Xiaomi MiJia Quartz - kvarcóra extrákkal

Funkciók, kapcsolódás, applikáció

Meglepődve tapasztaltuk, hogy nem a Bandeknél megszokott Mi Fit alkalmazással tudunk csatlakoztatni az órához, hanem a Mi Home-mal, ami önmagában nézve is egy kicsit fura, hiszen ha esetleg más Xiaomi okosórát is használunk, nem egy helyre kerülnek majd a mozgási adataink, kivéve, ha átvezetjük őket. De európai vásárlóként az is gond lehet, hogy az alkalmazással elsőre nem is találjuk majd meg az eszközt: az app csak akkor veszi észre, ha a régiót átállítjuk Kínára vagy az Otherre. Mindez viszont azt jelenti, hogy az összes otthoni Xiaomi cuccunkat is újra kell majd csatlakoztatnunk és konfigurálnunk, ráadásul az adataink is eltűnnek majd, azokat valószínűleg régiónként más-más szerveren tárolja a gyártó. Maga a csatlakoztatás viszont gyerekjáték, az egyetlen fizikai kezelőszerv lenyomása után történik meg a dolog. Ez egyben azt is tisztázza, hogy az egy gomb, nem egy tekerő, tehát az időt állítani csak az alkalmazás segítségével lehet, az órán nem.


[+]

A Bluetooth kapcsolatot először egy Pocophone F1-gyel próbáltuk felvenni, de talán a túl közeli rokonság miatt a MIUI-n csak kínaiul értük el a menüt, ami nem segítette elő a könnyű használhatóságot. Más androidos illetve iOS készülékekkel már angol nyelven állíthatjuk be a legfontosabb fizikai tulajdonságainkat, úgymint nem, testsúly, magasság és az időzónánk. Ezek megadása után az óra látványosan kel életre, a beépített motor az időzónánkhoz állítja a kis és nagymutatót. A végeredmény azonban így sem lesz mindig pontos, a mutatókat adott esetben kézzel is pozicionálni kell, hogy az óra pontos legyen: ez a folyamat a gyakorlatban egyszerűbb, mint ahogy most hangzik. Időzónákból amúgy többet is meg lehet adni, ezek között szintén az alkalmazás segítségével lehet váltani, de arra nem árt vigyázni, hogy bizonyos esetekben ez a napi lépésszámunk elvesztésével is járható (ha ugye olyan időzónára állunk át, ahol hozzánk képest már másnap van).


[+]

Az eszköz talán leghasznosabb extra funkciója a lépésszámlálás, az eredményt bármikor megnézhetjük a számlapra pillantva is, de a Mi Home nyilván pontosabban is tárolja. A pontosság megkérdőjelezhető, a Mi Band 3-mal nagyjából ugyanazt az eredményt mutatták, azonban más általunk próbált lépésszámlálókhoz képest 5-10 százalékos lemaradásban voltak – persze lehet, hogy azok mértek túl lazán. Ha nem várunk el mérnöki pontosságú eredményt, hanem mondjuk beérjük az ezres nagyságrenddel, akkor a MiJia órája megfelel a célnak.


[+]

Fontos tudni, hogy az óra és a telefon között alapvetően nincs állandó Bluetooth kapcsolat, így az értesítések azon túl is elég korlátozottak, hogy ugyebár kijelző híján egyedül a beépített rezgőmotor tud visszajelzést adni a szerkezet viselőjének. Hívásértesítés ettől függetlenül van, bejövő hívás esetén az óra képes rezegni, de ez a funkció kizárólag iOS-en és MIUI-s okostelefonokon érhető el, egy bármilyen más Androidon nem, aminek technikai okát nem látjuk, a MIUI sem élvez mélyebb integrációt az Androidban, mint mondjuk a Huawei vagy a Samsung kezelőfelülete, mégis ez van. A kínai nyelv miatt a Pocophone-on nem tudtuk kipróbálni mindezt, egy iPhone-nal viszont ment a dolog, ha jött a hívás, rezgett az óra. A különféle fórumokon találtunk olyan információkat, amelyek szerint sima androidos készülékeken utólagos figyelmeztetésre van lehetőség, tehát az óra néha rezeg, ha volt nem fogadott hívásunk, de ezt meg kell cáfolnunk, MIUI nélkül Androidon be sem lehet kapcsolni ezt a funkciót.


[+]

Van még pár extra funkció, az interval reminder egy minden óra adott percében beállított kis rezgés, mint régen a Casio órákon: furcsa módon csak egész órára, majd óra 5-től percenként lehet beállítani, de X óra 1, 2, 3 vagy 4 percre nem. Be lehet továbbá ébresztőket is állítani, akár 10 darabot, ismétlődők is lehetnek, ez a rész perfekt. Egyetlen további lehetőség van, az értesítések kikapcsolhatók, ha az alkalmazásban megadunk egy ne zavarj időszakot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

 • Xiaomi Bluetooth Neckband - akár egy Redmi

  Tulajdonképpen ez a fülhallgatók Redmije: van nála szebb, jobb hangú és érdekesebb is, de a remek ár/érték aránya vitathatatlan, és még kényelmes is.

 • Amazfit Verge - pont középre

  Gyorsabb, szebb a kijelzője és jelentősen olcsóbb, mint a hasonló funkcionalitású Stratos – jó csomag, de hátránya is van bőven.

 • Xiaomi Mi Mix 3 - kicsúszó szerelés

  A Mi Mix széria a hármas modellel sem okozott csalódást, a kialakítás ismét egyedi, a teljesítmény kifogástalan, az ára pedig mérsékelt.

 • Xiaomi Mi 8 Lite - cukormentes étrend

  A Xiaomi felső-középkategóriás phabletje a Redmi Note 6 és a Pocophone F1 közötti árrésben találhat közönséget. Ám hiába a mutatós ház vagy a friss MIUI, nem kifejezetten olcsó, és nem is túl karakteres.

Hirdetés