Sony SmartBand - a nagy testvér a csuklómon figyel

Hirdetés

Bevezető

Nagyon úgy fest, hogy nem az okosórák durrantják be a kiegészítők piacát, hanem azok az apró - csuklóra, vagy máshova - szerelhető kütyük, amelyek kommunikálnak a telefonunkkal és naplózzák a tevékenységünket. Ezen a piacon ráadásul nem csak a nagyok (mint a Sony, a Samsung), hanem a sportos kiegészítőkkel régóta foglalkozó kicsik is simán labdába tudnak rúgni, a Polar, a Fitbit és a Jawbone csak kiragadott példák erre.

A technológia adott, a giroszenzor nem egy drága összetevő, sokkal több múlik azon, hogy ki és milyen szolgáltatásokkal tudja megörvendeztetni a felhasználókat, illetve ezt milyen áron teszi. A sportkiegészítők felől érkező gyártóknak a nagy kihívást az okostelefonos szoftver és kompatibilitás jelenti, a telefonos cégeknek pedig az, hogy olyan kiegészítőt gyártsanak, ami menő, precízen mér és persze el kell hitessék az aktívabb életet élők (vagy erre vágyók) felé, hogy ők is képesek olyan kütyüket lerakni az asztalra, amelyek megbízhatóak és elegendő infót adnak.

Sony SmartBand
[+]

A Sony már a CES-en előrukkolt a Core nevű kis izével, ami olyan kis csöppnyi, hogy sokféle különböző kiegészítőben elférhet. Szó szerint kézenfekvő volt, hogy először a leginkább ismert és elterjedt kategóriában, a csuklópántban kerüljön felhasználásra, ebből lett a SmartBand, ami igazából egy filléres szíj, a Core pedig benne ül a közepében. De a Core jó lehet majd nyakba akasztva, övre csíptetve, adott esetben valami ruhába bevarrva, a lényeg ugyanis úgyis a maga az egység és a hozzá kapcsolt szolgáltatáscsomag. A SmartBand egyébként alapvetően gyártófüggetlen, azaz elviekben nem csak Sony telefonokkal működik, de azért ne vegyünk rá mérget, hogy mindennel működni fog, a Huawei P7-nél például csak félgőzzel ment a dolog, pedig a követelményeknek megfelelt: 4.4-es Android és 4.0-s Bluetooth szükséges.

Sony SmartBand
[+]

A SmartBand a Speedshop jóvoltából került hozzánk, a Sony pedig küldött a kedvünkért egy Z2-t is, így állt össze a tesztcsomag, amivel már egy hete méregetem, hogy mikor és mit csinálok. A kütyü egyébként egyáltalán nem mondható irreálisan drágának, a 23 ezer forintos bruttó ár a mozgásérzékelős karperecek alsó sávját jelenti, ami persze azzal is jár, hogy néhány drágító extráról le kell mondanunk, nincs például kijelző a ketyerén.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés