Xiaomi Mi Band 3 - nem késünk el a strandról

Funkciók, Mi Fit app, összegzés

A hardver továbbra is érdektelen, valamennyi belső memória viszont van, ami öt napnyi aktivitáskövetést képes tárolni. Az üzembehelyezéshez mindenképpen kell egy csatlakoztatott készülék, anélkül amúgy is korlátozott a funkcionalitása. A Mi Band 3 viszont már 4.2-es szabványú energiahatékony Bluetooth protokoll szerint kapcsolódik, egyéb vezeték nélküli kapcsolatteremtésre továbbra sem alkalmas. A kijelző kezeléséért és a mozgásérzékelésért itt is egy háromtengelyes gyorsulásmérő felel.

Az óra önmagában mutatja az időt, a megtett lépésszámot, távot és az ezzel elégetett kalóriákat, illetve ugyanebben a menüpontban az akkumulátor töltöttségi állapotát százalékos formában. Indíthatunk róla nem meghatározott típusú aktivitást, fogalmam sincs, hogy itt mit és hogyan mér, jobb azt ilyesmit az alkalmazásból intézni, plusz manuálisan indíthatunk pulzusmérést. Az időjáráshoz már csatlakoztatott eszközre lesz szükség. A More menüpontban van stopper, készülékinformációk, választhatunk néhány nagyon egyszerű óralap közül, valamint két fontos funkció is ide került.

Az egyik a készülék megkeresése, ami nem újdonság, a készülék lenémítása az óráról viszont viszonylag igen, ezt az első frissítés tette lehetővé. Igen praktikus dolog. Az értesítések kijelzése is fejlettebb, viszont csak a legutolsó öttel bánik el. Viszont az órán látjuk, hogy ki az, mit akar és milyen platformon szólított meg minket. Már, ha engedélyezzük a telefon saját beállításai között a tartalom megjelenítését. Különben csak azt látjuk, hogy adott személy akar valamit. Ha az illető nevében ő van, ott még mindig kérdőjel lesz, egyébként nagyon jól olvashatók az értesítések.

A már emlegetett Mi Fit appot a Google Play Áruházból vagy az Apple App Storeból tölthetjük le ingyenesen, amihez egy Mi fiók sem árt. Legalább 4.4-es Androiddal vagy 9.0-s iOS működik együtt, minimum 4.0-s Bluetooth mellett. Smart Lock funkció Android esetében 5.0-s szoftvert igényel, MIUI-t futtató készüléknél viszont már 4.4-es droiddal működik. Az alkalmazás nyelve magyar, az óráé még mindig angol, de bőven el lehet vele boldogulni, nem egy shakespeari szint. Egyébként nagyjából ugyanazt tudja ugyanolyan megjelenéssel, mint eddig is.

A hívást viszont még mindig nem lehet fogadni, ami addig rendben is van, hogy a Mi Band 3-ban se mikrofon, de hangszóró, de egy vezeték nélküli fülhallgató manapság már nem akkora sci-fi. Elutasítani viszont lehet, ami lényegesen hatékonyabb, amióta látjuk is, hogy ki hív. Kivéve a teniszpályán, ha süt a nap. Ne zavarjanak üzemmód is van, viszont nem a csatlakoztatott mobil beállításait veszi át, az appban kell engedélyezni, vagy időzíthetjük is, praktikusan legalább éjszakára.


[+]

Az éjszakai mód egyébként elég jól össze van rakva: csökken a fényerő, kikapcsolhatjuk a kézmozdulatra aktiválódó megjelenítőt, illetve meghatározott időtartamra tilthatjuk az értesítéseket. Érdemes ráküldeni az Okoselemzést, ez az alvásminőség elemzése és engedélyezni a folyamatos pulzusfigyelést, hogy pontosabb képet kapjunk. Az aktivitást azért annyira nem regisztrálja pontosan, az alvást viszont nagyon. De intelligens ébresztés még mindig nincs.


[+]

Edzésből sajnos csak a szabadtéri futást, futópadot, a kültéri kerékpárt és a sétát ismeri, mindhez kell a telefon. A futópados edzést nagyon soványan rögzítette, a pulzus volt rendben egyedül, de se az elégetett kalóriák, se a megtett táv nem egyezett a gép adataival, lényegesen kevesebbet mutatott. Egyéni viselkedéscímkézéssel bármilyen tevékenységet megadhatunk, a tenisz viszont nem működött, az óra és a telefon több, mint 5 méter távolságban már nem érzékeli egymást, így azokat az adatokat buktuk, illetve az edzőtermi evezőpad sem ment neki, hiába indítottuk el a manuálisan és volt húsz centin belül a telefon.

A sétához kell helymeghatározás, de esküszöm, nem mentem át a falon sorozatban, egy lépcsőzőgépen álltam. Csak a séta állta a legközelebb a dologhoz a Mi Band 3 által ismert tevékenységek közül. A sétához kell helymeghatározás, de esküszöm, nem mentem át a falon sorozatban, egy lépcsőzőgépen álltam. Csak a séta állta a legközelebb a dologhoz a Mi Band 3 által ismert tevékenységek közül.
A sétához kell helymeghatározás, de esküszöm, nem mentem át a falon sorozatban, egy lépcsőzőgépen álltam. Csak a séta állta a legközelebb a dologhoz a Mi Band 3 által ismert tevékenységek közül. [+]

A futópadon érdekesen dolgozott az óra, nem tudom, hogy szerinte mi számít futásnak, de a 7,5 kilométer per órás power walk tuti nem. Felmerült, hogy sebesség alapján dönti el, hogy akkor tényleg futunk-e, vagy azonnal elkezdünk sétálni, amint az iskolakör azon szakaszára érünk, ahol a tantóbácsi már nem lát, de 7,5 km/h-nál akár kocoghattunk is volna, csak nem szeretünk. Meg ugye mi alapján érzékeli a sebességet, ha nincs helymeghatározás? A pulzus meg nem igazán mérvadó. A szabadtéri futásnál pedig csak annyira lesz pontos az útvonalkövetés, amennyire a csatlakoztatott mobil GPS modulja képes. Tehát vinni kell a telefont.


[+]

A Xiaomi Mi Band 3 nagyon alapszintű kütyü, főleg arra való, hogy ne kelljen előkapkodni minden pittyenésre a telefont és szóljon, ha hozzánőttünk a fotelhoz. Nagyon szuper, hogy már lehet úszni benne, de a gyári alkalmazás hírből sem hallott erről a mozgásformáról. A magyar fejlesztésű Mi Bandage appot érdemes inkább kipróbálni, lényegesen gazdagabb funkcionalitást kínál. A speciális karakterekkel már nem áll hadilábon a készülék, de inkább úgy fogalmaznánk, folynak a béketárgyalások. Már csak az ö és az ő nem hajlandó megjelenni. Jelenleg 8700 forintos áron lehet beszerezni, és igazából megéri azt a 2300 forintos felárat a Mi Band 2-höz képest. A legömbölyített kialakítás valahogy kényelmesebb viselést és kiforrottabb megjelenést biztosít, lehet és szabad is benne úszni, a mobilfizetés és en bloc az NFC viszont itthon nem opció, nincs is erre vonatkozó beállítási lehetőség. Mi Band 2-ről váltani talán nem érdemes, inkább a Xiaomi Hey+-ra lenne, de azt itthon még nem kapható. Újonnan viszont minden további nélkül inkább a Mi Band 3-at ajánljuk, nem sokkal drágább az elődmodellnél, de érdesem szem előtt tartani, hogy ez inkább egy, mondjuk lifestyle termék, mint funkcionális sportkiegészítő.

Xiaomi Mi Band 3

AliceWake

A tesztkészülék az Mi Store jóvoltából jutott el hozzánk, köszönjük!

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés