Redmi Note 13 5G - fogyókúra után

Kecsesebb és kisebb az új alap Redmi Note elődjénél, viszont árat nem változtatott, csak pár apróságot.

Adatkapcsolat, üzemidő, összefoglalás

Megvannak a hazai 4G-s és 5G-s sávok támogatásai, a Telekom hálózatán remek hangminőséggel és aktiválható (gyárilag kikapcsolt) VoWi-Fi funkcióval. VoLTE kézi kapcsolására lehetőséget adó beállítást nem találtam a szoftverben, viszont feltűnt, hogy a tesztidőszak alatt a közelségérzékelő szenzor most egyszer sem rakoncátlankodott. Van NFC a hátlap alatt a mobilos fizetéshez, adott ugye az infra, van gyorsulásmérő, iránytű és giroszkóp, a barométer maradt csak ki. A navigáció A-GPS, GPS (L1), GLONASS (G1), BDS (B1l), Galileo (E1) műholdas hálózatokra hagyatkozva gyors városi környezetben, két másodperc alatt hozza a három méteres pontosságot szabad ég alatt. A kétsávos Wi-Fi 5 modemre (802.11a/b/g/n/ac, 2,4 GHz és 5 GHz) sem panaszkodhatunk, bár ott azt vettük észre, hogy a telefon szívesebben használja a 2,4 GHz-et valamiért. Az 5G-s kapcsolat folyamatos, a le- és felöltési sebességek jónak mondhatók, eSIM nincsen, viszont a microSD helyére berakható egy második nanoSIM a telefonba. A Type-C csatlakozó a telefon alján USB 2.0-s, OTG képességekkel rendelkezik, de hang- és videokimeneti funkciót nem támogat.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Hirdetés

Annak ellenére, hogy a készülékház valamivel kompaktabb, nem fogyott az 5000 mAh-s akkumulátor és maradt a 33 wattos vezetékes töltés is, ami valamivel több, mint egy óra alatt tudja telepumpálni a lemerült telefont. Ez lassabb, mint a Pro és Pro Plus modellek által kínált töltési sebesség, de azért elfogadható. Vezeték nélküli töltés idén sincsen, van viszont akkukímélő mód a rendszerben, amivel kitornázható az üzemidő. A PCMark üzemidőtesztjén 100%-ról indulva és 20%-ig jutva 11 és fél órán keresztül imitált használatot a készülék, vegyes használattal és készenléttel együtt 12 óra 50 perc után jelezte a mobil, hogy töltőt kérne. Az üzemidő átlagos, de kiemelkedőnek nem nevezhető, a takarékos SoC és a nagy telep viszont 7-8 órányi aktív kijelzőidőt biztosan ígér, a MIUI agresszív háttérfolyamat-pusztításával akár többet is.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Redmi Note 13 5G
Pro
Vékony készülékház, vékony kávák a kijelző körül, IP54
Fényes, éles, 120 Hz-es AMOLED panel
Jó üzemidő, 33 wattos töltés
Töltő, tok, fólia a dobozban
3,5 mm-es csatlakozó, FM-rádió, infravörös port
256 GB tárhely, microSD-vel bővíthető
8 GB RAM
Kontra
Átlagos minőségű főkamera, gyenge segédkamerák
Android 13-as rendszer, sok felesleges előre telepített alkalmazás, reklámok itt-ott a felületen
Nincs 4K-s videofelvételi lehetőség
Nincs sztereó hangszóró
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 7 pont
Szoftverfelület 7 pont
Fotózás, videózás 6 pont
Hangminőség 7 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 8 pont
Indulóár (HUF, 8/256 GB) 119 990

Összegezzük tapasztalatainkat gyorsan, mert úgy követik egymást a következő Redmi Note 13-ak, mint a metró csúcsidőben. A Redmi Note 13 5G nem az alapmodell a hazánkban (jelenleg, a cikk írásakor) hivatalosan kapható négyesfogatban, de ez van az alapértelmezett modellként pozícionálva, már csak azért is, mert ebből csak a 8/256 GB-os modell elérhető itthon. Külsőségek tekintetében pozitív a fejlődés, hisz kisebb és könnyebb lett a telefon a kijelző méretcsökkenése nélkül, megmaradt az infraport, a 3,5 mm-es csatlakozó, és az IP53-as védelem helyett immáron IP54-gyel rendelkezik a készülék. A hátlapon a kameraszigetet kicsit átrendezték, de vészesen nem lett billegősebb tőle a mobil sík felületre fektetve sem, meg van egy tok is a dobozban ezt orvosolandó. Maradt a töltő is a dobozban, ez szintén pozitívum, ahogy az 5000 mAh-s aksi és a 33 wattos töltési sebesség is jónak mondható.

Viszont a kamerák nem vesznek fel 4K-ban videót, és csak a főkamera nyújt használható minőséget, de a szenzoros nagyítás felejthető minőséget képvisel. Hiányzik a sztereó hangszóró, a szoftver egy főverzióval másfél éves késésben van és ugyan kigyomlálhatók, de gyárilag ott vannak a reklámok a fedélzeten.

Mindehhez adjuk hozzá azt, hogy a hardver is korosabb, mint első ránézésre tűnik, 2021-es szettről beszélhetünk, teljesítménye nem hogy nem hagyja le a tavalyi modelleket, de időnként még alattuk is mozog. Persze remeknek mondható a kijelző, és a MediaTek átnevezett SoC-ja azért az 5000 mAh-s akku mellé jó párosítás, ha a takarékosságot nézzük. Jó, de így sem kiemelkedő az üzemidő.


[+]

Van egy olyan érzésem, hogy túl hamar kezdett a Redmi Note 13-as széria idén, mert még biztosan nem kopott ki a tavalyi felhozatal a boltokból és az operátoroktól. Így jelen pillanatban — hacsak valaki nem szeretné az előrendelői ajándék 6 literes AirFryer sütőt —, jobban megérheti a Redmi Note 12 Pro 5G tárhely méretétől függően ugyanannyiért vagy olcsóbban, mint az új Redmi Note 13 5G de gyorsabb töltéssel, jobb kamerával és fejlettebb Wi-Fi modemmel. A többi meg úgyis nagyjából ugyanaz. A Motorola kínálata is elég erős, ott van például az Edge 40 Neo vagy a Moto G84 kapásból, amik tisztább szoftveres felületet és egy-két egyedi extrát (Ready For) is adnak, árban meg egálban vannak a Redmivel vagy alatta vannak. A Samsungtól a Galaxy A34 beesett már erre az árszintre jobb kijelzővel, jobb videós képességekkel és sokoldalúbb szoftverrel, és hamarosan érkezik a hatos Poco X és M sorozat is a Xiaomi boszorkánykonyhából.

Redmi Note 13 5G a dobozban mellékelt védőtokban
Redmi Note 13 5G a dobozban mellékelt védőtokban [+]

Viszont azzal, hogy ugyanazon a 119 990 forintos áron indít a Redmi Note 13 5G, mint elődje, de kétszeres a memória és a tárhely mennyisége, megindokolja, hogy egy Tetszett minősítést kiosszunk neki, és mondhatjuk rá, hogy ez az alapértelmezett 2024-es Redmi. Akinek az elmúlt egy-két évből van Redmi Note mobilja, annak még indokolatlan lenne erre cserélnie, viszont ha a 10-es szériás vagy régebbi modellről indulva keres valami újat, akkor érdemes a Note 13 5G-re vetni egy pillantást, ár-érték arányban jónak mondható a kínált csomag.

Redmi Note 13 5G

A Redmi Note 13 5G-t a Xiaomi Magyarország adta kölcsön a teszthez, ezúton is köszönjük.

viragdani01

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés