Hirdetés

Sony Xperia XZ1 Compact - izomkocka

A XZ1 kompakt változata apróságokon kívül tökéletesen megegyezik a csúcsmodell képességeivel és felszereltségével, csak tényleg kicsi.

Hirdetés

Bevezető, tartozékok

A Sony az utóbbi időben igen szaporán frissíti a termékkínálatot, egy valóban kompakt, valóban csúcs-modell viszont a Sony Xperia Z5 Compact óta váratott magára. Az Xperia XZ1 Compact azzal együtt is kicsinek tekinthető, meg nyilván ránézésre is elképesztően picike a jelenlegi kínálat viszonylatában, hogy az elmúlt egy évben lényegesen átrendeződött a kompaktság fogalma. A 4,6 hüvelykes panel tényleg apró, a készülékház viszont alig kisebb, mint egyes alternatív képaránnyal operáló megoldások. Az egykezes használat ezzel együtt még mindig kényelmes(ebb) és evidens(ebb), viszont a tartalomfogyasztás, írásos kommunikáció és a legfrissebb Android rendszer bizonyos alapfunkcióinak kihasználása kissé akadályoztatottnak érződnek, mint egy minimálisan nagyobb házba szerelt, de szignifikánsan nagyobb megjelenítővel bíró készüléken.

Sony Xperia Z5 Compact. Akad "némi" hasonlóság
Sony Xperia Z5 Compact. Akad "némi" hasonlóság [+]

A hagyományos képarány és formaterv viszont kétségkívül legalább olyan erős érv a Sony apró csúcsmodellje mellet, meg a többi modell vonatkozásában is, mint amennyire ellenük is felhasználható. A jellegzetes kialakítás és megjelenés alapvetően megosztó, személy szerint az Xperia XZ1-et és az XZ1 Compactot is elképesztően vonzó készüléknek látom, a formaterv változatlanságát önazonosságnak és egyfajta proteszt és tiszteletreméltó megkülönböztetésnek értékelem a kreativitás hiánya vagy ódivatú idejétmúltság helyett, az Xperia XZ Premiumot meg egyenesen lélegzetelállítónak, noha az extrém fényes felületek már majdnem ön- és közveszélyesnek minősíthetőek.


[+]

Ugyanakkor teljesen elfogadható érvelésnek ismerjük el, ha a felhasználók évek óta a megújulás hiányát kérik számon a gyártón, teljesen érthető az az alapállás, ha a jelenlegi trendek tükrében a Sonyt nem konzisztensnek tekintik, hanem avíttnak, ami nélkülözi az iparág invencióinak és innovációnak adaptálását, esetleg az erre való képesség hiányát is felvetve. Azt viszont mindkét felfogás érvényességének elismerése mellett nyugodtan állíthatjuk, hogy a Sonynak rettenetesen igaza van abban, hogy kompakt csúcsmodellt gyártani kell.


(forrás: Sony) [+]

Nem majdnem csúcsmodellt, meg csak kicsit gyengébbet kicsiben, hanem egy olyan, minden tekintetben kompetens erőművet visszafogott kiterjedéssel, mint amilyen a XZ1 Compact. Erre a nyilvánvalóan létező felhasználói igényre viszont a többi gyártó úgy tűnik, nem nagyon hajlandó reflektál az utóbbi időben. Viszont a szögletes, határozott és manapság ismét egyedinek számító formaterv megtartása mellett a hasznos kijelzőterület növelésének számonkérése továbbra sem megalapozatlan.

A készülék valóban kicsi, de a megjelenített tartalom is. Az XZ1 Comapct a Samsung Galaxy Note8 társaságában.
A készülék valóban kicsi, de a megjelenített tartalom is. Az XZ1 Comapct a Samsung Galaxy Note8 társaságában. [+]

A Sony Xperia XZ1 Comapct apró mivolta ellenére minimálisan sem marad el a konkurencia idei, általában phablet méretű kijelzővel szerelt csúcsmodelljeitől. A hardveres teljesítmény kifogástalan, a szoftveres optimalizáció és a készülék egyéb képességei, mind multimédiában, mint adatkommunikációban helytállóak, ezzel együtt a 4,6 hüvelykes képátló már tényleg nagyon szűkös az átlagos felhasználói szokások és területek kielégítésére, a készülékház pedig ehhez képest pedig még mindig nem elhanyagolható.

Nehéz adekvátan kiválasztani az XZ1 Compact értékelési szempontjait, mivel a grafikus teljesítmény kiemelkedő, a magas fényerejű, X-Reality képfeldolgozó algoritmussal dolgozó, Triluminos HDR kijelző és a sztereó hangszórópár pedig kitűnő tartalomfogyasztásra, minderre – játék, párhuzamos feladatvégzés, multimédia - viszont mindössze 4,6 hüvelyk áll rendelkezésre. Ekkora méretben viszont a hagyományos felhasználási területek komfortosabbak, mint az egykezes gépelés, de itt inkább funkcionális és rövid szövegek dominálnak, vagy a híváskezelés, esetleg az értesítés ellenőrzés és emlékeztető funkciók.


[+]

A Sonytól kevésbé megszokott módon a tesztelésre kapott példány már feltehetően a kereskedelmi forgalomba szánt, de a megszokott dizájnú és kialakítású kis fehér dobozt kaptuk, csak kitűnő anyagminőséggel. Ugyanakkor a tartalom kimerül a 1,5 amperes Sony-féle UHC20 hálózati töltőfejben, illetve a hozzá tartozó, C-típusú töltő- és adatkábelben. Ja, meg nyilván a készülék. Cserébe számos hivatalos hazai viszonteladó kínálja az XZ1 Compactot az NFC alapú LDAC képes h.ear on 2 Mini fejhallgatóval, ami nyilvánvalóan kedvezőbb ajánlat, mint egy dobozba hajtogatott akármilyen fülhallgató.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés