagy három ujjas érintésre parancsokat beállítani, van oldalról behúzható gyorsindító sáv, lebegő ablakos megjelenítés, amiben akár több applikációt is kipakolhatunk a kijelzőre egyszerre. A nálunk járt 8 GB LPDDR4x memóriával szerelt változat semmilyen feladat alatt nem döccent meg, és úgy gondoljuk, a minimálisnak mondható felárat megéri a + 2 GB RAM és a dupla méretű beépített tárhely. Hivatalos forgalmazásba egyébként nem is kerül a 6/128 GB-os változat itthon az 5G-s Note 13-ból. A tároló kapacitástól függetlenül UFS 2.2-es, ez még elfogadható sebességet produkál ezen az árszinten. MicroSD-vel bővíthető a tárhely és van a rendszerben lehetőségünk arra is, hogy a tárolóból lecsípve virtuális memóriát használjon a telefon, utóbbi tapasztalataink szerint felesleges.

(forrás: Mobilaréna) [+]

MediaTek Dimensity 6080-at ír a termék specifikációja, ami elsőre nem sokat mondhat, ha pedig csak egy gyors keresést végzünk, úgy tűnhet, hogy egész friss 6 nanométeres lapkáról van szó. Azért nem eszik olyan forrón a kását, a Dimensity 6080 egy átnevezett Dimensity 810-es fejlettebb ISP-vel, hogy kezelni tudja a 108 megapixeles szenzorokat is. De ez egy 2021 végi középkategóriás lapka, ugyanúgy a TSMC 6 nanométeres gyártósorán készülve, ugyanazzal az ARMv8.2-A utasításkészletet használó nyolcmagos CPU-val (2 x 2,4 GHz Cortex-A76 + 6 x 2 GHz Cortex-A55) és ugyanazzal a Mali-G57 MP2-es 950 Mhz-es GPU-val.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Redmi Note 13 5G Redmi Note 12 Pro 5G Honor Magic6 Lite Samsung Galaxy A34 Redmi Note 12 5G Redmi Note 11 Pro 5G
Rendszerchip MediaTek Dimensity 6080 MediaTek Dimensity 1080 Snapdragon 6 Gen 1 Dimensity 1080 Snapdragon 4 Gen 1 Snapdragon 695
Geekbench 5 (single/multi) 602 / 1979 pont 949 / 2451 pont 728 / 2778 pont 782 / 2321 pont 643 / 1960 pont 688 / 2060 pont
GFXBench Car Chase onscreen 13 fps 21 fps 16 fps 21 fps N/A 17 fps
GFXBench Car Chase offscreen 16 fps 26 fps 24 fps 26 fps N/A 20 fps
GFXBench Man. onscreen 38 fps 58 fps 46 fps 59 fps N/A 41 fps
GFXBench Man. offscreen 43 fps 66 fps 62 fps 69 fps N/A 47 fps
AndroBench Sequential Read 959,93 MB/s 990,80 MB/s 1936,79 MB/s 862,41 MB/s 504,39 MB/s 497,27 MB/s
AndroBench Sequential Write 504,52 MB/s 833,09 MB/s 1698,31 MB/s 490,01 MB/s 496,63 MB/s 480,91 MB/s
AndroBench Random Read 237,62 MB/s 236,57 MB/s 277,27 MB/s 212,78 MB/s 157,72 MB/s 199,96 MB/s
AndroBench Random Write 243,74 MB/s 221,22 MB/s 286,9 MB/s 216,59 MB/s 140,89 MB/s 177,07 MB/s

A Redmi Note 13 5G egyéb tesztjeinek eredményei:

  • AnTuTu 10: 456 462 pont
  • 3DMark Wildilfe Extreme: 367 pont
  • 3DMark Solar Bay: nincs eredmény, hiányzik a Vulkan API
  • Geekbench 6: 777 / 1925 pont
  • CPDT Seq. Read: 433,55 Mbps
  • CPDT Seq. Write: 289,89 Mbps
  • CPDT Rand. Read: 18,8 Mbps
  • CPDT Rand. Write: 27,33 Mbps

(forrás: Mobilaréna) [+]

A teljesítmény ettől függetlenül azért elfogadható, a telefon bevethető a Real Racing 3 típusú 3D-s játékokhoz is, és nem melegszik folyamatos terhelés alatt sem zavaróan, minimális langyosodást tapasztaltunk másfél órányi folyamatos stresszteszt végén is, könnyedén kézben tartható hőmérsékletű maradt a készülék.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Mindennapi feladatok ellátása során fürgén reagál a Redmi Note 13-as, de a tavalyi 5G-s modell is nagyjából ugyanezt a szintet hozza, a 12-es sorozat Pro és Pro+ modelljei pedig még akár magasabbat is, árban pedig közel ugyanott vannak. Illetve ott vannak az új Poco mobilok is, melyek papíron jobb ajánlatnak tűnnek. Visszanézve a tesztelt telefonok teszteredményeit gyűjtő adatbázisunkat, még a Redmi Note 10 5G-nél is alig erősebb vagy gyorsabb az új alapmodell, így talán a Redmi Note 9 vagy Redmi 10 az a szint, amiről már érezhető előrelépést tapasztal majd valaki abban, amit a hardver nyújt tesztalanyunkban. De ilyen esetben jobban megéri a tavalyi Pro modellek között szétnézni amíg még van belőlük készlet, mert árban annyira egymás nyakára csúszott az egész bagázs.

Kamera, multimédia


[+]

108 megapixelre nőtt a széles látószögű főkamerában található szenzor felbontása (bár a Redmi Note 11S-ben valószínűleg már használták ugyanezt a szenzort kicsit gyengébb feldolgozó algoritmussal), de alapértelmezett most is 12 megapixeles fotók születnek 9:1-es összevonás után. Pozitív, hogy képes így kétszeres digitális nagyításra a telefon dedikált teleobjektív nélkül is, de a maradék 8 megapixeles ultraszéles és a 2 megapixeles makró továbbra is a kvázi értelmetlen kategóriába tartoznak. És igaz, hogy jelentősen több részletet őriz meg a 108 megapixeles módban fotózott kép, nem feltétlenül éri meg az átlagosan hatszoros fájlméret miatt elhagyni a HDR-t vagy az éjszakai módot, melyek nem működnek a teljes felbontásban. Ráadásul tapasztaltunk olyat is, hogy a 108 MP módban elkattintott fotót valójában nem mentette el a telefon, csak egy tömörített előnézeti képet, azóta sem tudjuk miért.

(forrás: Mobilaréna) [+]

A kamaraszoftver ugyanolyan, mint minden más Redmiben, jobbról balra lapozgathatunk a különböző módok között. Van portré, éjszakai, dokumentum, lassított videó és rövid videó, panoráma és time-lapse, valamint az egyéb beállítások között elrejtve makró is, ami a 2 megapixeles fix fókusztávú f/2,4-es kamerát használja.

2 MP makró (f/2,4, fix fókusz)

A szoftver bárminemű segítség nélkül hagy minket fotózni makró módban, nem mondja meg még azt sem, hogy nagyjából 4 centiméter az a távolság, ahonnan a legjobb minőségű fotókat fogjuk tudni ellőni. Kevés részlet, fakó színek, szűk dinamika és sok zaj jellemzik a makró módban készült fotókat, érdemes ehelyett inkább a főkamerával közeli témákat fotózni, akár még a kétszeres nagyítást használva is.

8 MP ultraszéles (f/2,2, fix fókusz)

Valószínűleg három éve rendelt egy hajónyit ebből a 8 megapixeles szenzorból a Xiaomi, mert tök ugyanazt hozza most is a telefon, mint elődei. Gyenge minőségű, jó fények mellett kicsiben még elfogadható képeket. A felbontás alacsony, a rajzolat lágy, a képek közepét leszámítva nincsenek éles vonalak, nincs valódi részlet, szűk a dinamika, a szélek pedig nagy mennyiségű képzajt és elmosódást szednek magukra, fotózzunk bármikor. Valamiért az éjszakai mód nem működik együtt az ultraszéles kamerával és ha videót veszünk fel, akkor sem válthatunk a két látószög között. Külön opció az ultraszélessel történő videó rögzítése, itt ugyanúgy 1080p és 30 fps a felső határ, mint a főkameránál és az előlapi egységnél.


108 MP főkamera (f/1,7, 1/1,67”, 0,64 mikron, PDAF)

12 MP főkamera (f/1,7, 1/1,67”, 0,64 mikron, PDAF)

Indokolt esetben, mondjuk egy napsütéses nyaraláson használhatjuk az ultraszélest, de egyébként érdemesebb a főkamerára hagyatkoznunk. Az autofókusz gyors, az automatika pedig egész jó képeket lő 12 megapixelben, bár láthatóan részletesebbek maradnak a teljes felbontású fotók és jobb a vonalélesség is azokon a képeken, egy minimális kromatikus aberrációt tapasztalhatunk, ami tömörítésben nem tűnik fel. Az automatika ügyesen állítja be a színeket és szerencsére idén nem exponál túl, az ultraszélesnél kissé melegebb árnyalatú képeket készít a főkamera. Az automatikus HDR is elfogadható, még lámpafényes szobában is vállalható eredményt szül, bár a szélek felé haladva itt is jelentősen lágyul az amúgy sem túl éles rajzolat és esti környezetben tapasztalhatunk jelentős szemcsésedést is.

Éjszakai mód, főkamera

Az éjszakai mód kézzel kapcsolható, ez 4-5 másodperces fix záridővel készít fotókat, valamivel világosabbak lesznek a képeink, de nincs akkora eltérés az automatika által normál módban lőtt fotóknál, hogy feltétlenül érdemes legyen az éjszakait erőltetni.

12 MP, 2x digitális nagyítás

A nagy felbontású szenzort kamatoztatja a telefon a kétszeres digitális nagyításhoz, bár talán azzal jár a legjobban az ember, ha 108 megapixelben készíti el a képet és utána vágja ki az igényelt részletet, nem bízza az automatikára, mert az látható részletvesztéssel jár. Gyengébb a vonalélesség is azokon a fotókon, amiket a 2x billentyű megnyomása után készít a telefon és összehasonlítva a 108 megapixeles képek exponálási idejével, jóval gyorsabban megtörténik a csoda 12 megapixelben, szóval ebből és a lágy rajzolatú, kevés valódi részletet tartalmazó végeredményből arra következtethetünk, hogy a 12 megapixelben ellőtt képbe nagyít bele ilyenkor az algoritmus, majd visszaskálázza 12 magapixelre a végeredményt.

16 MP előlapi kamera (f/2,4, fix fókusz)

Ismerős lehet ez a szenzor is az elmúlt évekből. Elfogadható a részletesség, viszont ügyelni kell a fix fókusz miatt, hogy kellő távolságban tartsuk magunktól a telefont. Van arcszépítés mód, ami alapból aktív, ez simábbra mossa az ember arcát, mint a valóság, úgyhogy a fotók készülte előtt ezt kikapcsoltam. Opció a háttér szoftveres elmosása is, viszont nem változtathatunk látószöget és videózni is csak 1080p-ben fogunk tudni 30 képkockás sebességgel.


Videózás terén nem remekel a készülék. Egyrészt az optikai képstabilizátor hiányát nagyon jó fények mellett készült videókon is észlelni, remeg kicsit a kép, este pedig kiemelten zavaró. Erőszakos a zajszűrés, ami részletvesztéssel jár, az ultraszéles kamera képe pedig konkrétan homályosnak látszik még nappal is. Hiába a nagy felbontású szenzorok, nincs 4K-s videó, és FHD-ban is maximum másodpercenként 30 képkockát enged rögzíteni a készülék. Van egyébként egy makró videós mód is, ez 720p-ben vesz fel.


Fotózásban hozza a vállalhatót a Redmi Note 13 5G azzal, hogy van egy korrekt főkameránk és egy elfogadható előlapi kameránk, a maradék szenzorok inkább a futottak még kategóriát képviselik. Tartalom lejátszáshoz előre telepítve adott a Mi Video és Zene, valamint van a 3,5 mm-es csatlakozóba vezetékes fülhallgató csatlakoztatásával működő FM-rádiónk is a fedélzeten. Van Dolby Atmos támogatás a telefonban csatlakoztatott vezetékes fülhallgatókhoz, 1440p-s felbontásig képes streamet lejátszani, mert megvan a Widevine L1-es CDM kulcs, ugyanakkor HDR tartalom lejátszásra nem képes. A beépített hangszóró egycsatornás, minősége még elfogadhatónak mondható, de a hangerőt 50% fölé emelve már torzít. Adott a Bluetooth 5.3-on át a hangátvitel, illetve van beépített infravörös port is a telefonban, amivel használhatjuk távirányítóként is.

(forrás: Mobilaréna) [+]


(forrás: Mobilaréna) [+]

Adatkapcsolat, üzemidő, összefoglalás

Megvannak a hazai 4G-s és 5G-s sávok támogatásai, a Telekom hálózatán remek hangminőséggel és aktiválható (gyárilag kikapcsolt) VoWi-Fi funkcióval. VoLTE kézi kapcsolására lehetőséget adó beállítást nem találtam a szoftverben, viszont feltűnt, hogy a tesztidőszak alatt a közelségérzékelő szenzor most egyszer sem rakoncátlankodott. Van NFC a hátlap alatt a mobilos fizetéshez, adott ugye az infra, van gyorsulásmérő, iránytű és giroszkóp, a barométer maradt csak ki. A navigáció A-GPS, GPS (L1), GLONASS (G1), BDS (B1l), Galileo (E1) műholdas hálózatokra hagyatkozva gyors városi környezetben, két másodperc alatt hozza a három méteres pontosságot szabad ég alatt. A kétsávos Wi-Fi 5 modemre (802.11a/b/g/n/ac, 2,4 GHz és 5 GHz) sem panaszkodhatunk, bár ott azt vettük észre, hogy a telefon szívesebben használja a 2,4 GHz-et valamiért. Az 5G-s kapcsolat folyamatos, a le- és felöltési sebességek jónak mondhatók, eSIM nincsen, viszont a microSD helyére berakható egy második nanoSIM a telefonba. A Type-C csatlakozó a telefon alján USB 2.0-s, OTG képességekkel rendelkezik, de hang- és videokimeneti funkciót nem támogat.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Annak ellenére, hogy a készülékház valamivel kompaktabb, nem fogyott az 5000 mAh-s akkumulátor és maradt a 33 wattos vezetékes töltés is, ami valamivel több, mint egy óra alatt tudja telepumpálni a lemerült telefont. Ez lassabb, mint a Pro és Pro Plus modellek által kínált töltési sebesség, de azért elfogadható. Vezeték nélküli töltés idén sincsen, van viszont akkukímélő mód a rendszerben, amivel kitornázható az üzemidő. A PCMark üzemidőtesztjén 100%-ról indulva és 20%-ig jutva 11 és fél órán keresztül imitált használatot a készülék, vegyes használattal és készenléttel együtt 12 óra 50 perc után jelezte a mobil, hogy töltőt kérne. Az üzemidő átlagos, de kiemelkedőnek nem nevezhető, a takarékos SoC és a nagy telep viszont 7-8 órányi aktív kijelzőidőt biztosan ígér, a MIUI agresszív háttérfolyamat-pusztításával akár többet is.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Redmi Note 13 5G
Pro
Vékony készülékház, vékony kávák a kijelző körül, IP54
Fényes, éles, 120 Hz-es AMOLED panel
Jó üzemidő, 33 wattos töltés
Töltő, tok, fólia a dobozban
3,5 mm-es csatlakozó, FM-rádió, infravörös port
256 GB tárhely, microSD-vel bővíthető
8 GB RAM
Kontra
Átlagos minőségű főkamera, gyenge segédkamerák
Android 13-as rendszer, sok felesleges előre telepített alkalmazás, reklámok itt-ott a felületen
Nincs 4K-s videofelvételi lehetőség
Nincs sztereó hangszóró
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 7 pont
Szoftverfelület 7 pont
Fotózás, videózás 6 pont
Hangminőség 7 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 8 pont
Indulóár (HUF, 8/256 GB) 119 990

Összegezzük tapasztalatainkat gyorsan, mert úgy követik egymást a következő Redmi Note 13-ak, mint a metró csúcsidőben. A Redmi Note 13 5G nem az alapmodell a hazánkban (jelenleg, a cikk írásakor) hivatalosan kapható négyesfogatban, de ez van az alapértelmezett modellként pozícionálva, már csak azért is, mert ebből csak a 8/256 GB-os modell elérhető itthon. Külsőségek tekintetében pozitív a fejlődés, hisz kisebb és könnyebb lett a telefon a kijelző méretcsökkenése nélkül, megmaradt az infraport, a 3,5 mm-es csatlakozó, és az IP53-as védelem helyett immáron IP54-gyel rendelkezik a készülék. A hátlapon a kameraszigetet kicsit átrendezték, de vészesen nem lett billegősebb tőle a mobil sík felületre fektetve sem, meg van egy tok is a dobozban ezt orvosolandó. Maradt a töltő is a dobozban, ez szintén pozitívum, ahogy az 5000 mAh-s aksi és a 33 wattos töltési sebesség is jónak mondható.

Viszont a kamerák nem vesznek fel 4K-ban videót, és csak a főkamera nyújt használható minőséget, de a szenzoros nagyítás felejthető minőséget képvisel. Hiányzik a sztereó hangszóró, a szoftver egy főverzióval másfél éves késésben van és ugyan kigyomlálhatók, de gyárilag ott vannak a reklámok a fedélzeten.

Mindehhez adjuk hozzá azt, hogy a hardver is korosabb, mint első ránézésre tűnik, 2021-es szettről beszélhetünk, teljesítménye nem hogy nem hagyja le a tavalyi modelleket, de időnként még alattuk is mozog. Persze remeknek mondható a kijelző, és a MediaTek átnevezett SoC-ja azért az 5000 mAh-s akku mellé jó párosítás, ha a takarékosságot nézzük. Jó, de így sem kiemelkedő az üzemidő.


[+]

Van egy olyan érzésem, hogy túl hamar kezdett a Redmi Note 13-as széria idén, mert még biztosan nem kopott ki a tavalyi felhozatal a boltokból és az operátoroktól. Így jelen pillanatban — hacsak valaki nem szeretné az előrendelői ajándék 6 literes AirFryer sütőt —, jobban megérheti a Redmi Note 12 Pro 5G tárhely méretétől függően ugyanannyiért vagy olcsóbban, mint az új Redmi Note 13 5G de gyorsabb töltéssel, jobb kamerával és fejlettebb Wi-Fi modemmel. A többi meg úgyis nagyjából ugyanaz. A Motorola kínálata is elég erős, ott van például az Edge 40 Neo vagy a Moto G84 kapásból, amik tisztább szoftveres felületet és egy-két egyedi extrát (Ready For) is adnak, árban meg egálban vannak a Redmivel vagy alatta vannak. A Samsungtól a Galaxy A34 beesett már erre az árszintre jobb kijelzővel, jobb videós képességekkel és sokoldalúbb szoftverrel, és hamarosan érkezik a hatos Poco X és M sorozat is a Xiaomi boszorkánykonyhából.

Redmi Note 13 5G a dobozban mellékelt védőtokban
Redmi Note 13 5G a dobozban mellékelt védőtokban [+]

Viszont azzal, hogy ugyanazon a 119 990 forintos áron indít a Redmi Note 13 5G, mint elődje, de kétszeres a memória és a tárhely mennyisége, megindokolja, hogy egy Tetszett minősítést kiosszunk neki, és mondhatjuk rá, hogy ez az alapértelmezett 2024-es Redmi. Akinek az elmúlt egy-két évből van Redmi Note mobilja, annak még indokolatlan lenne erre cserélnie, viszont ha a 10-es szériás vagy régebbi modellről indulva keres valami újat, akkor érdemes a Note 13 5G-re vetni egy pillantást, ár-érték arányban jónak mondható a kínált csomag.

Redmi Note 13 5G

A Redmi Note 13 5G-t a Xiaomi Magyarország adta kölcsön a teszthez, ezúton is köszönjük.

viragdani01

Specifikáció

Redmi Note 13 5G
Redmi Note 13 5G Külső
Méretek 161,11 x 74,95 x 7,6 milliméter
Tömeg 174,5 gramm
Készülékvédelem Gorilla Glass 5 edzett üveg, IP54
Színvariációk fekete, fehér, kékeszöld
Kijelző képátlója 6,67 hüvelyk
Képaránya 20:9
Felbontása 1080 x 2400 pixel (395 ppi)
Típusa, frekvenciája AMOLED, 120 Hz (adaptív)
Értesítő LED nincs, mindig éber kijelzés van
Biometrikus védelem oldalsó gombba épített ujjlenyomat-olvasó, 2D arcazonosítás
Hardver
SoC típusa, csíkszélessége MediaTek Dimensity 6080, 6 nm
Processzor 2 x 2,4 GHz Cortex-A76 + 6 x 2 GHz Cortex-A55
Grafikus chip Mali-G57 MC2
RAM, tárhely mérete 8 / 256 GB (LPDDR4x / UFS 2.2)
Memória bővítése microSD, a második nanoSIM helyére
Adatátvitel
Technológiák 2G / 3G / 4G / 5G
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/19/20/25
LTE B26/28/29/32/34/38/39/40/41/46/66
5G n1/n28/n41/n77/n78
SIM-foglalat 2 x nanoSIM hibrid tálcán
eSIM támogatás nincs
Bluetooth 5.3 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac (HotSpot, Direct, dual-band)
USB USB 2.0 (Type-C, OTG)
Navigáció GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou
NFC van
Infra van
Szoftver
Rendszer, felület Android 13, MIUI 14
Multimédia
Hátlapi kamerarendszer 108 megapixel (f/1,7, mozgáskövető autofókusz)
8 magapixel (ultraszéles, f/2,2)
2 megapixel (makró, f/2,4, fixfókusz)
LED villanó
Előlapi kamerarendszer 16 megapixel (f/2,4, fixfókusz)
Videófelvétel 1080p 30 fps / 720p 30 fps
Jack kimenet van
FM-rádió van
Üzemidő
Akkumulátor 5000 mAh lítium-polimer
Vezetékes töltés 33 watt
Vezetékmentes töltés nincs
Egyebek
Gyorsulásmérő, giroszenzor, iránytű, közelségérzékelő, környezeti fényérzékelő a telefonban. 33 wattos töltőfej és tok a dobozban, fólia gyárilag a kijelzőn. Ígért szoftveres támogatás: frissítések Android 16-os rendszerig, megjelenéstől számított négy évig biztonsági frissítések.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés