Sony SmartBand - a nagy testvér a csuklómon figyel

A Lifelog

A Lifelog app elég jópofa. A legfontosabb tudnivaló, hogy nem csak a SmartBand felől érkező adatokat dolgozza fel és jeleníti meg, hanem azt is naplózza, amit a telefonnal csinálunk, plusz még az időjárással is kalkulál. Érdemes beállítani már az elején, hogy milyen szinteket tűzünk ki magunk elé (elégett kalória, lépés, futás, alvás, ilyesmi), folyamatosan láthatjuk, hogy az egyes tételek kapcsán hol tartunk az adott napon. A felső sávban egy emberke látszik (ezek vagyunk mi), ez vagy csicsikál, vagy álldogál, vagy lépked, vagy fut, attól függően, hogy éppen mit csinálunk és arra is van lehetőségünk, hogy az egész napunkat visszanézzük.

Sony SmartBand Sony SmartBand

Amikor valamit csinálunk (telefonálunk, játszunk, zenét hallgatunk, fotózunk, videót nézünk, böngészünk, könyvet olvasunk), akkor a tevékenységhez kapcsolódó ikon is megjelenik az idővonalon, ha nagy dózisban műveljük, akkor nagyobb kört rajzol a szoftver a tevékenység köré. Az egyes tevékenységekre rákattintva statisztikát láthatunk, ami óránként bontásban mutatja meg, hogy mikor és milyen intenzitású dolgot csináltunk, a “social” jellegű események (hívások, üzenetek, email, közösségi izék) külön bontásban is láthatók. Persze nem csak az adott nap, hanem a korábbi napok, hetek, hónapok és évek is listázhatók. Alvásnál például látszik, hogy éjszaka mennyire voltunk nyugodtak, ráadásul van térképes nézet is, ami mutatja, hogy merre bóklásztunk aznap (vagy hol aludtunk, ugye, néha ez sem mindegy...).

Sony SmartBand Sony SmartBand

Ha esetleg néha futkorászunk is, akkor érdemes beállítani az átlagos lépéshosszunkat, mert ennek alapján mind a sétálás, mind a futás kapcsán távolságot is mér a kütyü, ami persze jóval pontatlanabb, mint a GPS-t használó trackerek eredménye. Egyébként is azt vettem észre, hogy ha nem folyamatosan fut az ember huzamosabban, akkor nem veszi aktív mozgásnak mondjuk a focizást (pedig a másik karomon csücsülő Polar erre képes), viszont jó 10%-kal több lépést írt fel a virtuális füzetembe, mint a finnek terméke.

Sony SmartBand Sony SmartBand

Ha a Core oldalán levő gombot kétszer megnyomjuk, akkor egy “bookmark” jön létre, amihez rendelhetünk szöveget. A körülötte levő eseményeket ehhez rendezi a szoftver, tehát ha elmegyünk egy frankó étterembe és lefotózzuk a kaját, majd csinálunk egy bookmarkot, akkor a fénykép ehhez fog kapcsolódni. Ez is csak magunknak lényeges, mert még ez sem megosztható, pedig adná magát, hogy némi szöveges kommentár és GPS koordináta társaságában ez egy az egyben kommunikálható legyen bárhová. Fontos még, hogy az oldalsó gomb megnyomásával tudunk a nappali és az éjszakai mód között váltani, utóbbinál az alvásidőt számolja a kütyü és leveszi a telefonról jövő értesítések rezgését.

Sony SmartBand Sony SmartBand

Összegzés. Bár az ötlet jó, de érződik, hogy még rengeteg fejlesztésre lenne szüksége ahhoz, hogy a SmartBand ne okozzon hiányérzetet. A Core-t már nem kell piszkálni, tényleg bírja öt napig (az app mutatja, hogy mennyi ideig nem kell még töltőt keresni), a médialejátszó és a fotózás vezérlése jó ötlet, a rezgős jelzés is nagyon hasznos. A Lifelog viszont még kissé zárt, túlságosan is azt igényli, hogy az okostelefonunkra hagyatkozzunk, miközben a SmartBand enélkül is mér mindent, jó lenne, ha ezt telefon nélkül is át lehetne tenni valami webes felületbe, a megosztási lehetőségekről nem is beszélve. Persze aranyos az animáló emberke, de még érződik, hogy ez a Sony első ilyen jellegű nekirugaszkodása, mérhetné a biciklizést is, jól jönne egy komolyabb futós app is domborzati viszonyokkal és a telefon GPS-ét használva, a napi célok teljesítését megünnepelhetné velünk együtt a telefon, ráadásul a 4.4-es Android és a 4.0-s Bluetooth követelménye elég sok készüléket kizár a körből, amivel meg próbáltuk, az nem működött (összetojta magát a Lifelog). Az árazás viszont nem túlzó, az intelligens ébresztés frankó, az 5 grammos Core 5 napos készenléti ideje kimondottan korrekt, az IP57-es védelem is ér egy plusz pontot. Komolyabb sportoláshoz nem ajánlott, de arra alkalmas, hogy adott esetben kimozdítsa az embert egy kis futásra csak azért, hogy meglegyen a napi szint (ami egyébként alapértelmezésként napi 1 óra, ami szerintem irreális egy átlagembertől). Mindent egybevetve a SmartBand nekem nem fog különösebben hiányozni a csuklómról, most úgy érzem, hogy nézzük meg, hogy mi lesz vele fél év múlva, jönnek-e hozzá komplexebb, vagy célzottabb appok, fejlesztések, mert hardveresen nincs panasz, ám egyelőre nagyon zárt ez a rendszer, nem beszélget semmivel és senkivel, hiába akar egy univerzális megoldássá válni. Egyelőre egy tetszett plecsnivel tudom jutalmazni a Sony erőfeszítéseit, lehet, hogy már ebben az állapotában is akadnak olyanok, akik számára elég ez a funkcionalitás, de én egy picit többet vártam.

Sony SmartBand

Bog

A tesztkészüléket a Speedshop biztosította, köszönjük! Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés